|
ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие |
Внеси реплика | страница <1 45678 18> |
Автор | |
ivana_zi
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 206 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дефинитивно сум за еутаназија..па зошто човек кој живеел прекрасно, последните месеци или денови од својот живот да ги помине во болки, умирајќи полека, но сигурно...ако веќе нема никаква надеж дека болниот може да биде спасен, зошто да го изложуваме на измачување против неговата волја?!
|
|
Ништо не е таинствено освен за да биде разоткриено, и ништо не е скриено освен за да биде откриено...
|
|
BiG_kIsS
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Крајно сериозна во с'e Регистриран: 01.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Баш така....
|
|
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
|
|
Liberatio boy
Нов член Регистриран: 17.Јануари.2007 Локација: Iraq Статус: Офлајн Поени: 10 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум читал каков е мнозинскиот став на форумџииве и не ме занима. Евтаназија-апсолутно ДА!
Човекот и никој друг е господар на својот живот и само тој има право да реши кога ќе умре. Предвреме, да.
Никој не е должен да живее во болки.
Кисче.
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има лек за секоја болка, верувај ми... Не е болката проблемот, проблемот е што луѓето не гледаат смисол веќе во нивното ограничено постоење... А тука мислам проблемот е во главата, а никако во нервниот столб...
|
|
ASTRIX
Сениор OBSESSIVE DREAMS Регистриран: 18.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ако Креаторот е тој што има право да даде и одземе живот, каде е Креаторот кога некој е врзан за машина и се мачи ? Креаторот сака да не казни ставајки не во таква ситуација да молиме за сопствената смрт? Јас сум за скратување на маките и на тој што е безпомпошен и на тие околу него. Ионака моите верувања се дека после смртта душата оди или во друга димензија или пак се рага тука како човек..така да ако телото е *готово* ослободи си ја душата да си избере
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па во тоа е и прашањето, од првиот грев (Адам и Ева нели посакаа да бидат Богови, бидејќи така им беше сервирано од змијата), па до денес човекот има само една желба: да стане бог. А тоа не е можно, затоа не е можно ни да се реши морално ова прашање за еутаназија, бидејќи НЕ Е ДО НАС да решаваме...
|
|
mara
Сениор Регистриран: 13.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 133 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas sum protiv, bideki i hristos se macese za nas taka i neie treba da se macime za nego.
|
|
Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ние да се мачиме за него.... јок, сигурно има причина зашто човек стигнал до тоа да не може да живее без апарати... епа нека си ја чукне главата да размисли што правел, може нанесол болка, па на некој начин плаќа, ке си се покае за се и оп, може ке си умре следниот момент Изменето од ACELERA - 31.Јануари.2007 во 15:13 |
|
plamenko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 07.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2159 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa da zaedno so adrenalin se razbira:)
kako zacin :)
|
|
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а си мислам па кога можеме да ги успиваме животните да не се мачат зошто да не може човекот?
што ке се постигне ако го остаиш некој намќкор да се мачи, па он никад нема да се покае од инат |
|
plamenko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 07.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2159 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
no comment:)
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не сум за активна еутаназија, но мислам дека би одобрил пасивна еутаназија. Разликата е „активна“, на човек му се помага да умре, а „пасивна“ на човек престанува да му се помага да живее...
Но не сум сигурен. Мислам дека животот сепак не е наше да го одземаме... |
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па кога на некој нема да му го дадеш лекот
што треба да го земе...тоа е убиство,па макар и пасивно.Ама ти верувам мислиш за машините на кои само вегетираат луѓето...во тој случај јас сум еутаназија па како и да ја наречеш,пасивна или активна. Големиот српски писател Црњански се убил на тој начин што престанал да зема храна и лекови....дали е ова сега самоубиство или..... |
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не знам за случајот Црњански, но тоа на што мислев никако не е ЈАС да некого го спречувам да дојде до лекарства, туку ако самите имаат желба, или се во вегетативна состојба, можеби е најпаметно да се престане. Значи исклучиво кога постои волја на пациентот за такво нешто, или на неговото семејство.
Самоубиство и еутаназија се разделени со многу тенка нишка, така да свесно откажување од храна е најчесто самоубиство, но може да биде и еутаназија, ако се работи за тешка неизлечива болест. |
|
Внеси реплика | страница <1 45678 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |