|
МОЛИТВИ |
Внеси реплика | страница <1 7891011 21> |
Автор | |||||||||||||||||||
orto
Сениор Регистриран: 13.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 916 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Свети првомаченик и архиѓакон СтефанПрвомачениче Христов и апостоле, со добар подвиг си се подвизувал, и си го изобличил безбоштвото намачителите. Бидејќи со камења беше убиен од рацете на
беззакониците, прими венец од Десницата што е во височините, а на Бога Му се молеше, извикувајќи: „Господе, не им го земај ова за грев!“ |
|||||||||||||||||||
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену |
|||||||||||||||||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Гледаш, и други приметиле! |
|||||||||||||||||||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Svava Ti, Boze nas, slava ti.
Care nebeski, Utesitele, Duh na vistinata, Koj si nasekade i se* ispolnuvas, sokroviste na dobrinite, Zivotodavce dojdi i vseli se vo nas.Ocisti ne od sekakva necistotija i spasi gi, Blagi nasite dusi.
Sveti Boze, Sveti Silni, Sveti Bezsmrtni pomiluj ne. X3
Slava na Oca, i Sina i Svetiot Duh, sega i sekogas i vo vecni vekovi. Amin
Presveta Troice, pomiluj ne. Gospodi ocisti ni gi grevovite. Vladiko, prosti ni gi bezzakonijata. sveti, poseti i isceli gi nasite slabost zaradi Tvoeto ime.
Gospodi pomiluj.x3
Oce nas, Koj si na nebesata da se sveti Tvoeto ime; da dojde carstvoto Tvoe;da bide voljata Tvoja, kako na neboto, taka i na zemjata;lebot nas nasusen daj ni go denes i prosti ni gi dolgovite nasi, kako i nie sto im gi prostevame na nasite dolsnici; i nevoveduvaj ne vo iskusenie, no izbavi ne od lukaviot, zasto Tvoe e carstvoto i silata i slavata na Oca i Sina i Svetiot Duh, sega sekogas i vo vjek i vjekov. Amin
|
|||||||||||||||||||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|||||||||||||||||||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
1. Положи, Господи, хранение устом моим и дверь ограждения о устнех моих.
2. Не уклони сердце мое в словеса лукавствия, непщевати вины о гресех. 3. С человеки делающими беззаконие, и не сочтуся со избранными их. 4. Накажет мя праведник милостию и обличит мя: елей же грешнаго да не намастит главы моея. 5. Яко еще и молитва моя во благоволениих их, пожерты быша при камени судии их. 6. Услышатся глаголи мои, яко возмогоша: яко толща земли проседеся на земли, расточишася кости их при аде. 7. Яко к Тебе, Господи, Господи, очи мои, на Тя уповах, не отыми душу мою. 8. Сохрани мя от сети, юже составиша ми, и от соблазн делающих беззаконие. 9. Падут во мрежу свою грешницы: един есмь аз, дондеже прейду. Изменето од belichka - 12.Јануари.2007 во 10:27 |
|||||||||||||||||||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|||||||||||||||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Свети Василиј ВеликиТвојата проповед се рашири по целата земја;
таа го прими твоето слово, со кое божествено учеше; си ја објаснил суштината на се’ што постои; човечките обичаи си ги украсил, небеска светлино, оче преподобен, моли Го Христа Бога да ги спаси нашите души Изменето од mali simo - 14.Јануари.2007 во 23:12 |
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Нова Година - Обрезание на Господа ИсусаТи што седиш во висините на огнозрачен престол со Беспочетниот Отец и Боженствениот Твој Дух, си благоволил да се родиш на земјата од Девојка, недопрена од маж Твоја Мајка, Исусе. Поради тоа си бил обрезан како човек осмодневен. Слава на Твојата себлага одлука; слава на Твојата грижа; слава на Твојата милост, единствен Човекољупче. |
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
orto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Молитва на Нова година
Вадико,
Господи Боже наш, Ти си извор на животот и бесмртноста. Создател на
сите видливи и невидливи созданија. Ти си ги ставил времињата и
годините под Твоја власт, Ти владееш над се’. Милостиво прими ја оваа
наша благодарност и молба од нас, Твоите недостојни чеда и добросрдечно
помилуј не’. Ти благодариме за сите добрини што си ги пројавил кон нас
во изминатиот период од нашиот живот и Те молиме премилостив Господи,
преку Твојата благост и со благодатта на Твоето човекољубие, благослови
ја годината што настапува.
Отстрани од нас секаков Твој гнев поради нашите гревови. Не спомнувај ги, а прости им ги на сите Твои луѓе нивните безбројни прегрешенија и сите волни и неволни гревови што сме ги направиле во изминатата година. Не не’ казнувај поради нашите лоши дела, туку спомни си за нас со благост и милосрдие. Изгони ги од нас сите, штетни за душата, страсти и лоши навики и всади го во нас, во нашите срца, Твојот боженствен страв, за да ги исполнуваме сите Твои заповеди. Во нашите срца обнови го Твојот вистински дух. Утврди не’ во Православната вера и помогни ни да успеваме во вршењето на добри дела. Прекрати ги сите ереси, секти и отстапништва; утврди ги насекаде вистинската вера и благочестивиот живот. Обрни ги сите што отстапиле од вистинската вера и помогни им да ја познаат Твојата вистина; присоедини ги кон Твојата Света Православна Црква. Во оваа година чувај ја нашата татковина, нашиот град и сиот Твој свет од глад, од помор, од земјотрес, потоп, град, меч, од напади на туѓинци, од војна, од смртоносни рани, болести, несреќа и тага. Изгони ги од нашата земја сите непријателства, безредија и меѓусебни борби. Дарувај ни мир, сила и нелицемерна љубов, уреден живот, здравје и успех во секое добро. Испрати ни дождови навреме - рани и доцни, умерени и благопријатни ветрови, животворна сончева топлина и замни плодови во изобилство. Милостив Боже, сочувај ја верата, закрепи ја татковината наша, смири го светот, утеши ги нажалените, излечи ги болните, крени ги паднатите, врати ги на патот на вистината и спасението сите заблудени. Помагај им на оние што се трудат, вразуми ги неразумните и закрилувај ги сираците и вдовиците. Удостој не’ секогаш да Ти благодариме и да Те воспеваме Тебе, беспочетниот Отец, со Твојот Единороден Син, со Пресветиот, Благиот и Животворен Твој Дух, сега, секогаш и во вечни векови. Амин! |
|||||||||||||||||||
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену |
|||||||||||||||||||
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Помажи срце моје јелејем милости Твоје, премилостиви Господе мој. Да никад не букне у срцу моме ни гнев против моћних ни презрење немоћних. Гле све је немоћније од росе јутарње! Да мржња никад не савије гнездо у срцу моме против оних, који ми зло снују. Да се сетим краја њихова, и да будем спокојан. Милост отвара пут к срцу свих створења, и доноси радост. Немилост навлачи маглу на чело, и ствара тескобну осаму. Помилуј милостивога, Најнежнија Руко, и откри му тајну мудрости Твоје. Свечовек је чедо милости Оца и светлости Духа. Сав створени свет само је прича о Њему. Моћна сунца на небесима и најмање капи воде у језеру причају собом један део приче о Њему. Сви зидари неба и земље, од премоћних серафима до Владатеља и најмањег грумена прашине, причају исту истоветну причу о Њему, прасуштини својој и праизвору своме. Шта су све ствари на земљи и месецу но сунце у причама? Заиста, тако је сва видљива и невидљива твар Свечовек у причама. Суштина је једноставна, но причама о суштини нема ни краја ни броја. Суседи моји, како да вам говорим о суштини, кад ни приче не разумете? О да знате, каква је сладост, и ширина, и снага, кад се потоне у дно свих прича; тамо, где приче почињу и где се свршавају. Тамо, где језик занеми, и где је све казано одједанпут! Како досадне онда постану све дуге и споре приче створења. Заиста, онако исто досадне као што је досадно слушати причу о громовима ономе, ко је навикао гледати громове. Прими ме у Себе, Сине Јединородни, да будем уједињен с Тобом као што бејах пре створења и пада. Нека се сврши дуга и заморна прича моја о Теби тренутним виђењем Тебе. Нека умре самообмана моја као да сам ја нешто поред Тебе, нешто друго изван Тебе. Препуњене су уши моје прича. Зенице моје не траже више да гледају изложбу одела но Тебе, суштино моја, претоварена причама и оделима. Vladika Nikolaj-Ohridski Изменето од aladin - 15.Јануари.2007 во 11:46 |
|||||||||||||||||||
orto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Свето БогојавлениеКога во Јордан се крштеваше, Господи, се потврди поклонувањето на Света Троица: гласот на Отецот сведочеше за Тебе и Те нарече Свој сакан Син: и Духот во вид на гулаб, ја потврди вистината на Тоа сведоштво. Се јави, Христе Боже, и го просвети светот, слава Ти. |
|||||||||||||||||||
(kоран 10, 94)
|||||||||||||||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Радуј се невесто неневесна
|
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 7891011 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |