IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 98>
Автор
Порака
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2007 во 22:49

Изменето од beleg - 25.Ноември.2007 во 13:41
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2007 во 23:39
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Кога ќе го читате следниот дел од Коментаров имајте на Ум дека ГОЛЕМИТЕ БУКВИ во следниот дел од Коментаров значат дека нагласувам.

Ако Алах е Љубов,
ако Љубовта е РЕЛАЦИЈА,
а за РЕЛАЦИЈАТА се потребни НАЈМАЛКУ ДВАЈЦА,
тогаш, пред да настане било кое Создание, а тоа значи: кога Бил САМО ТОЈ - ЕДНАТА И ЕДИНСТВЕНА ЛИЧНОСТ и кога немало Никој Друг и Ништо Друго освен Него, КОГО го Љубел ТОГАШ Алах ?
Спрема КОГО (или со КОГО) Алах бил во Релациона Љубов ?
КОМУ МУ ја излевал Својата Љубов ?
КОМУ МУ изразувал Љубов ?

Молам никој друг да не одговара освен Miralem1.

Pravoslavie... isto prasanje kako da me prasas: Sto pravi sea vo ovoj moment Bog. NEZNAM !
No ke ti odgovoram na prasanjeto.Spored istoto toa sto prasa i jas bi mozel isto prasanje da ti postavam. Pred da se otelotvori Bog kogo go ljubel ? Samiot sebesi ? Si se ljubele 3 bogai vo eden ???
Na toa da se razmisluva e stvarno zalosno. Ostaj ti sto pravel Bog pred da go sozdade covekot. Spoznaj gi zakonite i negovata religija koja e dadena i objavena preku negovite Pratenici a.s.
Pred da bide covekot stvoren,Allah dz,s gi stvoril Melekite (Angelite) i ne "da gi ljubi" tuku da mu bidat pokorni.Allah im dade posebna mok,so sto ja ukazuva Negovata ljubov prema niv. A ti se dolzni (kako i sekoj od nas i dzini i sejtani i drvlja i kamenja) i se sto Allah stvoril stvoril Nemu da go Obozava i na NIKOJ drug. Pred da bide stvorena Vselenat,zemjata vo nea,lugeto vo nea.... apsolutno ne me interesira sto pravel Bog.

2-255. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!

Ima li podovar Opis za Bozjata Velicina ? Jas mislam deka poveke te buni prasanjeto "sto li pravel Bog "sam" pred da go stvori covekot" ? A ne: "Kogo Bog ljubel" Zatoa sto... Ako gledame deka Muslimanite se dolzni VO SERIJATSKITE Zkoni da gi stitat Nemuslimanite,da bidat Maximalno Ljubezni vrz niv,da im se dadat SITE prava koi im se potrebni za nivnata vera kako i za nivniot zivot.Da im bide pod ednakvo se obezbedeno kako i na Muslimanot... http://www.monteislam.com/index.php?akcion=columns&main_id=155  Togas gledame deka Allah e navistina MISLOSTIV,SOMILOSEN... a ne kako sto bukvalno go zemas zborot "ljubov".Sto e zatebe ljubov,termin ili licnost ? BOG NE E ZAVISEN OD NIKOGO,TOJ E BOG Semoken,Seznaen,Naj golem,,,,Toj e EDEN I EDINSTVEN. Tuka edinstveno sto moze da se vidi e toa kolku malku go poznavate KREATOROT,STVORITELOT,EDNIOT I EDINSTVENIOT !

E sea ke te prasam i jas tebe edno: Spored tebe i vam ne e Od sekogas SAMO EDEN BOG. Trojca,znaci od sekogas se Trojca... ne e ni vazno kako nastanale i kako bile rasporedeni pred da bide stvoreno covestvoto (ova e pretesko da go objasnis),ne sakam da mi kazuvas kako bil Isus,po oblik ili po bilo sto,Kakov bil i sto bil otecot a kako i sto s.duh... ne e vazno. Vazno spored vas trojca se odsekogas ne eden. Dali vo eden ili posebno.....hmmm.... bitno e. Tolku e isprepletkano toa trojstvo da se pstavi prasanje nemoze a kamo li da se odgovori hehe....  neise. Kazi mi kako se Ljubele tie trojca. So zborovi:Otecot im velel niv dvajca: ve ljubam dvajcata.A ustvari i tie dvajca se del od otecot: pa i tie i nie tebe te ljubime.Posle Isus im se obrakja i tie nemu.... ili se galele... ili kakva e taa nivna ljubov spored tebe ????? Koj prema kogo ljubov izrazuval,koj na kogo mu podaruval da ja iskaze ljubovta,,,,,,, Kakva e znaci spored tebe ljubovta (pred da bide stvoren covekot,demonite,angelite,gjavolite).....

Da vidam kolku mojata molba ke vredi :) Se molam i jas da ne se mesa nikoj,pravoslavie da mi odgovori !

Vi blagodaram.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2007 во 01:50
Originally posted by beleg beleg напиша:

Kakov e stavot na hristijanstvoto sprema semejnoto nasilstvo?Na primer kako ke dozvoli zashtita ako neli sekogash e podadi drug obraz,prosti,ne navreduvaj.......

го гледам прашањво стои... ама си мислам, па дај не мораш се аџија ти да одговараш... Има ваљда и други христијани што сакаат да дадат одговор...
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2007 во 10:18
Originally posted by beleg beleg напиша:

Kakov e stavot na hristijanstvoto sprema semejnoto nasilstvo?Na primer kako ke dozvoli zashtita ako neli sekogash e podadi drug obraz,prosti,ne navreduvaj.......

beleg, jas mislam deka ako stapuvanjeto vo brak bilo so cista ljubov i koga sekoj covek ke go nosi Hrista vo sebe, Toj ima strav Bozji, i nema negativno odnesuvanje...dodeka luhjeto koi stapuvaat vo brak od x pricini tie nemaat ljubov vo sebe, milost kon sopruznikot, kon semejstvoto..kon decata koi se plod na toj brak...i neretko se slucuvaat i vakvi semejni nasilstva koi nemoraat da bidat samo fizicki tuku i psiholoshki.....misla deka stavot na crkvata iako ne se dozvoluva razveduvanje...toa vo isklucitelni situacii e i dozvoleno.
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2007 во 18:16

Изменето од beleg - 25.Ноември.2007 во 13:42
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2007 во 23:55

Se nadevam deka Pravoslavie ke najde vreme da mi napise zbor dva.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2007 во 17:49

Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Кога ќе го читате следниот дел од Коментаров имајте на Ум дека ГОЛЕМИТЕ БУКВИ во следниот дел од Коментаров значат дека нагласувам.

Ако Алах е Љубов,

ако Љубовта е РЕЛАЦИЈА,

а за РЕЛАЦИЈАТА се потребни НАЈМАЛКУ ДВАЈЦА,

тогаш, пред да настане било кое Создание, а тоа значи: кога Бил САМО ТОЈ - ЕДНАТА И ЕДИНСТВЕНА ЛИЧНОСТ и кога немало Никој Друг и Ништо Друго освен Него, КОГО го Љубел ТОГАШ Алах ?

Спрема КОГО (или со КОГО) Алах бил во Релациона Љубов ?

КОМУ МУ ја излевал Својата Љубов ?

КОМУ МУ изразувал Љубов ?

Молам никој друг да не одговара освен Miralem1.

Pravoslavie... isto prasanje kako da me prasas: Sto pravi sea vo ovoj moment Bog. NEZNAM !

No ke ti odgovoram na prasanjeto.Spored istoto toa sto prasa i jas bi mozel isto prasanje da ti postavam. Pred da se otelotvori Bog kogo go ljubel ? Samiot sebesi ? Si se ljubele 3 bogai vo eden ???

Со тоа што Бог Го Отелотворил Својот Логос преку Кого Се’ Создаваше, не значи дека пред тоа не Битисувале Трите Личности. Тие Битисуваат од Вечноста.

Тоа значи дека:

Отецот Го Љубел Синот, Отецот Го Љубел Светиот Дух.

Синот го Љубел Отецот, Синот Го Љубел Светиот Дух.

Светиот Дух Го Љубел Отецот, Светиот Дух Го Љубел Синот

Таа Љубов Постои од Вечноста

Дали Бог Се Љубел Самиот Себеси? Тоа треба ти да ми одговориш, бидејќи ти не веруваш дека Бог е од Вечноста ПовеќеЛичностен.

Na toa da se razmisluva e stvarno zalosno. Ostaj ti sto pravel Bog pred da go sozdade covekot. Spoznaj gi zakonite i negovata religija koja e dadena i objavena preku negovite Pratenici a.s.

Зошто Жалосно? Одговорот веќе го имам и ти го кажав во претходниот пасус

Pred da bide covekot stvoren,Allah dz,s gi stvoril Melekite (Angelite) i ne "da gi ljubi" tuku da mu bidat pokorni.Allah im dade posebna mok,so sto ja ukazuva Negovata ljubov prema niv. A ti se dolzni (kako i sekoj od nas i dzini i sejtani i drvlja i kamenja) i se sto Allah stvoril stvoril Nemu da go Obozava i na NIKOJ drug. Pred da bide stvorena Vselenat,zemjata vo nea,lugeto vo nea.... apsolutno ne me interesira sto pravel Bog.

Светот можеше и да не постои, бидејќи Бог е АПСОЛУТНО НЕЗАВИСЕН ОД СВЕТОТ - околу ова верувам дека имаме исто размислување.

Се’ што Создал Бог го обдарил со Слободна Волја: слобода дали да живее во Бога и во Вистинските Вредности или надвор од Бога и надвор од Вистинските Вредности.

2-255. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!

Ima li podovar Opis za Bozjata Velicina ? Jas mislam deka poveke te buni prasanjeto "sto li pravel Bog "sam" pred da go stvori covekot" ? A ne: "Kogo Bog ljubel" Zatoa sto... Ako gledame deka Muslimanite se dolzni VO SERIJATSKITE Zkoni da gi stitat Nemuslimanite,da bidat Maximalno Ljubezni vrz niv,da im se dadat SITE prava koi im se potrebni za nivnata vera kako i za nivniot zivot.Da im bide pod ednakvo se obezbedeno kako i na Muslimanot... http://www.monteislam.com/index.php?akcion=columns&main_id=155  Togas gledame deka Allah e navistina MISLOSTIV,SOMILOSEN... a ne kako sto bukvalno go zemas zborot "ljubov".Sto e zatebe ljubov,termin ili licnost ? BOG NE E ZAVISEN OD NIKOGO,TOJ E BOG Semoken,Seznaen,Naj golem,,,,Toj e EDEN I EDINSTVEN. Tuka edinstveno sto moze da se vidi e toa kolku malku go poznavate KREATOROT,STVORITELOT,EDNIOT I EDINSTVENIOT !

E sea ke te prasam i jas tebe edno: Spored tebe i vam ne e Od sekogas SAMO EDEN BOG.

Грешка!

Еден Бог - Три Личности !

Trojca,znaci od sekogas se Trojca... ne e ni vazno kako nastanale ...

Трите Личности на Божественото Битие НЕ НАСТАНАЛЕ ! Да се каже дека нештои настанало значи да се подразбира ’случајност’. Бог не е резултат на случајност.

Отецот не настанал.

Не Е Роден.

Не Е Создаден.

Не Произлегува.

Синот Е Роден.

Светиот Дух Исходи од Отецот.

... i kako bile rasporedeni pred da bide stvoreno covestvoto (ova e pretesko da go objasnis),ne sakam da mi kazuvas kako bil Isus,po oblik ili po bilo sto,Kakov bil i sto bil otecot a kako i sto s.duh... ne e vazno. Vazno spored vas trojca se odsekogas ne eden. Dali vo eden ili posebno.....hmmm.... bitno e. Tolku e isprepletkano toa trojstvo da se pstavi prasanje nemoze a kamo li da se odgovori hehe....  neise. Kazi mi kako se Ljubele tie trojca. So zborovi:Otecot im velel niv dvajca: ve ljubam dvajcata.A ustvari i tie dvajca se del od otecot: pa i tie i nie tebe te ljubime.Posle Isus im se obrakja i tie nemu.... ili se galele... ili kakva e taa nivna ljubov spored tebe ????? Koj prema kogo ljubov izrazuval,koj na kogo mu podaruval da ja iskaze ljubovta,,,,,,, Kakva e znaci spored tebe ljubovta (pred da bide stvoren covekot,demonite,angelite,gjavolite).....

Da vidam kolku mojata molba ke vredi :) Se molam i jas da ne se mesa nikoj,pravoslavie da mi odgovori !

Vi blagodaram.

Нашиот начин на гледање на нештата ВО ОВОЈ СВЕТ бара (и ни остава можност) да си создадеме слика или претстава. Ние Љубовта ја изразуваме со ПРЕГРАТКИ, БАКНЕЖИ, ПОЖРТВУВАНОСТ, ВЕРНОСТ, ИСКРЕНОСТ, УБАВИ ЗБОРОВИ ЗА ЉУБЕНИОТ, ЧИСТИ МИСЛИ ЗА ЉУБЕНИОТ, ... ДО ПОЛАГАЊЕ НА ЖИВОТОТ ЗА ДРУГИОТ.

Но бидејќи НЕ ЗНАЕМЕ КАКО ИЗГЛЕДААТ ЛИЧНОСТИТЕ НА БОЖЕСТВЕНОТО БИТИЕ ВО ВЕЧНОСТА, во БезПросторот и БезВремето, Надвор од Просторот и Надвор од Времето, затоа НИЕ НЕ ЗНАЕМЕ како изгледаат Тие Совршени Љубовни Релации и Начинот на Изразување на Љубовта меѓу Трите Личности.

Православните Христијани својот живот го гледаат како постојан напредок.

Се почнува од Библијата, која е основа, азбука, темел, и се напредува, се оди нагоре. На Библијата како Темел се изградени прекрасни Духовни Зданија кои ги чува Православната Црква.

Постојано растејќи Духовно, во еден момент во овој Живот или во Вечноста кога Небесниот Отец ќе заклучи дека сме доволно пораснати за да можеме  да ја разбереме и понесеме Таа Вистина за Начинот на Изразување и Искажување на Љубовта меѓу Трите Божествени Личности – тогаш Бог ќе ни даде да ја знаеме.

Miralem1, за да дојдеме до заклучокот дека Бог е Љубов не ни требаше Книга. Со самото поимање на Бог како Совршено Битие кое се одликува САМО со Совршени Особини, ние знаеме дека и Љубовта е Совршена Особина, која Го Одликува Бога.

Не прочитавме од Книга дека Љубовта Е РЕЛАЦИЈА. Ова ни е втиснато, ова ни е вродено. Ова го искусуваме секојдневно во Животот. Со спојување на овие две нешта констатираме дека Бог МОРА ДА Е ПОВЕЌЕЛИЧНОСТЕН ОД ВЕЧНОСТА, бидејќи Бог е Вечен, Љубовта како Негова Одлика Е Вечна, следствено мора да постои Личност Која ќе Биде Љубител и Личност Која ќе Биде Љубена. Следствено Бог е ПовеќеЛичностен.

Ова НЕ ГО ПРОЧИТАВМЕ ВО НИТУ ЕДНА КНИГА.

Ова е Здрав Разум.

Чиста Логика.

Не може да ги прими овие нешта само човек кој не размислува РЕАЛНО, ЛОГИЧНО И РАЦИОНАЛНО. А баш ваквиот РЕАЛЕН, ЛОГИЧКИ И РАЦИОНАЛЕН начин на размислување Го оправдува Христијанското Верување во Троичен (ТроЛичностен) Бог.

А тоа е НАЈВАЖНОТО во овие наши разговори (мислам меѓу Христијаните и Муслиманите)

Ете колку едноставно Бог ни се Открил!

Толку едноставно да нема потреба од книги за да се научи (сфати, разбере) ова, кое е објективно гледано - НАЈВАЖНО !!!

Со МНОООООГУ ЉУБООООООВ ЗА СИТЕ и за Тебе Miralem1
Pravoslavie

Изменето од Pravoslavie - 03.Април.2007 во 17:53
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2007 во 12:49

Изменето од beleg - 05.Април.2007 во 16:52
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2007 во 12:51

Изменето од beleg - 05.Април.2007 во 16:55
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2007 во 13:02

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2007 во 13:28
i jas sum hristijanin.

toa sto nekoi me vikaat protestant, mene nisto ne mi znaci! naprotiv, toa go smetam kako smisleno odvlekuvanje i propaganda za da se prikrie mojata iskrena vera i lojalnost kon Hristos.... Tongue
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2007 во 13:40

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2007 во 13:46
дали сега реков дека не сум протестант! Angry
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2007 во 13:46
менува нешто? дали се протестанти муслимани јеховини сведоци или харе кришна...пред се сме луѓе, и објективни...Clap верата ми е интимна работа. не ја наметнувам и не ми пречат другите кои не мислат како мене Big%20smile
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.