IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 72>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2007 во 15:09

Гледам дека ве буни наследениот грев на бебето.

Точно е дека бебето наследува грешна и несовршена природа од своите родители. Но не и осудата за гревот. Имено, се додека бебето не почне да разликува добро од зло, додека не проработи совеста во него и додека не му се открие Божјиот Закон (барем некој дел од него) детето не е под осуда на гревот. Гревот е присутен во бебето, но е мртов и како таков нема сила да го осуди бебето за во пеколот. Заклучок: Доколку бебето инцидентно почине, тоа оди дирекно во Божјите раце.

За да не испадне дека и јас си филозофирам, еве ви библиски докази кои го потврдуваат ова гледиште:

"Имено, гревот беше во светот уште пред Законот, но гревот не се засметува кога нема Закон. " Римјаните 5:13

"И јас живеев некогаш без Законот; но кога дојде заповедта, гревот оживе, а јас умрев. " Римјаните 7:9

Да не дојдев и да не им зборував, немаше да имаат грев; но сега немаат изговор за својот грев. Јован 15:22

Ова може да биде и едно охрабрување за некој кој загубил бебенце, за да биде сигурен/а дека тоа е сигурно на Небото и дека, доколку има правилна вера, еден ден ќе си го види пак :-)

А Исус им рече: "Оставете ги децата и не бранете им да дојдат кај Мене, зашто на таквите им припаѓа небесното царство." Матеј 19:14

Христос вели дека на децата им припаѓа небесното царство. Затоа не грижи се за твоето бебенце, зашто самиот Христос рекол дека на него му припаѓа небесното царство.
Од друга страна, стихот продолжува: "И откако ги стави рацете на нив, си замина." Матеј 19:15 А не вели: "И откако ги крсти, си замина."

И уште еднаш сакам да прашам: Зошто во Новиот Завет, има набројано толку многу примери за крштевање, а нема ниту еден пример каде што е крстено некои бебе?
Ако е тоа толку важна доктрина (да ги спаси починатите бебиња од пеколот), тогаш зошто апостолите не спомнале ниту еден таков случај?
Одговорот е затоа што таков пример и не постоел, затоа што сите во тоа време знаеле дека крштевањето не е за бебиња, туку дека млекцето е за бебиња.

Верувајте дека водичката со која попот ќе го избања бебенцето, не го чисти од наследениот грев. Крвта Христова е таа што го чисти.
".. и крвта на Неговиот Син Исус Христос не исчистува од секој грев." 1 Јованово 1:7

Верата во Христос и Неговата пожртвувана смрт е таа што не спасува и не чисти од гревот. Крштевањето не е во дирекна спрега со нашето спасение.
(Разбојникот на крстот немал можност да се крсти бидејќи умрел на крстот, а сепак Христос рекол дека ќе биде со Него во Рајот!!) И што ќе прави сега тој со наследениот грев?!?!
Поточно и попрецизно: Ако на крштевањето не му предходи покајание и вера во Исус Христос, тоа не е крштевање! Туку е само еден обред, едно вонредно бањање, еден повод да се соберат роднините итн.

EvAngelos
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
plamenko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 2159
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај plamenko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2007 во 15:22
Clapubavo kazano ubavo potkrpeno:)
da ne znae nekoj koga ima tura za rekata jordan
da se pobanjam letovo?
imam informacija deka sekoja godina od tuka se organiziraat turi

Кон врв
The_Juda Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2006
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај The_Juda Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2007 во 19:31

Ако некому сеуште не му е јасно зошто Црквата презела на себе еден толку голем ризик да крштева деца кои откако ќе пораснат можеби не ќе сакаат да бидат нејзини членови, треба да се каже дека Бог како човекољубив Отец не сака никој да загине туку сите да се спасат. Бидејќи смртта е непредвидлива и може да нè стигне и во детска возраст уште пред слободно да одлучиме да се крстиме, Црквата одлучила, секако земајќи го на себе споменатиот ризик, да крштева и мали деца кои сеуште не се способни слободно да ја изразат својата воља да бидат или да не бидат крстени.

Конечно, во колку и некој откако порасне одлучи дека не треба да биде член на Црквата и не сака да влезе во вечниот живот тоа може да го изрази со тоа што нема веќе да се црквува и да се причестува со Телото и Крвта Христови. Со други зборови, крштенито нема принудителен карактер и не го турка некого со сила во рајот. Тоа ја отвара вратата на рајот меѓутоа чекорот за прескокнување на прагот секој од нас треба да го направи слободно.

Христосъ Воскресе! Воистину Воскресе
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2007 во 23:51
Originally posted by plamenko plamenko напиша:

da ne znae nekoj koga ima tura za rekata jordan
da se pobanjam letovo?

ќе са бањаш или ќе се крстиш?

ако е второво, шо, треска не ти е доволно света?Big%20smile
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2007 во 23:52
Originally posted by The_Juda The_Juda напиша:

Ако некому сеуште не му е јасно зошто Црквата презела на себе еден толку голем ризик да крштева деца кои откако ќе пораснат можеби не ќе сакаат да бидат нејзини членови, треба да се каже дека Бог како човекољубив Отец не сака никој да загине туку сите да се спасат.

Самиот даваш аргумент, кој самиот си го побиваш... LOLLOLLOL

Бог е човекољубец и не сака никој да загине, ама некрстените (пази!) невини дечиња ќе ги фрли во адот???
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2007 во 00:05
Децата се невини во очите на Бог...до кога..има ли граница до која возраст?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2007 во 02:03
Originally posted by beleg beleg напиша:

Децата се невини во очите на Бог...до кога..има ли граница до која возраст?

Сите деца различно созреваат и на различна возраст им созрева и совеста. Кај некои тоа може да биде на 7 години, кај некои на 6, кај некои на 9, а верувај кај некои и многу подоцна.
Ако имало конкретна бројка, таа ќе ја напишеле апостолите.
Сепак, библиското учење е дека никој не е под осуда на гревот додека Божјиот Закон не го стави под осуда.
Со други зборови, кога детето ќе созрее до возраст кога ќе може да разликува добро од зло, и кога ќе биде свесно дека со нешто што прави всушност му наштетува на некој друг, и кога детето ќе свати дека сепак постои Некој кој еден ден ќе ни ги суди гревовите, и ако свесно за тоа продолжува да греши, тогаш е под осуда на Божјиот Закон и на гревот. Тогаш гревот оживува, а ние, под негова осуда, умираме. Cry
Но, фала Му на Бог, приказната не завршува тука.
Покрај гревот и заповедта, главен лик во драмата е Благодатта.
Имено, секој што ќе поверува во Исус Христос, неговата осуда преминува врз Христос, Кој пак ја исполни казната што ја бараше Законот на Голготскиот крст и со тоа не ослободува, нас верниците, од силата на Законот и од осудата на гревот.
Слава Му на Бог за тоа!
Поздрав!
EvAngelos

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Kanon Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2007
Локација: Ethiopia
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kanon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2007 во 17:38
Originally posted by чаир чаир напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Крштевањето на бебињата е учење и пракса на повеќе цркви, како што се: православната, католичката, методистичката, англиканската, назаретската и уште неколку други слични цркви.

Да разјасниме некои работи на почеток пред да се впуштиме во полемизирање што е исправо а што не.
Православната и римокатоличката црква се цркви а сите останати, протестанти, јеховини сведоци, баптист, пентикпсталци, методисти, агликанци тоа се СЕКТИ
Крштевањето на бебиња е нормално и потребно за да се очисти детето од првородниот грев на нашите прародители Адам и Ева, и бидјќи ние луѓето сме Божји созданија за нас е нормално од самото раѓање да бидеме вo единство со својот Создател.
Што се однесува до наплатувањео тоа не е бизнис но сега нема да коментира за да не се повторувам бидејќи вчера пишуваав на таа тема
АКО НЕКОЈ ВЕРНИК НЕ Е СВО СОСТОЈБА ДА ЈА ПЛАТИ ЦРКОВНАТА ТАКСА СВЕШТЕНИКОТ Е ДОЛЖЕН СПОРЕД ЗБОРОВИТЕ ХРИСТОВИ ДА ГО ИЗВРШИ КРШТЕВАЊЕТО

covece, neli citase pogore. stom pisuvas znaci sposoben si i da procitas sto Biblijata ti veli za krstevanje. Zasto e, koi preduslovi gi ima, pa valjda imas pamet da doneses zaklucok deka bebinjata ne veruvaat seuste. a i Pavle apostolot ubavo pisuva za prviot grev, samo koj da procita. nego aj nie ke si veruvame kako ni odgovara i ke krstevame i bebinja, onaka za sekoj slucaj. covece daj te molam.
a za toa sto e sekta, prvo koga komentiras, bidi objektiven i batali sekakva predrasuda sto ti e plasirana bez da se informiras od prav izbor. rimokatolickata i pravoslavnata ne se crkvi - HRISTIJANITE SE CRKVATA. TOA I VO IZJAVATA NA VERATA TI GO PISUVA - DEKA POSTOI EDNA CRKVA.
drugo - po koj kriterium velis deka drugoto e sekta. i sto e sekta za tebe? dali da se sledi Hristos vistinski, bibliski, e sekta? ako da, e togas i jas sum sektas brate.
a za jehovinite i adventistite Pavle apostolot ubavo veli:proklet da bide sekoj sto ke vi propoveda drugo Evangelie od ona sto vi go propovedavme. a ova vazi i za site onie sto si dodavaat ili odzemaat od Bozjoto Slovo(od bilo kakvi pricini)
iskreno da ti kazam uste prvite ucenici na Hristos(onie koi go sledele Nego, a ne sledele nekoi drugi sto im kazuvale za Nego) bile narekuvani sekta.
vo Dela Apostolski 24 glava 14 stih veli : "No tebe ti priznavam deka spored Patot(Isus), Kogo tie go narekuvaat sekta, taka mu sluzam na Bog..."

taka da ako da se sledi Hristos na prav nacin e sekta - SEKTAS SUM! a ne sega merilo da ni bide pravoslavnata ili katolickata "crkva". najposle ako moite se pravoslavni po nekoja tradicija, ne znaci deka i jas sum pravoslaven so raganje, kako sto i ne znaci deka ako moite se doktori i jas od raganje ke bidam hirurg.
bidete objektivni, bez predrasudi, i imate oci videte sto vika Biblijata!!! barem vo drzavava ni e dozvoleno slobodno da citame Biblija!!!

p.s. inace za krstavanjeto, ne e samo svestenikot sto krstava, bilo koj hristijanin moze da krstava(mnogu od ucenicite na Isus sto krstavale ne bile tn. svestenici, primer Filip vo Dela Apostolski 8:26 i natamu...)

Jas Sum Patot, Vistinata i Zivotot. Nikoj ne doaga kaj Tatkoto osven preku mene. - ISUS HRISTOS
Кон врв
C.B. Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Март.2007
Поени: 152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај C.B. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2007 во 11:51
ETE DRAGI PRIJATELI OVA E KOGA SE DELITE OD CRKVATA!

NEMA VEKE ,  PRAVILA  NORMI  ---SITE  SI IMAAT SVOI SVAKJANJA, KRITERIUMI   SITE VERUVAAT VO HRISTA ----  A SE RAZLIKUVAAT VO SVOITE UCENJA.......................

MEGJUSEBNI SUDIRI , I KONFLIKTI---NEMA KRAJ!

TOA E ERES!

Изменето од C.B. - 11.Април.2007 во 11:52
Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2007 во 11:53
а значи решението е да ги слушаме слепо владиците, и покрај тоа што не одат според Божјиот збор???

Е тоа е c.b. ЕРЕС! Wink
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2007 во 12:01
Originally posted by аџија аџија напиша:

а значи решението е да ги слушаме слепо владиците, и покрај тоа што не одат според Божјиот збор???

Е тоа е c.b. ЕРЕС! Wink

LOLLOLAdzija tie sto trebase da gi slushas ti gi narece izlapaveani starcinja, taka beshe, svetite otci da ne gi brojam starci, avvi,....eh adzija, adzija, izlapaveani a?
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај C.B. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2007 во 12:38
UOTE=EvAngelos]
Zdravo C.B.
Ivini sto nemozev porano da ti repliciram, ama bev zafaten za praznicive so drugo obvrski, a i deneska odvaj najdov net cafe, i bidejki imam malku pari vo mene, samo kratko ke ti repliciram (bidejki se nestrpliv), a za den dva, ke te udostojam se nadevam so posirok odgovor.

Originally posted by C.B. C.B. напиша:

EDNAS I ZASEKOGAS VELAM ----- EDNATA SVETA SOBORNA I APOSTOLSKA CRKVA  ,     IMA DVE PREDANIJA KOI PROIZLEGLE  OD NEA I REALNIOT ZIVOT NA HRISTIJANITE!
C.B. ako ja narekuvas apostolska, togas zosto ne se drzis do ucenjeto na apostolite koe e zapisano vo noviot zavet, tuku doktrinite gi vleces od nekoi lugje koi podocna pisuvale?(TEBE TI IZGLEDA DEKA NE SE DRZIME DO UCENJETO NA APOSTOLITE ,   A NIE  BAS TOA I SAMO TOA GO DRZIME  ZATOA I SME NARECENI ---APOSTOLSKA   ZA  DA POTENCIRAME DEKA SME NASLEDNICI NA NIVNOTO UCENJE)

USNO   I   PISMENO!   ESNOTO BEZ DRUGOTO NE MOZE DA DE TOLKUVA! ZATOA KOGA SE CITA SE VO SVETITE PISMA  , KAKO SAMO ZA SEBE SE DOAGJA SO KORSOKAK I 10000  TUMACENJA!
C.B. Vistina, Vistina ti velam, Biblijata se tolkuva samata sebe.(OVA E SUSTINASKATA RAZLIKA POMEGJU NAS   I VAS -----  STO NIE VERUVAME DEKA    ,,,   SLOVOTO UBIVA  A  DUHOT  OZIVUVA,,,) Ako nekoj stih ne ti e jasen vo daden moment, bidi trpeliv i prodolzi da citas i so vreme se ke si dojde na svoe mesto.T.E.---MILON LUGJE  MILION TOLKUVANJA---SEKTI I GRUPI KOI TVRDAT DEKA JA ZNAAT VISTINATA) Slichno kako koga sostavuvash slozuvalka, na pocetokot izgleda tolku konfuzno i tesko za sostavuvanje, no so trud i trpelivost, se si doagja na svoe mesto.(SEKOJA CEST NA KOE NIVO VI GO PRIKAZALE  TOLKUVANJETO I RAZBIRANJETO NA PISMOTO)
Mnogu e vazhno da sozdaden zdravi ramki okolu sushtinata na hristijanskata vera, pa potoa od poopshtoto, da odish kon detalite.(OVA I JAS GO MISLAM ,   ZATOA I DOJDOV DO FAKTOT DEKA E MNOGU BITNO  ,,APOSTOLSKOTO PREJEMSTVO,,  --- AKO ZNAES STO E TOA)  
Na primer, tesko mi e mene da te ubedam tebe deka bebinja ne mozat da se krshtevaat, koga ti ushte nemash raschisteno ( VIDI PA TI SI PROROK----  ZNAES  STO JAS IMAM I NEMAM)so toa koi knigi se sveti i Bogovdahnoveni, koga ne veruvas vo dovolnosta na Svetoto Pismo za pravilno praktikuvanje na Hristijanskata vera, i koga ne ti se jasni elementari doktrini kako na primer: Kako i koga eden covek se spasuva, koja e ulogata na Mojseeviot Zakon, kako se ochistuvame od prvorodeniot grev itn.(  SEKOJA TI CEST  ----- NI JAS  NE ZNAEV DEKA JAS TOLKU NE SUM ZNAEL------   NO EVE TI ZNAES!!!!!!)

DOKAZ ZA OVA NEKA TI BIDE , TOA STO VO PISMOTO APOSTOLITE SOVETUVAAT KOGA NEKOJ E BOLEN ,,DA SE POMOLAT NAD BOLNIOT I DA GO POMAZAT SO ELEJ,,!

AJDE BIDI ISKREN I KAZI MI DALI OVA GO PRAKTIKUVAAT VO ,,TVOJATA CRKVA,,?????????

JAS KOLKU STO ZNAM NE!    A ZOSTO NE ,KOGA GO PISUVA VO ,,PISMOTO,,?
Sam si prasha, sam si odgovori. Potoa pak me prasuvas, epa zosto pak sam i ne si odgovoris? Smile(  POENTATA E STO SAKAM OD TEBE DA CUJAM ODGOVOR!!!!!!      AMA TI NE MI GO DADE )LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Me potsetuvas na Miralem malce.(A  TI MENE  NA kalefahh) Taka i on, iako nikogas ne sme imale nikakov kontakt, nitu znaese nesto za mene, toj se kolnese deka nemam Biblija i deka vrska nemam od mnogu elementari raboti.(  kako i ti sto iznese eden kup tvrdenja   sto sum znael i sto  ne   a blage veze nemas koj i sto sum ,)
C.B. Od kade znaes sto i kako se praktikuva vo crkvata vo koja idam jas? Od kade znaes ti jas vo koja crkva odam?(te molam kazi ni , za da znaeme   dokolku nesto ne kries???) Ili dali idam vo nekoja crkva?
Ne bidi smeshen, drzhise do temata.(prosti  mislev  malku da vi go prodolzam zivotot  so smeenje,   a   ti ne bidi tolku seriozen)Wink

ZATOA   STO TAKA GO TOLKUVATE!       TOA E VASE PRAVO!   NO PAK VELAM DEKA LUDO E DA VE;LI NEKOJ DEKA SE DRZI ,,SAMO ZA PISMOTO,,! NIEDNA VERSKA ZAEDNICA KOJA SE NAREKUVA HRISTIJANSKA TOA NE GO PRAVI! Naprotiv, ako nekoja verska zaednica saka da se narekuva Hristijanska, mora da se drzhi samo do Hristos, i nejzinite doktrini da gi temeli na Pismoto i samo Pismoto, kako sto toa go pravele Hristos i Negovite apostoli.(  izvini ama vo vremeto na hristos nemalo  pismo i samo sv.pismo  pogotovo ne ovaa kniga sto denes nie  taka ja narekuvame) -evangelieto e napisano  decenii posle hristovoto voznezenie  a  kanonizirano  po mnogu vekovi!LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL SEKOJA IMA ,,USTE  PO NESTO,, Nekoj pogreshno te informiral Smile  SO KOE GO TOLKUVA,  I JA CENI SMISLATA NA ZNACENJETO NA  ZBOROVITE, RECENICITE, TEKSTOVITE I KNIGITE!

VELIS ,, ZOSTO MI TREBAAT DRUGI KNIGI,,????      ----  PA COVECE NE BIDI SMESEN   ZAREM VIE VO VASATA ZAEDNICA   SAMO BIBLIJATA JA CITATE?  ZAREM NEMATE TOLKUVANJA , OBJASNUVANJA, PROPOVEDI NA POZNATI TEOLOZI  KOI  GI KORISTITE?????????????  ---KOI VE UCAT VO TAA NASOKA DA GI RAZBIRTATE ,,NEKOI RABOTI, KOI SE NEJSNI NA PRV POGLED VO PISMOTO,,????????

E tuka veke mesas babi i zabi. C.B. jas ne rekov deka ne citam i drugi knigi.(pa ijas nevelam) Sekako deka e interesno i poucno da se slushnat najrazlichni mislenja za i okolu Svetoto Pismo, no strashno i eretichki e od tie drugi (vtorostepeni, covecki) knigi da se vadat doktrini.( inie toa im go velime na ereticite i sektasite  no ne ne slusaat,  ami sledat nekoi uciteli i reformatori)
Na primer, kazi mi, kade jas dosega vo site moi postovi, ti navedov nekoja doktrina ili stih i pritoa ti posochiv nekoj moj omilen propovednik ili teolog?(  ne naveduvas no   vo taa smisla gi ,,razbiras rabotite i taka gi tolkuvas)-----   toa e uste postrasno!!!!!!
Zarem posle sekoj moj stih ne pishuvam Marko 16:16, Rimjanite 9:5, Otkrovenie 3:16 itn. Zarem koga iznesuvam ili tolkuvam doktrini se povikav na nesto drugo osven na Svetoto Pismo?( no smislata na tekstot, i znacenjeto   ne   se   vo   ,,,duhot  na pismoto  i crkvata hristova,,,)
Mislis deka sluchajno gposle sekoj stih pishuvam Jovan 3:16 itn(bog da cuva------- zad toa  se krie i lukavata namera,  na tatkoto na lagata a mozebi i najuspesnata taktika za zamena na tezi i maskirano dejstvuvanje na lagata)------  odlicen izum na bivsiot  lucifer!, ne, ne C.B. toa go pravam bidejki Pismoto mi e avtoritet(no  ne i crkvata)---sto e pogubno  za tebe i tolkuvanjeto na sv.spisi! i sekogas se povikuvam na nego, bidejki, kako sto veli apostol Pavle vo 2 Timotej 3:16, toa mi e Bogovdahnoveni i dovolno za da me podgotvi i usovrshi za sekoe dobro delo.

JAS REKOV DEKA COVEK MOZE NO I NE MORA DA SE KRSTI KAKO DETE,  NO DA TVRDI NEKOJ DEKA E TOA ,,GREV  PROTIV HRISTA,,   VERUVAJ  ---TOA E SULUDO!  POGOTOVO AKO NAGLASIV DEKA POSLE TOA , TOA DETE TREBA DA UCESTVUVA VO ZIVOTOT NA CRKVATA, I SVESNO DA GO PRIFATI PREOBRAZUVANJETO ,,VO POLNOTA,,  NA MERKATA NA RASTOT HRISTOV!
Ti objasniv zosto e grev(ti mislis deka si mi objasnil), zosto me macis da se povtoruvam, ti rekov deka ako "krstis" bebe, so toa go sprecuvas( jas velema bas deka so toa se pottiknuva, a i modernata psiholohija) toa bebe koga ke porasno i koga eventualno ke ja prifati hristijanskata vera da bide Bibliski i pravilno krsteno,(jas pak objasniv deka bas smetam deka e pravilno krsteno)  bidejki popovite ke go lazat deka e krsteno i deka e grev da se krsti pak,(zarem si videl vo sv.pismo  nekoj da se krsteva po 5 pati)i na toj nacin bebeto ke si ostane nekrsteno, a so toa nema da ja izvrsi Hristovata zapoved. A za onie koi gi sprecuvaat decata da gi ispolnuvaat Hristovite zapovedi (da doagjaat kaj Hrista),(ova spored mene vazi za   site eretici) pa zatoa vnimavaj!!!!!!!!!!!!!!!Toj, Samiot Hristos, rece deka e podobro da se stavat melenicki kamen na vrat i da se frlat vo more. Pa sega, koga Hristos taka se zakanuva, ti vidi dali toa e grev ili ne e.

KRRAJNO TENDENCIOZNO  GI TOLKUVAS MOITE ZBOROVI!  BIDEJKI SAMATA ULOGA NA HRISTOS I APOSTOLITE KOJA JA IMALE NE IM DAVALO ,,DA IM PROPOVEDAAT NA DECA,,  NITU BILO MOZNO!  
Tocno ne bilo mozno togas, a ne e ni mozno podocna, a ne e mozno ni denes, nitu ke bide mozno vo idnina!( pak ja izvrtuvas smislata na mojot tekst)Big%20smile

MOZNO BILO OTKAKO PRVITE GENERACII NA HRISTIJANI ,,DOBILE DECA DA POSAKAAT I DA GI KRSTAT,,    I DA ZAPOCNE TAKVATA PRAKSA OD RAZNI PRICINI!
C.B. i jas eden den, ako imam bebe, isto taka ke posakam da go krstam. Ama taa zelba mene ne mi dava za pravo da izbrzam, tuku naprotiv, ke se molam za toa moe dete, uste od mali noze ke go ucham i nasochuvam kon Hristovoto uchenje, pa eden den, daj Boze, ako toa odluci da ja prifati Hristijanskata vera (sto ne e garantirano deka ke se sluci), e togas, so solzi radosnici vo ocite, ke uzivam gledajki go toa moe dete kako se krsti.(slobodno taka da napravis, toa e tvoe pravo  no jas za razlika od tebe ne velam deka pravis ,,grev  protiv hrista,,,     sto   deteto ke bide ostaveno nadvor od   crkovniot zivot  se do toj moment)

A ZA TOA DEKA EDNO DETE IZRASNATO VO CRKVATA, VOSPITANO VO TOJ DUH I OD MALO HRANETO SO BOZJATA SVETLINA I VISTINA I BLAGODAT, E POMALKU VREDNO OD NEKOJ KOJ TOA GO PRAKTIKUVA  OD 20 GOD --KE PROSTIS!
Seto toa e ubavo i jas ne velam nisto protiv toa, no edno e da go poucuvas deteto od mali noze kon Hristos, a drugo e da mu izvrsis edno nepravilno i nebiblisko kvazi-krshtevanje.(  zalam sto taka gi svakjas rabotite, i    ne ne razbiras nas)

Od kade znaes, mozebi tvoeto ili moeto, ili bilo koe drugo dete, na nasa zalost, ke go odbie Hristos i ke odluci da prifati nekoja druga vera, dali i togas treba da go krshtevame?!?!(jas veke pisuvav za ova )

STO SE ODNESUVA DO TOA DEKA JA SAKAS SAMO BIBLIJATA , I SAMO TAA--TE PRASUVAM KOJ     GO ODREDIL KANONOT NA KNIGITE,      KOGA    I    NA KOJ NACIN   TAA STANA   BIBLIJA  OD ,,66  PROTOKANONSKI KNIGI,,   I KOJ GI OCENA   APOKRIFITE KAKO APOKRIFI?????????

KOJ E TOJ STO ODREDIL KOLKU KNIGI KE SODRZI ,,BIBLIJATA,,?  POKRAJ SITE KOI VO TOA VREME I (KOE E TOA VREME) PRETENDIRALE DA SE KORISTAT I CITAAT?

EEe C.B. ova e mnogu dobro prashanje i super sto go postavi, no ne moze da se odgovori vo 2-3 recenici, a e i nadvor od temata za krshtevanje na bebinjata, barem ne direkno.(  ti gi vmetna ovie raboti , vo ovaa tema , pa sega ne odbegnuvaj da odgovoris---te molam)
Zatoa na tvoe baranje ke mi bide drago da ti odgovoram, no predlagam za toa da otvorime nova tema i tamu da si iznaprikazeme, bidejki smetam deka toe e sushtinski vazhno i za eden kup doktrini i razlicni svakjanja koi gi imame site nie forumdzhii tuka.(nema problem !    ke otvorime nova tema    no odgovori  i ovde)
Veruvaj mi deka skoro site razliki proizleguvaat od tuka, od toa koi knigi gi smetame za sveti i Bogovdahnoveni( ne se site razliki od tuka , bidejki ima grupi   so ist  kanon   na pismata  no razlicno tolkuvanje   na istite  i  ete   ti    drugiot  del od prikaznata e  vo toa), a najmalku od dvosmislenosta na Biblijata, koja kako takva im izgleda samo na onie koi nedovolno ja poznavaat.(  normalno  -----  no takvi sega nema na forumot)

Znaci kako sto ti kazav, seushte sum vo Veligdenska euforija(nemoj so euforija,      podobro   so smirenie)LOL i go praznuvam Hristovoto Voskresenie i zal mi e sto nemozam odma da ti odgovoram na poslednoto prashanje, no kje pisam skoro, imaj trpenie.(te cekam )

Pozdrav!
EvAngelos
(pozdrav- c.b.)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2007 во 12:47
Канон, Евангелос, Беличка и C.B.

темата е Крштевање на децата, а не канон, секташтво, ерес итн...

ова е последен пост офф топик, другото се брише без пардон... Big%20smile
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај C.B. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2007 во 13:21
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Гледам дека ве буни наследениот грев на бебето.

Точно е дека бебето наследува грешна и несовршена природа од своите родители. Но не и осудата за гревот.(ova za da go svakjas na ovoj nacin treba da mislis deka bog e zafrkancija!    koj veli deka plata za grevot e smrt!   i deka i najmaloto do posledno ke se plati-kaj sudijata) Имено, се додека бебето не почне да разликува добро од зло, додека не проработи совеста во него и додека не му се открие Божјиот Закон (барем некој дел од него) детето не е под осуда на гревот.( za nego ne vazi bozjiot spravedliv sud, ) Гревот е присутен во бебето, но е мртов( koj go umrtvii kako  ne znaeme)  и како таков нема сила да го осуди бебето за во пеколот.(  no sepak bebeto moze da umre ---sto e posledica na grevot koj ,,,,,,e  mrtov,,,,!!!!!     zosto plata za grevot  e smrt po bozjite zborovi) Заклучок: Доколку бебето инцидентно почине, тоа оди дирекно во Божјите раце.(  ni luk jal ni luk mirisal-  lesno i ednostavno)

За да не испадне дека и јас си филозофирам, еве ви библиски докази кои го потврдуваат ова гледиште:

"Имено, гревот беше во светот уште пред Законот, но гревот не се засметува кога нема Закон. " Римјаните 5:13( sto znaci zakonot go istaknuva grevot,  go vadi i obelezuva,  a ne go   ponistuva  ili relativizira a grevot vo sekoj slucaj si postoi imalo ili nemalo zakon)

"И јас живеев некогаш без Законот; но кога дојде заповедта, гревот оживе, а јас умрев. " Римјаните 7:9(

Да не дојдев и да не им зборував, немаше да имаат грев; но сега немаат изговор за својот грев. Јован 15:22( zboruva za fariseite, bidejki licno im propovedal ,      sigurno ne veli deka bile   ,,bezgresni pred toa,,,!)

Ова може да биде и едно охрабрување за некој кој загубил бебенце, за да биде сигурен/а дека тоа е сигурно на Небото и дека, доколку има правилна вера, еден ден ќе си го види пак :-)

А Исус им рече: "Оставете ги децата и не бранете им да дојдат кај Мене, зашто на таквите им припаѓа небесното царство." Матеј 19:14

Христос вели дека на децата(na  takvite kako decata, im  se obrakja na vozrasni----- znaci kontekstot e drug ----- bidete kako niv vie vozrasnite nezlobivi , mili, dobri)   им припаѓа небесното царство. Затоа не грижи се за твоето бебенце, зашто самиот Христос рекол дека на него му припаѓа небесното царство.
Од друга страна, стихот продолжува: "И откако ги стави рацете на нив, си замина." Матеј 19:15 А не вели: "И откако ги крсти, си замина."(znaes li sto znaci  covece  ,,,bog ,,  da gi stavi racete vrz  tebe???????)

И уште еднаш сакам да прашам: Зошто во Новиот Завет, има набројано толку многу примери за крштевање, а нема ниту еден пример каде што е крстено некои бебе?(   zatoa sto toa   ne e dogma-odnosno ucenje za bog,   za sto i postoi pismoto)   za praksata na crkvata se pisuvalo vo drugi knigi -----trebnici, kanoni,   itn!   zatoa!
Ако е тоа толку важна доктрина (да ги спаси починатите бебиња од пеколот), тогаш зошто апостолите не спомнале ниту еден таков случај?(   spomnale tie   ama tamu kade sto bilo vreme i mesto  ,  a koe predanieto ni go soopstilo  no za   zal vie ste otugjeni i ne gi znaete tie raboti  a ne i gi priznavate  i da vi se kazat)
Одговорот е затоа што таков пример и не постоел, затоа што сите во тоа време знаеле дека крштевањето не е за бебиња, туку дека млекцето е за бебиња.(donesuva zaklucok covek koj e nadvor od predanieto na crkvata)

Верувајте дека водичката со која попот ќе го избања бебенцето, не го чисти од наследениот грев. Крвта Христова е таа што го чисти.
".. и крвта на Неговиот Син Исус Христос не исчистува од секој грев." 1 Јованово 1:7(   a  sto bidna    so ragjanjaeto  od  voda i duh??????)  za koe zboruva apostolot!    sto  e  ulogata na  vodata i duhot ?    sto tie pravat?      zosto isus gi spomnuva?   

no kako ke te iscisti ,,krvta  koga ne ja primas  vo sebe,,,??????? koga nemas sveta pricest?

zatoa rekov krstevanje --da!   no dzabe bez  pricest!

Верата во Христос и Неговата пожртвувана смрт е таа што не спасува и не чисти од гревот. (  kako ne spasuva objasni  ni ?)Крштевањето не е во дирекна спрега со нашето спасение.(  zatoa spasitelot veli koj ne se rodi nanovo ne moze da vleze vo carstvoto nebesko)
(Разбојникот на крстот немал можност да се крсти бидејќи умрел на крстот, а сепак Христос рекол дека ќе биде со Него во Рајот!!) И што ќе прави сега тој со наследениот грев?!?!(  da   ama ima krstenie vo svojata krv, koe  e mnogu retko i  ne vazi za site lugje bidejki kalku se tie sto vo krv se krstavaat )  drugoto poveke gi bendisuva na lugjeto!LOLLOL
Поточно и попрецизно: Ако на крштевањето не му предходи покајание и вера во Исус Христос, тоа не е крштевање! Туку е само еден обред, едно вонредно бањање, еден повод да се соберат роднините итн.( ne bi rekoj  deka silata na   sv.duh  koj se priziva so molitva  na novorodenceto ima takva mok)

ve ljubam site!

EvAngelos

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.