ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5864
Датум на принтање: 16.Ноември.2024 во 17:57 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие
Постирано од: аџија
Наслов: ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие
Датум на внесување: 07.Декември.2006 во 23:50
Дали подржувате човечкиот живот да се заврши предвреме, ако човекот поминува низ болки кои полека го водат во смрт?
|
Коментари:
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 07.Декември.2006 во 23:56
I pokraj toa sto mozebi zvuci morbidno,ako dojdam vo takva situacija da nemozam da se grizam za sebe,da sum na vestacki masini, sakam da bidat iskluceni site aparati so koi samo vegetiram,a ne ziveam...znaci podrzuvam vo sekoj pogled
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 09:09
А дали еутаназијата ја сметаш за самоубиство? Па после, нели нема поп да те погребе, нема да бидеш на исти гробишта итн...?
-------------
|
Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 09:41
аџија напиша:
Дали подржувате човечкиот живот да се заврши предвреме, ако човекот поминува низ болки кои полека го водат во смрт? |
Едно од најтешките прашања за мене од било кој аспект . Прашање на кое не сеуште немам цврст став , секогаш ми се јавуваат контра аргументи кога размислувам и ЗА и ПРОТИВ . Сепак повеке натежнувам кон ЗА ....макар што...тешко прашање навистина..
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 09:44
Pa dosega nikogas pop ne odbil da opee samoubiec,a i na isti grobista se zakopani...mozebi taka treba,da bidat oddeleni ,no ne se a ne me plasi toapoveke me plasi vegetiranjeto kako rastenie vrzano za masini i makite na okolinata i semejstvoto
-------------
|
Постирано од: ivana
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:05
деликатно, поготово што нема параметар мерлив за тоа кога страдањето е еднакво на ужас кој би бил почеток на идејата еутаназија.
------------- Motivation is game in my hands
|
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:18
protiv.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:41
А зар не е мешање во работите на креаторот, ако самите одлучувме кога ќе го завршиме животот?
Еве еутаназија на пример, може да се изврши и врз лице кое нема толку големи физички болки, но едноставно не поднесува да биде инвалид на пример? Дозволено ли е такво подигрување со животот?
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:47
Ako stanuva zbor za invalid,mora da mu se pomogne da prodolzi so zivotot...mora da nauci taka da zivee,da pocne od pocetok kako sto pocnuvaat malite bebinja,jas mislev koga stanuva zbor za golo vegetiranje ili neizdrzlivi bolki,paraplegii i takvi teski raboti
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:51
А што е по тебе дефиниција на вегетирање? Ако си на машини и немаш свест, тогаш ти не ни одлучуваш за еутаназија... Ама што ако си на машини, врзан за кревет, ама имаш свест, размислуваш бистро, немаш некои посебни болки???
Мислам и сам се прашувам...
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:01
не може да немаш болки ако си врзан на машина, човековото тело е
најсложениот организам и се во него има причина и последица, ако едното
е раштимувано веќе има дисбаланс, ако е физички имаш болка, ако е
ментален немаш болка ама немаш ни рацио....
нема црно-бело строго поделено за да се каже ДА или НЕ за еутаназијата...
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:03
Еј, па има ситуации кои се смируваат со лекарства, човекот да не чувствува болки. Може да си на машина, а да не чувствуваш болки. Ама не е ни тоа поентата...
Дали имаме право да одлучуваме за животот и смртта? Кај другите, сигурно немаме право, а кај себе?
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:13
ни кај себе...исто како што сме немале право да бираме дали да се родиме...
додуше коа ќе видиш со правово за одлушување за живот или смрт го имаме секогаш при одлучувањето на бременост и абортус..
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:15
da, nekoi si go zemaat i toa za pravo, no ne znaci deka se vo pravo.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:20
sensei напиша:
|
многу е суптилна темава...а што ако едноставно не се ниту спремни ниту зрели за ново човечко суштество?
а дали при дијагностицирање на сериозна аномалија на ембрион имаме право на абортус?
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:24
Наукава е стигната до некаде, ама не е стигната до не знам каде... Има ситуации кои се едноставно големи непознаници?
Лично сум против абортус во речиси секоја ситуација. Тоа е сепак човечки плод, кој Бог има единствено право да го одземе. Бременоста исто така не е ПРАВО, има луѓе што едноставно колку и да сакаат не можат да имаат деца...
Но има и тенки линии...
Што со дете кое е плод на силување? Абортус или не?
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:27
аџија напиша:
Што со дете кое е плод на силување? Абортус или не?
|
ако одиме по твојата логика.. и тоа е дете....
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:31
Па за мене е дете, ама ај шо мислите вие ме интересира?
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:32
ivana напиша:
sensei напиша:
|
многу е суптилна темава...а што ако едноставно не се ниту спремни ниту зрели за ново човечко суштество?
а дали при дијагностицирање на сериозна аномалија на ембрион имаме право на абортус?
|
Slucaite koi gi spomnuvas dali se 5% od abortusite. Na tv ili vo vesnik imase statistika deka vo MK ima 30.000 abortusi godisno. Se prasuva li nekoj sto stanuva so tie devojki? Kakvo e nivnoto reproduktivno zdravje, za kolku e zgolemena verojatnosta na dobijat rak na dojka?
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:38
Не веројатно, или само оној кој може некаква материјална корист да извече од ваков факт, ваква статистика.
30.000, 83 дневно ова е одличен показател дека треба да се поработи на едукација
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:40
а тие 5% случаи ги спомнав како граничен пример за кои што абортусот треб ада е дозволен. доколку постои сериозна аномалија.
Неспремноста за дете моментот и исто така дискутабилна. Многу не се ама
од немуакет пребрзо созреваат па се спремни за 9 месеци. Колку толку
|
Постирано од: natalija
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:43
Што се однесува до аномалиите кај фетусот, доколку се открие во раната бременост, самите доктори инсистираат на абортус..Доколку се работи за тешка аномалија опасна и за детето и за мајката..
Што се однесува за еутаназија на болен сум против... Тоа немокно суштество свесно или не во кревет вегетирајки не ни може да си го искаже ставот... Тоа што бог го создал сам нека пресуди и кога и како ке си го земе...јас не сум таа да одлучувам нечиј живот да прекинувам и нема да го прекинам..Дали се работело за моите најблиски да ми вегетираат, нема да ми биде тешко да му говорам поред кревет макар и книга читала...Ке се надевам на чудо, а ако не ке се помирам кога ке почине.. Вака ако потпишам цел живот ќе ме гони тој потпис како убиец...
Имаше една моментална ситуација кога требаше за мене да стават потпис..никој не се сложи, како ми било шкртнато така.. Станав следниот ден како ништо да не било...Замислете што ке беѓше да ме исклучеа..
така да еден создава и еден одлучува.. Јас ке седам и гледам тој живот да биде поудобен иако не ми врака со зборови, ќе се радувам што можам и да го допирам тоа тело со љубов.. мака?? не љубов и поврзаност е во прашање, мака не.. Се надевам се разбираме..
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:45
natalija напиша:
Тоа што бог го создал сам нека пресуди и кога и како ке си го земе...
|
да, ама со апаратите човекот си игра Бог
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:45
ivana напиша:
Не веројатно, или само оној кој може некаква материјална корист да извече од ваков факт, ваква статистика.
30.000, 83 дневно ова е одличен показател дека треба да се поработи на едукација
|
да, мила и на едукацијата на младите и на државава каде многу во брачна состојба ради неможност се одлучуваат на овој подвиг... Статистиката се зголемува од ден на ден.. Забораваат дека треба да се разможуваме и даруваме живот..а не прекинуваме од непромисленост..
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:47
ivana напиша:
natalija напиша:
Тоа што бог го создал сам нека пресуди и кога и како ке си го земе...
|
|
Не ме дочита?? не верувам секогаш дочитуваш и размислуваш Ивана... секој со својата судбина, не може секој да легне и мирно да си шпочине како сите што сакаме... Секој живот си има тежина, не е се мед и млеко..Како би осетиле дека сме живи и опстојуваме доколку нема за жал вакви тешки трзавици?? како ке го цениме повеке животот доколку не се намачиме малку.. Најлесно е пулл д плаг и завршена работа... Мене би ме изела совест..
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:47
аџија напиша:
Па за мене е дете, ама ај шо мислите вие ме интересира? |
ako e bebeto plod na siluvanje,zavisi od mnogu faktori...mnogu teska rabota kako prvo i jas da se najdam vo takva situacija iskreno neznam sto bi napravila,vaka ne sakam abortusi makar i 5 deca rodila,ama vo takva situacija sigurno bi se odlucila na abortus pa makar cel zivot bila gresna poradi toa..neznam...a ima sega eden mnogu ubav film za edno dete plod na siluvanje vo Bosna koe majkata ke resi da go rodi i neizmerno go saka.....
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:51
ivana напиша:
|
Sto rabotat togas stoticite privatni ginekoloski orginacii? Ne tvrdam deka toa e definitivnata brojka, no sigurno e seuste frapantna iako mozebi nesto pomala.
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:53
ivana напиша:
|
Ivana vo pravo si,samo navistina e ova golem problem,za sebe licno ako se najdam vo takva situacija sakam eutanazija,megjutoa dali nekoj ke se soglasi da izvrsi,toa neznam,zatoa sto i jas za sebe opravduvam,ama da go storam toa na drug ne bi mozela mnogu konfuzna i teska tema
-------------
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:56
аџија напиша:
Дали подржувате човечкиот живот да се заврши предвреме, ако човекот поминува низ болки кои полека го водат во смрт? |
Јас како Христијанин размислувам вака:
без оглед дали е човекот при свест или не е при свест, ако му е тешко, со него во тие тешки моменти треба да бидат Семејството и Браќата и Сестрите од Црквата и да му бидат блиску и да му помогнат без оглед дали е во болница или дома, дали е на апарати или не.
Без оглед колку му е тешко на човекот, најважно е во тие тешки мигови Семејството и Браќата и Сестрите од Црквата да се молат на Бога за негово Добро (не мора да значи човекот да Оздравее и Остане Жив дека е најдобро, можеби Успокојувањето е подобро), а пред се’ да се молат да биде Божјата Волја, бидејќи Бог знае:
1. ШТО Е НАЈДОБРО ЗА СЕКОЈ ЧОВЕК, БЕЗ ОГЛЕД ВО КАКВА ТЕЛЕСНА И ДУХОВНА СОСТОЈБА Е
2. ЗОШТО ТОЈ ЧОВЕК Е ВО ТАКВА СОСТОЈБА , и
3. како да се реагира во секоја ситуација, доколку човек/луѓе може нешто да стори(сторат).
Сопствениот живот
1. Не сум си го дал себе
2. Немам право ни да си го земам
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:01
Една пријателка работи таму на абортусите, викаше дека некаде на есен има толкава навала од млади девојки да не можат да постигнат. Како некои животни сме бре, ко да имаме сезона за парење на лето
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:06
аџија напиша:
Една пријателка работи таму на абортусите, викаше дека
некаде на есен има толкава навала од млади девојки да не можат да
постигнат. Како некои животни сме бре, ко да имаме сезона за парење на
лето
|
не, не на лето во пролет
грозен факт... само едукација му е мајката
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:17
Што знам она викаше дека све живо се враќа од одмори по мориња и езера со големи стомаци, уште и не знаат кој е таткото итн...
Грбавица е босанскиот филм за ќерката од силување, која мисли дека татко и умрел во војната. Зарем во такви случаи детето не е вредно за живот?
Православие ти што ќе кажеш за таква ситуација? Бидејќи детето е зачнато во грев?
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:41
sekako deka e vredno za zivot,majkata imase golema sila vo sebe da go prifati deteto,no takva sila retko koj ima,vo takvi situacii potrebna e duhovna podrska,ubeduvanje dekla deteto ne e vinovno,normalno koga ke se rodi majkata ke go saka,ama rabotata e sto ne se ni odlucuvaa majkite da gi rodat takvite bebenca
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:47
Стравот на раѓање на деца зачнати при силување е голем и одлуката е
тешка, не затоа што мајката има или нема сила, желба или сл...него заради генетиката и наследните особини, болести кои евентуално ги има ,,таткото,,
јас хипотетички кога би била у ваква ситуација преплашена би била..... ја си знам што ми фали мене, него не знам
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:50
Pa za toa ne se odlucuvaat da gi rodat,kako sto kazuvas od kade znaes se sto nosi toj vo genot,a koga ke gi rodat normalno deka ke gi sakaat nesebichno...ama DALI KE GI RODAT,jas kazav ne bi,pa makar ziveela so toj grev cel zivot....
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:53
ја не би зборела пред рака....
never say never again..
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:24
ivana напиша:
ја не би зборела пред рака....
never say never again..
|
me naezi i zamisli
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:33
Сега само правиме муабет, а што ќе направиме ќе знаеме само тогаш...
Сепак, мислам дека животот е над нашиот домен на расудување и одговорност. Што и да правиме, со што и да се соочуваме, еутаназија, абортус итн., мислам дека секогаш треба да го следиме слоганот „Секогаш во полза на животот“...
Пис енд лав...
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:35
аџија напиша:
Сега само правиме муабет, а што ќе направиме ќе знаеме само тогаш...
Сепак,
мислам дека животот е над нашиот домен на расудување и одговорност. Што
и да правиме, со што и да се соочуваме, еутаназија, абортус итн.,
мислам дека секогаш треба да го следиме слоганот „Секогаш во полза на
животот“...
Пис енд лав...
|
енд хармони, аџија
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:56
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 17:05
Eutanazija znachi ubistvo od milosrdie.
Nikoj ne bega od zborot ubistvo. Razlikata e vo toa sto so terminiranjeto na nechii zhivot vsushnost se terminiraat makite koi neminovno ke se zavrshat so smrt.
Nikoj sovesen chovek ili lekar nema da predlozi eutanazija bez da bide siguren deka shansite da se pronajde lek ili bilo kakvo drugo resenie za makite na chovekot, koi neminovno vodat do smrt, se nevomozni za predvideniot period na ziveenje na lichnosta sto strada.
Koga toa ke se zeme vo predvid, togas se postavuiva prasanjeto dali da go ostavime chovekot na nechovechni maki do umiranjeto ili da go lisime od takvite stradanja?
Zgora na toa, sto ako patalnikot samiot saka da mu pomogneme da si gi skrati makite koi sekako nema da dovedat do podobra idnina tuku do uste pogolema mizerija?
Kako bi resile vie ako nekoj vi reche deka imate izbor da umrete brzo i bezbolni ili sporo i so golemi maki? Sto bi odbrale vie? Sakate da bidete macheni ili ne?
Ve molam ne go sirite muabetot na abortiranje ili terminiranje na zhivot od interes bidejki toa ne e eutanazija.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 19:51
Messenger напиша:
Eutanazija znachi ubistvo od milosrdie.
|
Од грчки еу+таназис (добра+смрт), всушност се однесувала на секој вид на достоинствена смрт. Во практиката тоа се однесувало многу повеќе на достоинството на човекот во Стара Грција при умирање. Познато било дека на пример било поблагородно да се умре во битка, отколку да се биде заробеник. Убивање од „милост“ на непријателот, било сметано за подоблесно од негово чување како роб.
На пример Сократ кога го пие отровот, го сочувува своето достоинство. Тоа нема толку врска со болки итн., туку со верувањето дека човекот треба да умре како човек - достоинствено, без маки, срам или солзи.
Раните црковни отци ја забранувале еутаназијата, но одобрувале пасивна еутаназија (Св. Августин на пример). Пасивна еутаназија значи да се престане да се дава одреден лек кој човекот го одржува во живот, и со тоа тој ќе умре. Исклучувањето од машини, е еден вид пасивна еутаназија. Активна би била да му се даде на некого отров...
Поврзувањето со аботусот е неминовно, Мессенгер, бидејќи и оваа практика во античка грција се нарекувала еутназија - особено кога се убивало новороденче со некаква мана. Сега процесот е таков да еутаназија, (абортус) може да се изврши уште додека е во утробата на мајката, а не да се чека да се види бебето при раѓање.
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 20:15
аџија напиша:
Поврзувањето со аботусот е неминовно, Мессенгер, бидејќи и оваа практика во античка грција се нарекувала еутназија - особено кога се убивало новороденче со некаква мана. Сега процесот е таков да еутаназија, (абортус) може да се изврши уште додека е во утробата на мајката, а не да се чека да се види бебето при раѓање. |
Jas rekov da ne go poistovetuvate abortusot kako izlez od nesakanata bremenost so eutanazijata kako edno resenie za spasot na zivotot na majkata ili terminiranje na egzistencijata na eventualnoto novorodenche koe sekako nema da zivee dolgo i vo normalna humana sostojba.
Mislev deka toa se podrazbira vo mojot prethodent post, ama izgleda trebase da se doobjasnam.
Moite prethodno postaveni prasanja ostanuvaat na masata. Vasite odgovori na niv ke bidat vsushnost i odgovorot na prvichnoto prashanje: dali ste za eutanazija ili ne.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 23:57
Те разбирам...
Проблемот е длабок. Човекот е способен да го одржи телото во живот, многу подолго отколку во нормални услови тоа би било можно, но нема начин да го одржи достоинството на тој човек... Затоа еутаназијата станува воопшто опција...
-------------
|
Датум на внесување: 09.Декември.2006 во 10:22
Bash poradi toa dostoinstvo sakam za sebe eutanazija ako dojdam vo takva situacija vo koja moeto ziveenje bi bilo samo machenje za mene i tie okolu mene
-------------
|
Датум на внесување: 09.Декември.2006 во 11:51
Ок тоа е јасно... Прашањето што останува е што правиме со тоа што животот и смртта се единствено право на Креаторот?
-------------
|
Датум на внесување: 09.Декември.2006 во 12:06
Ti spomna nesto za otecot SV.Augustin koj odbival da zeme lekovi,pa vidi masinata od koja se zavisni lugjeto ja igra ulogata na Bog,ako ne postoi masinata Bog ke go upokoi toj bolen covek,znaci doktorite so masinite ja igraat ulogata na Bog ,so koe pravo?
-------------
|
Датум на внесување: 09.Декември.2006 во 12:11
Не Августин не одбивал да земе лекови, туку одобрувал човек пред смрт, ако е во маки, да престане да зема лек кој го одржува во живот, и со тоа тој умира. Во право си, нешто слично со исклучување на машините...
Проблемот е што Св. Писмо и Отците никогаш не го поистоветувале „играњето Бог“ со работење во полза на животот, туку само кога доаѓа до негово одземање. Напротив, да не се спаси, да не се сочува живот, е секогаш сметано за грев. Ова се исклучителни ситуации, во кои, ете не го знам одговорот...
-------------
|
Датум на внесување: 09.Декември.2006 во 21:31
Сакаш да кажеш дека протестантската црква нема став по ова прашање или ти лично сметаш ека не е лесно да се дојде до одговор
-------------
|
Датум на внесување: 09.Декември.2006 во 23:55
Нашите цркви и верници, се речиси без исклучок против еутаназија. Сакав само да потенцирам дека за мене лично немам одговор, во оние најтешките ситуации... Инаку не би одобрил за човек инвалид, за терминално болен но без болки, ни за бебе со ментално или телесно заостанување но без некакви физички болки...
-------------
|
Постирано од: maja
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 16:01
Eutanazija ubistvo od milosrdie...
Na bolniot potrebno e da mu se ovozmozi sto polesno i da se namali bolkata i samiot da ja doceka smrtta.No nikoj normalen ne moze da gleda da pati covekot a da ne prevzemi nisto za da mu pomogne vo poslednite denovi od negoviot zivot da gi pomine bez stradanje.
Eutanazija da se "ubie" nekoj za da mu se namalat stradanjata...
Dali moze da e cista svesta na onoj koj ja izvrshuva eutanazijata ili pak toa e negova dolznost koja mora da ja izvrshi, zarem nema ni malku nada vo nego deka bolniot moze da ima malo podobruvanje..ili se raboti za slucaevi koi nemaat nadez, koi ednostavno bolesta celosno gi opfaka.
Na ova bi dodala na primer, edno golemo vrvno delo samo avtorot e toj koj moze da go ponisti sto e nesporedlivo so covekot na koj samo Gospod moze da mu go odzeme zivotot ili ako sakate negovata sudbina.Eutanazijata ne moze da bide nicija sudbina vo toa sum sigurna.Na medicinata ova ne i e naucna disciplina, znaci kade e sigurnosta deka smrtta e neminovna i treba da se upotreebi vo ovoj slucaj ??
Ni samata nemam odgovor kolku i dali treba da se priimeni istata.Koga veke treba ,kade ke bide dusha na onoj koj ja izvrshuva ?A ako se upotrebi eutanazija, od edna strana se namaluvaat nevidenite stradanja i teshkotii na bolniot vo vakvite negovi bolni stradanja.Nemozam nikako da ja definiram eutanazija, dali sim za istata ili ne....
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 16:05
Баш така. Иронијата е што дури има медицински случаи, каде луѓе прогласени за тотално безнадежни, ете одненадеж оздравеле, без некое објаснување. Значи секогаш постои шанса човекот да преживее... Па дури и после децении во кома... Значи убиството, сепак останува убиство, бидејќи ја одзема барем таа микроскопска надеж дека Севишниот ќе стори нешто за подобро...
-------------
|
Постирано од: Alekta
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 18:20
epa eutanazija istovremeno e i zlosotrsto i usluga....ama sepak sum
za...poso zosto covek koj so vekje ne e covek samo mehanicki mu
funkcionira odreden del od teloto da se odrzuva na aprati....taka moze
vecno????
sepa sum za....so znam....
------------- and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
Постирано од: BiG_kIsS
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 18:44
И јас сум за.... Зашто да се мачи и човекот аи сите околку него да се
мачат.... Не би сакала да бидам зависна од некои апарати кога ќе
остарам и да живеам само поради нив......
------------- Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
|
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 11:57
МАЈА, ТИ СИ ВО ИТАЛИЈА ЗАР НЕ?
Италијанец бара право на достоинствена смрт
Случајот на Велби (60), кој боледува од дистрофија на мускулите и е целосно неподвижен, ја подели јавноста во Италија
Стотици Италијанци прексиноќа излегоа на мирни протести во Рим
откако судот ја отфрли молбата на парализираниот Пјерџорџо Велби да му
се дозволи евтаназија, јави Б-92.
Во пресудата се наведува дека
пациентот има право да одлучи за своето лекување, но се додава дека
должност на лекарите е да го одржуваат во живот.
Случајот на
60-годишниот Велби, кој боледува од дистрофија на мускулите и е целосно
неподвижен, ја подели јавноста во Италија, каде што евтаназијата не е
легална и се казнува со затвор до 15 години.
Велби, кој дише на
апарати, комуницира преку компјутер на кој со движење на очите ги
избира буквите што се испишуваат на мониторот. Тој неколкупати досега
се појави во телевизиски емисии, а есенва испрати писмо и до
претседателот Џорџо Наполитано во кое побара да му дозволи да го заврши
својот живот.
- Јас го сакам животот. Животот е жена што ве
сака, вечера со пријателите и прошетка по дождлив ден. Сметам дека
смртта е ужасна, но она што мене ми остана не е живот туку вештачко
одржување на биолошките функции. Кога човек чија болест е неизлечива
одлучи да се откаже од сите што ги сака и побара да се прекине со
вештачкото преживување, мислам дека неговата желба треба да се
почитува. Затоа, Пјерџорџо Велби бара целосна анестезија и исклучување
на апаратите за дишење - се вели во писмото упатено до шефот на
италијанската држава.
По ова, случајот Велби излезе во јавноста,
а претседателот Наполитано побара парламентот да го разгледа барањето
на болниот. Во јавната дебата се вклучи и Римокатоличката црква, која
ги повтори категоричните ставови дека е против убиството од милосрдие.
-
Никој нема право да му одземе живот на друго човечко суштество. Животот
е подарен од Бог и треба да се заштити - изјави кардиналот Хавиер Лозан
Бараган.
Против пресудата се побунија пратеници на десницата, но
и на владејачките социјалисти, кои најавија дека ќе побараат посебна
седница на парламентот за легализирање на убиството од милосрдие.
Последните
истражувања покажуваат дека 58 отсто од жителите на Италија поддржуваат
убиство од милосрдие на пациенти што боледуваат од неизлечиви болести.
Евтаназијата
засега е дозволена во три европски држави - Швајцарија, Белгија и
Холандија, каде што законите во целост ги дефинираат условите под кои
лекарите смеат да ја извршат постапката.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 12:07
e za vakov slucaj komentirav,chovekot i bog bi go upokoil i ne bi dozvolil machenje ako ne se doktorite koi mu go pravat zivotot nepodnosliv,vsushnost toa ne e bozji zivot,toa e agonija do beskraj prodolzena so pomosh na mashini i doktori
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 16:00
Da tochno jas sum vo Italija i vcerashniot moj post bese napisan posle emisijata koja ja imav prosledeno za Gospodinot Pier Giorgio Belbi, slucaj koj e poznat na celata italijanska javnost, zosto na Tv progranite odat emisii od ovoj tip a samite televizii davaat celsosno snimki od bolnichkata soba na Gospodinot Belvi.
Tocno deka Italjanskiot sud donese zakon koj e protiv eutanazijata kako i toa deka lekarite se dolzni da go odrzuvaat vo zivot Gospodinov se dodeka smrtta ne nastapi sama.Za mene ova e odlichna presuda...no gledajki go Signo. Belbi koj e legnat vo postelata i bara da zavrshi negoviot zivot mnogu Italijani veke pochnaa da go sozaluvaat i da ja odobruvaat eutanazijata,ova e od sekojdnevnite anketi koi odat.
Vladata e taa koja konechno treba da odluci (ova e prv slucaj vo Italija) i da donese zakon dali eutanazijata ke e legalna ili ne.Bidejki ima sprotistaveni stranini na pratenicite od Signo.Prodi i najbuchnite vo opozicijata na Sign, Berlusconi ,ne e cudno ovoj zakon da se donese po pat na referendum, kako sto toa mnogu cesto se pravi vo Italija.
Kako sto rekov jas i samata ne ja opravduvam eutanazijata, zosto nikoj ne moze da ti go odzeme zivotot osven Gospod...
a gledajki go i Signo.Belbi stvarno teshko mozam i samata da dojdam do vistinskiot odgovor...
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 16:42
Rabotata e sto Gospod si gi vika lugjeto, ama nie ne gi davame zakachuvajki gi na mashini i odrzuvajki gi so sila vo zhivot, prkosejki na Bozhjata volja.
Zatoa argumentot deka treba da mu se dozvoli na Gospod da resi okolu terminiranjeto na nechij zhivot pagja vo voda. Toj sekako deka resava, samo nie ne davame!
Najchesto ne se raboti za eutanazija i dali ke dopustime nekoj da si zamine ili ne, tuku za nasata spremnost da go prifatime negovoto zaminuvanje.
Na krajot od kraistata, ako poglednete iskreno vo najdlabokite bezdni na nasata dusa ke razberete deka NIE sme tie koi ne sakaat da se oddelat so onoa sto treba da si zamine. Se raboti za NAS, za nasiot INTERES i za naseto EGO.
Razmislete iskreno za ova, bez da moralizirate ili da chustvuvate nekakov religiozen ili tradicionalen pritisok. Ne se raboti za onie koi sekako ke si odat, tuku za onie koi OSTANUVAAT.
|
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 16:45
Messenger напиша:
Rabotata e sto Gospod si gi vika lugjeto, ama nie ne gi davame zakachuvajki gi na mashini i odrzuvajki gi so sila vo zhivot, prkosejki na Bozhjata volja.
Zatoa argumentot deka treba da mu se dozvoli na Gospod da resi okolu terminiranjeto na nechij zhivot pagja vo voda. Toj sekako deka resava, samo nie ne davame!
. |
i moeto rqazmisluvanje odi kon ovoj pravec...deka si igrame nekogas gospod
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:36
Во една насока може така да се размислува. Но Господ е создател на животот, а смртта е рушител на Божјото створение. Затоа не може да се земе со еднаква „вина“ одржувањето на некого во живот, и одземањето на нечиј живот. Тоа се две различни морални дела - едното ја подржува Божјата креација, а другото ја разградува, уништува.
Мислам дека кога ќе се направи таа разлика, останува само прашањето дали има ситуации кога животот не е подобар од смртта.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:51
Vidi,da e toj italijanecot vo makedonija veruvaj ne mu trebase eutanazija...veke ke bese upokoen...znaci napredokot i tehnikata nekogas ne se vo prilog na dostoinstven zivot
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 14:01
beleg напиша:
Vidi,da e toj italijanecot vo makedonija veruvaj ne mu trebase eutanazija...veke ke bese upokoen...znaci napredokot i tehnikata nekogas ne se vo prilog na dostoinstven zivot
| Veliesh ke beshe upokoen kako, na koj nacin..mislish ke se ispolneshe negovata zelba so isklucuvanjeto na aparatite ili pak nema Makedonija takvi moznosti za da se odrzuva nekoj zivot vo vakva sostojba??
|
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 14:07
beleg напиша:
|
За жал во право си. Кога падна дедо ми во кома, не сакаа да чујат да го приклучат, му рекоа на татко ми што ќе трошиме машини овој е стар ќе умре. После сто перипетии го ставија на машини, ама сепак по две недели човекот почина...
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 14:16
E za ova zboruvav sto go kaza adzija,tuka kaj nas se e na gospod pa taka prasanjeto za eutanazija vo makedonija e samo sto bi bilo koga bi bilo....
Na zapad,ete i jas imam sestra vo Evropai 90 godisni babi gi cuvaat kako malo detence...tuka i brza pomos ne doagja ako imas 50 godini
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 14:27
beleg напиша:
E za ova zboruvav sto go kaza adzija,tuka kaj nas se e na gospod pa taka prasanjeto za eutanazija vo makedonija e samo sto bi bilo koga bi bilo....Na zapad,ete i jas imam sestra vo Evropai 90 godisni babi gi cuvaat kako malo detence...tuka i brza pomos ne doagja ako imas 50 godini
| Toa e Evropa zivotot e vreden bez razlika na godinite..Zamisli da povikam prva pomos a da ne dojdat,ke nastane skandal, jas imam pravo da gi prijavam za nivnata neodgovornost i nehumanost, atoa tie ke go platat debelo.No ova e taka zosto sekoj zakon funkcionira i sekoj se pridrzuva na istoto.
|
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 14:30
Затоа:
џабе МК ќе отиде во Европа кога Европа нема да дојде кај нас
-------------
|
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 13:56
Gospodinot Pier Giorgio Belbi, pocina zavcera vecerta .. kako sto rekoa lekarite se raboti za prirodna smrt.
Teloto e dadeno na autopsija, a veke ministerstvoto za vnatreshni raboti pobara rasvetluvanje na seliot slucaj i go zede vo svoi race.
Ostanuvame da vidime dali e ostvarena zelbata na Gospodinot Pier Giorgio Belbi za negovo upokojuvanje e izvrshena nelegalno eutanazijata ili se raboti za prirodna smrt, otkazuvanje na srceto :(
|
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 15:53
Bog da go prosti,mu se olesna na chovekot
-------------
|
Постирано од: aleksandar oh
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 16:28
Христос ни го дал животот и само тој има право да го одземе.
------------- So ljubov
|
Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 16:51
Постирано од: ivana_zi
Датум на внесување: 14.Јануари.2007 во 23:18
Дефинитивно сум за еутаназија..па зошто човек кој живеел прекрасно, последните месеци или денови од својот живот да ги помине во болки, умирајќи полека, но сигурно...ако веќе нема никаква надеж дека болниот може да биде спасен, зошто да го изложуваме на измачување против неговата волја?!
------------- Ништо не е таинствено освен за да биде разоткриено, и ништо не е скриено освен за да биде откриено...
|
Постирано од: BiG_kIsS
Датум на внесување: 16.Јануари.2007 во 20:10
Баш така....
------------- Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
|
Постирано од: Liberatio boy
Датум на внесување: 19.Јануари.2007 во 17:51
Не сум читал каков е мнозинскиот став на форумџииве и не ме занима.
Евтаназија-апсолутно ДА!
Човекот и никој друг е господар на својот живот и само тој има право да реши кога ќе умре. Предвреме, да.
Никој не е должен да живее во болки.
Кисче.
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2007 во 00:14
Има лек за секоја болка, верувај ми... Не е болката проблемот, проблемот е што луѓето не гледаат смисол веќе во нивното ограничено постоење... А тука мислам проблемот е во главата, а никако во нервниот столб...
-------------
|
Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 24.Јануари.2007 во 00:16
ако Креаторот е тој што има право да даде и одземе живот, каде е Креаторот кога некој е врзан за машина и се мачи ? Креаторот сака да не казни ставајки не во таква ситуација да молиме за сопствената смрт? Јас сум за скратување на маките и на тој што е безпомпошен и на тие околу него. Ионака моите верувања се дека после смртта душата оди или во друга димензија или пак се рага тука како човек..така да ако телото е *готово* ослободи си ја душата да си избере
-------------
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2007 во 15:51
Па во тоа е и прашањето, од првиот грев (Адам и Ева нели посакаа да бидат Богови, бидејќи така им беше сервирано од змијата), па до денес човекот има само една желба: да стане бог. А тоа не е можно, затоа не е можно ни да се реши морално ова прашање за еутаназија, бидејќи НЕ Е ДО НАС да решаваме...
-------------
|
Постирано од: mara
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 14:14
jas sum protiv, bideki i hristos se macese za nas taka i neie treba da se macime za nego.
------------- Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 15:13
ние да се мачиме за него....
јок, сигурно има причина зашто човек стигнал до тоа да не може да живее без апарати...
епа нека си ја чукне главата да размисли што правел, може нанесол болка, па на некој начин плаќа, ке си се покае за се и оп, може ке си умре следниот момент
-------------
|
Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 04.Февруари.2007 во 17:49
pa da zaedno so adrenalin se razbira:)
kako zacin :)
-------------
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2007 во 17:58
а си мислам па кога можеме да ги успиваме животните да не се мачат зошто да не може човекот?
што ке се постигне ако го остаиш некој намќкор да се мачи, па он никад нема да се покае од инат
-------------
|
Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 04.Февруари.2007 во 18:18
no comment:)
-------------
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2007 во 20:57
Јас не сум за активна еутаназија, но мислам дека би одобрил пасивна еутаназија. Разликата е „активна“, на човек му се помага да умре, а „пасивна“ на човек престанува да му се помага да живее...
Но не сум сигурен. Мислам дека животот сепак не е наше да го одземаме...
-------------
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2007 во 13:33
Па кога на некој нема да му го дадеш лекот
што треба да го земе...тоа е убиство,па макар и пасивно.Ама ти верувам мислиш за машините на кои само вегетираат луѓето...во тој случај јас сум еутаназија па како и да ја наречеш,пасивна или активна.
Големиот српски писател Црњански се убил на тој начин што престанал да зема храна и лекови....дали е ова сега самоубиство или.....
-------------
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2007 во 13:50
Не знам за случајот Црњански, но тоа на што мислев никако не е ЈАС да некого го спречувам да дојде до лекарства, туку ако самите имаат желба, или се во вегетативна состојба, можеби е најпаметно да се престане. Значи исклучиво кога постои волја на пациентот за такво нешто, или на неговото семејство.
Самоубиство и еутаназија се разделени со многу тенка нишка, така да свесно откажување од храна е најчесто самоубиство, но може да биде и еутаназија, ако се работи за тешка неизлечива болест.
-------------
|
Постирано од: Tattoo Beauty
Датум на внесување: 18.Февруари.2007 во 18:24
Опддрзавам ако се неам спас зашто па само да се мачи!
------------- http://www.skin-artists.com" rel="nofollow - Skin-Artists.com
http://www.tattoo-passion.org" rel="nofollow - TattooPassion
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2007 во 00:33
може тоа и заслужил, да се мачи...
се ни се случува по заслуга.
секој ќе си го отплати долгот.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2007 во 13:52
ACELERA vo pravo si,sekomu ona sto zasluzil.. strashno mi se dopagjash vo nekoi komentari
|
Постирано од: angelmk
Датум на внесување: 19.Февруари.2007 во 20:08
ако веќе нема излез,зошто да не.да му се скратат маките на човек,па и на таков начин.се освен би било имачување.ама еутаназијата у малку земји е дозволена.може да злоупотреби тоа е негативното,има ногу нелуѓе на овај свет
------------- "BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."
|
Постирано од: Sulltan Murad
Датум на внесување: 21.Февруари.2007 во 18:08
eutanazija nema sansi ni so zdraviot razum ne se sovpaga nit so biblija nit so k*ran
-------------
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 09:16
и јас многу размислував и сега сум сигурна дека не би одобрила ни пасива ни активна еутаназија, за луѓе никако, но за животинки ако постои можност да направат голема зараза, како превентива, мислам дека е во ред да се ‘заспие‘ куче со беснило, или луди крави...нели? инаку што би им правеле ако не сакаме да ги убиваме? би ги носеле на изолирано место за сами да умрат? not likely.....
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 11:16
Еј, баш интересно ова што го спомна со животниве... пошто на времето требаше Скопје да се „исчисти“ од скитниците, ама се побунија еколошките друштва, зашто се планираше нивна еутаназија...
-------------
|
Постирано од: Tattoo Beauty
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 15:19
Pa ubavo ke bese da gi iscistea...
Inace mislam deka 100% ima nesto i posle smrtta ako nisto posebnoi i vozviseno , loso kako od pekolot , ljugeto se pretvaraat vo crvi i larvi...
------------- http://www.skin-artists.com" rel="nofollow - Skin-Artists.com
http://www.tattoo-passion.org" rel="nofollow - TattooPassion
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 15:24
reinkarnacija vo crvi?
-------------
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 15:24
ne,...tuku se hranat od toa shto go imash sega,....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 21:39
Jas sum za. Temava mi e mnogu bolna zatoa sto imav slucaj od licno iskustvo. Covekot imase takvi bolki sto i samiot sakase da zavrsi.Barase od nas najbliskite da mu "pomogneme"so toa sto ke mu dademe pogolema doza od sredstvata so koi gi smiruvase bolkite.Mislese deka so toa ke gi skrati makite i nasite i negovite. Zvuci mnogu grubo i necovecki no od druga strana...
------------- http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 09:24
ACELERA напиша:
и јас многу размислував и сега сум сигурна дека не би одобрила ни пасива ни активна еутаназија, за луѓе никако, но за животинки ако постои можност да направат голема зараза, како превентива, мислам дека е во ред да се ‘заспие‘ куче со беснило, или луди крави...нели?инаку што би им правеле ако не сакаме да ги убиваме? би ги носеле на изолирано место за сами да умрат? not likely.....
|
ubivanjeto na bolni zivotni , kuce od besnilo ili ludi kravi ne e eutanazija. megjutoa domasnoto milenice koe go sakame , se povredilo ili razbolelo i ima bolki, pa se odlucuvame da mu gi skratime makite, toa e eutanazija.
najubavo objasnuvanje ovde dade messinger.
covekot sekogas se bori i nieden lekar sekako nema da predlozi eutanazija ako se znae deka postoi nadez a uste pomalku najbliskite na bolniot sakaat toj da umre... no setete se na devojkata od milion dolari... koj od vas saka da ja dozivee nejzinata sudbina, ili uste poloso da gledate nekoj svoj blizok na toa mesto...
ne znam zosto abortusot ovde nekoi go smetaat za eutanazija, toa e nesto sosema drugo.
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 11:41
па донекаде не можеме да сочувствуваме за животни колку за луѓе, затоа можеби ј јас сум за тоа да не скитаат џукели што може да те раскинат на улица.... ама за човек, мислам дека мојов став е ептен радикален ама јас би го оставила да с емачи, не би му олеснала...зашто сметам дека секој добива тоа што му следува. ова не ме прави намќор, ама така сметам , дека треба да си го помине секој тоа што го снашло...конкретно за оваа тема.
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 11:59
A sto za onie ludje koi i lekarite velat deka nema nadez?? Duri i kazuvaat uste kolku vreme mu preostanuva? Dali e covecno da go gledas kako se maci,a nemozes da mu se pomognes? Site zboruvate kako bi postapile,no nikoj toa ne go osetil na svoja koza. Vo zivotot realnosta e mnogu porazlicna i pobolna od ona sto zamisluvame.
------------- http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:18
како што раѓањето не е наш избор, колку е логично за смртта да одлучиме сами? е, ова ме мачи... инаку сочувствувам со ти луѓе што не можат да поднесат да се мачат и да се врзани на машина.... ама, колку имаме право да избереме, да речеме е сега е доста, сакам да умрам?
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:59
daleku neka e , ama koga bi se nasla vo takva situacija bi videla. Se e lesno da se kaze koga ni e daleku od nas.
voopsto ne se slozuvam deka sekoj dobil sto zasluzil. bolestite ne biraat samo losi lugje.
|
|