Испечати | Затвори го прозорот

Суеверие

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2620
Датум на принтање: 05.Февруари.2025 во 15:16
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Суеверие
Постирано од: Carnation
Наслов: Суеверие
Датум на внесување: 11.Јануари.2006 во 22:56
e pa aj pisete so znajte za sueverie,dali ste mozda i vie sueverni,sueverie i religija i sl.

-------------
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана

Коментари:
Постирано од: Alekta
Датум на внесување: 11.Јануари.2006 во 23:07

sueverija???? porano bev mnogu sueverna....a sega ne sum iako imam sueverija....

primer.....sekogas odam od levata strana na ulicata (po ul. Jane Sandanski) :))))) koj e od ohrid znae:))) zatoa sto porano dva pati go imam zagubeno klucot po taa strana....

i odenjeto po levata strana mi premina vo navika....a koga kje me prasaat zosto? zatoa sto ne sum razmislila podobro go kazuvam ova......

sega samo ova mi teknuva....iako imam mnogu mnogu primeri....

a opsto za suverijata....smetam deka e glupavo toa sto lugjeto se sueverni....ok e toa deka site sme.....ama ova ist kako i predrasudite - gi iamme site no zavisi koj e svesen za svoite sueverija i vo kolkava mera gi ima...

-------------
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....

Постирано од: nedopirliv
Датум на внесување: 11.Јануари.2006 во 23:16

obicno koga nesto neodi kako sto treba milime deka nekoj drug e odgovoren za toa,deka nesto drugo nekoja natprirodna sila pa stanuvam,e sueverni pogolem del od rabotite zavisat od nas

Датум на внесување: 11.Јануари.2006 во 23:17
Originally posted by nedopirliv nedopirliv напиша:

obicno koga nesto neodi kako sto treba milime deka nekoj drug e odgovoren za toa,deka nesto drugo nekoja natprirodna sila pa stanuvam,e sueverni pogolem del od rabotite zavisat od nas

se slozuvam so tebe  

-------------

Постирано од: joki
Датум на внесување: 11.Јануари.2006 во 23:24
paaaaa....bogami sum i to bajgi sueverna...imam odredeni pravila po koi se voidam:tri pati gi cetkam zabite, tri pati si go brisam liceto, ko ke odam po ulica gi preskokvam site puknatini, mislam deka ako pominam vrz puknatina ke me terat maler...hmmmm.isto taka ako vezba, za test matematika na pr. gledam da izvezbam neparen broj zadaci...

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 11.Јануари.2006 во 23:28

Originally posted by joki joki напиша:

paaaaa....bogami sum i to bajgi sueverna...imam odredeni pravila po koi se voidam:tri pati gi cetkam zabite, tri pati si go brisam liceto, ko ke odam po ulica gi preskokvam site puknatini, mislam deka ako pominam vrz puknatina ke me terat maler...hmmmm.isto taka ako vezba, za test matematika na pr. gledam da izvezbam neparen broj zadaci...

jas ima da umram taka.....

-------------

Датум на внесување: 13.Јануари.2006 во 15:51

Kolku ste sueverni na petok 13!

Vi posakuvam ubavo da si poninete vecerva kade i da bidete(za onie koi se sueverni milsete deka denes ne e 13)

Датум на внесување: 13.Јануари.2006 во 15:55

mnogu mi e straf od vakvi KOBNI denoj i bas probvam da ne mislam deka sme petok 13 ali...ne mi ojt bas bas

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 13.Јануари.2006 во 17:32
A be zabavuvaj se i uzivaj toa e samo den kako i site drugi

Датум на внесување: 13.Јануари.2006 во 18:16
zensko sum inace...

-------------
Точачиња.

Постирано од: Pharaoh
Датум на внесување: 13.Јануари.2006 во 19:12

pazi so prais da ne zabegas mnogu oti site ovie raboti sto gi kazuvas se simptomi na hipohondrija psihicka bolest koja e mnogu zaebana ako te pokori

-------------
Fortune favores the bold - Среќата ги прати храбрите

Датум на внесување: 13.Јануари.2006 во 19:43
Originally posted by Pharaoh Pharaoh напиша:

pazi so prais da ne zabegas mnogu oti site ovie raboti sto gi kazuvas se simptomi na hipohondrija psihicka bolest koja e mnogu zaebana ako te pokori
e ne se be site znaci na hipohondrija,matematikata nema nikakva vrska

Датум на внесување: 13.Јануари.2006 во 19:55

Originally posted by nedopirliv nedopirliv напиша:

Originally posted by Pharaoh Pharaoh напиша:

e ne se be site znaci na hipohondrija,matematikata nema nikakva vrska

aman be luge ne me plasite...ova e nisto sporedeno so ona so go pram sekojdnevno...pazam kolku pati mi e potrebno da ja zapalam lambata vo kupatilo(potesko se palit sijalicata) i ako ne ja uklucam odma mislam deka ke mi e los denot, i bas taka se mi se desavat...vnimavam kolku parcinja leb ke izedam...gledam da se neparen broj...aj use neso da kazam i ke me smestite demir hisar

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 14.Јануари.2006 во 01:06
eeeee posle temava pocnav da sogleduvam kolku sum sueverna za nekoi raboti....ama ok e sepak toa se raboti za koi ne sum obrnala vnimanie...a mnogu raboti za koi bev sueverna....se izmenija....

-------------

Постирано од: YODA
Датум на внесување: 20.Јануари.2006 во 23:47

And they say there ain't such a thing as a free lunch.

-------------
и то...

Датум на внесување: 24.Јануари.2006 во 22:32

aman be luge ne me plasite...ova e nisto sporedeno so ona so go pram sekojdnevno...pazam kolku pati mi e potrebno da ja zapalam lambata vo kupatilo(potesko se palit sijalicata) i ako ne ja uklucam odma mislam deka ke mi e los denot, i bas taka se mi se desavat...vnimavam kolku parcinja leb ke izedam...gledam da se neparen broj...aj use neso da kazam i ke me smestite demir hisar

pa ti ne si normalna...   

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2006 во 08:51
Originally posted by Alekta Alekta напиша:

pa ti ne si normalna...   

знам

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 25.Јануари.2006 во 23:40
jas potekvamod od religiozno semejstvo.arno ama baba mi(koja so me izrasti)e edna od najsuevernite stvorenja na planetava.pa gledajki ja so prajt si mislev deka e pravilno i jas bev takov.duri pred nekolku godini sfativ deka sueverieto samo ja unistvit cistotata na religijata i pocnav da se oslobodvam od tie sueverni stegi,sega sum skroz sloboden od to.ovde bi sakal da naglasam deka mojot profesor po makedonski od sredno(dragan protugjer koj go znajt)ednas rece deka sueverieto e najgolem grev vo hristijanstvoto.vo celost se slozvam so nego.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2006 во 00:29

Originally posted by Carnation Carnation напиша:

jas potekvamod od religiozno semejstvo.arno ama baba mi(koja so me izrasti)e edna od najsuevernite stvorenja na planetava.pa gledajki ja so prajt si mislev deka e pravilno i jas bev takov.duri pred nekolku godini sfativ deka sueverieto samo ja unistvit cistotata na religijata i pocnav da se oslobodvam od tie sueverni stegi,sega sum skroz sloboden od to.ovde bi sakal da naglasam deka mojot profesor po makedonski od sredno(dragan protugjer koj go znajt)ednas rece deka sueverieto e najgolem grev vo hristijanstvoto.vo celost se slozvam so nego.

a ti vo so ne se slozuvas so dragan protugher???

uste malku kje pomislam deka si zaljuben vo nego!!!

-------------

Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 26.Јануари.2006 во 11:49

Ај сеа.........ај сеа не пиј да те видам .........

Датум на внесување: 28.Јануари.2006 во 22:47
Originally posted by Delfin Delfin напиша:

À¼ ñåà.........༠ñåà íå ïè¼ äà òå âèäàì .........

pa da ti kazam do tolku se slozvam so nego so edno vreme i piev kolku nego,ali nejkev da zavrsam ko nego i prestanav

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 19:58
е карнејшн...јас не се согласвам со те*е и со твојот сакан професор за суеверието дека е најголем грев во христијанството...јас не знам дали постојт некој шо не вервит дека ако црна мачка му го препречит патот , ќе го следит несреќа...или дека ако го посерит врапче ќе го следит среќа...зарем ти не веруваш во овие работи????????

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 20:26

å êàðíå¼øí...¼ 24;ñ íå ñå ñîãëàñâàì ñî òå*å è ñî òâî¼îò ñàêàí ïðîôåñîð çà ñóåâåðèåòî äåêà å íà¼ãîëåì ãðåâ âî õðèñòè¼àíñ òâîòî...¼àñ íå çíàì äàëè ïîñòî¼ò íåêî¼ øî íå âåðâèò äåêà àêî öðíà ìà÷êà ìó ãî ïðåïðå÷èò ïàòîò , å ãî ñëåäèò íåñðåà...èë 32; äåêà àêî ãî ïîñåðèò âðàï÷å å ãî ñëåäèò ñðåà...çàðå 36; òè íå âåðóâàø âî îâèå ðàáîòè????????

vervev,ama pojke ne,a tocno e to deka se mnogu retki tie so ne se sueverni,pa zato i religijava e na vakov "pravilen" pat na razvoj

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 21:30

е карнејшн...јас не се согласвам со те*е и со твојот сакан професор за суеверието дека е најголем грев во христијанството...јас не знам дали постојт некој шо не вервит дека ако црна мачка му го препречит патот , ќе го следит несреќа...или дека ако го посерит врапче ќе го следит среќа...зарем ти не веруваш во овие работи????????

JAS NE VERVAM!!!!!!!!!!

LOL JOKENCE OD ISKUSTVO TI KAZVAM EDNAS CEKAV DA MI POMINIT CRNA MACKA NA PATOT , MI POMINA I ZIVA ZDRAVA SUM NISTO STRASNO NE MI SE DESI, NITU KJE MI SE DESESE.......

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 21:34

å êàðíå¼øí...¼ 24;ñ íå ñå ñîãëàñâàì ñî òå*å è ñî òâî¼îò ñàêàí ïðîôåñîð çà ñóåâåðèåòî äåêà å íà¼ãîëåì ãðåâ âî õðèñòè¼àíñ òâîòî...¼àñ íå çíàì äàëè ïîñòî¼ò íåêî¼ øî íå âåðâèò äåêà àêî öðíà ìà÷êà ìó ãî ïðåïðå÷èò ïàòîò , å ãî ñëåäèò íåñðåà...èë 32; äåêà àêî ãî ïîñåðèò âðàï÷å å ãî ñëåäèò ñðåà...çàðå 36; òè íå âåðóâàø âî îâèå ðàáîòè????????

JAS NE VERVAM!!!!!!!!!!

LOL JOKENCE OD ISKUSTVO TI KAZVAM EDNAS CEKAV DA MI POMINIT CRNA MACKA NA PATOT , MI POMINA I ZIVA ZDRAVA SUM NISTO STRASNO NE MI SE DESI, NITU KJE MI SE DESESE.......

yes,samo nemoj da se nafakjas na vakvi rizici te molam,zs mala greska i so ke prajme bez tebe

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 21:36

JAS NE VERVAM!!!!!!!!!!

yes,samo nemoj da se nafakjas na vakvi rizici te molam,zs mala greska i so ke prajme bez tebe

ама ко на мајтап да ме зедовте деца.....????!!!!

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 21:36

JAS NE VERVAM!!!!!!!!!!

e vo pravo si....:)) za drugi ne znam ama ti bez mene stvarno ne znam so kje prajs.....     

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 21:39

JAS NE VERVAM!!!!!!!!!!

ама ко на мајтап да ме зедовте деца.....????!!!!

hahahhahahahah ne be joki......samo otvori gi ocinjata podobro da ne ti pominit crna macka na patot....  

-------------

Постирано од: YODA
Датум на внесување: 05.Февруари.2006 во 01:18

Ко је луд нек верује!!!!!!

-------------
и то...

Постирано од: preselnica_mk
Датум на внесување: 24.Април.2006 во 16:42
Bev sueverna, ama sega nesakam da bidam, pokusavam da iskorenam se..........poradi mnogute sueverija se cuvstvuvav nogu loso i se plasev nogu, taka da, zivot bez sueverija e podobar i polesen!!!

-------------
Razmisluvaj pozitivno!!

Датум на внесување: 27.Април.2006 во 19:27
јас сеа се обидувам да го трнам то суеверјето,....дефинитивно не можам да го искоренам...али некако станав имуна на некој работи...али на некој...уше сум фрики аут...

-------------
Точачиња.

Постирано од: Ghost
Датум на внесување: 30.Април.2006 во 01:43
хехехе.... абе ај 

-------------
    MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION          

Постирано од: Freya
Датум на внесување: 30.Април.2006 во 01:59
 Ко помала бев суеверна но сега веќе не сум.

-------------
Во мене се борат две личности,идиот и гение, се плашам да не попушти попаметниот.

Датум на внесување: 03.Мај.2006 во 20:02
вистина е дека суеверјето внесуват тешкотија во секојдневниот живот...тој шо не е не знајт како е да се тресиш дали си напрајл се како шо мислиш дека е најдобро...или ти се појавила црна мачка па чекај несреќа...пу мајкаму...таква сум...и гадно  е...али се трудам

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 07.Мај.2006 во 19:51

вистина е дека суеверјето внесуват тешкотија во секојдневниот живот...тој шо не е не знајт како е да се тресиш дали си напрајл се како шо мислиш дека е најдобро...или ти се појавила црна мачка па чекај несреќа...пу мајкаму...таква сум...и гадно  е...али се трудам

za ova si potpolno vo pravo....ama kako i za fobiite smetam deka lek e odenjeto kontra.....za licnost koja e sueverna toa e tesko....ama sepak od iskustvo ti kazvam gledaj da zaboravas na site raboti koi mislis deka se precka za rabotite da se onakvi kakvi sto sakas da se....ednostavno zaboravaj....poso toa ti e vekje teska navika.....

-------------

Датум на внесување: 10.Август.2006 во 15:46
не можам да не сум...буквално се околу мене ми покажвит каков ќе ми е денот...вчера ми беше најлошиот ден во животот...знаеф...почнав со една караница...неубо ми почна денот и знаев дека така ќе ми продолжит...сфе беше каша попара...гадно...

-------------
Точачиња.

Постирано од: ivana
Датум на внесување: 10.Август.2006 во 15:51
не сум... и никогаш не сум била...суеверие е чисто замарање на себеси, мозокот и психата со замислени работи...
е сеа 100 пати повторена (гласно или во себе) лага станува вистина

-------------
Motivation is game in my hands

Постирано од: nate^
Датум на внесување: 10.Август.2006 во 22:08
sueverna sum i se plasam od crni macki i crni devojki i deka sum crna koga ke se vidam sabaile vo ogledalo od pamet se vadam

-------------

Постирано од: Dana
Датум на внесување: 10.Август.2006 во 22:38
Ne sum.

-------------
Love like an angel, make love like a devil. [IMG]http://i73.photobucket.com/albums/i215/enatara/eyer.gif" />

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 09:06
Otruen e narodot so sueverie koe najmnogu doagja do izraz koga ke se rodi bebe ili na nechija svadba ili pogreb...da ti se zgadi od trista babibi-devetini i chisti glupostiOuch

-------------

Постирано од: maja
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 12:01
Originally posted by beleg beleg напиша:

Otruen e narodot so sueverie koe najmnogu doagja do izraz koga ke se rodi bebe ili na nechija svadba ili pogreb...da ti se zgadi od trista babibi-devetini i chisti glupostiOuch
Tocno beleg, neverovatno se sueverni.Zamisli trebav da odam na povojnica (taka se vika neli koga se ragja bebence), bidejki mazot na mojata prijatelka bese od zapadniot del na MK, t.e mijak znaci del od Mavrovo do Debar..jas morav da cekam da doji odredeniot den za poseta, zosto kaj niv denovite bile taka receno rasporedeni.A kako na denovi ubavi i denovi loshi(Bog da cuva ama se ima)Vo odredeni denovi se odelo za mashko dete, zensko dete, ako odish so ponada(ova e nivni izraz)znaci poseta na bolen, ke go cekash odredeniot den.Ne daj Boze da pojdish vo sabota toa e den za mrtvite...togash si im dishman...Mili Boze...dokade ke se odi so ovie sueverija pred se za mene se ostanati paganski raboti...Mlad svet a veke zatruen so vakvi sueverija.No ne samo so ova, tuku so nekakvi pretskazuvanja na idninata, gledanje vo karti, tolkuvanje na sonishta i sto kako ke se sluci..Daleku od toa, ni koga mi tolkuvale son pri zaebancija neli, nesto od toa stanalo vistina, ni koga mi gledale na karti mi ja pretskazale idninata...taka da ne sum sueverna a najmalku veruvam vo vakvi paganski raboti ostanati od minatoto koga se izmisluvale po selata i prikazni deka shetaa nekoj vampir noke( a nikoj ne go videl, duri smeshno ) i uste sto ne...

-------------
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 12:41
a ako imas bebe i gi ostavis pelenite nadvor na zajdisonce ke se sluci nesto losoLOLnikogas ne sum veruvala vo ova...a majkata mislam ako izleze na zajdisonce nadvor mlekoto ke i sekne....znam mnogu vakvi raboti od folklorot ama ne mi teknuva vo momentov

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:01
Da beleg ova e sueverie koe za zal seuste go ima kaj nas , osobeno kaj mladite.

btw dobra si so primerite, kaj ti tekna

-------------
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:16
a ako deteto ne prozbori riba da mu se stavi vo usta...samo neznam dali sveza ili zivaLOLova drugarka mi od Nikoforovo rodum go primeni na deteto ama bezuspesnoLOLtoa si prozbore po edna godina samo po sebeBig%20smile

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:18

a ako deteto ne prozbori riba da mu se stavi vo usta...samo neznam dali sveza ili zivaLOLova drugarka mi od Nikoforovo rodum go primeni na deteto ama bezuspesnoLOLtoa si prozbore po edna godina samo po sebeBig%20smile
Nikiforovo e mavrovsko selo...toj kraj se opcineti site ochigledno so ovie sueverija..

Beleg ova ti od iskustvo na tvoi prijateli koi po umot na babinite devetini trgnale :)))

Cerkaj sega me zbuni ti mene so ribata :)))neli na dete ne mu se dava riba do edna godina zosto nema da prozborelo, ama ete ovde bilo poinaku :))))

p.s Riba na deteto ne mu se dava do edna godina ne od sueverija , tuku poradi golemata pretpazlivos pri vnesuvanje na ribata koja dava jaki alergii kaj malite bebinja posle 6 mesec...a ne od sueverie:)))

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:20
LOLnesto od prijateli,ama i mnogu primeri vo tekot na studiranjeto sretnav...posebno koga slusav narodna knizevnost

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:22

LOLnesto od prijateli,ama i mnogu primeri vo tekot na studiranjeto sretnav...posebno koga slusav narodna knizevnost
Kolku interesno bilo da se slusa predavanje narodna knizevnost:)

Daj drugi mk sueverija, ti si polna so niv

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:35
e sega neznam dali e sueverie ili ne da ne se raboti na verski praznici...nishto  domaConfusedova moze nekoj da go objasni sto znae  

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 13:38
Во С. Завет Саботата била ден кога ништо не се работело, бидејќи се посветувала на Бога. Во Новиот Завет, Неделата е денот кога Христос воскренсува, и со тоа до некаде ја превзема таа улога, т.е. станува ден кога не треба да се работи туку да се посвети човекот на својата душа.

Ако не работиме на секој верски празник, кога ќе работиме? Big%20smile

-------------

Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 21.Декември.2006 во 09:35

Порано имав негде некој пост за суеверие...дали беше друга тема...или... пак ке напишам за еден момент .... за еден позитивен контекст ...носењето амајлии ,точно одредени бои ,парчиња облека .....итн .. ... кај луге кои се борат за некои повисоки резултати ( на пример ) ,спортисти итн ...овде суеверието е поврзано со вербата ...кај нив веруванјето во тоа дека ,,ако ја носам црвената маичка  се ке биде во ред,,  за нив лично преставува клуч на опуштање и можеби максимално самореализирање .....дури мислам дека со една таква силна верба ја користат и латентната енергија во себе ... 

Постирано од: mara
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 06:38
Originally posted by maja maja напиша:

Tocno beleg, neverovatno se sueverni.Zamisli trebav da odam na povojnica (taka se vika neli koga se ragja bebence), bidejki mazot na mojata prijatelka bese od zapadniot del na MK, t.e mijak znaci del od Mavrovo do Debar..jas morav da cekam da doji odredeniot den za poseta, zosto kaj niv denovite bile taka receno rasporedeni.A kako na denovi ubavi i denovi loshi(Bog da cuva ama se ima)Vo odredeni denovi se odelo za mashko dete, zensko dete, ako odish so ponada(ova e nivni izraz)znaci poseta na bolen, ke go cekash odredeniot den.Ne daj Boze da pojdish vo sabota toa e den za mrtvite...togash si im dishman...Mili Boze...dokade ke se odi so ovie sueverija pred se za mene se ostanati paganski raboti...Mlad svet a veke zatruen so vakvi sueverija.No ne samo so ova, tuku so nekakvi pretskazuvanja na idninata, gledanje vo karti, tolkuvanje na sonishta i sto kako ke se sluci..Daleku od toa, ni koga mi tolkuvale son pri zaebancija neli, nesto od toa stanalo vistina, ni koga mi gledale na karti mi ja pretskazale idninata...taka da ne sum sueverna a najmalku veruvam vo vakvi paganski raboti ostanati od minatoto koga se izmisluvale po selata i prikazni deka shetaa nekoj vampir noke( a nikoj ne go videl, duri smeshno ) i uste sto ne...

Bas me potseti na eden primer vo seloto na babami sto se desilo.

prikaznata bese vaka nekoja zena otisla na niva na polnok i nlepila(ona losoto) nalepila- izgleda go koristat koga nekoja magija e frlena na nekoe mesto i mozes da ja nalepis i taja istata zena se skocanila poludela i neznam ti so.

I babmi sekogas mi velese da ne skitam na polnok oti mozi i jas da nalepam takvo nesto- ne daj boze.

kako i da e armo bese sto jas ne veruvam vo takvi nesta pa nisto ne mi se desilo sega zasega, ama nikogas ne se znaj koga starite ti trubat nekoj raboti, pa porano zatoa se plasev navecer da spijam sama.

-------------
Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!

Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 06:52
Originally posted by аџија аџија напиша:

Во С. Завет Саботата била ден кога ништо не се работело, бидејќи се посветувала на Бога. Во Новиот Завет, Неделата е денот кога Христос воскренсува, и со тоа до некаде ја превзема таа улога, т.е. станува ден кога не треба да се работи туку да се посвети човекот на својата душа.

Ако не работиме на секој верски празник, кога ќе работиме? Big%20smile

Toa e edna od 10 te Bozji zapovedi koja glasi:

Spomnuvaj si go denot na odmorot za da go praznuvas. Sest dena raboti i svrsigi site raboti a sedmiot den posvetigo na Gospoga tvojot Bog.

-------------

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 08:26

Temata e za sueverie....

gi ima mnogu ...

EDNO SUEVERIE E DEKA AKO NI PRETRCA CRNA MACKA...
TREBA DA CEKAME TROJCA DA POMINAT ...
PA DA PRODOLZIME ... !!!

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: nade
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 13:01
greska, ne trojca, jas znam EDENLOLLOL

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 14:26
ама баш ич не сум суеверна
уклучувам машина за перење и на празник
не фрлам сол преку лево рамо
не ми значи ништо ако црна мачка ми претрча пред мене
имам скршено неколку огледала  а супер ми е и такаBig%20smile

-------------

Постирано од: BiG_kIsS
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 19:31
Има моменти кога сум... Ама во суштина не сум Big%20smile

-------------
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!

Датум на внесување: 02.Февруари.2007 во 03:02
Kaj mene ima nesto ostanato od babami kako na pr

Ako nekoja ti kazi nesto mnogu loso, poplukame 3 pati i cukame vo drvo i velime skraja da e, znaci da ne ni se vrati nas takvo nesto loso.

-------------

Постирано од: Tattoo Beauty
Датум на внесување: 04.Февруари.2007 во 11:53
Мрзам суеверие и воопшто не сум суеверна...

Стари глопости ....Dead

-------------
http://www.skin-artists.com" rel="nofollow - Skin-Artists.com

http://www.tattoo-passion.org" rel="nofollow - TattooPassion

Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 21.Февруари.2007 во 09:05
не сум суеверен воопшто, не се придржувам на правила како - не работи денес , празник е.
суеверието им го препуштам на бабите од селата

Постирано од: Sulltan Murad
Датум на внесување: 21.Февруари.2007 во 18:10
Originally posted by ASTRIX ASTRIX напиша:

не сум суеверен воопшто, не се придржувам на правила како - не работи денес , празник е.
ClapClap
crna macka skresno ogledalo bla bla bla

-------------

Постирано од: R-C-F
Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 18:41
Originally posted by Sulltan Murad Sulltan Murad напиша:

Originally posted by ASTRIX ASTRIX напиша:

ClapClap
crna macka skresno ogledalo bla bla bla
    pa  eve  da  kazam  na  nekolku  sueverija  od  segasnosta

prskajne  so  parfem  ti  zgolemuva  samo  doverba  ne  poradi  mirizbata  tuku  poradi   markata 
   i  taka   ako  pocnam  da  brojuvam  za  sueverijata  od  denesniot  svet  nemozam  do  utre  da  zavsam   a  sueverijata  od  staroto  vreme  se  broele  na  prst
     inaku   denesnive  sueverija  se  srasnati   so  nas  i  nie  ne   osejkame  deka  se  tie  sueverija..............

-------------
M O J O T    I Z B O R    E    I S L A M    N E K A    E    I     V A S

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 27.Март.2007 во 11:14
како бе прскање со парфем суеверие? LOLLOLLOLLOL
па нема сите комарци да се собираат по мене...
суеверие е кога правиш нешто, плашејки се дека ако не го сториш, ке ти се случи несреќа....
по дефиницијава испаѓа дека ако не се напрскаш со парфем, може ке те задеси напад од комарци, па ете ти несреќа LOLLOLLOLLOLLOLLOL

-------------

Постирано од: R-C-F
Датум на внесување: 10.Април.2007 во 12:10
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

како бе прскање со парфем суеверие? LOLLOLLOLLOL
па нема сите комарци да се собираат по мене...
суеверие е кога правиш нешто, плашејки се дека ако не го сториш, ке ти се случи несреќа....
по дефиницијава испаѓа дека ако не се напрскаш со парфем, може ке те задеси напад од комарци, па ете ти несреќа LOLLOLLOLLOLLOLLOL
mnogu  ljubezno  od  tebe

-------------
M O J O T    I Z B O R    E    I S L A M    N E K A    E    I     V A S

Постирано од: mamma
Датум на внесување: 10.Април.2007 во 21:34
Mislam deka ednas odgovoriv Ni slucajno ne sum sueverna.
 Patem neznam zosto mi e izbrisan postot.Ne e nisto strasno sto ne sum!!!

-------------
http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Датум на внесување: 10.Април.2007 во 22:37
Originally posted by mara mara напиша:

Kaj mene ima nesto ostanato od babami kako na pr

Ako nekoj  ti kazi nesto mnogu loso, poplukame  i cukame vo drvo i velime skraja da e, znaci da ne ni se vrati nas takvo nesto loso.

ee da od ova nemozam da se oslobodamLOLi pokraj toa shto vazam za mnogu Ne sueverna lichnostBig%20smile

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 11.Април.2007 во 02:06
da... fakt e deka ova go pravime mnogumina od nas... ama vo sustina, ne veruvam deka tropanjeto vo drvo ke mi pomogne, ili ke me zastiti, poveke e kako nekoja pogovorka/navika, koja ne e skros vo red, ama ako ne ja polagas svojata doverba vo toa, ne e ni nisto nuzno loso...

-------------

Постирано од: black-eyes
Датум на внесување: 11.Април.2007 во 02:11
nuzno-potrrebno-neophodno-nedelivo-svojstveno-kao se se toa so slicno znacenje-dali e toj najsoodveten izraz?
loso-nepotrebno-neprijatno-nesakano ili neposakuvano....a mozda i seedno....

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 11.Април.2007 во 08:51
Originally posted by mamma mamma напиша:

Mislam deka ednas odgovoriv Ni slucajno ne sum sueverna. Patem neznam zosto mi e izbrisan postot.Ne e nisto strasno sto ne sum!!!

sekako ne e i ne si ednistvena...patem i jas mislam deka veke napisav ovde nesto, ama nema moj post sega....moze na nekoj mu smetaat nesuevernite

Датум на внесување: 12.Април.2007 во 21:06
Butel toa ke e,no ne samo vo ovoj forum i onie koi ne veruvaat vo ona sto oni veruvaat isto im smetaat pa im gi brisat postovite,zosto-neznam,nikoj na nikogo nemoze da vlijae ako e siguren vo ona vo koe veruva 

-------------
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Датум на внесување: 12.Април.2007 во 21:51
se slozuvam i taka bi trebalo da bide, sekoj ima pravo na svoe mislenje, no ... voobicaena rabota , ako ne si so vlasta togas si protiv niv i si snosis posledici...

mnogu daleku od demokratijata koja site ja propagiraat

Датум на внесување: 13.Април.2007 во 00:19
веќе е петок 13 ти....Dead

Датум на внесување: 13.Април.2007 во 09:05
pa? ne si vo Amerika...ili si? ako si , moze i treba da se plasis

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 13.Април.2007 во 09:43
Sueverieto ti e nesto kao si se posral, ama ovoj pat nema da si go izbrises gazot oti moze ke ti trgnalo

Датум на внесување: 13.Април.2007 во 11:02
Originally posted by black-eyes black-eyes напиша:

веќе е петок 13 ти....Dead

И што сега?????

Mrzam sueverija!!!!!

Zivot so pomalku patetiki i sueverija e poubav!!!!!!

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2007 во 21:25
SUEVERNI KOLKU PATI CUKNAVTE VO DRVO DENES?
VI SE SLUCI LI NESTO AKO NE POPLUKAVTE TRI PATI?

-------------
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Постирано од: brza
Датум на внесување: 14.Април.2007 во 01:36
koj e sueveren,...neka si chukne po glavata,....ako nema drugo drvo vo blizina!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 14.Април.2007 во 19:25
tri cvorgi po glaucka protiv nedomakinski iskusenia

Датум на внесување: 16.Април.2007 во 10:14
ј суеверие -не фрлај ноќе ѓубре и не гои сечи никотите???

убав и среќен (барем малце поопуштен живот- без суеверија и патетики!!!!!!!!!!

-------------

Постирано од: sandrica
Датум на внесување: 16.Април.2007 во 13:40
А замисли мачка им прсече пат, ке се вратат од било каде?LOL

-------------
Just love

Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 20:47
13-KA JA OBOZAVAM

-------------

Постирано од: ZakHay
Датум на внесување: 24.Јуни.2007 во 02:10

ej neci da se secat noktite navecer posle 00.00 casot zosto ke vi dojdat Navite ispod prozercot oni gi sakaat noktite..Ama ja im staiv poster od Urko na stakloto pa oni se plasat od Urko!!!

Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 06:40
Originally posted by black-eyes black-eyes напиша:

13-KA JA OBOZAVAM

Значи го обожаваш и Бојан 13.

-------------
Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.

Постирано од: superbaby
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 17:57
Ednostavno veruvam vo Gospod!

Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 21.Август.2007 во 12:39
ednostavno i edinstveno veruvam vo samata sebeнамигнување

Датум на внесување: 22.Август.2007 во 11:01
kolku lugjeto se zabegani....

na edna licnost i velam deka za da gi otstrani zdravstvenite problemi treba malku da go promeni nacinot na ishrana ... a taa ne... ke odi vo Ohrid kaj nekoj covek, pogoduval se bez da mu kazes, ne zemal pari, kolku ke mu dades....

i bea dvajcata so soprugot.... i go slusnaa ona sto sakaa da go slusnat.

i ne bi bilo nisto cudno tuka ako toj ne im go kaza istoto sto i jas, da isfrlat nekoi raboti od ishranata, da pijat nekoi caevi ..... edinstveno sto jas ne im rekov a toj im kaza, deka im e napraveno nesto i taka ke se oslobodat od toa nesto....

Датум на внесување: 23.Август.2007 во 17:50
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

kolku lugjeto se zabegani....

na edna licnost i velam deka za da gi otstrani zdravstvenite problemi treba malku da go promeni nacinot na ishrana ... a taa ne... ke odi vo Ohrid kaj nekoj covek, pogoduval se bez da mu kazes, ne zemal pari, kolku ke mu dades....

i bea dvajcata so soprugot.... i go slusnaa ona sto sakaa da go slusnat.

i ne bi bilo nisto cudno tuka ako toj ne im go kaza istoto sto i jas, da isfrlat nekoi raboti od ishranata, da pijat nekoi caevi ..... edinstveno sto jas ne im rekov a toj im kaza, deka im e napraveno nesto i taka ke se oslobodat od toa nesto....

dobar komentar ....

sepak ludjeto se dvolichni ...

ako se raboti za kolata ...
gledaat dali ima voda, maslo, gorivo, glicerin vo kochnicite ....

i toa ne dali e voda ... tuku antifriz ...
ne bilo kakvo maslo ... tuku najskapoto ...
ne bilo kakvo gorivo ... tuku da e preporacanoto ...
nikoj nema da turi nafta ako trosi bezoloven ...

a sto ima vo eden covek:
1. minerali
2. vitamini
3. proteini
4. jaglenohidrati i
5. masti

od ovie pet raboti se sostoi ...
ne e spomnat alkoholot ... se pie ...
ne e spomnat nikotinot ... se pusi ...

neka mu dade na organizmot ...
1. dovolno minerali kolku trebaat ...
2. dovolno vitamini
3. dovolno proteini
4. malku jagleno hidrati
5. nikakvi masti (moze samo nezasiteni masni kiselini kako omega tri i taka natamo) ..
6. i neka gleda .. snaata da e smirena so zolvata ...
svekrvata da ne se mesa vo sekoja mandja ..
7. kolegite na rabota da ne ti stvaraat cirevi ..

i nema potreba od nikakvo baenje ....

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 23.Август.2007 во 17:54

Jas pred nekolku godini bez da sakam zabaiv ...

ke odev za Kicevo ...
i edna osoba koja prv pat ja gledav ...
sakala da prati maica za da i se zabai ...
bese zena na 40 - tina godini ...

I kazav deka znam da baam ....
- imate finsnsiski problemi .. tocno ?
- tocno !!!!

- vo kuka ziveete ili vo stan ?
- vo kuka !!!

- imate cesma vo dvorot ??? (site kuki imaat cesma)
- imam !!!

- imate drvo vo dvorot ??? (site imaat drvo )
- imam !!!

vsusnost celo vreme mesto jas da mu gledam ...
jas dobivam odgovori ...

- kopajte okolu drvoto ... ke najdete sajka svitkana ..
(normalno ... koga se pravela kukata ... ripnala nekoja sajka .. klinec ...)

i na kraj zavrsnica:
- oti si imala .... zatoa si izgubila ...
da nemase ... nemase sto da zagubis ... !!!

- ama gledam ... bidejki si imala ... pak ke imas !!!

I si zaminav ...
taa bese prezadovolna ...

Posle dve nedeli pak dojde kaj mene doma ovoj pat ...
pak da i baam ...
se sum i pogodil ...
i sajka svitkana nasle pokraj drvoto ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: ~ThA DrEaM~
Датум на внесување: 24.Август.2007 во 11:51
Чукам во дрво од време на време. голема%20насмевка

-------------
www.vicoteka.srkaj.com

Датум на внесување: 05.Септември.2007 во 08:44

pazi crna macka ...

momentalno ima, 5 machinja ...
ne se crni ...
tuku ja imaat bukvata M ...

priznavam na momenti sum sueveren ...

i obicno sakam da natplatam ...
samo rabotata da se napravi so merak ...

ako ne e so merak ...
sueveren stanuvam ..

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: sara333
Датум на внесување: 08.Септември.2007 во 23:30
se sum i pogodil ...
i sajka svitkana nasle pokraj drvo".......

Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 10:12
smesno ama lugjeto sakaat da veruvaat vo lazgi so opaski namesto da se soocat so realnosta i vistinata.

Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 11:21

toa se mislam ...

dali sueverieto e za vo filozofija ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 10:55
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

toa se mislam ...

pa e ... mislite na samo eden covek se cela edna filozofija

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 11:15
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

toa se mislam ...

pa e ... mislite na samo eden covek se cela edna filozofija

i jas isto mislam ...
zatoa me karaat sum bil "filozof" ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 22:12

e pa aj pisete so znajte za sueverie,dali ste mozda i vie sueverni,sueverie i religija i sl.

Не сум и не знам што е како тоа се доживува.

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 28.Мај.2008 во 01:45
ako ti pomine crna macka i ti isece pat-TOA E MALER

-------------
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 03.Јуни.2008 во 23:11
Јас имам во комшии црна мачка и стално се шета натака навака...кој знае колку пати ми го сече патот......па ништо....чисто суеверие

-------------
4ISTA SOVEST=MIREN SON

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 03.Јуни.2008 во 23:40
ich ne sum sueverna, duri me nerviraat takvi lugje sho se vrakjaat nazad koga ke im pomine crna machka pred patot ili plukaat tri pati ili ne znam sho...choveche

-------------
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 04.Јуни.2008 во 18:05
Pu, pu
da se mrdnam od stolicava...!!
Ama samo od stolicava
ne da se mrdnam...
Pu pu....

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 04.Јуни.2008 во 18:39
ЦРНА ЧАВКА...НЕСРЕЌА НОСИ!!!

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.