IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БОГ- МОЖЕ ЛИ ДА СЕ УМОРИ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БОГ- МОЖЕ ЛИ ДА СЕ УМОРИ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 17:15
Ова со насловот на темава е крајно вулгарно !!!  
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 18:24
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

- Dali go mrazis Hristijanstvoto i zosto?

Odgovori ednostavno so "da" ili "ne" i vo edna-dve rechenici (ako sakas i poveke) objasni mi zosto.

Potoa ke moze da konverzirame.

ДА, го мразам христијанството  - ако денешните христијани го мразат исламот (тоа е во возврат, возвраќам на љубовта).

Изменето од mist - 17.Декември.2006 во 18:31
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 18:30
mist,

mene mi izgleda deka ti ne go mrazis Hristijanstvoto tuku lugjeto koi se pretsatvuvaat kako hristijani i koi si go interpretiraat Hristijanstvoto kako sto im odgovara vo dadenata situacija...

...i uste nesto, ti gi mrazis lugjeto koi ne go sakaat Islamot.

Dali mozebi ova dava podobra slika na tvojot odgovor. Te molam popravi me ako gresam.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 18:37
хм,  така нешто Месенџер.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 19:48
OK mist,

Jas ne sum hristijanski praktikant i ne sum hristijanski dogmatichar.
Vsushnost ne sum nikakov dogmatichar (prochitaj go mojot potpis). Ubeden sum deka samo slobodniot duh moze da dojde do vistinata, bilo kakva da e taa.

Poteknuvam od dlaboko religiozno hristijansko semejstvo i zapoznaen sum so hristijanskata dogma od najrani godini. Odsekogas imav mnogu prasanja okolu nea, no i pokraj prekrasnite odgovori sto gi dobivav od moite najbliski ne bev vo potpolnost zadovolen.

Zatoa celiot zivot se zapoznavav so svetskite religii i filozofii na zhiveenje vo potraga po onoa sto ne bese taka lesno da se najde. Go chitav Koranot (nauchiv mnogu raboti od nego), knigi za Sufistite (kako i nivnata prekrasna poezija), Budizmot, Vedite, Taoizmot, Konfuchijanstvoto, Bramanizmot...da ne ti nabrojuvam natamu.

Prvo sto mi padna vo ochi e deka site golemi religii i filozofii, vo sustina, vo nivnata esencija, miluvaat isti vrednosti. Site pretpochitat eden Kreator (Bog, Jehva, Alah, Brama, Manitu...) koj e edinstvo na bezbroj atrubuti i koj moze prividno, vo svojata Kreacija i vo svesta na lugjeto, da se manifestira na razlichni nachini. Taka svetoto trojstvo (ne e nekoja Hristijanska originalnost) se javuva uste vo Hindu veruvanjata preku Brama, Vishnu i Siva (Sat, Tat i Aum), vo dalekuistochnite veruvanja se govori za Jing i Jang i t.n. No, kako i da bilo, onoa sto e neodbeglivo vo site veruvanja e deka edinstveno LJUBOVTA e onoa sto sozdava, sto neguva i sto nosi blagosostojba.

Takvoto soznanie me natera povtorno da se navratam na Isusovite uchenja i da gi proucham uste ednas, no sega so iskustvoto sto go nemav dotogas.

Povtornoto navrakanje na negovoto propovedanje mi go zacvrsti ubeduvanjeto deka samo LJUBOVTA i seto onoa sto proizlaga od nea kako benefit za site i za sekogo, e vistinskata poraka i edinstvenata sushtina na Bozhjata Kreacija. Nisto poveke.

Nikakvi dodatni interpretacii, tolkuvanja, prikazni, ubeduvanja, iskustva, tradicii, obichai ne se potrebni za da se "doobjasni" onoa sto e samoevidentno.

Bozhjata volja e LJUBOVTA i benefitot za site i sekogo, a ne samo za nekoj i nekogo. Taa LJUBOV ne e eksluzivna nitu pak nekoj moze ili ima pravo da ja ekskuzivira! Nikoj ne moze da trguva so Bozhjite vrednosti i darovi oti Toj uste ne se otkazal od svojot tron!

A seto onoa sto ne LJUBOV e STRAV! Seto onoa sto ne e napraveno od LJUBOV, rodeno e od STRAV. Toa e od stravot deka nesto ke se izgubi ili deka nesto nema da se dobie...Deluvanjeto od STRAV vodi kon sledenje avtoriteti sto nudat lazni vetuvanja, slepi povtoruvanja na adeti samo zatoa sto bile praveni so generacii, sledenje pisanija samo zatoa sto se napisani mnogu odamna, veruvanje vo nesta samo zatoa sto site taka pravat...seto toa vodi kon podelbi, fragmentacija, polarizacija, tenzii, histerii...koi baraat donesuvanje pravila. propisi, zakoni, policii, vojski...i koj na krajot zavrsuvaat so vojni i unistuvanja. Mrazenjeto, isto taka e chedo na STRAVOT.

Taka se vrativ na Isusovoto uchenje...taka se vrativ na prvichnoto...
taka dojdov povtorno tamu od kade sto pojdovme...od LJUBOVTA.

Bozhjata vistina e ednostavna:

LJUBOV za site i sekogo.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 20:47
Со речиси се би се сложил со тебе Мессинџер, освен во едно:

- дека сите религии проповедаат љубов.

Ова не би рекол дека е точно. Знаеме дека паганските религии често пати, на пример ги замислувале божествата како луѓе со алчност итн. Знаеме дека се жртвувале деца, луѓе итн.

Знаеме и дека речиси сите религии, освен христијанството во неговата чиста форма, проповедаат некаков аскетизам - самонаметнување на ритуали и адети, кои се бесмислени ако веруваме во Бог Создателот.

И трето, имаме религии кои отворено заговараат не љубов, туку омраза кон другите. Таков најсвеж пример е Исламот, но има и други религии кои се слични...

П.С. Секогаш СЕ почнува и завршува со Христос. Кажи ми од твојата потрага, дали најде подраматична случка, поголема љубов, поголемо самопредавање од тоа на Исус Назареецот?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 21:41
аџија,

Dobro e sto barem dvajca na ovoj forum, kolku tolku, se slozhuvaat vo nesto.

Jas nemam najdeno religija koja zagovara otvoreno i specijalno na omraza, ubivanje, lazenje, kradenje i destrukcija od sekakov vid. Nesto slichno, no vo daleku poblaga forma, mi padnalo vo ochi od Stariot Zaveti, pa zatoa jas lichno ne go smetam kako del od Hristijanstvoto. Im go ostavam na evreite i neka pravat so nego sto sakaat.

Vo religiite koi sum gi prouchuval nemam najdeno na zrtvuvanje deca ili lugje, sto ne znachi deka vo nekoi paganski religii toa go nemalo. Vprochem, ne sum siguren dali zrtvuvanjeto na lugje, kako religiska ceremonija, bilo del od ucheneto na site tie religii ili takvoto chovechko zrtvuvanje bilo edna od devijaciite koi se javile otposle. Pogledni go filmot "Apocalypto" i ke razberes na sto mislam. Tamu e ubavo prikazano kako istata religija moze da napravi raj ili pekol na zemjata, vo zavisnost kako e interpretirana ili zloupotrebena od svestenicite.

Na krajot, bez da bidam pogresno svaten od bilo koj na forumov, moram da priznaam deka nemam sretnato nitu eden podramatichen primer na Bozhjata vistina otkolku onoj na Isus. Toj se zrtvuvase za da ni ja prenese vistinata koja pred nego svestenicite i vladetelite ja zapretaa najdlaboko sto mozea za da ne bide pronajdena od bozhjite cheda - deka LJUBOVTA i samo LJUBOVTA e Kreatorovata sila koja sozdava i koja moze da ne oslobodi i blagoslovi vo ovoj Svet kako Negovi tvorbi.

Seto drugo e tokmu onoa protiv koe zborese Isus: decepcija, propaganda, lagi, mlatenje prazna slama i matenje chista voda da ne bide bistra. Bozhjata svetlina e zapalena vo nas so momentot na naseto sozdavanje i ne ni treba nikakov posrednik megju nas i Kreatorot.

Seto toa e tolku jasno i ednostavno.

Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 21:46
Mnogu mi e milo sto zboruvas iskreno Messenger i jas iskreno te smetam da dobar i primeren vernik a veruvam i site tuka.
Daleku si od onie koi sirat sekakvi lagi za islamot i edinstveno sto te interesira e znaenjeto i vistinata .Toa sto zatebe veruvanjeto vo ISA(Isus) e vistinata e  tvoj licen izbor i jas licno te prifakam kako prijatel hristijanin za  razlika od 99% od drugite na forumot.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 22:11
khaleefah,

Jas lichno ne se chustvuvam kako religiozen hristijanin. Toa mi dava sloboda da ja istrazuvam vistinata za sebe bez nikakvi ogranichuvanja od hristijanskata dogma i istovremeno ne me sprechuva da vrednuvam se sto mislam deka e DOBRO i polezno za site, vkluchuvajki go i Isusovoto uchenje.

Na krajot od kraistata, ne mi e ni tolku vazhno kakov e Isusoviot status vo hristijanskata ili vo muslimanskata vera. Za toa neka se grizhat onie na koi im e povazhna dogmata na verata otkolku vistinskite poraki na onie koi go osoznale Kreatorot.

Zborejki od toj aspekt, jas nemam apsolutno nisto losho videno od Isusovoto propovedanje. Naprotiv, duri i bez da navleguvam vo vechnata debata dali bil razapnat i umrel na krst ili ne, onoa sto toj go storil vo tekot na svojot zivot go gledam kako nesto sto e bez presedan vo chovekovata istorija.

Jas prosvetlenite lugje ne gi rangiram kako na natprevar, no razbiram deka za sekoj vernik-praktikant najvazhnata lichnost e onaa koja ja vostanovila negovata religija. Zatoa veruvam deka za tebe Muhamed e profetot koj go stavas na pedestial pred site drugi. Toa voopsto ne me zasega, no bi me interesiralo, bidejki nikogas ne sum razbral od tebe, kako go razbiras Isus i sto mislis za negoviot zhivot i negovite zborovi (na strana od Hristijanskata religija)? Kako go analiziras negovoto uchenje?

Tvojata iskrenost posebno ke ja cenam.

Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 22:22
Messenger ,tolku pati bevme navreduvani nie  i nasiot Allah,Muhammed i se islamsko,nikogas jas ne vozvrativ so pogrdni zborovi prema ISA(ISUS) zatoa sto Allah  ni  poucuva vo Quranot da veleme"Nie ne pravem razlika megu nikoj od negovite pratenici i nie nemu sme mu pokorni (na allah) "
Potoa Allah vo Quranot veli deka ISA ozivuval mrtvi,lecel gluvi,slepi itn...
Nikogas ne sme ja sporele negovata NATPRIRODNOST i cudata koi Allah mu gi dal.Site islamski ucenjaci se slozele deka ISa spaga vo najvaznite luge koi Allah gi ispratel na zemjata.
Jas na stotici pati vo moite predavanja vo nekoi dzamii sum spomenuval pouki od ISa  (neka e mir i spas na nego).
Edinstveno sto nikogas nemozam da go prifatam e deka e toj Bog zatoa sto toa e epten sumljivo za mojot mozok bidejki ne se  razlikuval vo nisto od drugite pratenici osven tajnata za  negovata smrt za koja Allah vika deka go "krenal" na neboto. Prifakam deka negovoto ucenje bilo blago i miroljubivo i povikuval samo vo dobro .Veruvam deka mojot odgovor bese jasen no ako sakas pak nesto pokonkretno pisi.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 22:33
khaleefah,

Ti blagodaram na iskreniot odgovor. Nema da veruvas, no kolku sto se sekavam ova e prv pat eden musliman da napise malu poveke za Isa.

E, sega, ke te prasam, bidejki sekogas muslimanite (tuka vo Amerika) me izbegnuvaa so odgovor, sto znaete vie za "krenuvanjeto" na Isa od strana na Alah. Hristijanskata verzija ja znam, ama vasata se uste ne. Dali lugjevo tuka ne mi odgovaraat zatoa sto ne znaat ili ne im e zgodno bidejki mislat deka sum nekoj hristijanski fundametalist?

Te molam, me inetersira da doznaam sto znaete vie?
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 22:36
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

khaleefah,

Ti blagodaram na iskreniot odgovor. Nema da veruvas, no kolku sto se sekavam ova e prv pat eden musliman da napise malu poveke za Isa.

E, sega, ke te prasam, bidejki sekogas muslimanite (tuka vo Amerika) me izbegnuvaa so odgovor, sto znaete vie za "krenuvanjeto" na Isa od strana na Alah. Hristijanskata verzija ja znam, ama vasata se uste ne. Dali lugjevo tuka ne mi odgovaraat zatoa sto ne znaat ili ne im e zgodno bidejki mislat deka sum nekoj hristijanski fundametalist?

Te molam, me inetersira da doznaam sto znaete vie?
ако сакаш извртена верзија тогаш-чекај одговор
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 22:42
orto,

Te molam, ne ni go rasipuvaj razgovorot. Neka bide taa verzija kakva sto ke bide. Ke ja prifatam tokmu onakva kakva sto ke mi bide prinesena. Prasav za iskren odgovor i takov ochekuvam, bez da go preocenuvam, vrednuvam ili obezvrednuvam.

Ne sum jas Bozhji sudija i ne sakam nikoj da se javuva kako takov vo Negovo ili moe ime vo moite razgovori so chlenovite na ovoj forum.

Najubavo te molam, vozdrzhi se od komentari.
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 22:43
ОКWink
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.