|
Сезнајниот Бог? |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | |||||||||
joli
Нов член Регистриран: 19.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 33 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
gospod e najgolem od site a isus e bozji sin......koj gi brisel nasite grevovi so negova KRF.
|
|||||||||
|
|||||||||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
|
|||||||||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||||||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
aj,neka mi kaze,..shtom se znae,...zoshto mi e zaebana slikata na televizorot?!
|
|||||||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||||||||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Ajme majko mila... poglednetego pocetokot na EvAngelos... kolkava ufuranost se gleda vonego "seznajnost". Nekoj go pofalil na nekogo,vo prisustvo na Resulullah salallahu alejhi we sellem pa mu rekol toj-Muhammed s.a.w.s. Ne faletego,zatoa sto da ja slusnese pofalbata,ke go upropastevte. Prethodno nekoj go preporaca EvAngelos kako toj ima objasnuvanje za trojstvoto pa eve go toj "begaj te,eve me,dojdov i se' ke kazam sea"
Prvo i naj interesno e kako citatite od kontext si gi vadel.Za da ja doznaeme sustinata na poglavjeto treba i prethodnite citati da gi citame pa i temite na koi sme veke razgovarale a i onie citati koi sledat posle toa poglavje.
Prvo sto se kosi so samite vas.
Pravoslavie.... sega ke sledi "ama toj e bogocovek,bog se otelotvoril i logosot bozji vlegol vo sinot i sinot e otelotvoren a otecot sepak ostanal na neboto za s.duh da ne bide sam......" Prvo treba uste eden koncil da si napravite kako konstantin,kako sto rekov,da da si razjasnite megjusebno sto e Isus.
Naj prvo da razjasnime.Se bara citat KADE ISUS REKOL "JAS SUM BOG" a ne kade rekol Toma "mojot gospod e moj bog" mada i toa nisto ne dokazuva dokolku razbistri.
Daj go citatot bez tocki.... i ako e toa dokaz za trojstvo togas sto e ova :
Primer ovoj citat vaka treba da go razgledame:
14 1 » Nek' vaše srce ce uznemiruje: vi verujete u Boga, verujte takođe i u mene.
EvAngelos... na samiot pocetok rece so golemi Bukvi ISUS E BOG. Dodeka Isus pravi JASNA razlika. Vie veruvate vo Boga,isto taka veruvate i vo mene.
2 U kući mog Oca, ima mnogo boravišta; inače kako bih vam ja mogao reći da ću vam pripraviti mesto gde ćete biti?
3 Kad ja budem otišao vi ćete ga pripraviti, ja ću ce vratiti i vi ćete ga uzeti ca mnom, kao što cam ja onde, vi ćete biti takođe .
Eve kolku e jasno zosto Isus pravel cuda... ubeduval narod koj ni cudo nemoze da go ubedi a kamo li zborovi. 5 Toma mu reče: » Gocpodine, mi čak ne znamo ni kamo ti ideš, kako bicmo mu onda znali put?
Ne go razbral. Isus mu veli:
6 Isus mu reče: » Ja cam put i ictina i *život. NiKo ne ide k Ocu ako to ne kroz mene.
Tuka ke zastanam malce. Ke se vratam kaj Mojsie i kaj Muhammed i kaj sekoj Bozji pratenik a.s. Sto mislime nie koga velime "Smrtta na Allahoviot pat ni e naj golema zelba" Toa vo vasi usi e vmetnato kako "samoubistvo vo imeto na Allah" Koj e patot na Isus ?? Cinenje dobri dela. Pomaganje siromasi,pocituvanje drugi luge,sakanje drugi luge... toa e patot Bozji. Da se drzis do kraj na svojot zivot po toj pat i da ne te prelazat ovosvetskite "uzivanja" Za vremeto na Musa a.s (Mojsie) Koj bese patot vistinata i zivotot ???? Mojsie !!! Koj go sledese nego i patot negov,koj vo nego poveruva,koj do kraj se izdrza do negoviot pat se SPASI.Posto Mojsie go najavil Isus,negovite sledbenici i pravi vernici go prifatija Isus... za toj Narod Isus bese patot vistinata i zivotot. Nitu troska zborovi ne dokazuvaat nikakvo Bozanstvo.
7 Ako poznajete mene, poznavaćete takođe i oca mog.
Ista rabota. Ako me zapoznavte mene ke go zapoznaete i Boga. Se' sto storiv i se sto vi rekov od Boga mi bese dadeno,bea Negovi zborovi.
A Filip povtorno... vidi kolku malku mu veruvale:
8 Filip mu reče: » Gocpodine, pokaži nam Oca, i to će nam biti docta.
A Isus mu veli:
9 Isus mu reče: » Ja cam c vama otpre dugo vremena, a ipak, Filipe ti me nici prepoznao! Onaj koji jemene video, video je Oca. Zašto kažeš ti: Pokaži nam Oca?
So prosti zborovi; Filipe be bratecot dragi,pa tolku dolgo sum so vas uste li ne mi veruvas,uste li se somnevas uste li ne me poznavas pa mi baras sega i Otecot da go vidis,malku li napraviv za vas.... Pa ako si me videl mene seedno kako da si go videl otecot. TOLKU PROSTO I EDNOSTAVNO.
I da ne ja trupam,,, vo prodolzenie uste si ja bie glavata Isus so negovite sledbenici koi nisto ne svakjaat.... deka Se sto vi kazav se Bozji Zborovi,Bog preku mene zboruva (kako sto e slucaj so site Bozji pratenici a.s.) AKO NE MI VERUVATE VO ZBOROVITE,VERUVAJTE VO MOITE DELA (CUDA)...... Ete toa se vasite dokazi za Isusovoto Bozanstvo.
E neznam dali vredi da gi pisuvam vo kontext i drugite citati,posto sum ubeden,i sum gi cital,i sum gi precital ovie citati,znam deka se vadeni od kontext i deka nisto ne dokazuvaat.
Druga provala e sto se slucuva koga Bog ke im se pokaze na lugeto a sto ja imas staveno.So istoto sakas da mi kazes deka edno telo moze da ja sobere Bozjata velicina. Ama ne e toa bozjata velicina-ke reces-logosot e. Ili samo mal del od boga vlegol.......
Drugo... razlika vo jazicite.
Vo makedonskiot jazik,gospod i bog e edno. No nema da go sretnes toa vo nitu eden drugi jazik na Biblija. Cak i vo makedonskata Gospod e edno Bog e drugo. Lord i God na angliski. Gospodi e gospodine.
Ova si go stavil kolku mesto da zavzemas i da ispadne deka si stavil eden kup citati.
Pa gledam deka go vikate Bog,gledam deka go slavite,mu se molite......
PRASANJE E DALI E TOA ISPRAVNO !!!!!???? |
|||||||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Здраво на сите.
Сакам да ве известам дека извршив прмена на мојот претходен пост на оваа тема (стр. 2) со цел Миралем подобро да ги прочита доказите дека Исус е Бог, за да нема изговор после дека наводно Библијата била двосмислена. И бидејќи гледам дека сеуште има проблем со тројството, го советувам повторно да го процита тој дел: http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6942&PN=3 а воедно еве и реплика на неговата реплика :-)
|
|||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
a,be vie ste sto posto, nekoi popovi,...shtom vakvi "stvari"vadite,.....i ushte "dlaboko"diskutirate za niv.
|
|||||||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||||||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Eh Evangelos,tolku se izpletka sea sto ni sam ne znaes.
Pa ete,gledas podolu gi staviv site poglavja kako zvucat vo kontext. Ne samo ...............jas sum patot vistinata i zivotot................. tuku se po red.
Pa zarem nee uoclivo deka se raboti za sosema normalni zborovi.... Filipe bre drugar,pa kolku vreme sum so tebe,uste li ne mi veruvas,uste li treba da ti trubam.... sega baras i Boga da go vidis za da veruvas,ami kolku cuda ti napraviv... ako si me videl mene seedno ko da si go videl i boga.
Dali Isus so toa sakase da mu kaze deka e Bog ??? E na toa samo dete mozes da ubedis. A ako go napises samo stihot ...........ako si me videl mene si go videl boga......... taka gi lazes lugevo,koi VERUVAM deka od sive clenovi samo 3 imaat Biblija.
Pisuva li nekade JAS SUM BOG ??????
"Jas i tatkoto sme edno" Ocigledno deka ne si me cital.... vo kontext,celoto toa poglavje sum ti go napisal.
Mozebi nevkusno i nekulturno,no ke ti se nasmeam malce
Ma za trojstvoto da go objasnis duri i zalosno e. Diplomirani teolozi,znaci so visoki cinovi ne go objasnile i neznaat voopsto zosto veruvaat.... pa tuka tesko deka ke se najde.
I tuka bi se nasmeal,no da ne ispadne deka preteruvam. SITE BOZJI PRATENICI BILE PATOT I VISTINATA...... Nema sto da otvaras temi. NISTO,AMA BAS NISTO NE DOKAZUVA DEKA ISUS E BOG ILI SIN BOZJI ILI STO TI JAS ZNAM STO. ISUS E BOZJI PRATENIK NEKA E MIR NANEGO.
Zatoa sto tolku prosto i ednostavno mi zboruva deka ISUS NE BIL TOA.
Ti davam prednost ti kako Hristijanin da gi procitas se' po red kako sto se zapisani i potoa da vidime za sto stanuva zbor.
Da da.... i nikoj nisto ne dokazuva.Prasanjeto e DALI E ?
|
|||||||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Знам дека аргументите на ЕвАнгелос ти се толку запрепастувачки, дури и се препознава дека си изненаден и шокиран колку навистина има докази дека Христос бил Бог. И затоа не ме чуди твојот понижувачки, цинистички стил... Кога човек го губи аргументот, посегнува по достоинството на другиот... Тоа е позната тактика во секоја судница, па и секоја дебата, затоа не ме чуди што и ти го искористи Миралеме...
|
|||||||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Ti ovdeka nema sto da se mesas. Gi proteravte site Bozji pratenici,neka e Mir na niv site ! Ti si sledbenik na Antihristot-Dedzdzal.... ima drugi temi za tebe.
|
|||||||||
|
|||||||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Немој ти да леташ! Јас сум за овде... Миралеме...
И второ и основно, кога не можеш нешто да побиеш, веднаш цинизам, сарказам... знам тоа е класично бегство, се обидуваш да не свртиш да заборавиме на аргументите, па после некое време пак да ги поставиш истите веќе ПОБИЕНИ прашања... Прочитан си! И не си интересен! |
|||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Miralem, bidejki si seushte tvrdoglav i sakas da gi zavedes onie koi
nemaat Biblija lazejki gi deka tamu vo pogovorkite Solomon zboruva za
sebe, resiv, za site koi nemaat Biblija da go pastiram celiot toj
pasus, pa sami neka procenat site tuka, a najmnogu ti, dali Solomon
zboruva za sebe ili za mudrosta. Pa da vidime sega dali ke se smees.
(sega bidejki nemam Biblija pri raka, eve na srpski, a za nepoln den ke izvrsam promena i na makedonski jazik) ----------------------------- Pogovorki 8: 12Ja mudrost boravim s razboritošću, i razumno znanje nalazim. 13 Strah je Gospodnji mržnja na zlo; ja mrzim na ponositost i na oholost i na zli put i na usta opaka. 14 Moj je savet i šta god jeste; ja sam razum i moja je sila. 15 Mnom carevi caruju, i vladaoci postavljaju pravdu. 16 Mnom vladaju knezovi i poglavari i sve sudije zemaljske. 17 Ja ljubim one koji mene ljube, i koji me dobro traže nalaze me. 18 U mene je bogatstvo i slava, postojano dobro i pravda. 19 Plod je moj bolji od zlata i od najboljeg zlata, i dobitak je moj bolji i od najboljeg srebra 20 Putem pravednim hodim, posred staza pravice, 21 Da onima koji me ljube dam ono što jeste, i riznice njihove da napunim. 22 Gospod me je imao u početku puta svog, pre dela svojih, pre svakog vremena. 23 Pre vekova postavljena sam, pre početka, pre postanja zemlje. Sami ti smej se Miralem, ama veruvam i site drugi tuka se smeat na tvoive tolkuvanja :-) pozdrav! |
|||||||||
|
|||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Neka mi prostat moderatorite sto go povtoruvam mojot komentar od strana
2, no go povtoruvam bidejki ocigledno Miralem ne go procital, i, sto e
smeshno, non-stop mi demantira 2 argumenti koi jas vsishnost i ne sum
gi napishal, a sum napishal pak preku 30 drugi, na koi toj ne spomnuva
ni zbor. Zasto? Neznam :-) On si znae, golem e.
Miralem, Isusoviot razgovor so Filip, ostavi go, site dobro vidovme deka go isprevrtuvas i si go mestish onaka kako sto tebe sakas da ti zvuci. "seedno kako da si go videl Bog", tamu ne pisuva seedno, tuku "Koj me videl Mene, go videl Bog(Tatkoto)" znaci ne e "seedno" tuku "isto"! A za toa patot, vistianta, zivotot... toa bara premnogu teologija. Jas za da te postedam od teologija, zatoa ti napishav mnogu jasni, ocigledni i neposredni bibliski argumenti deka Isus e Bog. Razgledaj gi eden po eden i se ke ti stane jasno. Nema potreba da se navreduvame. Temava ne ostava prostor za tavko nesto. Tochno e deka vo Noviot Zavet ne postoi citat od tipot "Jas Sum Bog". Ama ne postoi ni citat kade sto Isus veli: "Jas Sum Covek", nitu "Jas Sum Prorok" :-) I sto pravime sega? Sto e Isus spored tebe? Zatoa pak ima objavi od tipot: Jas Sum Prviot i Posledniot; Jas Sum Alfa i Omega; Jas Sum Ziviot; Jas Sum Svetlinata; I najmnogu od se, bozhestvenoto JAS SUM od koe lugje pagjale, poradi koe sakale da go kamenuvaat itn. Navistina neznam sto te machi tuka. Hristos mnogu jasno go kazuva toa: Jas i Tatkoto Sme edno. Jas Sum vo Tatkoto i Tatkoto e vo Mene. Isaija vika deka ke bide Silen Bog, Bog megju nas; vo Rimjanite se veli deka e Bog nad site... vo Kolosjanite pisuva deka e ednakov so Bog, deka seta polnota na Bozestvoto zivee vo Nego; Se e preku Nego i za Nego sozdadeno, Toj e pred se, PRVIOT, ALFA, Toj e Posledniot svrshetokot OMEGA!! Kazi mi Miralem, ako ne e Hristos Bog, togash sto e? Covek li moze da gi ispolni site ovie kriteriumi pogore navedeni? Angel li? sozdanie li? k*ranot te sovetuva da go pocituvas Indzilot. Pokori se pod Negoviot avtoritet. Ne zaboravaj, bibliskiot casovnik veli deka e nesto pred polnokj, nemas mnogu vreme! pozdrav! -EvAngelos
Изменето од EvAngelos - 23.Март.2007 во 11:14 |
|||||||||
|
|||||||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Glupavo i bezobrazno bi bilo sega i jas da go povtoram mojot post. Ti trebase da go kopiras mojot i da mi odgovoris onaka kako sto jas gi postaviv bibliskite citati vo konekst a ne isus rekol ".......ako si me videl mene seedno kako da si go videl boga..........." Nego cel citat da vidime zosto isus taka rekol.
Sekoe Dobro.
|
|||||||||
|
|||||||||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Miralem udostoj go covekot bar da procitas....sto napisal....ako vekje nemas komentar...
|
|||||||||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||||||||
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |