IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - СВЕТА ГОРА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СВЕТА ГОРА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 17>
Автор
Порака
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2007 во 09:57
http://club.foto.ru/self_portrait/90049.jpg
http://mishilo.image.pbase.com/v3/16/518016/2/45062711.ItineraryinAgionOros5.jpg

http://www.gtp.gr/showphoto.asp?FN=MGfiles%5Clocation%5Cimage17071%5B3429%5D.jpg&Q=100&MW=520
http://www.united-hellas.com/tourism/halkidiki/images/athos3.jpg

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ МОЛИ ГО ХРИСТА БОГА ЗА НАС

Изменето од mali simo - 02.Март.2007 во 10:01
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2007 во 21:15
toa za monasite e laga ---- licno provereno!Thumbs%20Up
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2007 во 01:16

mali simo, kazi mi eden primer vo biblijata kade nekoj od apostolite ili bilo koj drug se moli na Marija da go zastapuva pred Bog?

A jas pak, dokolku sakas, ke ti napisam mn stihovi kade sto hristijanite direktno mu se obrakjaat na Bog vo molitvite..
dovolen primer:
Molete se vaka: Tatko nash Koj si na nebesata (adresa na molitvata), da se sveti Imeto Tvoe...itn..
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2007 во 01:42
Многу работи не се напишани во Св.Писмо што се случиле во времето на Христос , неговото детство-подетално, или животот на неговиот татко -праведниот Јосиф на пр.  Но  тоа не значи дека не постоеле некои работи што не се запишани во Писмото.
Се слагаш?  Е сега , од друга страна во писмото се вели дека ,,верните треба да се молат еден за друг,,    исто така се кажува дека ,,молитвата на праведниот,, може многу да помогне,   во стариот завет има безброј примери како светите пророци ,,влијаеле,,  врз Бог со молитви ,  Бог да помогне или да се смилува -- после кое што Бог и ги услишувал-а , тоа вероватно го знаеш,,.     

Е сега , ако тој ги услишувал молитвите на пророците и Неговите Светии ----   зошто не би ја послушал , Христос и онаа личност која го носела 9 месеци во утробата, го хранела и негувала и која претрпела најголема болка гледајки го своето чедо на КРСТОТ распнато и тепано и плукано?
-Кој му ја доверил мајка си на својот ,,најмил,, ученик Јован? која до крајот на својот живот била Света и Честита Христијанка?
-Која била со Него и кога сите се разбегале?
-Која била удостоена со најголема чест ==---да го роди БОГОЧОВЕКОТ, !

Да ти пишувам уште?         
Ако досега не свати дека љубовта Божја е безгранична ,,па и во областа,, на Царството Божјо каде што се праведните души на Мојсеј и Илија кој се јавија на гората и зборуваа со Х риста,   кој горат од желба и љубов секој човек да дојде во Царството Небеско!

-Зарем не се молат на Бога како и во телесниот живот кога им било многу потешко?  
-Зарем не се застапуваат за своите ближни повеке ?  
-Зарем и Мајката на Нашиот ГОСПОД (НОВАТА ЕВА-преку која дојде спасението на ЦЕЛИОТ човечки род)не не има во своите молитви?
размисли сега каде пишува????????????????

Р.Ѕ. во ,,писмото,, на ЉУБОВТА
The%20image%20“http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Bogorodica/Theotokos_Athos.jpg”%20cannot%20be%20displayed,%20because%20it%20contains%20errors.

Изменето од mali simo - 05.Март.2007 во 02:02
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 02:22

mali simo, pa ti si bil zborlest, nemam mnogu vreme, ama na kratko ke te komentiram...

prvo, tocno e deka ne se napisani site raboti sto Isus gi napravil dodeka bil na zemajta, no sto znaci toa? deka toa ni dava za pravo da si izmisluvame nekoi svoi doktrini i da se nadevame deka Hristos ni gi odobruva ili deka gi kazal nekogas no deka ucenicite smetale deka toa ne e mnogu vazno za da se zapise vo noviot zavet. ako toa vazi za molitvite, taka mozes da gledas za se, i mozes do beskraj da go razvodnis izvornoto ucenje na hristijanstvoto. Jas veruvam deka Bozjiot Duh bdeel nad pisatelite na noviot zavet i deka gi vodel pri toa i deka go odbral da bide zapisano tokmu ona sto Bog smetal deka ni e za pouka, za ukoruvanje, za poucuvanje i tn 2Timotej 3:16 (mi se cini tamu bese)

drugo, neznam dali si zapoznaen so ova, ama vo noviot zavet nema prvosveshtenstvo, Hristos e nashiot prvosveshtenik. Koga Hristos vozdivna na krstot hramskata zavesa se rascepi na dva dela i so toa bese ukinato posrednistvoto na sveshtenicite koi vo stgariot zavet se zastapuvale pred Bog za nas so zhrtvi i molitvi, i taka posle Hristovata zastapnicka smrt nie ziveeme vo novozavetno vreme i imame direkten pristap do Bog. Ne ni se poterbni posredbnici: Eden e Bog i eden e posrednikot megju Bog i lugjeto, Isus Hristos. Znaci koj e posrednikot? Marija? NE! Isus Hristos. Nemam jas nisto protiv Marija, Boj ja narekuva blagoslovena megju zenite i veruvam deka e i i go priznavam toa, no sepak mora da svatis deka i ona bila greshna kako i nie, mozebi pomalku, no sepak bila. Ako ne go priznaes toa, togash si vo sudar so slovoto koe veli deka site sme greshni "zatoa sto site zgreshija i site se lisheni od Bozjata slava", a na drugo mesto veli: "zatoa sto zakonot gi stavi site pod osuda" "nema ni eden praveden, ni eden..." poznati ti se ovie stihovi?
me mrzi da ti gi baram referencite, ama gledam deka si upaten i deka nema potreba od toa.
Eden e toj sto moze da odgovori na nasite molitvi, zatoa i Nemu treba da mu se obrakjame. Da ne ni go dadese toa pravo, i jas ke se molev na Marija ili Ilija ili Mojsej, ama za srekja Bog ni go dade toa pravo, bidejki sme sega Negovi sinovi i kjerki i mozeme slobodno da mu se obrakjame so Aba -Tatko (Efesjanite 4:4 mislam) Kazi mi eden primer od noviot zavet kade nekoj od ucenicite se moli na nekoj svetec, zarem ne ti kazuva toa nesto...Koga go prasale ucenicite Hristos kako da se molime, toj jasno im kazal: Tato nas nebesen... zatoa sto samo toj ima uvo za slushanje molitvni, i nema potreba od posrednici, so toa povtorno se vrakjame vo stariot zavet, kade sto bukvata vodi do smrt (rimjanite)

ushte nesto da ti zabelezham (izvini za ova :) Ne ja narekuvaj Marija novata Eva, mislam deka toa e eres. Postoi samo noviot Adam, i samo preku Nego doagja spasenieto za cel svet. NE ostavaj prostor nekoj da bide zaveden i da go izmesti Hristos od fokusot i da zaluta po razni svetci, zatoa sto toa e zelbata na Antihristos, koj saka da ne trgne od Hristos po sekoja cena i da ne natera da obozavame raznbi idoli, lugje , predmeti, ikoni, adeti, obicai, se se se osven Bog vo duh i vistina.
So bratska ljubov,
EvAngelos
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 09:55
da se nadovrzam na mali simo...

Vo Svetoto Pismo Hristos e narecen pat, vrata, dobriot pastir, zivot, voskresenie, svetlina. Toj e Noviot Adam. Prviot Adam ne razdeli od Boga so svoeto neposlushanie i svojot egoizam. Noviot Adam- Hristos povtorno ne vrati kon Boga,  preku svojata ljubov i svoeto poslushanie kon Otecot, poslushanie do smrt i toa smrt na krst. Toj ja nasocuva nashata Slobodna volja kon Boga. Koj pretstavuvajki Mu ja Nemu nashata sloboda nie se soedinuvame so  Nego. No deloto na Noviot Adam go cini deloto na Novata Eva, sesveta koja ja unishtuva greskata na Starata Eva. Eva go potikna Adam na neposlushanie. Novata Eva pridonese za vooplotuvanjeto na Noviot Adam koj shto go povede coveckiot rod kon poslushanie na Bog. Ete zashto Presveta Deva Bogorodica, kako prvoto covecko sushtestvo koe sto postignalo obozenie na eden isklucitelen i nepovtorliv nacin izigra neprosto osnovna, no neophodna i nezamenliva rolja vo deloto na nasheto spasenie. Spored Nikola Kavasila, ako Presveta Bogorodica ne bi mu ja pretstavila svojata slobodna volja Boga, zaedno so svoeto poslushanie, ako taa ne bi odgovorila so ,,da,, na Boga togas, vooplutuvanjeto ne bi bilo mozno zashto togas Bog bi ja prisilil slobodata koja shto Samiot Toj ja dade na covekot. Bog nemozese4 da se vooploti ako nepostoese takva cista, sesveta, neizvalka dusha kako Presveta Bogorodica, taa mu ja predade celosno svojata slobodna volja, celoto sebitie na Boga, za da go dovede do sebesi i do nas.

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 18:49

Юридическа справка за статута на Света гора

Стефан Стоянов, посланик на България в Гърция

Статутът на Света гора е уреден с конституцията на Република Гърция и с няколко закона, приети от гръцкия парламент с общ обем около 200 страници. Накратко същността е следната. Съгласно чл. 105 от Конституцията на Република Гърция: ю

• Света гора е територия, върху която суверенитетът на гръцката държава е ненакърнен. Казано по друг начин, Света гора е точно толкова територия на Република Гърция, колкото например е центърът на град Атина.
  • Уставът на Света гора се гласува в парламента на Република Гърция и се публикува в Държавен вестник с указ на президента на Република Гърция. Казано по друг начин уставът е гръцки закон (въпреки че внасяне на този закон става по ред, различен от този за останалите закони).
  • Всеки чужд гражданин, който стане монах в Света гора, получава задължително гръцко гражданство без каквито и да било формалности.
  • Административната власт се осъществява от управител, назначен от гръцката държава, чиито правомощия се определят със закон.
  • Със закон се определят също и упражняваните от манастирите и от Светия Кинотис съдебни правомощия, както и митническите и данъчните облекчения, ползвани от Света гора.

На територията на Света гора действат редица държавни органи - полиция, пристанищен корпус, различни поделения на Министерството на икономиката и финансите, на Министерство на културата, на Министерство на Македония и Тракия и други (един от полицейските участъци се помещава при Зографския манастир).

Съгласно действащите закони, управителят на Света гора се назначава с указ на президента на Гърция по предложение на гръцкото Министерство на външните работи. Той е с ранг на областен управител. Аналогично на практиката в България и в другите европейски страни, областните управители в Гърция упражняват контрол за законност на територията на областта (в случая Света гора). Тъй като уставът на Света гора е закон, гласуван от парламента на Гърция, то естествено управителят се грижи този закон да се спазва от всички. Поради особения статут на областта, законът в този случай дава изрични пълномощия, които позволяват на управителя по-ефективно да използва силите за сигурност.

Освен по административни въпроси законът задължава управителя да поеме определени отговорности дори при нарушаването на църковните канони. Съгласно закон 2594/1998 той "упражнява изключителните права на гръцката държава за:

• осъществяване на контрол за точното изпълнение на светогорските уредби и
  • за опазване на обществения ред и сигурността в района на Света гора."

Света гора не е субект на международното право. Тя не може да бъде страна по международен договор. Света гора обаче е обект на международното право. Някои от нормите на вътрешното си право, касаещи Света гора, гръцката държава е успяла да включи в международни договори. Така например забраната жени да посещават Света гора, по настояване на гръцката страна, е включена в договора за присъединяване към Европейската общност и по този начин е заобиколено европейското законодателство, което дава свобода на придвижване на всички граждани на територията на Европейския Съюз, независимо от техния пол. Според гръцкия закон посещението на Света гора от жени е криминално престъпление, за което наказанието е до една година лишаване от свобода.

Манастирите са лица на гръцкото публично право (не на частното) и като такива имат редица законови ограничения за разпореждане със собственото си имущество, включително имуществото, което се намира извън границите на Света гора.

Статутът, опазването, поддръжката и организацията на редица дейности, отнасящи се към голяма част от движимото имущество (реликви, ръкописи, църковни одежди и др.) се определят от различни закони. За контрола и изпълнението им се грижат няколко институции. Почти всички предмети в Света гора, които представляват някаква ценност, са прегледани от специалисти и описани. За реставрация и консервация се използват значителни средства. Случаите, в които икони и ръкописи са останали извън обсега на учените и специалистите са единични: това са свещени предмети, които монасите не желаят да предоставят на научните екипи, за да ги предпазят от оскверняване с консервационна или друга обработка от човешка ръка.

За да излезе от Света гора какъвто и да е предмет от категорията на опазваните от закона (икони, ръкописи, църковна утвар и др.), е необходимо съгласието на съответния манастир, на Светия Кинотис (Света гора) и на няколко гръцки държавни институции. Досега са издавани разрешения единствено за временно изнасяне на предмети от Света гора, при това само за кратки срокове и по конкретен повод, като участие в изложба, в църковен празник, за реставрация и консервация. Откази е имало в редица случаи. Постоянен износ никога не е разрешаван.

Каквито и законови аргументи да се използват, не трябва да се забравя най-важното: Света гора е създадена за монасите. Те отиват там, отказвайки се от семейство, от близки, от лично имущество и от много други неща, за да отдадат живота си за служене на Бога. Краткият си  земен живот те принася в жертва, за да се сдобият с вечно блаженство.

Пред Бога всички са равни, независимо откъде идват. Притесняването на братята с нашите светски проблеми често има неочакван и нежелан от нас ефект. Един подход, включващ по-голямо уважение и разбиране на братството, във всички случаи е необходим. При това не става дума за уважение според критериите на някаква наша светска ценностна система.

Света гора не е за туристи, а за поклонници. Това се разбира от само себе си, но за тези, които не го разбират, то е написано. Света гора може да бъде посетена само след издаване на съответно писмено разрешително от властите. На това разрешително е написано, че посетителят отива на поклонение.

Сигурно има и други по-патриотични подходи към въпроса. Всички те обаче водят към едно - да се поиска от една суверенна приятелска държава, член на Европейския съюз да промени конституцията си по въпрос, касаещ териториалната й цялост. Не ми е известно някой да е дръзвал дори да поставя за обсъждане такава политика.

Би трябвало да се има предвид, че цялата посочена по-горе информация е открита. Както конституцията на Република Гърция, така и законите са публикувани. Публикувани са също многобройни статии в различни международни научни издания относно работата на научни екипи, работили и работещи в Света гора. Общодостъпни са и данните по различните проекти, финансирани от Европейския съюз за опазване на историческото наследство на Света гора. Туристическите посещения дават някакви познания, но в редица случаи те далеч не са достатъчни. Това е все едно да посетим като туристи сградата на ООН в Ню Йорк и след това да започнем да пишем компетентно по въпросите, които се обсъждат в Съвета за сигурност.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 23:31

TATKO NASH NEBESEN, da se sveti Imeto Tvoe.. (Matej 6:9)

...za sto i da pobarate vo MOE IME (Hristos, a ne Marija), da vi dade. (Jovan 15:16)

I sto i da pobarate vo MOE IME, ke napravam, za da se proslavi Tatkoto

vo Sinot. I ako posakate nesto vo MOE IME, Jas ke go storam."

...iskazuvajte gi svoite baranja pred BOG (ne pred Marija). (Filipjanite 4:6)

mali simo, mi se dopagja stihot koj go iznese: "molete se eden za drug", no ne i nacinot na koj go interpretiras toj stih.
Sega ke ti dadam eden ednostaven primer kako treba da se interpretira toj stih, i eden primer kako ne treba da se interpretira.

PRIMER 1 "Molete se eden za drug"
(jas sum bolen, ti se molis za mene)
Boze te molam za EvAngelos, te molam da go izlecis, daj mu sila da ja izdrzi operacijata itn.. seto ovago molam vo imeto na Tvojot Sin Isus Hristos Amin!
Znaci kogo Go molis? Gospod. Za kogo? Za mene. Fala ti simo sto se molese za mene.
Znaci ako i jas se molam za nekoja tvoja potreba, nie vsushnost ke si se molime eden za drug, tokmu kako sto i ne pottiknuva apostolot.

PRIMER 2 "Molete se eden kon drug" <---- ne e ova gramaticka greshka
(Ti si bolen, jas se molam za tebe)
Marija, te molam za simo, te molam marija itn itn... se sakam da hulam.
Mislam deka mi ja svati poentata. Ova ne e molenje eden za drug, tuku molenje eden kon drug.

Od druga strana, svesen li si kolku mnogu lugje i se molat na Marija?
Site katolici, i ogromen broj na pravoslavni, a i mnogu drugi.
Stanuva zbor za milioni! Marija nema kapacitet nitu da gi islusha tie molitvi, a kamo li da se zastapuva za niv pred Bog.
Nemora nitu da ja zamolivas taa da se moli za tebe, veruvaj mi dokolku i bi go pravela toa bi bila prezafatena. Podobro zamoli nekoj tvoj blizok prijatel hristijanin da se moli za tebe, da te spomne vo svoite molitvi.
Veruvaj mi, ako veruvame vo Hristos site sme opravdani pred Bog.
Bibliata vika: Onoj koj ne znaese za grev, Bog go napravi grev, za nie da staneme Bozja pravda vo Nego. (2 Korintjanite 5:21)
Soglasno ova sekoj hristijanin moze da se zastapuva za tebe, nema vrska toa sto Marija na nekoj nacin e poblisku do Bog. Kaj Bog nema nepotizam!

Zosto i se obrakjas na Marija so "majko, taa i ne ni e nas majka (zarem toa ne ja navreduva tvojata majka, sto na druga zena i se obrakjas so majko?)
Taa mu bila samo majka na Isus, i toa na Sinot Chovekov, na chovechkata priroda na Hristos, no taa ne bila majka na Sinot Bozhji, Toj pak nema majka, tuku samo Tatko, Bog.
Eve ti dokaz za toa: Koga Marija i nejzinite drugi sinovi dosle kaj
Isus za da razgovaraat so Nego, eden od Negovite uchenici rekol:

"Eve, majka Ti i Tvoite brakja stojat nadvor i sakaat da zboruvaat so Tebe.
A Toj vo odgovor mu reche na onoj koj mu go kaza toa: "Koja e Mojata majka i koi se Moite brakja?" I ja protegna rakata kon Svoite uchenici i reche:
"Eve ja Mojata majka i Moite brakja; zasto, onoj sto ja vrshi voljata na Mojot Tatko, Koj e na nebesata, toj Mi e brat i sestra i majka."
(Matej 12:47-50) Iznenaduvachki zarem ne? :-)

Nemoj pogreshno da me svatish, ne sakam da ja navredam ili potcenam Marija, naprotiv ja cenam i i ja davam tokmu taa chest i mesto sto Bog i go odredil. Veruvam deka i taa ne saka nesto poveke od toa i sigurno ne i e milo toa sto nekoi ja obozavaat.

Molete se eden za drug, no molete mu se na Bog!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2007 во 00:03
Konecno i kon tebe da se obratam belichka :)
go procitav tvoevo nadovrzuvanje kon mali simo i resiv deka najprikladno e da ti odgovoram so in-line reply, moite bukvi ke bidat so crveno...

Originally posted by belichka belichka напиша:

da se nadovrzam na mali simo...

Vo Svetoto Pismo Hristos e narecen pat, vrata, dobriot pastir, zivot, voskresenie, svetlina. Toj e Noviot Adam. Prviot Adam ne razdeli od Boga so svoeto neposlushanie i svojot egoizam. Noviot Adam- Hristos povtorno ne vrati kon Boga,  preku svojata ljubov i svoeto poslushanie kon Otecot, poslushanie do smrt i toa smrt na krst. (<-- do tuka se e Bibliski ispravno i teoloshki tochno) Toj ja nasocuva nashata Slobodna volja kon Boga. Koj pretstavuvajki Mu ja Nemu nashata sloboda nie se soedinuvame so  Nego. No deloto na Noviot Adam go cini deloto na Novata Eva(<-- ova veke e nadvor od Biblijata i tesko deka ke najdes nekoja Bibliska podrshka vo Biblijata za ova tvrdenje. Vo drugi knigi mozebi, no sigurno ne vo Biblijata), sesveta(<-- ja narekle blagoslovena megju zenite, no koj i kade vo Biblijata ja narekol sesveta?) koja ja unishtuva greskata na Starata Eva(<-- Jas pak mislev Hristos ja unishtuva greshkata :) Da ti pojasnam tuka nesto: Chovekot zgreshi, napravi grev, a kaznata za grevot e smrt! Koj bese zrtvuvan za nasata greshka? Marija li? Ako Hristos bese zhrtvuvan, togash toj ja popravi taa greshka, a ne Marija). Eva go potikna Adam na neposlushanie. Novata Eva pridonese za vooplotuvanjeto na Noviot Adam koj shto go povede coveckiot rod kon poslushanie na Bog. Ete zashto Presveta Deva Bogorodica(<--Marija nikade ne e narecena sveta vo Biblijata, a kamoli presveta. A pak devica bila samo dodeka go rodi Hristos, potoa imala najmalku 4 drugi sinovi i nekolku kjerki), kako prvoto covecko sushtestvo koe sto postignalo obozenie na eden isklucitelen i nepovtorliv nacin izigra neprosto osnovna, no neophodna i nezamenliva rolja vo deloto na nasheto spasenie. Spored Nikola Kavasila, ako Presveta Bogorodica ne bi mu ja pretstavila svojata slobodna volja Boga, zaedno so svoeto poslushanie, ako taa ne bi odgovorila so ,,da,, na Boga togas, (<--Kade vo Biblijata pisuva deka Bog ja prasal Marija za dozvola da go vploti Hristos preku nejzinata utroba?)vooplutuvanjeto ne bi bilo mozno zashto togas Bog bi ja prisilil slobodata koja shto Samiot Toj ja dade na covekot.(<-- Vooplotuvanjeto ne zavisese od nea, ako taa se najdese nedostojna, Bog ke kvalifikuvashe druga zhena da go rodi Hristos. No Bog za toa i ja predopredeli, taka sto ne morase ni da ja prasa za dozvola, tuku samo i prorece deka od nea ke se rodi Isus. A Bog znael deka taa ne e nekoja koja bi se protivela na toa i bi abortirala :) Bog nemozese4 da se vooploti ako nepostoese takva cista, sesveta, neizvalka dusha kako Presveta Bogorodica(<-- ova e sosema teoloshki neispravno belichka. Ako za Bog bese problem toa sto trebase da go dovede Svojot Sin preku greshniot chovek, togash Bog kje go otelotvoreshe Hristos od zemniot prav. Zarem e tesko toa za Bog? Pa neli toj toa veke go napravi so Adam? Naprotiv, Bog namerno i celishodno odbra Sinot da go vploti vo greshniot chovek (vo Marija) za da ja ponese greshnata priroda na chovekot, za da izleze grevot preku nego, za da se soedini so chovekot, zasto samo taka mozese da se kvalifikuva da bide zhrtvuvan za nego ako stanese covek kako nas i od nas, vo sprotivno nemase da bide Sin Covekov. A neznam zosto tolku povtoruvas presveta precista neizvalkana Bogorodica? Nemoj da mi kazes deka veruvas deka Marija ne nasledila grev? deka bila bezgreshna? Od kade poteknuva Marija? zarem ne e ona od lugjeto? zarem Biblijata ne tvrdi deka site sme greshni i deka site sme lishani od Bozhjata slava poradi grevot? zarem Biblijata ne tvrdi deka nema ni eden praveden? (Procitaj vo Rimjanite) Ako MArija bila bezgreshna togash zosto umrela? pa neli platata za grev e smrt? Ako ona ostarela i umrela toa znaci deka bila greshna. Covekot bese sozdaden za da ima vecen zivot, smrtta vleze so grevot, smrtta e proizvod na grevot. Ako Marija nemala grev vo sebe, togash taa bi bila ziva i do den denes. Kade e ona denes?), taa mu ja predade celosno svojata slobodna volja, celoto sebitie na Boga, za da go dovede do sebesi i do nas.

p.s. Sola Scriptura! (Samo Biblijata!)

Изменето од EvAngelos - 07.Март.2007 во 20:17
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2007 во 00:05
aj ne ja rasipuvaj temata!

ne bidi bezobrazen!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2007 во 00:07

Света Гора (Атон)
Mount Athos
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Святая гора Афон

:: Списък и карта на 20-те Атонски манастира с кратка информация за всеки от тях

:: Атон - република на духа проф. Чавдар Попов

:: Накратко за уредбата и управата на Света гора Братството на Зографския манастир

:: Юридическа справка за статута на Света гора Стефан Стоянов

:: Стари фотоси от Св. Гора проф. Антоний-Емил Тахиаос Връзка%20извън%20Pravoslavieto.com

:: Съборната църква Протата в Карея

:: Православните манастири по света

Пълен списък на Светогорските манастири по реда, установен от Свещения Кинотис на Света гора

С изключение на манастирите Зограф, Хилендар и Панталеймон, днес монасите в манастирите са предимно гръцки. Освен манастирите, в Света гора са оцелели до наши дни 12 скита (по-малки манастири) и над 600 килии, каливи и кафизми.

1. Манастир на Великата Лавра

(Monastery of Megisti Lavra, Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας)
Основан през 963 година, престолен празник 5/18 юли, денят на преп. Атанасий Атонски.

2. Манастирът Ватопед

(Monastery of Vatopediou Ватопед, Ι. Μ. Βατοπαιδίου)
Основан през 972 година. Престолен празник 25 март/7 април, денят на Светото Благовещение.

3. Иверски манастир

(Monastery of Konstamonitou, Ι. Μ. Ιβήρων)
Основан през 972 година, престолен празник 15/28 август, Успение Богородично.

4. Манастирът Хилендар (сръбски)

(Monastery of Helandariou, Ι. Μ. Χιλανδαρίου)
Основан през 1197 година, престолен празник 21 ноември/4 декември, Въведение Богородично.

5. Дионисиат (Манастир на св. Дионисий)

(Monastery of Osiou Dionysiou, Ι. Μ. Διονυσίου)
Основан през 1375 година, престолен празник 24 юня/7 юли, Рождество на св. Йоан Предтеча.

6. Манастирът Кутлумуш

(Monastery of Koutloumousiou, Ι. Μ. Κουτλουμουσίου)
Основан в края на XIII век, престолен празник 6/19 август, Преображение Господне.

Карта%20на%20манастирите,%20скитовете%20и%20градовете%20в%20Св.%20Гора.%20Източник:%20ant.md.7. Манастирът Пантократор (Вседържител)

(Monastery of Pantokratoros, Ι. Μ. Παντοκράτορος)
Основан през 1363 година, престолен празник 6/19 август, Преображение Господне.

8. Манастир Ксиропотам

(Monastery of Xiripotamou, Ι. Μ. Ξηροποτάμου)
Основан през X век, престолен празник 9/22 март, в деня на Светите 40 Севастийски мъченици, и на 14/27 септември - Кръстовъздвижение.

9. Манастирът Зограф (български)

(Monastery of Zografou, Ι. Μ. Ζωγράφου)
Основан през X век, престолен празник 23 апрil/6 маj, денят на св. Георги Победоносец.

10. Манастирът Дохиар

(Monastery of Dohiariou, Ι. Μ. Δοχειαρίου)
Основан през X в., престолен празник 8/21 ноември, в деня на Архистратиг Михаил, и на 1/14 октомври, в чест на иконата на Божията Майка "Скоропослушница".

11. Манастирът Каракал

(Monastery of Karakallou, Ι. Μ. Καρακάλλου)
Основан през края на X в., престолен празник 29 юни/ 12 юли, денят на свв. апостоли Петър и Павел.

12. Манастирът Филотей

(Monastery of Philotheou, Ι. Μ. Φιλοθέου)
Основан през 990 година, престолен празник 25 март/7 април, Свето Благовещение, и 24 август/6 септември - св.преп. Козма Етолийски.

13. Манастирът Симон Петра

(Monastery of Simonos Petras, Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας)
Основан през 1257 година, храмов празник 25 декември/7 януари - Рождество Христово, и на 22 юли/4 август - св. Мария Магдалина.

14. Манастирът "Св. Павел"

(Monastery of Agiou Pavlou, Ι. Μ. Αγ. Παύλου)
Основан през X век, престолен празник 2/15 февруари - Сретение Господне, и 28 юли/10 август - денят на св. Павел Ксиропотамски.

15. Манастирът Ставроникита

(Monastery of Stavronikita, Ι. Μ. Σταυρονικήτα)
Основан през 1541 година, престолен празник 6/19 декември - денят на св. Николай Чудотворец.

16. Манастирът Ксенофонт (Манастир на преп. Ксенофонт)

(Monastery of Xenofontos, Ι. Μ. Ξενοφώντος)
Основан през XI век, храмов празник 23 април/6 май - денят на св. Георги Победоносец.

17. Манастирът Григориат (Манастир на преподобни Григорий)

(Monastery of Grigoriou/Gregoriou, Ι. Μ. Γρηγορίου)
Основан през 1345 година, престолен празник 6/19 декември - денят на св. Николай Чудотворец.

18. Манастирът Есфигмен

(Monastery of Esfigmenou, Ι. Μ. Εσφισμένου)
Основан през XI век, престолен празник на Възнесение Господне.
Монасите в Есфигменския манастир нямат канонично общение с другите Светогорски манастири и не поменават Константинополския патриарх. Те са в канонично общение с гръцките старостилци. 

19. Манастирът Св. Пантелеймон (руски)

(Monastery of Agiou Panteleimonos, Ι. Μ. Αγ. Παντελεήμονος)
Основан през началото на десети век. Престолен празник 27 юли/9 август - денят на св. Панталеймон.

20. Манастирът Констамонит

(Monastery of Konstamonitou. Ι. Μ. Κωνσταμονίτου)
Основан през XI век. Престолен празник 27 декември/9 януари - денят на св. великомъченик Стафан.

Списъкът е изготвен от Pravoslavieto.com по данни, посочени от www.athos.ru.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2007 во 00:09

Хилендарският манастир

Chilandar Monastery

Излед-картичка%20от%20Хилендарският%20манастир%20преди%20март%202004%20година.%20

Излед-картичка от Хилендарският манастир преди пожара през март 2004 година
(увеличи с мишката).

В дългата си история Хилендарският манастир е преживял периоди на възход и упадък. една от най-големите, най-запазените, най-добре уредените славянски православни обители не само на територията на Света Гора, но и в целия свят. Днес Хилендарският манастир няма игумен, защото монасите вярват, че самата Света Богородица ръководи духовните манастирски дела.

Изглед%20от%20Хилендарския%20манастир,%20Св.%20Гора.

Стари сведения споменават за манастира още през Х в., като го свързват с монаха светогорец Георгиу Хилендариус, когото считат за негов основател и първи ктитор. Два века след това манастирът е обновен като сръбска обител от Ростислав (Рачко), сина на великия жупан Стефан Неман (1159-1195 г.). Той идва в Света гора и през 1191 приема монашеството под името Сава. По-късно тук дошъл и неговият баща, който също се замонашил - под името Симеон. Двамата построяват седем параклиса, а с помощта на император Алекси III Ангел, техен роднина, който им издал хрисовул, основават на мястото на запустелия стар манастир "Хилендар" сръбска обител под същото име.

Св.%20Сава,%20първият%20сръбски%20архиепископ.%20Икона%20от%20светогорския%20манастир%20Хилендар.%20Източник:%20ocf.org.

Св. Сава Сръбски, първият сръбски архиепископ

Часовниковата%20кула%20на%20Хилендарския%20манастир.
Часовниковата кула на Хилендарския манастир.

Наред със Зографския манастир и "Хилендар" е тясно свързан с нашата история. Когато Сърбия пада под турско робство през XIV и XV век, притокът на сръбски монаси намалял за сметка на българските, и то най-вече от Македония. От XVII до XIX в. манастирът е бил изцяло български. За това свидетелства и големият руски пътешественик из християнските старини Василий Барский, който пише, че през 1745 година  манастирското братство било само от българи. Манастирските архиви пазят множество свидетелства. за пребиваване на бележити личности от нашата история като Иларион Макариополски, св. Софроний Врачански, Матей Миткалото и др. В "Хилендар" е живял като проигумен и авторът на "История славянобългарска" св. Паисий Хилендарски. По същото време игумен бил неговият брат Лаврентий. Тесни са били връзките на обителта с градове като Пловдив, Копривщица, Карлово, Ловеч и други.

Из целите Балкани, които били тогава под турска власт, в Австрия, Дубровник, Венеция и из Руската империя, през XVIII в. обикаляли хилендарски монаси-таксидиоти да събират помощи, за да опазят съществуването на своя манастир. Неговият архив е пълен с калугерски призиви за спомоществования. Покрай материалните средства от далечни земи са донасяни и скъпоценни книги, описания и спомени от пътувания по непознати светове, което помагало да се следят и познават всички промени и събития от тогавашната европейска история.

Хилендар станал отново сръбски чак през 1902 година. Въпреки отсъствието на каквито и да било български претенции към Хилендар във всички издания, посветени на 800-годишния юбилей на манастира през 1998 година, неговият български период беше определено подценяван или премълчаван.

Св.%20Николай,%20икона%20от%20манастира%20Хилендар%20в%20Св.%20Гора%20от%20ср.%2014%20век.%20Източник:%20stnicholascenter.org.  Пресвета%20Богородица%20Троеручица,%20икона%20от%2014%20век,%20Хилендарски%20манастир.

Св.%20евангелист%20Лука.%20Гръцка%20икона%20от%20Хилендарския%20манастир,%20рисувана%20ок.%201360%20г.%20Част%20от%20композицията%20Deisis,%20първоначално%20от%20иконостаса%20на%20главната%20манастирска%20църква.%20 

Факсимиле%20от%20препис%20на%20"Азбучна%20синтагма"%20от%20Хилендарския%20манастир.%20Източник:%20cmrs.osu.edu.Хилендарският манастир още пази българския дух. В неговата библиотека се пазят над 6000 ръкописа и повече от 30 000 старопечатни книги. цялото манастирско богатство е най-подробно обнародвано и периодично се издава специален сборник за изследване на старините му. Сред множеството икони е запазена и една златна мозаична икона с лика на Св. Богородица, която се счита за една от най-ценните в монашеската република. Голяма част от оригиналите, които бяха представени в уникалната изложба на византийското изкуство в Солун, бяха от "Хилендар".

Лествицата%20на%20св.%20Йоан,%20ръкопис%20от%20Хилендарския%20манастир,%201648%20г.    Лист%20от%20Шестоднева%20на%20Йоан%20Екзарх.%20Препис%20от%20ХIII%20в.%20от%20Хилендарския%20манастир 

Един от най-големите ктитори на Хилендар е Стефан Милутин, чиито мощи се пазят в софийската църква "Св. Неделя".

Ктитори са били и много знатни българи, чиито имена до днес стоят изписани на много места по стените: Чорбаджи Геро, синът му Добри от Копривщица и техният съгражданин монахът Серафим, хаджиите Тома, Никола, Димитър и Тодор от Видин... За съжаление българските ктиторски надписи един по един съзнателно били заличавани от сръбски посетители.

Триизмерна компютърна графика на вътрешното пространство на Хилендарския католикон - главната манастирска църква.
© www.rastko.org.yu (Увеличи с мишката).

Както Хилендарският, така и Зографският манастир, се намират в североизточния край на полуострова, откъдето морето не се вижда. Свързва ги тясна планинска пътека, която криволичи между високи кипариси. Отстоят на около час и половина един от друг.

Хилендарски%20манастир,%20Цанко%20Лавренов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2007 во 00:42
Купелът за освещаване на водите на Великата Лавра, фото:Ателстант Рейли 1883 год. Проигумена на Иверската обител. Гравюра по фотография сп. Tour du Monde, 1861 г. Великденско литийно шествие в Иверския манастир с иконата на Богородица Портаитиса. 1917 г.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2007 во 11:33
simo dj be uste nesto os sv.gora!   ovie ereticite sakaat da ni ja rasipat temata-  ,,ubio ih alah,,!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.