IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 18>
Автор
Порака
ivana_zi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 206
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana_zi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2007 во 23:18
Дефинитивно сум за еутаназија..па зошто човек кој живеел прекрасно, последните месеци или денови од својот живот да ги помине во болки, умирајќи полека, но сигурно...ако веќе нема никаква надеж дека болниот може да биде спасен, зошто да го изложуваме на измачување против неговата волја?!
Ништо не е таинствено освен за да биде разоткриено, и ништо не е скриено освен за да биде откриено...
Кон врв
BiG_kIsS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Крајно сериозна во с'e

Регистриран: 01.Ноември.2006
Поени: 8373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiG_kIsS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2007 во 20:10
ClapClapClap Баш така....
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
Кон врв
Liberatio boy Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јануари.2007
Локација: Iraq
Поени: 10
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Liberatio boy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2007 во 17:51

Не сум читал каков е мнозинскиот став на форумџииве и не ме занима.

Евтаназија-апсолутно ДА!
Човекот и никој друг е господар на својот живот и само тој има право да реши кога ќе умре. Предвреме, да.

Никој не е должен да живее во болки.

Кисче.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2007 во 00:14
Има лек за секоја болка, верувај ми... Не е болката проблемот, проблемот е што луѓето не гледаат смисол веќе во нивното ограничено постоење... А тука мислам проблемот е во главата, а никако во нервниот столб...
Кон врв
ASTRIX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
OBSESSIVE DREAMS

Регистриран: 18.Јануари.2007
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ASTRIX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2007 во 00:16
ако Креаторот е тој што има право да даде и одземе живот, каде е Креаторот кога некој е врзан за машина и се мачи ? Креаторот сака да не казни ставајки не во таква ситуација да молиме за сопствената смрт? Јас сум за скратување на маките и на тој што е безпомпошен и на тие околу него. Ионака моите верувања се дека после смртта душата оди или во друга димензија или пак се рага тука како човек..така да ако телото е *готово* ослободи си ја душата да си избере
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2007 во 15:51
Па во тоа е и прашањето, од првиот грев (Адам и Ева нели посакаа да бидат Богови, бидејќи така им беше сервирано од змијата), па до денес човекот има само една желба: да стане бог. А тоа не е можно, затоа не е можно ни да се реши морално ова прашање за еутаназија, бидејќи НЕ Е ДО НАС да решаваме...
Кон врв
mara Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Август.2006
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mara Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2007 во 14:14
jas sum protiv, bideki i hristos se macese za nas taka i neie treba da se macime za nego.
Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2007 во 15:13

ние да се мачиме за него....Question

јок, сигурно има причина зашто човек стигнал до тоа да не може да живее без апарати...

епа нека си ја чукне главата да размисли што правел, може нанесол болка, па на некој начин плаќа, ке си се покае за се и оп, може ке си умре следниот моментLOL

Изменето од ACELERA - 31.Јануари.2007 во 15:13
Кон врв
plamenko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2006
Поени: 2159
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај plamenko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2007 во 17:49
pa da zaedno so adrenalin se razbira:)
kako zacin :)

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2007 во 17:58
а си мислам па кога можеме да ги успиваме животните да не се мачат зошто да не може човекот?
што ке се постигне ако го остаиш некој намќкор да се мачи, па он никад нема да се покае од инат
Кон врв
plamenko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2006
Поени: 2159
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај plamenko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2007 во 18:18
no comment:)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2007 во 20:57
Јас не сум за активна еутаназија, но мислам дека би одобрил пасивна еутаназија. Разликата е „активна“, на човек му се помага да умре, а „пасивна“ на човек престанува да му се помага да живее...

Но не сум сигурен. Мислам дека животот сепак не е наше да го одземаме...
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2007 во 13:33
Па кога на некој нема да му го дадеш лекот

што треба да го земе...тоа е убиство,па макар и пасивно.Ама ти верувам мислиш за машините на кои само вегетираат луѓето...во тој случај јас сум еутаназија па како и да ја наречеш,пасивна или активна.

Големиот српски писател Црњански се убил на тој начин што престанал да зема храна и лекови....дали е ова сега самоубиство или.....

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2007 во 13:50
Не знам за случајот Црњански, но тоа на што мислев никако не е ЈАС да некого го спречувам да дојде до лекарства, туку ако самите имаат желба, или се во вегетативна состојба, можеби е најпаметно да се престане. Значи исклучиво кога постои волја на пациентот за такво нешто, или на неговото семејство.

Самоубиство и еутаназија се разделени со многу тенка нишка, така да свесно откажување од храна е најчесто самоубиство, но може да биде и еутаназија, ако се работи за тешка неизлечива болест.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.