IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Клонирање
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Клонирање

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Клонирање
    Испратена: 25.Јануари.2007 во 16:05
Еве уште едно прашање (знам дека може да оди и во наука, ама мислам повеќе од филозофска точка да го разгледаме)

Што мислите за клонирањето? Треба ли да се направи? Што ќе се случи со луѓето кои се клонови, или кои ќе сретнат свој клон? Како тоа ќе се одрази психолошки врз, да речеме семејството на некој починат?

Треба ли да се испитуваат и вршат клонирања, или е ова уште едно плеткање во работите на Создателот?
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2007 во 00:39
за сега мали се шансите да успее човечко клонирање.. за да се клонира овцата Доли имало 277 неуспешни обиди, и иако до сега се клонирани мачка овца елен магаре и сли. од многуте експерименти само 1 или 2 резултирале со живи клонови, кои имале краток живот .
додека се добие жив клон експериментите ке резултираат со многу мртви бебиња и абортуси по цена на што? да се добие клон кој ке биде моја копија а сепак (ако е здрав ) на некој начин свој зошто ке има свое размислување, свест и свое јас. како ке се вклопи тој во општеството? и каков идентитет може да има?
Кон врв
ASTRIX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
OBSESSIVE DREAMS

Регистриран: 18.Јануари.2007
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ASTRIX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2007 во 02:25
јас сум против клонирањето. тоа е злоупотреба на идентитетот на оригиналот. не може човекот да изигрува Креатор, кога не е создаден за тоа. Но кога станува збор за истражување со цел клонирање на телесни органи не сум против. Така барем ке бидат заштитени лугето на кои им се крадат насилно органите за да се продаваат на црниот пазар
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2007 во 02:28
Originally posted by ASTRIX ASTRIX напиша:

јас сум против клонирањето. тоа е злоупотреба на идентитетот на оригиналот. не може човекот да изигрува Креатор, кога не е создаден за тоа. Но кога станува збор за истражување со цел клонирање на телесни органи не сум против. Така барем ке бидат заштитени лугето на кои им се крадат насилно органите за да се продаваат на црниот пазар

да, човекот е само слуга на Креаторот.
Кон врв
Tattoo Beauty Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tetovirana Sexy Ubavica

Регистриран: 10.Август.2006
Поени: 4549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tattoo Beauty Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2007 во 14:15
Не сум за клонирање чвекот еднаш се раѓа и еднаш умира секој треба најубаво да си го помине животот и онака како што единствено тој сака а не осле да му се прави копија
Кон врв
BiG_kIsS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Крајно сериозна во с'e

Регистриран: 01.Ноември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 8373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiG_kIsS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2007 во 18:32
Апсолутно против клонирање на луѓе... На животни и не е нешто страшно... Пример имало некоја крава што давале ептен добро млеко, ама и дошол крајот, и зашто да не се направи иста таква? .... Прост и глуп пример ама добро.... А за луѓето не е во ред... Воопшто.... (да не се пофторуваме зашто)
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2007 во 18:00
Иј бре, сите овде секуларци против, што треба сега јас верникот да изигравам дека сум за?

Стварно ме изненадивте со одговорите...

Ајде едно потпрашенце... Зошто сте толку против, кога клонот не е ништо повеќе од СВОЈА личност, со иста ДНК, како што веќе имаме на пример во близнаците? Тие се различни личности, но со ист генетски состав...

Што има лошо во тоа да се креираат клонови од луѓе кои знаеме дека се здрави, немаат генетски болести, силни се, итн.?
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2007 во 23:46
Malku mi e jezivo toa..zamisli sega da sozdadat moj klon koj bi trebala jas da go chuvam kako moe dete???Dali toa znachi deka jas ke go poznavam 100%vo dusha toa chovechko sushtestvo ili?Stvarno neznam dali treba da se dozvoli da se meshame vo rabotite na prirodata...
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2007 во 01:05

не би сакала да имам копија, а што е клонот ако не копија...ако гледаме општо да, ке има своја свест ама секоја личност е единствена оригинална ...морбидно е да постои можност на пример моето мртво дете да го клонирам..тоа веке го изживеало своето на овој свет,правејки клон јас би го имала неговиот физички изглед и би го доживувала како мртвото да воскреснало а клончето ке има своја свест и во никој случај нема да биде исто како мртвото.. и не е фер спрема клончето да служи како замена за нешто изгубено...

исто не ги свакам луѓето кои по смртта на нивните миленици ги препарираат....како по секоја цена да сакаат да задржат нешто на овој свет па макар и во препарирана форма....

Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2007 во 02:04
Против сум. Тотално. Човекот си има доволно проблеми (идентитет, самодоверба, самопочит, комплекси итн)како оригинал, а камо ли ако е нечија копија...понатаму не ни сакам да размислувам....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2007 во 10:58
А зошто да се роди дете со генетска болест, ментално заостанато итн, ако можеме да клонираме луѓе што се здрави? Зар не го скратуваме така страдањето?

И второ, не заборавајте дека клонот не е ништо повеќе од близнак! Никогаш не е 100% идентичен, и НИКОГАШ не е иста личност. Близнаците се различни личности, иако изгледаат слично, и науката се уште не знае зошто ете луѓе со иста ДНК, па дури и со ист одгој, во исто семејство, можат да станат толку различни карактери... ЗНачи и клонот ќе биде и ќе остане 100% уникат...

Поздрав...
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2007 во 11:27
Ama mentalnite i drugi bolesti mozat da se otkrijat so rano ispituvanje na fetusot i plodovata voda...ama imash abortus kako alternativa
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2007 во 12:02
додека да се усоврши техниката на клонирање, ке има многу мртви бебиња, многу спонтани абортуси, а тие што ке се родат можат да бидат навистина мутанти...значи ок е да се експериментира вака!? за што? да не сакаш да има совршена раса од клонови? да немаат никакви болести, да се вискоко интелигентни, да изгледаат совршено...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2007 во 12:07
Добро, да, некои болести се отркриваат во фетусот... Ама абортусот зар не е полошо од клонирање? Да убиеш живот? Зарем не е подобро спречити него лечити, и наместо да се убиваат болните, да се раѓаат здрави бебенца...

И јас не зборувам за последиците од усовршувањето, туку еве, кога би било можно да се изведе клонирање, без негативните последици... Зошто да не? Зар ако Господ ни овозможил да имаме такво знаење, тоа знаење да не го користиме за доброто на човештвото?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.