|
Аикидо |
Внеси реплика | страница <1 34567 25> |
Автор | |
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 27.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se soglasuvam so ova shto si go napishal, samo bi sakal da go svrtam vnimanieto na toa deka verojatno se raboti za terminoloshki nedoslednosti. Imeno, toa shto go opishuvash i koe shto e potpolno taka, mislam deka e strogo vo domenot na LOJALNOSTA i POCHITTA.
A ne vo toa koj kolku postignal ili prestignal! Primer: Uchitelot koj beshe na posledniot nash seminar (Aleksandar Dejanovic 3. Dan), vo nekolku navrati dade primer za edna tehnika koja bila sovladana od eden od negovite uchenici pred nego - uchenikot za koj stanuva zbor e nositel na 1vi Dan, seushte trenira vo klubot na svojot uchitel so potpolna pochit i lojalnost kon svojot uchitel. Nitu uchitelot, nitu uchenikot vo ovoj sluchaj ne neguvaat iluzii deka uchitelot e SEKOGASH i vo SE' podobar. Mozhebi naskoro ke se sluchi uchenikot da go prestigne vo svoeto znaenje, i dokolku ne proraboti nechija sueta (uchitelovata e prva koja mozhe da proraboti) se' ke ostane kako i dosega vo najdobar red. Kapacitetot za uchenje kaj razlichni lugje e razlichen. Isto taka i brzinata so koja uchat. No ovie raboti, vo odnosot uchitel uchenik, se podredeni na pochitta koja e izbor shto sekoj go ima! Pozdrav! Изменето од DamjanC - 26.Декември.2006 во 03:45 |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...како што веќе реков, односот учител-ученик како архетип е двостран процес. Штом настанало прифаќањето од страна на едниот и на другиот, започнува динамичен процес на учење во двата правци, но, на различни нивоа.
Во учењето на аикидото тој однос не би требало да биде заснован на натпревар туку на прифаќање на учителот како модел, се разбира, без идеализирање, со сите негови доблести и недостатоци. Но, штом еднаш веќе се случил изборот и прифаќањето, тогаш довербата би требало да биде целосна. Оваа интеракција е изложена на тест секојдневно.
Учењето на техниките, а посебно "кихон" е само еден, многу значаен, но сепак само мал дел од тоа што би требало да биде еден комплетен тренинг во аикидо и прифаќање на аикидо принципите во секојдневниот живот.
Поздрав!
|
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro. Ovaa tema se chini ja iscrpivme.
Sledna? |
|
SURFAC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ама ова е за џудо http://www.judoinfo.com/olympic2.htm |
|
Михаил Мојата чанта
чантата ми тежи точно еден тон на неа ке зестане комотно и слон ке се лизне и ќе шизне надвор кога роси кај да најде еден билдер за да му ја носи. |
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Veseli praznici, ubav pomin i se najubavo vo novata godina!
Se chitame! |
|
SURFAC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека темава не е популарна
|
|
Михаил Мојата чанта
чантата ми тежи точно еден тон на неа ке зестане комотно и слон ке се лизне и ќе шизне надвор кога роси кај да најде еден билдер за да му ја носи. |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 15.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Среќна Нова Година!!!
Почетокот на годината е секогаш добра можност да започнеме нешто ново во нашиот живот.
За сите оние кои посакувале да почнат да вежбаат аикидо, но од разни причини не го направиле тоа, мојот совет би бил: почнете!
Единствено за што ќе зажалите е што не сте почнале порано.
Поздрав!
|
|
SURFAC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe edna moja drugarka saka da se zapise
Изменето од SURFAC - 04.Јануари.2007 во 17:40 |
|
Михаил Мојата чанта
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ajde zdravo i vo novava godina. Na site im pozheluvam svetlina!
Do SURFAC: Moj sovet e da se zapishe vo klubot shto i e najblisku do doma... a ako ne i se dopagja od X prichini duri togash ako ima mozhnost, neka razgleda po drugi klubovi! Pozdrav! Za nashiot klub mozhe da proveri i na internet: http://www.henbo.com.mk |
|
sisko
Нов член Регистриран: 13.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bolje neka se zapishe na "Moderen balet" ili "Pilatas". I neka gi ostavi boreckite vestini na mazite. |
|
DamjanC
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vesti:
Mentorot na nashiot klub, ucitelot Michele Quaranta, e promoviran vo 6. Dan od strana na komisijata na Hombu dojo na chelo so doshu Moriteru Ueshiba! Mu chestitame i mu pozheluvame uspeh i vo idnata rabota! Henbo aikido dojo www.henbo.com.mk Pozdrav! |
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Честитки и од нас до господинот Quaranta! Аикидо Кенбукан Доџо Битола
|
|
osavkov
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Информација за сите аикидо пријатели! 6 до 8-ми Април 2007 во Скопје
Семинар во организација на
Коичи Ториуми, 7-ми Дан, Шихан
Аикикаи Хомбу Доџо Инструктор
Ториуми Шихан вторпат во Македонија.
Повеќе информации наскоро.
Поздрав
Изменето од Ошавков - 23.Февруари.2007 во 20:07 |
|
plamenko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 07.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2159 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
opa interesno dobri sensei:)
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |