|
ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие |
Внеси реплика | страница <1 7891011 18> |
Автор | ||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересно прашање... |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da, se slozuvam deka sekoja pricina ima posledica, i ako se razbolis toa e od nekoja infekcija, namalen imunitet na organizmot i red drugi pricini, posledicite zavisat od vidot na bolesta, samiot organizam, ova e veke medicina, no tvojot zaklucok deka se e po zasluga... so sto malite deca koi znaeme deka se edinstveni nevini i bezgresni sustestva gi zasluzuvaat bolestite? nema nikakov rezon toa sto go kazuvas. |
||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ако пак идеме по мојата логика, испаѓа дека и кога малите и невини деца кои се разболуваат и тоа си има своја причина...
демек родителските гревови ги отплаќале... мојот заклучок не е строго дека се е по заслуга, туку баш и јас се прашувам дали е се по заслуга, ??? досега бар, кога сум се наоѓала во тешки моменти, секогаш сум се прашувала со што го заслужив ова? за некои работи, знам зошто, но некогаш имало ситуации која подебелиот крај сум си го добила без причина...или мене така ми изгледало... |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dosta ,be filosofirate,..se edno te isto,..
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
aj , ke prestaneme
|
||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
се сложувам, ионака разумно решение нема да се изнајде....
аки си ЗА еутаназија, на некој начин учествуваш во условно речено убиство ако си ПРОТИВ, ем си соучесник во нечие болно страдање, ем си безпомошен .... |
||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
надежта и вербата треба последни да умрат. чуда се случуваат. затоа НЕ за еутаназија.
|
||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
||
cecka
Сениор Регистриран: 04.Февруари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 4011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
navistina e tesko da odlucis,,,ama koga navistina nema spas...a covekot se maci...koga ne zivee zivot tugu vegetira...jas sum ZA eutanazija.....
Ne bi mozela da podnesam da sum zakovana za postela...da se macam jas a i site okolu mene..... ako nisto ne pomogne coveckiot organizam da se oporavi.... togas toa i ne e zivot..... toa znaci deka poleka treba da se prosti od zemniot zivot
|
||
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
apsolutno ne, nikoj nema pravo da odzema tugj zivot pa duri i koga toa bi bilo neophodno. a i plus e grev vo hristijanstvoto.
kako ke znaes sto e zivot ako ne go iskusis do maximum, pa duri i ako e najnepodnoslivata bolka??? mojot zivot e moja privilegija i nikoj nema pravo da mi go odzeme dokolku mora |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога човекот условно кажано вегетира во болничкиот кревет, единствено Бог е тој кој може и има прво да му го одземе животот, бидејќи Тој и му го дал.
Можеби се прашуваме со каква цел Бог го одржува во живот овој човек кога знаеме (т.е. најверојатно претпоставуваме) дека нема да се разбуди и до смртта?
Нашите мисли не се и Божји мисли и тука мораме да ја спуштиме гордоста на нашите претпостакви. Ако ние не ја знаеме причината, тоа не значи дека таа не постои.
Можеби Бог сака да изврши некое влијание роднините на тој човек? Да омекне некое срце? Да стави некого во мисла за суштината и краткотрајноста на земниот живот и неопходноста од покајание?
Можеби преку "вегетативниот човек" Бог сака да изврши некакво влијание кај докторите?
Можеби Бог сака да направи чудо, да го исцели?
Можеби тој човек е свесен и Бог го укорува или пак му дава шанса да се покае (во последен миг)?
Можеби нешто трето, четврто...
Пак ќе повторам, ако не ја знаеме причината, тоа не значи дека таа не постои. Но едно знаеме, ако Бог сака тој човек да умре, за Него тоа е најмал проблем.
Се разбира овој одговор нема смисла за атеистите, така што ирелевантни и предвидливи се нивните реплики на овој пост.
Поздрав!
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
grev vo hristijastvoto e i da se pie, no 90 % od vernicite pijat, a dobar del od niv se opivaat i koj znae sto pravat pod dejstvo na alkoholot.
grev vo hristijanstvoto e i da se laze, a se laze na angro... grev vo hristijanstvoto e i da se ubie, a se ubiva i ubijcite cesto ostanuvaat nekazneti i site ovie grevovi Gospod gi prostuva ako site tie lugje sto gi napravile iskreno se pokajat i molat za proska. e sega, covek neizlecivo bolen, koj znae deka mu nema spas i saka da si gi skrati makite i svoi i na svoite najbliski, pred se na svoite najbliski, nikoj ne saka da bite teret na onie sto gi saka, odlukata koja sam ke si ja donese i so toa ne pravi zlo na nikoj drug, E TOA NE MOZE , Bog ne dava, podobro neka se maci ... koja logika, i sekako deka e nesfatliva |
||
Кршикоска
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 103 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не очеквев дека магистер по теологија ке отвори ваква тема....Колку шо знам тоа го забранува црквата???
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова важи само доколку ги есапиш за "христијани" сите што се собираат пред Соборна за Велигден.
butel2,
тоа што Бог простува гревови, не ни дава на нас за право да ги прогласуваме гревовите за праведни дела. Ако Бог на некому простил некој грев, тоа не треба нам да ни биде поттик да го направиме истиот, туку напротив треба да ни биде за пример дека тоа нешто Бог не го одобрува и да не го правиме ние истото.
Никој не треба да ја злоупотребува Божјата милост и Неговото простување. Не можеме да се потпреме на премисата "Па што ако направам грев, Бог е милостив и ќе ми прости". Точно, Бог е милостив, но Неговото трпение има и црвена линија. Не можеме да го надиграме Бог. Не можеме да Му вадиме карти од ракав!
butel2, јас не реков дека еутаназијата е непростилив грев. Јас верувам дека доколку некој од преголема жалост кон човекот кој во бесвесна состојба вегитира и се мачи во креветот, реши да ги исклучи машините и да му го заврши предвреме животот, и доколку се покае подоцна за тоа, дека Бог ќе му прости.
Но погрешно е однапред да доаѓаме со ставот "Ех, колку пострашни гревови постојат, па Бог за ова ли ќе се лути". На овој начин се релативизира гревот и останува само "најголемиот грев" како опасен, а сите други се играчка (или лесно простливи) и тоа станува мото на живеење.
Но пред Бог сите гревови се исти, а и казната за нив. Тешко му на оној кој ќе си отиде од овој свет заедно со своите непокајани гревови.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Внеси реплика | страница <1 7891011 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |