IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Суеверие
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Суеверие

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 22>
Автор
Порака
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2006 во 13:01
Da beleg ova e sueverie koe za zal seuste go ima kaj nas , osobeno kaj mladite.

btw dobra si so primerite, kaj ti tekna
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2006 во 13:16
a ako deteto ne prozbori riba da mu se stavi vo usta...samo neznam dali sveza ili zivaLOLova drugarka mi od Nikoforovo rodum go primeni na deteto ama bezuspesnoLOLtoa si prozbore po edna godina samo po sebeBig%20smile
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2006 во 13:18
Originally posted by beleg beleg напиша:

a ako deteto ne prozbori riba da mu se stavi vo usta...samo neznam dali sveza ili zivaLOLova drugarka mi od Nikoforovo rodum go primeni na deteto ama bezuspesnoLOLtoa si prozbore po edna godina samo po sebeBig%20smile
Nikiforovo e mavrovsko selo...toj kraj se opcineti site ochigledno so ovie sueverija..

Beleg ova ti od iskustvo na tvoi prijateli koi po umot na babinite devetini trgnale :)))

Cerkaj sega me zbuni ti mene so ribata :)))neli na dete ne mu se dava riba do edna godina zosto nema da prozborelo, ama ete ovde bilo poinaku :))))

p.s Riba na deteto ne mu se dava do edna godina ne od sueverija , tuku poradi golemata pretpazlivos pri vnesuvanje na ribata koja dava jaki alergii kaj malite bebinja posle 6 mesec...a ne od sueverie:)))

Изменето од maja - 19.Декември.2006 во 13:21
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2006 во 13:20
LOLnesto od prijateli,ama i mnogu primeri vo tekot na studiranjeto sretnav...posebno koga slusav narodna knizevnost
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2006 во 13:22

LOLnesto od prijateli,ama i mnogu primeri vo tekot na studiranjeto sretnav...posebno koga slusav narodna knizevnost
Kolku interesno bilo da se slusa predavanje narodna knizevnost:)

Daj drugi mk sueverija, ti si polna so niv
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2006 во 13:35
e sega neznam dali e sueverie ili ne da ne se raboti na verski praznici...nishto  domaConfusedova moze nekoj da go objasni sto znae  
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2006 во 13:38
Во С. Завет Саботата била ден кога ништо не се работело, бидејќи се посветувала на Бога. Во Новиот Завет, Неделата е денот кога Христос воскренсува, и со тоа до некаде ја превзема таа улога, т.е. станува ден кога не треба да се работи туку да се посвети човекот на својата душа.

Ако не работиме на секој верски празник, кога ќе работиме? Big%20smile
Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2006 во 09:35

Порано имав негде некој пост за суеверие...дали беше друга тема...или... пак ке напишам за еден момент .... за еден позитивен контекст ...носењето амајлии ,точно одредени бои ,парчиња облека .....итн .. ... кај луге кои се борат за некои повисоки резултати ( на пример ) ,спортисти итн ...овде суеверието е поврзано со вербата ...кај нив веруванјето во тоа дека ,,ако ја носам црвената маичка  се ке биде во ред,,  за нив лично преставува клуч на опуштање и можеби максимално самореализирање .....дури мислам дека со една таква силна верба ја користат и латентната енергија во себе ... 

Кон врв
mara Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mara Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2007 во 06:38
Originally posted by maja maja напиша:

Otruen e narodot so sueverie koe najmnogu doagja do izraz koga ke se rodi bebe ili na nechija svadba ili pogreb...da ti se zgadi od trista babibi-devetini i chisti glupostiOuch
Tocno beleg, neverovatno se sueverni.Zamisli trebav da odam na povojnica (taka se vika neli koga se ragja bebence), bidejki mazot na mojata prijatelka bese od zapadniot del na MK, t.e mijak znaci del od Mavrovo do Debar..jas morav da cekam da doji odredeniot den za poseta, zosto kaj niv denovite bile taka receno rasporedeni.A kako na denovi ubavi i denovi loshi(Bog da cuva ama se ima)Vo odredeni denovi se odelo za mashko dete, zensko dete, ako odish so ponada(ova e nivni izraz)znaci poseta na bolen, ke go cekash odredeniot den.Ne daj Boze da pojdish vo sabota toa e den za mrtvite...togash si im dishman...Mili Boze...dokade ke se odi so ovie sueverija pred se za mene se ostanati paganski raboti...Mlad svet a veke zatruen so vakvi sueverija.No ne samo so ova, tuku so nekakvi pretskazuvanja na idninata, gledanje vo karti, tolkuvanje na sonishta i sto kako ke se sluci..Daleku od toa, ni koga mi tolkuvale son pri zaebancija neli, nesto od toa stanalo vistina, ni koga mi gledale na karti mi ja pretskazale idninata...taka da ne sum sueverna a najmalku veruvam vo vakvi paganski raboti ostanati od minatoto koga se izmisluvale po selata i prikazni deka shetaa nekoj vampir noke( a nikoj ne go videl, duri smeshno ) i uste sto ne...

Bas me potseti na eden primer vo seloto na babami sto se desilo.

prikaznata bese vaka nekoja zena otisla na niva na polnok i nlepila(ona losoto) nalepila- izgleda go koristat koga nekoja magija e frlena na nekoe mesto i mozes da ja nalepis i taja istata zena se skocanila poludela i neznam ti so.

I babmi sekogas mi velese da ne skitam na polnok oti mozi i jas da nalepam takvo nesto- ne daj boze.

kako i da e armo bese sto jas ne veruvam vo takvi nesta pa nisto ne mi se desilo sega zasega, ama nikogas ne se znaj koga starite ti trubat nekoj raboti, pa porano zatoa se plasev navecer da spijam sama.

Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
Кон врв
mara Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Август.2006
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mara Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2007 во 06:52
Originally posted by аџија аџија напиша:

Во С. Завет Саботата била ден кога ништо не се работело, бидејќи се посветувала на Бога. Во Новиот Завет, Неделата е денот кога Христос воскренсува, и со тоа до некаде ја превзема таа улога, т.е. станува ден кога не треба да се работи туку да се посвети човекот на својата душа.

Ако не работиме на секој верски празник, кога ќе работиме? Big%20smile

Toa e edna od 10 te Bozji zapovedi koja glasi:

Spomnuvaj si go denot na odmorot za da go praznuvas. Sest dena raboti i svrsigi site raboti a sedmiot den posvetigo na Gospoga tvojot Bog.
Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2007 во 08:26

Temata e za sueverie....

gi ima mnogu ...

EDNO SUEVERIE E DEKA AKO NI PRETRCA CRNA MACKA...
TREBA DA CEKAME TROJCA DA POMINAT ...
PA DA PRODOLZIME ... !!!

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
nade Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Декември.2006
Поени: 36
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2007 во 13:01
greska, ne trojca, jas znam EDENLOLLOL
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2007 во 14:26
ама баш ич не сум суеверна
уклучувам машина за перење и на празник
не фрлам сол преку лево рамо
не ми значи ништо ако црна мачка ми претрча пред мене
имам скршено неколку огледала  а супер ми е и такаBig%20smile
Кон врв
BiG_kIsS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Крајно сериозна во с'e

Регистриран: 01.Ноември.2006
Поени: 8373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiG_kIsS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2007 во 19:31
Има моменти кога сум... Ама во суштина не сум Big%20smile
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.