|
БЕСЕДА НА ДЕНОТ |
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Автор | |
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Двете најголеми христијански заповеди
Возљуби Го Господа, твојот Бог, со сето свое срце со сета своја душа,со сета своја сила,со сите свои помисли (ЛУКА 10,27) Возљуби го својот ближен како себеси (матеј 22,39) |
|
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пред Символот на верата треба да стои:
„Да се сакаме еден со друг и со една мисла да исповедаме“ |
|
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о ангелском стању светитеља
А који се удостоје добити онај свијет... више не могу умријети, јер су као анђели (Лк. 20, 35—36)
Тако говори Онај који зна, који је видео, и који се не може преварити. Шта имамо да сумњамо више, браћо? Сведочанство ово јасније је од летњега подне, и тврђе од дијаманта, и драгоценије од свих блага овога света; а то је сведочанство, да они који се удостоје онога света и васкрсења више не могу умрети, него су бесмртни као ангели Божји. А какви су ангели? Они исти ангели који су се јављали у време Аврама и помагали људима, исти они и данас се јављају и помажу. Нису умрли него су живи; и нису остарели него су млади. Исти они гледали су Адама у Рају, и гледаће последње васкрсење, Суд и царство светитеља. Ангелима су слични праведници. Апостоли и пророци, светитељи и мученици, живе и данас, и живеће вавек, и више не могу умрети. Стотине и хиљаде година пролазе но они нити више умиру нити старе, него су као ангели. Да ће праведници бити венчани бесмрћем, то нам је Господ и горњим речима посведочио, и Својим сопственим васкрсењем показао, и кроз прослављене светитеље доказао. О браћо моја, пробудимо се, и потрудимо се само да се удостојимо задобити онај блажени свет! О Господе, васкрсли и бесмртни, помози нам удостојити се царства Твог бесмртног, у коме Ти царујеш с ангелима и светитељима Твојим вавек века! Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о највидовитијем Пророку
Зашто зло мислите у срцима својијем? (Мат. 9, 4)
Када је Господ изволео упутити укор фарисејима и књижевницима, ови нису били у том часу никога ни убили, ни преварили, ни похарали. И не само то, него у том часу они нису били никога ни речима увредили. Зашто их, дакле, Господ укори, када они не бејаху учинили никакав грех, ни делом, ни речју? Зато што помислише зло. И зла помисао је грех. То је велика новост, коју Христос донесе у свет. Управо зла помисао је изворни грех свакога греха, јер пре него што човек нешто каже или учини грешно, он помисли грешно. Помисао је узрочни грех, остали греси су само следствени греси. Ко жели уништити ове друге, мора искоренити оне прве. Ко жели зауставити токове воде, мора прво исушити изворе. Нека се нико, дакле, не правда: ја нисам грешан, јер нисам никога убио, ни опљачкао, ни оскврнио, ни слагао. Гле, ми смо пуни мисли убилачких, пљачкашких, скврнавних, и преварних! Ако ли нисмо делом учинили грех, то је само ствар милости Божје и спољашњих прилика. Да је Бог попустио и да су прилике подесне биле, ми бисмо учинили све оне грехе које смо и помислили. Није змија отровна само онда када уједе него и када не уједе, јер носи отров у себи. Не само, дакле, да је помисао грех, него је она извор греха, почетак греха, семе и корен греха. Ето зашто Господ, свевидећи и свезнајући, укори оне који помислише зло. Зашто зло мислите у срцима својима? О Господе, свевидећи и свезнајући, помози нам очистити срце и ум наш од помисли злих, да би тако и речи и дела наша била чиста. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о томе ко је Христос
Ко говоре људи да сам ја? (Мк. 8, 27)
Ево, браћо, скоро ће 2000 година од онога дана када је Господ Исус ставио ово питање ученицима Својим. Од онда до данас ово је питање стављено сваком људском поколењу, свакоме белом дану и тамној ноћи; и свако поколење људско, и сваки бели дан и свака тамна ноћ морала је дати неки одговор на ово питање. Питање ово питање је живота или смрти, и одговор на њега живоносан или смртоносан. Ти си Христос Син Бога живога, одговорио је апостол Петар. И тај одговор био је одобрен и похваљен од Господа Исуса. Ко говоре људи данас да је Христос? Једни говоре, с Јеврејима, да је Он нарушилац закона и самозвани Месија. Други говоре, с Пилатом, да они не могу уопште да дођу до истине о овом човеку. Трећи говоре, с апостолима, да је Он Христос Син Бога живога, Спаситељ и Искупитељ рода људског од греха и смрти, Васкрсли и Васкрситељ, Живи и Животодавац. И ми сви, крштени у име Свете Тројице, слажемо се с апостолима и светом црквом апостолском, која саборним гласом својим тако исповеда Христа Господа. О Господе Сине Божји јединородни, помози нам, да Те сваког дана живота нашег срцем верујемо и устима исповедамо као Бога и спаса нашег, као Божју силу и Божју премудрост. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о недоумици грехом помрачених
Ко је овај што и гријехе опрашта (Лк. 7, 49)
Тако су питали непокајани грешници: ко је овај? То је Онај који највећма и осећа жаоку људских греха; на кога и падају сви људски греси као шамари. То је Онај који је некада у Рају гледао човека безгрешна; Онај који је човека и створио безгрешним, а који је и сам безгрешан одувек и заувек. Опростити може само онај ко може и одмаздити. Моћан човек свети се одмаздом, немоћан мржњом. Ако ти можеш вратити нанети удар и не вратиш, то не значи још да си опростио, све докле корен гњева не ишчупаш из срца. Велики је једини Господ, који може и одмаздити и опростити: велики је у правди, јер ће одмаздити непокајаном грешнику; велики је у милости, јер ће опростити покајаном. О кад би људи знали силу опроштаја грехова! Гле, кад се слепом опросте греси, он прогледа; глувом — и он прочује; грбавом — и он се исправи; крвоточном — и он оздрави; лудом — и он се опамети; поседнутом ђаволима — и он се ослободи; блудници — и она се очисти; мртвоме — и он оживи! Но, о како је ужасан синџир греха! Какви тешки синџири — многи греси! Ти синџири се не дреше грешним рукама. А када се рука пречистога Господа њих дотакне, они се сами од себе развезују и распадају. Када глас Чистога до њих допре, они се распадају. И од погледа Чистога они се распадају. Да, чак и од помисли Чистога они се распадају — ти грозни синџири греха. Ко је овај што и гријехе опрашта! То је, грешници, Господ пречисти, и због чистоте свемоћни. Господе пречисти и свемоћни, ослободи и нас окова греха. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о недоумици маловерних
Ко је овај да га слушају и вјетрови и море? (Мат. 8, 27)
Тако су се питали апостоли не познавајући још Господа Исуса а видећи Га како утишава бурно море и ветрове. Ко је овај да га слушају вјетрови и море? То је Онај који је и створио ветрове и море. Какво је чудо, дакле, да га Његове сопствене твари слушају? Није ли секира послушно оруђе у оним рукама које су је начиниле? Господ је све створио речју, зато се све и покорава речи Његовој. Ко је Овај, браћо? То је Онај исти који је и пре тога подизао ветрове и умиривао их, и који је узбуркивао море и обуздавао га. То је Онај исти који то и данас чини. Као човек Он стаде пред људе и запрети разиграном ветру и разузданом мору, да би уништио заблуду код људи, као да се ветрови и мора крећу и умирују, или слепим случајем или неком злобном силом, и да би заувек открио истину, да умна и добра сила Створитеља управља и заповеда свима стихијама по Своме промислу. Ко је Овај? — питаху апостоли. То је безгрешни Син Божји, о апостоли свети, чије ћете име ви пронети по целоме свету, и за чије ћете име ви бити мучени и заклани као јагањци од вукова. Ко су вукови? Они који мисле, да се ветар сам од себе креће, и море само од себе узбуркава и утишава, или само од себе, или од ђавола. О свети апостоли, који упитасте и одговор истинит добисте, и истину целом свету објависте, молите се за нас, да се и ми сви просветимо том истином. О Господе, свеумни и свесилни, умири ветрове греха и утишај буру страсти наших прљавих и недостојних. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о савршенству кроз вршење воље Божје
Јело је моје да извршим вољу онога који ме је послао, и да свршим његов посао (Јов. 4, 34)
Ево спасоносног примера који нам даје Спаситељ наш! Он који је имао толику силу и власт и мудрост говори, да је дошао у свет не да изврши вољу Своју него вољу Оца Свога, и не да сврши Свој посао него Његов, а ми, мада немоћни као паучина, непрестано истичемо своју вољу и неки свој посао! Иако је Син раван Оцу, као што и вели на другом месту: ја и отац једно смо, ипак Господ Исус говори, да је Он дошао у свет да изврши вољу Очеву и да сврши посао Очев. Ово Он говори не зато да би показао маленост бића Свог пред бићем Очевим, јер биће је једно, него зато да би показао величину љубави Своје према Оцу, и да би нас побудио да из љубави према Богу усвојимо потпуно вољу Његову. Сва наша беда у овоме животу долази отуда што ми не спроводимо вољу Онога који нас је и послао у свет. А Његову вољу ми не спроводимо зато што немамо љубави према Њему. Јер ко год некога љуби, чини му по вољи. Сам је Господ рекао: ако имате љубави к мени, заповијести моје држите (Јов. 14. 15). Чиме би Господ Исус могао јавити љубав своју према Оцу, ако не вршењем воље Очеве? И чиме ми можемо јавити љубав нашу према Господу Исусу, распетом за нас на крсту, ако не вршењем воље Његове? О браћо моја, наша је воља варљива као сен; не следујмо њој, да не погинемо. Него следујмо вољи човекољубивога Господа, који једини зна, шта је за нас најбоље. О Господе смерни и човекољубиви, научи нас творити вољу Твоју. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о обрнутим вредностима у царству Божјем
Али ће многи први бити последњи и последњи први (Мат. 19, 30; Лк. 13, 30)
Како је премудар Онај који изрече ове речи! Он не рече да ће сви први бити последњи а сви последњи први, него многи. Ниједне погрешке нема у Јеванђељу и нигде ни једног преувеличења. Зашто Господ ограничи и не рече сви, него многи. Искуство нас учи, да су неки од оних који су били први у части на земљи, остали први у части и код Бога. Било је царева који су са престола свога угодили Богу, а било је људи ван сваке власти који су до смрти гневили Бога. Било је богаташа који су се доброчинством и вером спасли, а било је сиромаха који су због злобе и неверовања примили осуду. Било је људи чувених који су одбацили и веру и добродетељ. И тако неки који су били први овде, остали су први и тамо, а неки који су последњи овде, остали су последњи и тамо. Али, авај, многи први овде постали су последњи тамо. И о радости, о правде Божје: многи последњи овде, постали су први тамо! Господ нити је истицао нити похваљивао иједан сталеж, иједан занат, мимо све остале, него је регрутовао (и дан—данас регрутује) војску светлости из свих сталежа, од свих заната и занимања. За њега није мерило човека ни круна ни просјачка торба него вера — вера и добродетељ. Господе премудри, сети се и нас у царству Твоме. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о страшном камену
Сваки који падне на тај камен разбиће се; а на кога он падне сатрће га (Лк. 20, 18)
Камен темељац је Христос Господ. Јуда је пао на тај камен, и разбио се. Ирод је пао на тај камен, и разбио се. Јулијан Одступник пао је на тај камен, и разбио се. Арије је пао на тај камен, и разбио се. Одрицатељи и ругатељи Христа падају на тај камен, и разбијају се као грнчарски судови. На Содом и Гомор пао је тај камен, и Содом и Гомор сатрли су се. На Мисир пао је тај камен, и Мисир се сатро. На Јерусалим је пао тај камен, и Јерусалим се сатро. На народ јеврејски пао је тај камен, и народ јеврејски се у комаде распрштао. На многа грешна колена и царства пао је тај камен, и та грешна колена и царства распала су се у прах и пепео. Седамдесет и седам пута, и више, Господ опрашта грешницима, но ако и преко тога грешници остану грешници, хоће ли их Господ насупрот њихове воље спасавати? Неће, јер то није начело спасавања људи. Начело је да људи драговољно пристану на спасавање од стране Бога. Ако људи седамдесет и седам пута, и више, неће да пожеле спасење од Бога, онда и Бог неће. Онда се људи разбијају о камен, мимо кога се не може проћи, и сатиру се каменом, који су издигли да баце далеко од себе. Зар се може рећи да је немилостив Бог, који је покајаног разбојника на крсту спасао? Зар се може рећи да је неправедан кад је предао пропасти разбојника који му се и на самртном часу ругао? Господе свесилни, спаси нас! Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о смрти као спавању
Он рече: не плачите, није умрла него спава. И подсмијеваху му се знајући да је умрла (Лк. 8, 52—53)
Реч је овде о умрлој кћери кнеза Јаира. И сам Јаир рекао је, да му је кћи умрла, и слуге његове то су потврдиле. Но Господ Живодавац рече: не плачите, није умрла. Људи му се подсмеваху знајући да је умрла. Незналице се праве да знају боље од Знанца. Слепи се праве да виде боље од Видовитог. А када девојка васкрсе и показа се жива, незналице се зачудише чудом великијем (Мк. 5, 42). И дан—данас незналице се подсмевају када чују божанску истину. Божанска истина говори: има Бога живога! а незналице се подсмевају као знајући да Бога нема. Божанска истина говори: има царства небескога! а незналице се и ту подсмевају као знајући да царства небескога нема. Божанска истина тврди: васкрснуће мртви! а незналице и то одричу као знајући да то бити неће. А када се покаже Бог, и јаве ангели Божји, и објави царство небеско, и васкрсну мртви, онда ће се незналице зачудити чудом великијем. Ко може спасти свет од незналица? Нико осим Христа Свезнајућег и Свемоћног. А чиме се могу спасти незналице? Ничим осим вером у Христа и вером Христу. Ко су највеће незналице у свету? Они који поричу ма шта што је Христос тврдио, и тврде ма шта што је Христос порицао. Једном речју: они који мисле да знају нешто насупрот Христовом знању. То су највеће и најопасније незналице, најопасније и по себе и по друге. Браћо моја, знајте да нас све и свако може преварити, само не Христос, Господ и Пријатељ наш. Он зна увек, а ми не знамо увек, изузев кад гледамо у Њега и слушамо Њега. Господе милостиви и премилостиви, помози свима незналицама, да се пре смрти и Суда зачуде чудом великијем, да би се и они спасли у царству светих Твојих. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о испиту
Ко је невјеран у малом, и у многом је невјеран. И ако у туђем не бисте вјерни, ко ће вам дати ваше? (Лк. 16, 10—12)
Тако говори Домаћин оба света, материјалног и духовног. Богатство материјално назива Он мало, а богатство духовно назива Он много. Коме се да материјално богатство, па се покаже себичан, тврд, охол, немилостив и безбожан, томе се не може дати духовно богатство, јер кад је неверан у маломе, биће неверан и у великоме; кад је неверан у телесном, биће неверан и у духовном. У туђем свету полаже човек испит, па ако га положи, добиће свој свет; ако ли пак падне, ко ће му дати његов свет? Прави човеков свет, домовина његова, то је небески узвишени, божански свет; земаљски свет пак, свет грубости и пропадљивости, туђина је за човека. Но у ту туђину он је послат да полаже испит за онај прави његов свет, за његову небеску домовину. Обе изреке Спаситељеве, дакле, сличног су значења. О како је дубоко и истинито значење њихово! Као што светлост разгони таму, тако ове речи Спаситељеве разгоне недоумицу нашу односно тога: зашто смо ми послати у овај живот? и шта нам треба чинити? Ко уме да чита чистим разумом, томе је у ове две реченице речено све. Знајмо, дакле, да Бог неће дати дар духовни, дар разума, ни вере, ни љубави, ни чистоте, ни пророштва, ни чудотворства, ни власти над демонима, ни прозорљивости, на виђења небескога света ономе ко је проиграо, и на зло употребио — као блудни син — дар телесног здравља, или земаљског богатства или славе и положаја међу људима, или познања материјалног света, или неке друге вештине и умешности. Господе преблаги, подржи верност нашу према Теби у ономе што си нам поверио. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА СВЕТОГ ГРИГОРИЈА ПАЛАМЕ
На Вазнесење Господа и Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, у
којој се говори и о томе како се испуњава законска (старозаветна) Субота 1. Јудејци су по Закону празновали Пасху, односно прелазак из
Египта у Палестину. Ми празнујемо еванђелску Пасху, тј. прелазак наше природе у
Христу из смрти у живот, из пропадивости у непропадивост. Која би реч могла да
изрази ту унутарњу различитост и да покаже колико су предмети наших славља бољи
од празника старозаветног Закона? Будући да људска реч не може на одговарајући
начин да искаже такву различитост, уипостасена (ипостазирана) Премудрост
највишег Оца, превечни и надсуштаствени Логос Божији, који се човекољубиво
сјединио са нама и настанио код нас, сада је делима показао предмет празника и
тачно одредио у којој мери једно превазилази друго. Ми сада празнујемо
превођење наше природе у Њему, не из подземне сфере (преисподње, подземља) на
земљу, него са земље на небо небеса, а затим и до престола Онога који влада над
свима. 2.
На данашњи дан Господ не само да је, након Васкрсења, стао међу своје ученике,
него је од њих и отишао. Он се пред њиховим очима вазнео на небо, ушао у саму
Светињу над Светињама и сео десно од Оца, изнад сваког началства и власти,
изнад сваког имена и части која је позната како у овом тако и у будућем веку.
Као што је и пре Васкрсења Господњег било много васкрснутих, тако је и пре
Његовог Вазнесења било много вазнетих. Дух Свети је понео Јеремију Пророка, а
ангео Авакума. Изнад свега се пише о ватреној кочији којом је био узнесен
Илија. Он, међутим, није прешао границу земље и била је то само некаква промена
места, јер вазнесењем је сваки од њих узиман са земље, али није излазио изван
граница земље. Исто тако су се и они, који су били васкрснути, изнова враћали у
земљу и умирали. Када је пак Христос васкрсао из мртвих, смрт није могла да
овлада Њиме, исто као што се сада, када се вазнео, сва висина нашла под ногама
Његовим, сведочећи свима да је Он Бог који је изнад свега. 3.
Ово је ша гора дома Господњег, како каже Исаија (Ис. 2,2), а уврх (свих)
духовних гора и хумова је дом Божији - тело Владикино, јер није ангео нити
човек, него Сам Господ у телу дошао и спасао нас, поставши ради нас сличан нама
и истовремено непромењено остао Бог. Као што није променио Своје обитавалиште
када је сишао, тако се ни сада, усходећи, Он није вратио у Божанску природу,
него је на горњи престо посадио нашу природу коју је примио. Заиста, прворођени
из мртвих тамо је требало пред Бога да изведе нашу природу, као какав зачетак
прворођених испред целог рода. 4.
Зато ниједно од претходних васкрсавања и вазнесења не празнујемо тако као
Васкрсење и Вазнесење Господње, јер ми нисмо нити ћемо бити учесници тих других
(васкрсавања и т> вазнесења). Од њих немамо другу велику корист, осим тога
што нас она приводе вери у Васкрсење и Вазнесење Спаситељево, а ми јесмо и
бићемо учесници тога Васкрсења и Вазнесења, јер је то Васкрсење и Вазнесење
људске природе (коју је Господ наш Исус Христос примио Оваплоћењем), па чак не
ни само људске природе (као такве), него и оних који верују у Христа и ту веру
показују на делу. Све оно што је Господ, нерођен и нестворен по Својој
Божанској природи, учинио - учинио је ради нас. И тај земаљски живот који је
проживео - Он је проживео ради нас, показујући нам пут који води у истински
живот; и то што је пострадао у телу - пострадао је ради нас, исцељујући наше
страсти; ради нас је и васкрсао и вазнео се, припремајући нам Васкрсење у
бескрајном веку, јер сви који наслеђују овај живот подражавају, колико је то
могуће, савршавање Његовог домостроја на земљи.
5.
Почетак тог подражавања је свето крштење које представља слику погребења и
васкрсења Господњег. Средина је врлински живот и управљање према Еванђељу, а
крај се огледа у победи над страстима путем духовних подвига, победи која
доноси безболан и неуништив небески живот, о чему говори и Апостол: Јер ако
живите по телу, помрећете; ако ли Духом умртвљујете дела телесна, оживећете
(Рим. 8,13). Они, дакле, који живе по Христу, подражавају Његов живот у телу.
Свако од њих ће умрети када дође време, пошто је и Он умро у телу, а тако ће
(као тело Његово) и да васкрсну, прослављени и нетрулежни, но не сада, него
када дође време. Осим тога, они ће се и узнети, како и Павле каже: Бићемо
узнесени на облацима у сретење Господу у ваздуху, и шако ћемо свагда с Господом
бити (1. Сол. 4,17). 6.
Видите ли како свако од нас, ако пожели, постаје учесник Васкрсења и Вазнесења
Господњег, наследник Божији и санаследник Христа? Зато се радујемо празнујући
Васкрсење и Вазнесење и узвођење наше природе, и почетак васкрсења и вазнесења
свакога од верних, наводећи еванђелске речи које данас треба да се читају:
(Васкрсли) Исус стаде међу њих (тј. међу Ученике Своје). 7.
Зашто је стао међу њих и ишао са њима? Изведе их напоље до Витаније - каже Еванђелист
- и подигавши руке Своје благослови их (Лк. 24,50). Зато, да би показао да је
потпуно здрав и неповређен; да би показао да су Му ноге снажне и сасвим јаке;
али и да су ране од клинова и руке управо онакве какве су биле када су
прибијене на Крст, и копљем прободено ребро, а можда и трагове од удараца,
показујући све то као доказ Спасоносних Страдања. Чини ми се да речима: стаде
међу њих, Еванђелист показује да је Он самом Својом појавом и благосиљањем
утврдио њихову веру у Њега. Јер није стао само посред свих њих, него и посред
срца свакога од њих, и утврдио је веру, тако да се за свако срце може рећи оно
из Псалма: Бог је посред њега, неће се померити (Пс. 46,5). Од тог времена,
апостоли Господњи постали су тврди и непоколебиви. 8.
Он је стао међу њих и рекао им: Мир вам! - тај слатки, познати и за Њега
уобичајен поздрав. Мир има двојако значење: постоји мир који имамо у односу
према Богу и који је превасходно плод благочешћа (побожности), али постоји и
мир који имамо у односу један према другом, који настаје као последица
(прихватања) еванђелских поука. Оба (ова мира) Господ је предао у једном Свом
поздраву. И као што им је заповедио да чине када их је први пут послао - У коју
год кућу уђете најпре кажите; мир дому овом (Лк. 10,5) - тако и Сам чини. Улазећи
у кућу У којој су били сабрани, Он им је одмах предао мир. Како је, међутим,
видео да су они били потресени неочекиваношћу и невероватношћу виђења - јер се
каже да су помислили да виде духа и да је то што виде привиђење - Сам им
објављује немир њихових срца и показује да је управо Он тај коме су и пре
страдања и васкрсења говорили: Сад знамо да све знаш, и не треба ши да те ко
пита (Јн. 16,30), уверавајући их кроз испитивање и додир. Када је видео да су
прихватили истину, Оп их у томе утврђује и кроз овај испит. Убрзо пошто им је
дао мир, Он је тражио да узме учешћа у њиховом обеду. И док још не вероваху и
док се чуђаху, али не због сумње него од радости, рече им: Имаше ли овде шта за
јело? А они му дадоше комад рибе печене, и меда у саћу. И узевши једе пред њима
(Лк. 24,4143). 9.
После васкрсења, Његово тело било је непропадиво и није имало потребу за
храном, али Он је ово учинио зато да би пружио потврду Свога Васкрсења и да би
показао да је Његово садашње тело исто оно које је са њима кушало храну пре
Страдања. Њему је храна била потребна не по природи смртних те^а, него по
божанском дејству (енергији) или, како би неко рекао: као што је огњу потребан
восак, само са том разликом, што је огњу, да би постојао, потребно гориво, а
бесмртним телима није потребна храна да би се одржала. 10.
Окусио је комад рибе печене, и меда у саћу, који представљају и символе његових
тајни јер је нашу природу, која као риба плива у води страсног живота испуњеног
насладама, Логос Божији ипостасно присајединио Самом Себи, и Божанским и
неприступним огњем Свога Божанства очистио ју је од сваког страсног елемента,
учинивши је пламеноликом и причасном Божанству. Он не обожује само тело које је
примио од нас, него и свакога од оних који су удостојени општења с Њим тако што
га чини причасником тога огња за који Господ каже да је дошао да га баци на
земљу. Такође, наша природа налик је и пчелињем саћу, јер у телу крије ризницу
разума, као што се у саћу крије мед. Још већу сличност овоме показује свако ко
верује у Христа: као мед сабран у саћу, тако и он у души и телу има похрањену
благодат Божанског Духа. Од овога куша и Господ, јер је за Њега пријатна храна
спасење свакога ко учествује у Његовој природи. Он не једе све, него само меда
у саћу, тј. одређен део, пошто нису сви поверовали. И није Он Сам узео тај део,
него је узео оно што му дају ученици, јер ученици му приводе само оне који су
поверовали, одвојивши их од оних који не верују.
11.
Окусивши пред Својим ученицима комад рибе печене, и меда у саћу, Господ их је
подсетио на речи које им је раније саопштио полазећи на Страдање и показујући
им да је говорио истину, јер се догодило као што је предсказао. Он је отворио
њихов ум да разумеју Писмо и схвате да се збило онако како је било написано -
по безграничном океану човекољубља - да је Јединородни Син Божији ради људи
постао човек, да се јавио и добио Очинским гласом и појавом Духа Светога
сведочанство са висина, да је Својим неуобичајеним делима и речима привео вери
и изазвао дивљење, да је трпео од зависти и био предат људима који нису тражили
славу Божију него људску, да је био распет и погребен, да је устао из мртвих у
трећи дан, те да у Име Његово треба да буде проповедано покајање и опроштај
грехова, почев од проповеди у Јерусалиму; и да они треба да буду проповедници и
сведоци онога чему су били очевици и Онога Чији су служитељи били. Обећавајући
да ће им са небеса послати завет Очев, тј. Духа Светог, Он им заповеда да седе
у Јерусалиму док се не обуку у силу са висине.
12.
Након што је Својим Ученицима објавио спасоносне догмате, Он их је извео из
дома и повео до Витиније, те је, благословивши их, одступио од њих и узнео се
на небо. Користећи облак као кочију, узишао је у слави и ушао у нерукотворену
Светињу над Светињама, сео здесна Величанству на небесима, учинивши наш састав
(тј. нашу људску природу) причасником како божанства, тако и престола. Пошто
апостоли нису престајали да гледају на небо, појавили су се ангели и објавили
да ће Он поново да дође са неба на исти начин како су видели (да се узноси). И
Сам Господ је (о томе) говорио, а Данило је први предсказао: Видех, каже како
Син Човечији иђаше с облацима небеским (Дан. 7,13), док је Господ рекао:
Угледаће Сина Човечијег где долази на облацима небеским са силом и славом
великом (Мт. 24,30). 13.
Тада су се ученици, успевши се на Елеонску (Маслинову) гору са које се вазнео,
поклонили пренебесном Владики који је сишао овамо и онебесио земљу, који се
узнео са тога места на које ће поново доћи и сјединио оне који се налазе доле
са онима који се налазе горе, Који је начинио једну Цркву у славу Свога
човекољубља, небеску и истовремено земаљску, те су се радосно вратили у
Јерусалим и били непрекидно у Цркви имајући на уму небо, радујући се и
благословећи Бога, и припремајући се за примање силаска Божанског Духа. 14.
Овим је, браћо, да скратимо, представљен положај (свих) оних који су призвани
од стране Христа, заправо: да пребивају у молитвама и молењима, да, попут
ангела, имају духовни вид устремљен ка пренебесном Владики, да се радују и
благослове Владику непорочним начином живота, те да тако ишчекују тајну Његовог
Доласка, сагласно Псалмопојцу који му каже: Размишљам о путу правом, кад би год
дошао к мени (Пс. 101,2). И велики Павле је, објављујући исто то, рекао: Наше
живљење је на небесима, откуда очекујемо и Спаситеља Господа Исуса Христа (Фил.
3,20; Јевр. 6,20). Тако убеђује и предводник Апостола, Петар: Сасвим се надајте
благодати која ће вам се донети откривењем Исуса Христа (1. Петр. 1,13), којега
не видевши љубише (8). Ово каже и Господ: Нека буду бедра ваша опасана и лампе
упаљене, и будише као човек који чека Господара свога да се врати*. Тако,
дакле, Он није укинуо ни суботу, него ју је испунио, показавши заиста
благословену суботу, дан који је већи од дана (простог) одмора од телесних
дела, те стога има двострук благослов: одмарајући се од земаљских, па дакле и
бескорисних ствари, ми пребивамо у Богу са непостидном надом тражећи небеске и
непропадиве ствари. 15.
По старом Закону, субота је била једини такав дан у седмици, па се зато
неразумним Јудејцима и учинило да је Господ нарушио законску суботу. Он пак
каже: Не мислише да сам дошао да укинем Закон или Пророке; нисам. дошао да
укинем, него да испуним (Мт. 5,17). Како то Он није укинуо ову суботу него ју
је, сагласно Закону, испунио? Дух Свети је обећан на дар онима који га траже и
дању и ноћу. Он је пак заповедао сталну спремност и бдење, говорећи: Зато и ви
будише спремни; јер у који час не мислише доћи ће Син Човечији (Мт. 24,44). За
оне који желе да му у потпуности буду послушни, Он је сваки дан претворио у
благословену суботу, и тако није укинуо, него је и ту испунио Закон. 16.
Ви, дакле, који сте спутани светским стварима, ако одбаците прождрљивост и
међусобну мржњу, ако се будете трудили да истинујете (не мисли се само на
говорење истине, него и на провођење живота сагласно Истини - прим. прев), ако
будете целомудрени - сваки ћете дан учинити својом суботом, јер нећете творити
никакво зло. Када пак наступи дан спасоноснији од других (тј. празнични дан),
онда треба бити слободан од сваког посла и речи, треба постојано пребивати у
храму Божијем, слушати и пратити оно што се чита, као и проповеди, и скрушено
се предавати молитвама и појању Богу, јер ви на тај начин испуњавате суботу -
живећи сагласно Еванђељу божанске благодати, досежући духовним оком до Онога
Који седи изнад небеса са Оцем и Духом, до Христа, Који нас је учинио синовима
Божијим - усињеним не само по имену, него заједницом Божанског Духа, Самим
Телом и Самом Крвљу Његовом, тесно сједињеним са Богом и међу собом. 17.
Сачувајмо, дакле, ово међусобно јединство кроз неразрушиву љубав. Свагда
гледајмо горе на Родитеља, јер више нисмо од земље - земни, као први човек,
него смо онакви какав је други Човек, Господ са небеса. какав је земни, такви
су и земни; какав је небески, такви су и небески. Као што смо носили лик
земног, тако ћемо носити и лик Небеског, и срце ћемо имати горе, код Њега, и
сазерцаваћемо ово велико чудо: нашу природу као савечну невештаственом пламену
Божанства. Пошто одбацимо везе са кожном одећом у коју смо услед преступа
обучени, ступимо у Земљу Свету, а свету земљу свако показује сам у себи, путем
врлина и непоколебиве устремљености ка Богу,
|
|
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
|
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕСЕДА о будалама мудријим од света
Ми смо будале Христа ради (I Кор. 4, 10)
Тако говори велики апостол Павле, који се најпре руководио светском мудрошћу, која је против Христа, док није познао лаж и гнилост мудрости светске и светлост и постојаност мудрости Христове. Тада се свети апостол није срдио на свет, што га назива будалом Христа ради, нити је се пак, пркосећи свету, сам либио да се назове тим именом. Није ни од какве вредности за нас како ће нас свет сматрати и називати. Важно је пак и преважно, како ће нас ангели свети на небесима сматрати и назвати, кад се после смрти сретнемо с њима. То је од судбоносне важности, а остало је све ништа. Или смо ми будале за свет због Христа, или смо будале за Христа због света. Но, о како је малотрајан звук речи светске! Ако нам свет каже: будала! свет ће умрети, и реч његова ће умрети. Шта онда вреди реч његова? Но ако нам бесмртници небески кажу: будала!, то нити мре, нити се скида с нас као вечна осуда. Ко не верује у Живога Бога, ни у бесмртан живот, ни у ваплоћење Господа Христа, ни у Христово васкрсење, ни у истину јеванђелску, ни у вечну Божју милост и правду — је ли чудо ако он сматра будалом онога ко у све то верује? О нека би свак од нас, који се крстом крстимо, не само лако подносио него са задовољством примао назив будале Христа ради! Радујмо се и веселимо се, ако нас неверници тако назову, јер то значи да смо близу Христа а далеко од неверника. Радујмо се и веселимо се, и поновимо силним ехом свету у уши: да, да, заиста ми смо будале Христа ради! Господе премудри, крепи нас силом Твојом, да се не страшимо невернога света ни кад нас шиба бичевима нити погрдним речима Тебе ради. Теби слава и хвала вавек. Амин. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |