|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика | страница <12345 72> |
Автор | ||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу добра поента, која јас цело време се обидувам да ја докажам, дека ако го погледнеме Христовиот пример, и праксата на за жал оддалечените „цркви“, страв ќе не фати кај отишле вон учењето Исусово...
|
||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се до 1054 година не постоела разлика помеѓу источната и западната цркава односмо помеѓу православните и римокатолиците таа разделба настанува кога римокатолиците го изменуваат симболотна верата односно на веќе составениот никејоцариградски симбол му го додават филиоквето
ние православните веруваме дека светиот дух произлегува само од отецот а римокатолиците го дадале и синот и тогаш покнал обрачот зошто на 2 вселенски собор е донесена одлука дека кој и да додаде нешто или одземе нека биде анатема но сепак православната црква го признава апостолското преемство кое го има римокатоличката црква |
||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
||
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
||
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
chair ne te razbrav se shto pisha ama razbrav oti vo 1054 god se razdelile pravoslavnite i katolicite ama kako shto se zboruva tie dve veri pak ke se soidenat togash shto ke pravaat narodot koj go klavaat svoeto spasenie vo verata koja vera togash ke gi spase katilichkata ili pravoslavnata.
|
||
|
||
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па да, погрешно ме протолкува, воопшто тоа не мислам така... Не ми е мене до бањањето на детето... што се однесува до тоа воопшто не мора да го има... Но, има нешто во зборвите на попот што делува смирувачки и утешително, а истовремено дава храброст и надеж... Не знам баш најдобро да објаснам... |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од EvAngelos - 26.Март.2007 во 22:49 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па попо може да ти каже утишителни зборови, и без да го бањка бебето... Работата е што, детето е само нем/глув/парализиран учесник во вера, која факт е НЕ Е негова/нејзина, и можеби никогаш нема ни да биде... Да спомнеме само дека и Хитлер, и Сталин, и многу други психопати, биле крстени! Па што фајде од сето тоа. Но разумно, попчето мора да ја полни касата, па трај-прај... |
||
The_Juda
Нов член Регистриран: 29.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не секогаш и секаде крштевањето ако правилно се изразив се со пари
на некои места се безплатни (не зашто на кајчето немит платно ) ете јас на пример крстен сум без пари и без никакви дарови према црквата и тоа на река не беше јордан ама е момент за помнење јас не го помнам ама моите да |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јуда, дури и ако попот не му земе, туку и му даде пари на бебето, тој сеуште погрешно го практикува крштевањето. Бебиња не се крштеваат, туку само возрасни луѓе кои откако ја дознале христијанската порака, поверувале во неа, се покајале за своите гревови и одлучиле да го следат Христос како свој Господ и Спасител.
|
||
|
||
The_Juda
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
браво
во практиката од крштевањето порано се крстеле луѓето на 30/40 наполнети год,но (вистинските ) верници почнале да практикубаат крстење на бебиња .како влез во христијанството, |
||
Христосъ Воскресе! Воистину Воскресе
|
||
The_Juda
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
зар јован крстител си наплаќал за такви *услуги*??? |
||
Христосъ Воскресе! Воистину Воскресе
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јован Крстител прво и основно, не крштевал бебиња.... А и никој од Апостолите...
Ако примети, тоа е и темата, а не наплатување... За тоа имавме друга тема... |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изгледа се работи за недоразбирање, погрешно си ме разбрал, јас сум категорично против крштевање на бебиња и да се надоврзам на Аџија, Јован Крстителот, не само што не крштевал бебиња, туку и не крштевал возрасни кои не биле предходно покајани, а камо ли бебиња да крсти. Што следи непосредно од следниов стих:
Змиска породо! Кој ве предупреди да бегате од гневот што иде? Затоа донесете плодови достојни за покајание.." (Лука 3:7,8)
Ова е уште еден доказ дека, не само Исусовото (новозаветно) крштевање, туку и јовановото (покајничко) крштевање недвосмислено барало предходно покајание.
Поздрав,
ЕвАнгелос
п.с. Очекував дека сите (христијани) ќе напишете по некој збор на оваа тема, немора да биде ни една реченица, ми интересира, ако ништо друго, барем вашиот став за ова прашање.
|
||
|
||
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <12345 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |