IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 98>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 12:43
Да, се разбира во право си дека Царството Небесно во Неговата полнота ќе биде воспоставено при Второто Христово доаѓање...

Но во исто време, Новиот свет, е веќе започнат, новото создание, новиот човек, кој секојдневно се обновува во Христолик пример.... Така да Царството Небесно иако не во неговата полнота, е сепак во Неговите почетоци, пристуно овде меѓу нас... меѓу верните...
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 12:46
Originally posted by аџија аџија напиша:

Да, се разбира во право си дека Царството Небесно во Неговата полнота ќе биде воспоставено при Второто Христово доаѓање...

Но во исто време, Новиот свет, е веќе започнат, новото создание, новиот човек, кој секојдневно се обновува во Христолик пример.... Така да Царството Небесно иако не во неговата полнота, е сепак во Неговите почетоци, пристуно овде меѓу нас... меѓу верните...

во право си Аџија тоа е само дел тука преку благодатта на Божествената Литургија
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2007 во 17:12
Miralem1
те молам објсни ми како што ја поимаш Алаховата Љубов?
Дали Таа Љубов е Однос, то ест Релација или е Чувство ?
Дали е доволно да се каже: Јас Љубам? или ЗАДОЛЖИТЕЛНО треба и да има КОГО ЉУБАМ или ШТО ЉУБАМ ? Дали освен Љубител треба ЗАДОЛЖИТЕЛНО да има и Љубен ? Дали Алах Љуби така ? Дали Алах вели: Љубам или вели: Го Љубам тој и тој, Љубам тоа и тоа ?

----
Молам други да не одговараат освен Miralem1
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2007 во 01:37
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Miralem1
Дали е доволно да се каже: Јас Љубам? или ЗАДОЛЖИТЕЛНО треба и да има КОГО ЉУБАМ или ШТО ЉУБАМ ? Дали освен Љубител треба ЗАДОЛЖИТЕЛНО да има и Љубен ? Дали Алах Љуби така ? Дали Алах вели: Љубам или вели: Го Љубам тој и тој, Љубам тоа и тоа ?

----

So zadovolstvo.
Prvo jas ne znam sto ne zemete da procitate sami,da spoznaete,ke videte,ke otkriete....... ke se istrosam ke vi poklonam po eden Qur'an.... go ima prevod na Internet.
Malku ti se pomesani prasanjata no ke se obidam da te razberam.

Koja e naredbata od Allah za odnos kon covekot,prirodata i se sto stvoril toj. Taka prvoto prasanje a potoa se nadevam deka sakas da znaes kolkava e Ljubovta Allahova prema Covekot.

Covekot e stvorenie koe Allah go stvoril da bide zastapnik na Allahovite zborovi i negoviot zakon na Zemjava. Tuka moze da vidime kolkava e Ljubovta Allahova prema covekot. Znaci opsto. Ne bese Tevratot daden striktno za Evreite tuku za celoto covestvo nitu Indzilot bese za Hristijanite tuku za celo covestvo nitu e Qur'anot daden za Muslimanite tuku za celoto covestvo.
Samiot zbor INSAN oznacava bitie koe e druzeljubivo,na koe nemue vo cel samo da zivee. Ottuka i neophodnosta megjucovecka sorabotka i koegzistencija,bilo vo mir ili vo rat,zdravje ili bolest,imanje ili nemanje...
Kaj Insanot-Musliman edinstveno se prifakja i postova Bozjiot Zakon.

Allah, dž.š., veli: «Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allah, zaista, voli one koji su pravični - ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sabi čine nepravdu» (El-Mumtehine: 8-9).
Muhammed s.a.w.s gi upatuval i gi poucuval negovite Ashabi (drugari) i sledbenici da bidat blagi i prijatni vo odnos so nemuslimanite.Gi upozoruval na nasilnistvo i grubost vo toa.
Koga nekoi Evrei dosle kaj Muhammed a.s mu rekle: „Es-sam alejke, Muhammede!“ Es-Sam, znači propast i smrt. Aisa r.a gi slusnala i rekla: „Ve alejkumus-sam i prokletstvo, Allahovi neprijatelji“. Muhammed Alejhi Selam ja smiril,za takvite zborovi a taa go prasala: "Zarem ne slusna sto ti rece ? " Gi slusnav,rekol toj i im rekov "ve alejkum"(i na vas),  (sto znaci smrtta vi doagja i vam kako sto mi doagja i mene). O Aisa,Allah saka Blagost vo se'.
Pa zarem navistina mislite deka so mec e prosiren do tuka Islamot ? Ako ne so Ljubov,Miroljubivost.....

Posto mi e Docna... Utre,barem na vakvi prasanja imam premnogu da pisuvam.Ete toj link razgledajgo,ke naucis i nesto poveke.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2007 во 15:49

Uste samo eden primer...

Kako sto na poveke pati imam kazano. Treba prvo da se svati sto znaci BOG. Drugo treba da se znae sto e Qur'anot. Qur'anot e upatstvo i zakon kako treba covekot da se vladee spored zakonite na nivniot Stvoritel.

Posto pravoslavie licno do mene go upati prasanjeto,licno sakam i jas so nego da zavrsam i jas da go prasam nego.
Prvo,dali e potrebno Bog (ALLAH) da ni kaze "ve ljubam" ? Treba da se zeme na um deka Allah ne e zavisen od nas i od nikogo,tuku nie zavisime od nego. Allahovata Ljubov sprema covekot se gleda vo ona sto Allah STVORITELOT,MILOSTIVIOT SOMILOSEN,obezbedil za covekot.

Dali imas Sin pravoslavie ???? Ako nemas Allah da te nagradi so nesto sto si posakuvas. Togas ke vidis kolkava ke bide Ljubovta tvoja prema deteto tvoje. TOA SE PRIMERI KOI ALLAH NA SEKOJ INSAN IM GI DAVA DA VKUSI STO E LJUBOV I KOLKAVA E LJUBOVTA NEGOVA. I kolku e tesko posle se' ona sto ke mu obezbedis na deteto da te na kraj batali.
Dali,pravoslavie,strogoto odnesuvanje prema sin ti e maltretiranje ? Na primer ako strogo mu naredis da ne pluka po ulici,da ne frla sesto nesto po patista,da gi mie zabite 3 pati na den,da ne ostanuva do kasno po sokaci,da ne pusi cigari.... i za toa STROGO MU NAREDIS A NEKOGAS I GO ZASAMARIS ZARADI TAKVITE GRESKI ????
Sekako,kako sto vi se cini vam,deka Zakonite vo Qur'anot se neznam sto,isto bi mu izgledalo i na deteto na koe ke mu zabranis da po sokaci duva treva. No ,so tek na vreme KE SE OTKRIE RODITELSKATA ODGOJANOST.
Neli mislis i ti deka bi go upropastil na svoeto dete ako go mazis i ako mu dopustis se,,,kako sto kaj vas ne postoi zakon nikakov ?

Ete edna tema vo koja jasno se gleda samo zamackuvanje na oci od tipot: Ve ljubam,ljubete,blazeni........"  i seto toa preteruvanje nesto sto vo praksa niko ne go sproveduva. Nema vo Qur'anot :"ako ti gi zeme nekoj (prisilno) cevlite daj mu ja i bundata" NE. Ako mi gi pobara nekoj ke mu ja dadam i bundata,ama nekoj da dojde prisilno da me placka ke si vidi mosneubo. ZNACI TOA E TAKA TI PASIRA ILI NE. Taka e vo Qur'anot... lesno vi e vam... "se izmaci Bog za grevovite vasi" nie za nasite grevovi sami se macime,sami treba dobri dela da pravime,pomagame,,,,,,,

Qur'anot e zakon. Od zbor do zbor ALLAHOVA OBJAVA.
Od 4 Evangelija,kako sto se gleda,moze da se soberat edvaj 4 strani isusova zapoved.... PREKRASNA,kako sto i tamu kazav no,odbivajki gi BOZJITE ZAPOVEDI,ZAKONI.... so tie zborovi ste upropasteni.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2007 во 18:35
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Miralem1

----

So zadovolstvo.
Prvo jas ne znam sto ne zemete da procitate sami,da spoznaete,ke videte,ke otkriete....... ke se istrosam ke vi poklonam po eden Qur'an.... go ima prevod na Internet.
Malku ti se pomesani prasanjata no ke se obidam da te razberam.

Koja e naredbata od Allah za odnos kon covekot,prirodata i se sto stvoril toj. Taka prvoto prasanje a potoa se nadevam deka sakas da znaes kolkava e Ljubovta Allahova prema Covekot.

Covekot e stvorenie koe Allah go stvoril da bide zastapnik na Allahovite zborovi i negoviot zakon na Zemjava. Tuka moze da vidime kolkava e Ljubovta Allahova prema covekot. Znaci opsto. Ne bese Tevratot daden striktno za Evreite tuku za celoto covestvo nitu Indzilot bese za Hristijanite tuku za celo covestvo nitu e Qur'anot daden za Muslimanite tuku za celoto covestvo.
Samiot zbor INSAN oznacava bitie koe e druzeljubivo,na koe nemue vo cel samo da zivee. Ottuka i neophodnosta megjucovecka sorabotka i koegzistencija,bilo vo mir ili vo rat,zdravje ili bolest,imanje ili nemanje...
Kaj Insanot-Musliman edinstveno se prifakja i postova Bozjiot Zakon.

Allah, dž.š., veli: «Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allah, zaista, voli one koji su pravični - ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sabi čine nepravdu» (El-Mumtehine: 8-9).
Muhammed s.a.w.s gi upatuval i gi poucuval negovite Ashabi (drugari) i sledbenici da bidat blagi i prijatni vo odnos so nemuslimanite.Gi upozoruval na nasilnistvo i grubost vo toa.
Koga nekoi Evrei dosle kaj Muhammed a.s mu rekle: „Es-sam alejke, Muhammede!“ Es-Sam, znači propast i smrt. Aisa r.a gi slusnala i rekla: „Ve alejkumus-sam i prokletstvo, Allahovi neprijatelji“. Muhammed Alejhi Selam ja smiril,za takvite zborovi a taa go prasala: "Zarem ne slusna sto ti rece ? " Gi slusnav,rekol toj i im rekov "ve alejkum"(i na vas),  (sto znaci smrtta vi doagja i vam kako sto mi doagja i mene). O Aisa,Allah saka Blagost vo se'.
Pa zarem navistina mislite deka so mec e prosiren do tuka Islamot ? Ako ne so Ljubov,Miroljubivost.....

Posto mi e Docna... Utre,barem na vakvi prasanja imam premnogu da pisuvam.Ete toj link razgledajgo,ke naucis i nesto poveke.

Голема Почит и Голема Благодарност до Тебе, Miralem што одвои време да напишеш нешто навистина убаво! Благодарам! И за едниот и за другиот пост. Ти благодарам ОД СЕ’СРЦЕ за Убавите Желби! Што да ти кажам друго, освен: Тебе Господ да ти возврати двојно повеќе Убавини!

Навистина е многу убаво да се, ние велиме: Созерцава Љубовта, односно Човек да се вгледа во Неа(созерцавање значи вгледување, набљудување, анализирање) и да Пие од Неа и да Ја Дише, зашто Таа е Мотив и Двигател на Се’ во Животот.

За Љубовта можеме да отвориме нова тема на форумов и да разговараме за Љубовта и да разменуваме лични мислења и ставови и искуства.

Е сега, да се навратам на моите прашања:

Како што ја поимаш Алаховата Љубов?

Со едно прашање: Дали во Љубовта МОРА ЗАДОЛЖИТЕЛНО да има НАЈМАЛКУ ДВАЈЦА (Љубител и Љубен) ?

Молам да не одговара никој друг освен Miralem1
Благодарам!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2007 во 20:09

Ti blagodaram i tebe,uste poveke me raduva toa sto me razbra. Se nadevam deka ne me svakjate pogresno koga nekoja tema so nekoi prasanja ke otvoram.Sepak,nie sme pripadnici sega na dve razliciti religii i sekako deka ima nesoglasnosti. No neslucajno Allah dz.s Hristijanite vo Qur'anot gi narekuva kako Prijateli na vernicite. Kakov god da bil nasiot odnos tuka,se gleda nekakva ramnoteza pomegju nas.

Veruvaj nikogas ne me navredilo koga ke kaze nekoj deka Muhammed a.s Allahovata vera ja sirel so mec. No sekako deka mi e krivo,zatoa sto jas znam,jas sum Musliman,jas znam kako sum ja prifatil verata Islam,znam kolku go pocituvam i zosto go pocituvam Muhammed a.s. A toa ke mi go recat luge koi nisto ne procitale.

Neise... Ti blagodaram i tebe za prekrasnite zelbi i ubavi zborovi !

Logicki deka treba dvajca za se' ili poveke. Ljubov sprema Stvoritelot,Roditelite,Zenata,Decata,Bozjite Pratenici i Ljubov sprema ona sto sto go Sozdal Stvritelot dz.s.

"I ne vrtetego liceto od lugeto,i ne odi po zemjata gordelivo:Allah navistina ne go ljubi gordeliviot i naduveniot:Bidi umeren vo odot tvoj i navali go glasot tvoj......... (Lukman 18-19)

Muhammed a.s rekol: Na Allah mu e naj mil covek onoj koj e naj dobro vospitan (Taberani)

Znaci Hadisi i Qur'anski aeti za dobroto odnesuvanje i karakter bi mozel da pisuvam premnogu.

Nemojte da zboruvate: Ako ni napravat dobro ke im vrateme so dobro a ako ni napravat zlo i nepravda ke im vratime so zlo i nepravda". Bidete trpelivi: Ako vi napravat dobro,vratete im so dobro,ako vi napravat zlo i nepravda nemojte da im vozvrakjate so zlo i nepravda. (Tirmizi)

Ima edna dova,koja sekogas ke ja procitam doagjam do solzi:

Gospodaru moj,ne dopusti da me zavara uspjeh,niti poraz baci u ocaj.Podsjecaj me stalno da je neuspjeh iskusenie koje prethodi uspjehu.
Gospodaru moj,nauci me da je tolerancija naj veci stupanj moci a zelja za osvetom prvi znak slabosti.
Gospodaru moj,ako mi uzmes imetak,podari mi nadu.
Ako mi ne dopustis uspjeh podarimi snagu volje da savladam poraz.
A kad mi uzmes blagodat zdravlja,podari mi blagodat vjere.
GOSPODARU MOJ,KAD SE OGRESIM O LJUDIMA,PODARI MI SNAGU IZVINENJA A KAD SE LJUDI O MENI OGRJESE,PODARI MI SNAGU OPROSTA.
GOSPODARU MOJ....AKO JA ZABORAVIM TEBE.
NEMOJ TI ZABORAVITI MENE !

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2007 во 20:22

I uste nesto.

Dali go procita linkot od prviot post ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2007 во 12:44
Иако ова е ваша дискусија, не е лошо да прокоментирам и јас кратко, што заклучив.

Заклучив дека муслиманскиот бог, е помалку збунет во својата љубов. Т.е. ги сака само оние кои се муслимани, но не и другите? Како може Творецот, или еден родител, да ги сака само оние кои „му тераат по волјата“, а да ги мрази сите други?

А ми се чини пак, дека тој е ТОТАЛНО збунет кога станува збор за тоа што да се прави со немуслиманите? Од една страна, вели тие се луѓе на Книгата, а од друга страна вели, мрази ги, убивај ги... итн...

Чудна некоја „љубов“...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2007 во 14:24
Originally posted by аџија аџија напиша:

Иако ова е ваша дискусија, не е лошо да прокоментирам и јас кратко, што заклучив.

Заклучив дека муслиманскиот бог, е помалку збунет во својата љубов. Т.е. ги сака само оние кои се муслимани, но не и другите? Како може Творецот, или еден родител, да ги сака само оние кои „му тераат по волјата“, а да ги мрази сите други?

А ми се чини пак, дека тој е ТОТАЛНО збунет кога станува збор за тоа што да се прави со немуслиманите? Од една страна, вели тие се луѓе на Книгата, а од друга страна вели, мрази ги, убивај ги... итн...

Чудна некоја „љубов“...

Prvo,Adzko... ti kako da se naogjas vo vremeto na grckata mitologija. Nema Bogovi acko... nas bog vas bog. BOG E EDEN ZA SITE NAS. Ako poarno re razgledame ke vidime deka vsusnost nestata vo koi ti veruvas zboruvaat samo sakanje na vasata sorta. Neli za Evreite site sme GOI ? Ti li Acko za Ljubov mi zboruvas ?
Ako Allah dz.s gi sakase samo Muslimanite,site ostanati ke ve PONISTESE. No ne,Allah site ni stvori slobodni,da si izbereme sekoj za sebe vo sto ke veruvame. Da sakase Allah site Muslimani ke ne napravese,sto znaci odzemanje na slobodata na izbor. Ottuka moze da vidime kako nasiot prijatel Acko ustvari ne znae za ljubov. Kako nasiot Acko navistina ne e za vakvi temi. Brgu nabrgu Acko mi ja izbrisa temata "vistinskoto lice na...." zatoa sto tuka bese detalno opisana ljubovta necija prema Bozjite stvorenija-covekot. Tuka ubavo bese napisano koj se ljubi samo sebesi i osven toa nisto drugo za niv sveto ne e.
Nemoj Acko te molam da ni ja pokvaris temata i da pokusavas spletki da ni napravis.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2007 во 17:17

Prvo,Adzko... ti kako da se naogjas vo vremeto na grckata mitologija. Nema Bogovi acko... nas bog vas bog. BOG E EDEN ZA SITE NAS. Ako poarno re razgledame ke vidime deka vsusnost nestata vo koi ti veruvas zboruvaat samo sakanje na vasata sorta. Neli za Evreite site sme GOI ? Ti li Acko za Ljubov mi zboruvas ?

Не се сложувам. Хриситјанскиот Бог, Оној ЕДИНСТВЕНИОТ ВИСТИНСКИ БОГ, и богот кој вие сакате да го измислите, не се едно те исто. Нашиот Бог е жив, Силен, Семоќен, Сезнаен.... Вашиот „бог“ е измислица на нечија болна фантазија... Така да и те како не може на исто ниво да ми ги ставиш Живиот и измислениот бог.

Цитирај

Ako Allah dz.s gi sakase samo Muslimanite,site ostanati ke ve PONISTESE. No ne,Allah site ni stvori slobodni,da si izbereme sekoj za sebe vo sto ke veruvame. Da sakase Allah site Muslimani ke ne napravese,sto znaci odzemanje na slobodata na izbor. Ottuka moze da vidime kako nasiot prijatel Acko ustvari ne znae za ljubov. Kako nasiot Acko navistina ne e za vakvi temi. Brgu nabrgu Acko mi ja izbrisa temata "vistinskoto lice na...." zatoa sto tuka bese detalno opisana ljubovta necija prema Bozjite stvorenija-covekot. Tuka ubavo bese napisano koj se ljubi samo sebesi i osven toa nisto drugo za niv sveto ne e.
Nemoj Acko te molam da ni ja pokvaris temata i da pokusavas spletki da ni napravis.

Па да! Многу убава прва реченица, само што ти не си ни толку способен да ја разбереш. Навистина, ако е така, како што вели Коранот, односно дека Алах ги мрази сите што не се муслимани, ЗОШТО НЕ НЕ УНИШТИ?  ЗОШТО?

Значи повторно дупка, КРАТЕР во Коранот... ама вие слепи да ја видите, па паѓате во неа како глувци во стапица, залетани по парчето сиренце, кое е кобно и за вас и за целата човечка раса...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2007 во 19:44

Цитирај Не се сложувам. Хриситјанскиот Бог, Оној ЕДИНСТВЕНИОТ ВИСТИНСКИ БОГ, и богот кој вие сакате да го измислите, не се едно те исто. Нашиот Бог е жив, Силен, Семоќен, Сезнаен.... Вашиот „бог“ е измислица на нечија болна фантазија... Така да и те како не може на исто ниво да ми ги ставиш Живиот и измислениот бог.

Kako i da e...  Sustinata na veruvanjeto e Ista kaj Hristijanite i Muslimanite. No sto e so tebe.... zosto uste pokusavas da se prestavis kako Hristijanin. Koj e tvojot bog ? Onoj koj ja blagoslovi amerika ??? Da,ama vistinskiot ja blagoslovi so Tornada i Uragani. Na eden dolar pise "vo Boga veruvame" no vo koj Bog ? Jahva i Allah ne se sigurno ! Ke izleze i tvojot Bog na videlina. Vreme mu e ! No i samiot znae sto go ceka.

Veruvam vo STVORITELOT,ONOJ KOJ GI PRATI SITE BOZJI PRATENICI,DAVUD,SOLOMON,ISA,MUSA,MUHAMMED... Neka e mir na site niv... i vo site negovi pratenici. Vo kogo ti veruvas ? Gi proteravte site Allahovi (Bozji) Pratenici.

Цитирај Па да! Многу убава прва реченица, само што ти не си ни толку способен да ја разбереш. Навистина, ако е така, како што вели Коранот, односно дека Алах ги мрази сите што не се муслимани, ЗОШТО НЕ НЕ УНИШТИ?  ЗОШТО?
Pa kazav.Zatoa sto Allah slobodni ne' sakal. Da si go izbereme komotno sami patot na Vistinata.
Samo sakam da napomenam da obratat site vnimanie.... kako saka samo spletka da proturi... a saka da se sokrie i da prelaze nekogo deka ne e Evrein. Zosto ti se sramis da go priznaes toa.TOA E PRAVO PRASANJE !?
Luge PLATA zemaat samo greska vo Qur'anot da najdat... no toa e POSLEDNA BOZJA OBJAVA,nema da se rodi covek koj greska ke najde vo Nego.

Sekoe Dobro. I rece deka nema da se mesas....  Jas ke ti otvoram tema za dolgo ocekuvaniot (lazen) evrejski prorok. Tamu moze jas i ti da si pisuvame.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2007 во 22:03

Kako i da e...  Sustinata na veruvanjeto e Ista kaj Hristijanite i Muslimanite.

СУштината е различна како небото од земјата. Но јасно, дека на вас, како и на антихристот, секогаш ви е целта да се прикажете најслични до вистинскиот Бог, но со задни мотиви...

Цитирај  
Veruvam vo STVORITELOT,ONOJ KOJ GI PRATI SITE BOZJI PRATENICI,DAVUD,SOLOMON,ISA,MUSA,MUHAMMED... Neka e mir na site niv... i vo site negovi pratenici. Vo kogo ti veruvas ? Gi proteravte site Allahovi (Bozji) Pratenici.

НЕ. Ти не веруваш во СИТЕ Божји пратеници, туку во ЕДЕН. Да веруваше во сите, ќе ги слушаше нивните гласови и писма, сочувани во Светата Книга Библијата... но ти се одлучи да не им веруваш ним, туку да му веруваш на ЕДЕН пустински стрелец, кој си измисли НОВА историја за овие луѓе и со тоа измисли и свој бог....

Цитирај
Luge PLATA zemaat samo greska vo Qur'anot da najdat... no toa e POSLEDNA BOZJA OBJAVA,nema da se rodi covek koj greska ke najde vo Nego.

Јас не земам плата, па најдов катаљон грешки. А тек да земав... LOLLOLLOL

И би заклучил само со тоа дека јас сум Евреин, толку колку што ти си следбеник на Живиот Бог... LOLLOLLOLLOL значи јок бурда... LOLLOLLOL
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2007 во 18:29
Кога ќе го читате следниот дел од Коментаров имајте на Ум дека ГОЛЕМИТЕ БУКВИ во следниот дел од Коментаров значат дека нагласувам.

Ако Алах е Љубов,
ако Љубовта е РЕЛАЦИЈА,
а за РЕЛАЦИЈАТА се потребни НАЈМАЛКУ ДВАЈЦА,
тогаш, пред да настане било кое Создание, а тоа значи: кога Бил САМО ТОЈ - ЕДНАТА И ЕДИНСТВЕНА ЛИЧНОСТ и кога немало Никој Друг и Ништо Друго освен Него, КОГО го Љубел ТОГАШ Алах ?
Спрема КОГО (или со КОГО) Алах бил во Релациона Љубов ?
КОМУ МУ ја излевал Својата Љубов ?
КОМУ МУ изразувал Љубов ?

Молам никој друг да не одговара освен Miralem1.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.