|
Родословот на Исус |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |||
АС-ПО
Нов член Регистриран: 26.Февруари.2007 Локација: Greece Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sto ke pravevme bez vas muslimanive ja ne mogu da ukopcu. pa vi celu vistinu ste ja imali a ??????? zato izgleda tako samo so vojni je branite???? katastrofa ste da vi je jasno |
|||
иновација : мерка за љубов
|
|||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
без нас муслиманите ќе ве јадеше црна змија. да, цела вистина ја имаме. за војните немаш врска, не збори. катастрофа ти е коментаров. |
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ако ги прочиташ моите коментари тамо каде што ги кажав .. напишав .. во темата каде викаше дека ОВА нее тема тамо .. нема да прашуваш уште еднаш вакви работи. ТЕориите, те цитирав, ПОТПОЛНО СЕ СОВПАЌААТ твоите коментари за родословите со 3 од тие теории, едоставно те прашувам КОЈА ЈА ПРИФАЌАШ, држи се за една .. не се расфрлај вамо тамо со 3. |
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
te molam, ako ne ti e teko da dades tvoj licen komentar a ne TEORII
|
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сепак, според к*ранот нема Јосеф, нема Исус син на Господ, нема Тројство, нема Исус
Господ .. нема Исус генеологија според
овој според оној ... к*ранот вели дека Исус е син на Марија, Месија, пророк Божји, човек. Повелете
прифатете Ислам и заштедете се самите себеси, избегнете да бидете потсмевани од
луѓето, избегнете искажување на вашите глупости и глупостите кои ги има во
Библијата.
Личен коментар: Библијата е повеќе имагинација, со се родословот. |
|||
ASTRIX
Сениор OBSESSIVE DREAMS Регистриран: 18.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
а бе ти трипаш на ахмед дидат гарант...
се фатил за родослов абе син божји ете ти одговор... |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mist! :) izgleda popularen si na forumov, neznam zosto uste tvrdoglavo se drziz za temava, mislam deka dosta go odmotavme klopcheto, a mislam i deka go imas odgovorot, samo se somnevam deka baras odgovor...
sepak, bidejki me prasa ke ti go kazam moeto mislenje (izvini sto malce kasnam, ama nemam moznost non stop da bidam na net)
vaka, prvo, za da go svatis hrristijanskiot odgovor za razlikite vo rodoslovijata izlozeni od matej i luka, prvo moras da svatis sto veruvaat hristijanite za toa koj e Isus...
Isus e Sin Bozji. Bog vleguva vo istorijata na covestvoto vo spasuvachka misija, da go otkupi chovekot od grevot vo koj e zaroben. Hristos e otelotvoruvanje na Bog vo chovekot, niz utrobata na Marija.
Hristos e 100% Bog i 100% covek. Hristos vo nekoja smisla ima dvojna priroda...pa ottamu i 2 rodoslovija...(ne sledi ova direkno, ama ima logika)
Hristos se objavuva kako Sin Bozji i kako Sin Chovekov..
Chovechkata priroda ili bioloshkata mu e od Marija (i celoto nejzino rodoslovie do adam), a vtorata mu e bozhestvenata t.e. od Bog.
Ova znaci do nekade se poklopuva so edna od tvoite navedeni teorii.
Znaci, MATEJ go pisuva rodoslovot od stranata na Josif (onaka kako sto pravele evreite, zatoa sto Josif kako maz na Marija e zakonski (zemen) tatko na Isus). Ova ima logika zatoa celna grupa na Matej se tokmu evreite, zatoa na primer ova evangelie izobiluva so stgarozavetni prorostva koi samo na evreite im imaat znacenje.
Drugo, ova rodoslovie ne ide do adam, tuku samo do Avraam, zatoa sto Avraam e covekot so kogo Bog go sklucil zavetot za nesladstvoto i nego prv mu go dal vetuvanjeto za Mesijata.
LUKA pak, go adresira svoeto evangelie do nekojsi Teofil, najverojatno grk i najverojatno zatoa mu go naveduva rodoslovot po bioloshkata niza (od stranata na Marija) zatoa kako sto na mene i tebe (bidejki ne sme evrei) ne ni e logicno Hristovoto rodoslovie da e povrzano so Josif, taka i na Teofil ne bi mu bilo toa logicno, tuku najverojatno poveke bi go interesiralo rodoslovot na bioloskoto povrzanost na Hristos preku marija, tatko i Ilija (Heli) itn do Adam.
Direkten dokaz za toa deka Ilija i e tatko na Marija imas vo erusalimskiot Talmud (Hagigah 2:4)
Ama ova e samo indirekten dokaz za hristijanite, nas ne ni treba dokaz, bidejki logicno e da e taka, i uste poveke, teoloski e opravdano.
Mist, Biblijata e kako slozuvalka, ako edno parce ne go stavis na svoeto mesto, nema da mozes da ja sotavis sl*galkata,, taka i ako pogresno tolkuvas nesto, ke dojdes vo sudir so drugi pasusi od Biblijata.
Mislam deka go opfativ tvoeto prasanje, ako nesto ne ti e jasno pisi slobodno. Kasno e, moze da sum propustil nesto.
Inaku sega ke otvoram nova tema ;)
toa e
k*ranot i go priznava avtoritetot na Biblijata.
Mislam deka so ovaa tema ke te napravam malce popretpazliv i da ne izbrzuvas so nekoi "kontradikcii" vo Biblijata, zatoa sto toa ke ti bide mech so dve ostrici :)
Bez lutenje Mist, izvini ako nekade indirekno te navrediv ili slicno.
pozdrav do tebe i do site na forumov.
-EvAngelos <>< <>< <><
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
да ја потсетам на беличка дека за тоа што го цитирала АЏИЈА одоговив тамо каде што тој тоа го има напишано.
Тоа што беличка мисли дека има постигнато нешто и што е кученце на аџија, тоа е нејзин проблем и ништо повеќе. Јас уште еднаш ќе го цитирам одговорот кој го имам дадено тамо за тоа што беличка се занесува тука .. се надевам дека другите нема да бидете толку малоумни како неа и нема да го следите нејзиниот пример.
|
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На форумов има многумина кои детски коментираат и како деца се радуваат и занесуваат. Одоговорот го имам, даден ми е од Алах во к*ранот .. а за тоа како е опишан родословот во Библијата, да имам одговор: Лажен е родословот напишан во Библијата.
Да не ги копирам моите коментари, знаеш каде да се обратиш за подетално во врска со оваа ЕДНА теорија која си ја прифатил и зад која стоиш. Мило ми е што барем некој прифати 1 теорија за објаснување а не 3 како беличка. Ако незнаеш каде да прочиташ подетално, запрашај ја беличка, ќе ти каже.
по твојот вид на коментирање, многу си ми познат, да не случајно беше претходно на форумов со ДРУГО корисничко име?! |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mist, ne sum bil porano na forumov pod drugo korisnicko ime, doznav za forumot denta koga se registrirav, neznam na kogo ti zalicuvam, ama se nadevam deka taa licnost nema los ugled tuka :)))
Mist, neznam dali tuka javno, ili licno da te prasam: Dali si 100% i od kade si siguren deka Alah ti go dal odgovorot vo Kuuranot? Koga i kako poveruva deka Alah go objavil Svojot Zbor vo Kuuranot?
|
|||
|
|||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако си сомневаш во христијаните Мист во нивната вистина , ако го читаш к*ранот , ако дослвно внимаваш на него тогаш ЕВЕ ЕДЕН ЦИТАТ ОД НЕГО ПА ПОУЧИСЕ МАЛКУ и гледај со какво сакаш ,,око,, ПОВЕЛИ: Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one (Židovi i kršćani) koji čitaju Knjigu (Stari i Novi zavjet), prije tebe objavljenu. (k*ran 10, 94) |
|||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mist, mislam deka nemam nacin da ti dokazam deka ne sum bil porano pod drugo korisnicko ime, jas dobro znam koga se registrirav, a bidejki ti ne mi veruvas, toa znaci deka ovaa diskusija zastanuva tuka.
Od druga strana, primetiv i tuka i na temata: "k*ranot i go priznava avtoritetot na Biblijata" deka nekako beglo ja menuvas temata, i namesto da dades nekoj izdrzan argumentiran komentar, me upatuvas kon nekoi lugje ili knigi, celo veme gledam kako izlozuvas nekoi poluprevedeni materijali, a mene me obvinuvas za plagijatorstvo :) Koj si ja ima muvata na kapata tuka?
Jas samo si go dadov moeto mislenje tuka za razlicnite rodoslovija na Isus vo matej i luka, a i tuka i tamu (k*ranot i go priznava avtoritetot na Biblijata) ti iznesov argumenti od izvornite knigi na nasite razlicni religii, mnogu jasno i pregledno. Ako imas nesto da pises vo vrska so temata pisi, a ako sakas nekoi privatni raboti, psovki, navredi ili sl, postedi gi lugjeto i pisi mi licna poraka.
Ne sum ti lut, samo te molam bidi korekten.
pozdrav
|
|||
|
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
uste nekoj koj ja zabelezuva ostroumnosta na mist veshto da gi prenasocuva odgovorite, a koga nema na kade sekako navreduvanje, |
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ЕвАнгелос, немаш ти поим колку јас сакам дебата на културно ниво, дебата со човек ... навистина немаш поим колку го сакам тоа ... но тука НЕ ГЛЕДАМ ЛУЃЕ а тоа што не ти верувам .. заблагодарисе на твоите браќа христијани.
На темава, да се поштедам од повторно коментирање истото ... ти дадов мислам референција каде да прочиташ за твојата ТЕОРИЈА, мислење кое го даде за евентуално објаснување .. објаснување не РЕШЕНИЕ за имагинарниот лажен родослов.
Прашај ја Беличка, ќе ти каже каде може да прочиташ за теоријата која ја прифати и ја земаш како ТВОЕ мислење.
Друго, повторно НЕМАШ ВРСКА што зборуваш кога велиш дека сум менувал тема ... тоа само така ти се причинува тебе заведен од беличка и од браќата твои христијани .. ништо повеќе.
Иначе, ти одоговарам СООДВЕТНО тебе па и на сите друго .. или подобро речено .. ова нее ништо споредувајќи го со заслугата .
|
|||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |