IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БОГ- МОЖЕ ЛИ ДА СЕ УМОРИ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БОГ- МОЖЕ ЛИ ДА СЕ УМОРИ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2006 во 19:39
17 It is a sign between me and the children of Israel for ever: for in six days Jehovah made heaven and earth, and on the seventh day he rested, and was refreshed.

Јас ова го зедов од American Standard Version на Библијата за која во истата се вели

TRANSLATED FROM THE ORIGINAL LANGUAGES
BEING THE VERSION SET FORTH A.D. 1611
REVISED A.D. 1881-1885 AND A.D. 1901

Тоа што го прашува харбур е многу интересно, па еве да ви го кажам и на Босански јазик, од Босанска Библија

17 Ona neka bude znak zavjeta između mene i sinova Izraelovih za vječna vremena, jer je u šest dana stvorio Gospod nebo zemlju; ali je sedmi dan otpočinuo i svetkovao."  (Prijevod:Dr IVAN ŠARIĆ Sarajevo, 1942.)

Братот праша некои прашања и му беа одговорени како што му беа одговорени, без обајснување, без храброст за коментирање понатаму.
Јас ќе дадам мој поголем коментар во врска со ова.

Значи, аџија вели дека Господ не се уморил, дека можно е преводот да е грешка и дека тоа така било и така требало да се верува, без размислување, без употреба на памет и факти.

Прво, Кој е овој Јахова кој го создал Светот?
Второ, што ве тера да се одморите? Ако се одмараш треба да чуствуваш замор, иначе нема логика зошто да се одмараш. Едноставно, зборот одмор последица на заморот, ако не се изморен тогаш нема да одмараш, НЕЛИ? Може да го испревртите ова и да дадете други нелогични искази, НО сепак е факт дека одмараш кога си изморен и кога се изнаодморуваш тогаш си како нов, или поточно кажано Refreshed како што се вели во Библијата. (otpočinuo i svetkovao)

Како што вели аџија, не пишува дека Господ бил изморен со зборовите "Господ се измори" НО ако ние сме интелектуалци, ако ние имаме малку памет и користиме логика, помеќу редови ќе сватиме зошто Господ се одмарал и потоа после одморот бил како нов, свеќ, одморен.

Друго, можеби вели аџија дека било погрешен превод. ОК, ако е така, тогаш од каде сме сигурни дека само ова е ГРЕШКА? Библијата е голема книга и повеќе од сигурно е дека може да се имаат случено ПОВЕЌЕ ГРЕШКИ како што вели аџија, ај нека бидат во преводот.
И, ако е грешка во преводот, тогаш зошто таа грешка стои и ден денеска, зошто не е исправена порано? И, од кого е признаена верзијата на Кинг Џејмс од каде ХАрбур цитира?
Дали таа ја признавате како Божја Книга? Што со оваа од која јас цитирам, Американса Стандардна Верзија? Дали оваа ја признавате како Божја Книга?
И, како стои во оригиналната Библија (што велите дека ја имало) и на кој јазик е напишана таа,  на кој јазик е зборот , оригиналот, за да можам да видам што навистина значи во превод.

Друго, Зошто да се верува во нешто како догма, без да се бара доказ за тоа, зошто СЛЕПО ВЕРУВАЊЕ?

И за крај, дали прифаќате дека за 6 дена може да се создаде тоа што го создал Господ кога научно е докажано дека за 6 дена неможе да се направи тоа и дека Универзумот и СЕ создадено НЕЕ СОЗДАДЕНО ЗА 6 ДЕНА.

За МЕсенџер, ќе следи друг коментар.
Благодарам.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2006 во 21:49
harbur,

Ne me navredi. Izvini me ti mene ako prozvuchiv taka.

Imam chuvtsvo deka sakas preku kritikuvanjeto na Stariot Zavet da go diskreditiras Hristijanstvoto. Zatoa rekov deka ako sakas da zboruvas za Hristijanstvoto ili ako mislish deka imas nekoi problemi so nego, togas obrni vnimanie na Noviot Zavet i na Isusovite uchenja. Ne gi poistovetuvaj dvete sveti pisanija tuku pravi razlika megju niv.

A ako te interesiraat raboti od Stariot Zavet, kako religiski pisanija nezavisno od Isusovite uchenja i Hristijanstvoto, togas te molam kazi go toa za da znaeme od kakva osnova poagjas i kakvi celi imas.

Ne ti se lutam i ne sum navreden, samo sakam da sme iskreni vo razgovorite i da znaeme za sto zboruvame. Se nadevam deka moive zborovi nema da te rastrevozat, tuku samo ke ni pomognat vo vzaemnoto razbiranje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 00:02
Messenger,  секако дека има  на што да се обрне внимание и во Новиот Завет, секако дека и тамо има контрадикторности,  нелогични работи,  секако дека  и  Новиот Завет добро му конк*рира  на Стариот .

Велиш дека Стариот Завет бил за евреите, ОК тогаш, што бара во вашата Библија? Малку нее логично, нели? Нешто да го имаш во своја книга, Света божем, и да речеш ООО ова нее наше, ние само го чуваме така во книгава, иначе не го почитуваме во целост, кога нешто ни одговара тогаш се реферираме тамо, ако нешто не ни одговара и нема што да одоговориме, тогаш едноставно го отфрлуваме како да нее ништо!
Смешно, навистина смешно. Месенџер, искрено ваков коментар на ниско ниво не очекував од тебе, изненаден сум максимално.

Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 00:24
SI SLUSNAL VO ZIVOTOT ZA ,,STILSKI FIGURI,,????

SO KOI STO IZOBILUVAAT ,,SEMITSKITE JAZICI,,??
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 00:32
аладин,  дали и  арапскиот е  дел од  тие семитски јазици?
И, ќе може да се позанимаваш со мојот коментар малку? би ми било мило ако го направиш тоа .

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 00:41
Originally posted by harbur harbur напиша:

9 Iz nosa je njegova sukljao dim, iz usta je njegovih buktio oganj, što proždire, požar je vrcao od njega.

Ова ми личи како опис на ЗМЕЈ од БАЈКА.
Знаете, дим низ нос, оган низ уста и тн .. уште криља фалат.

Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 00:47
ABEEEEEEEEE  IM VELAM JA DZABE AMA NE ME ME SLUSAAT!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 01:08
Originally posted by aladin aladin напиша:

ABEEEEEEEEE  IM VELAM JA DZABE AMA NE ME ME SLUSAAT!

и јас им велам дека е џабе христијанството, џабе е Библијата, тие пак не ме слушаат!
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 06:59
Originally posted by аџија аџија напиша:

Супер. Мохамед нешто препишал, ама изгледа бил слаб со писменоста, па поише криво препишал ама ако ви е тоа догма, ок.
ХА ХА ; ХА LOLLOLLOL
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 11:31
со ваков вид на коментар, каков што е  на орто и на аџија  кој орто го цитирал ..... ништо .
Пак ве молам, ова коментирајте го=

17 It is a sign between me and the children of Israel for ever: for in six days Jehovah made heaven and earth, and on the seventh day he rested, and was refreshed.

Јас ова го зедов од American Standard Version на Библијата за која во истата се вели

TRANSLATED FROM THE ORIGINAL LANGUAGES
BEING THE VERSION SET FORTH A.D. 1611
REVISED A.D. 1881-1885 AND A.D. 1901

Тоа што го прашува харбур е многу интересно, па еве да ви го кажам и на Босански јазик, од Босанска Библија

17 Ona neka bude znak zavjeta između mene i sinova Izraelovih za vječna vremena, jer je u šest dana stvorio Gospod nebo zemlju; ali je sedmi dan otpočinuo i svetkovao."  (Prijevod:Dr IVAN ŠARIĆ Sarajevo, 1942.)

Братот праша некои прашања и му беа одговорени како што му беа одговорени, без обајснување, без храброст за коментирање понатаму.
Јас ќе дадам мој поголем коментар во врска со ова.

Значи, аџија вели дека Господ не се уморил, дека можно е преводот да е грешка и дека тоа така било и така требало да се верува, без размислување, без употреба на памет и факти.

Прво, Кој е овој Јахова кој го создал Светот?
Второ, што ве тера да се одморите? Ако се одмараш треба да чуствуваш замор, иначе нема логика зошто да се одмараш. Едноставно, зборот одмор последица на заморот, ако не се изморен тогаш нема да одмараш, НЕЛИ? Може да го испревртите ова и да дадете други нелогични искази, НО сепак е факт дека одмараш кога си изморен и кога се изнаодморуваш тогаш си како нов, или поточно кажано Refreshed како што се вели во Библијата. (otpočinuo i svetkovao)

Како што вели аџија, не пишува дека Господ бил изморен со зборовите "Господ се измори" НО ако ние сме интелектуалци, ако ние имаме малку памет и користиме логика, помеќу редови ќе сватиме зошто Господ се одмарал и потоа после одморот бил како нов, свеќ, одморен.

Друго, можеби вели аџија дека било погрешен превод. ОК, ако е така, тогаш од каде сме сигурни дека само ова е ГРЕШКА? Библијата е голема книга и повеќе од сигурно е дека може да се имаат случено ПОВЕЌЕ ГРЕШКИ како што вели аџија, ај нека бидат во преводот.
И, ако е грешка во преводот, тогаш зошто таа грешка стои и ден денеска, зошто не е исправена порано? И, од кого е признаена верзијата на Кинг Џејмс од каде ХАрбур цитира?
Дали таа ја признавате како Божја Книга? Што со оваа од која јас цитирам, Американса Стандардна Верзија? Дали оваа ја признавате како Божја Книга?
И, како стои во оригиналната Библија (што велите дека ја имало) и на кој јазик е напишана таа,  на кој јазик е зборот , оригиналот, за да можам да видам што навистина значи во превод.

Друго, Зошто да се верува во нешто како догма, без да се бара доказ за тоа, зошто СЛЕПО ВЕРУВАЊЕ?

И за крај, дали прифаќате дека за 6 дена може да се создаде тоа што го создал Господ кога научно е докажано дека за 6 дена неможе да се направи тоа и дека Универзумот и СЕ создадено НЕЕ СОЗДАДЕНО ЗА 6 ДЕНА.

Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 11:48
НЕ се замарај со објаснување на работи што не ги знаеш.

Кога ќе ми покажеш дека Бог се уморил, тогаш отворете ја пак темата. До тогаш, не ми докажувајте колку сте вие „интелектуалци“, оти се гледа од авион дека не можете една реченица да ја прочитате како што треба.

Значи, за неписмени, злонамерни и „интелктуалци“...

БОГ СЕ ОДМОРИЛ. Престанал да создава тој ден. Не бил уморен, исцрпен, или што ти ја знам. Туку престанал да создава. ТОЛКУ! Сите ваши други аргументи ГИ НЕМА ВО БИБЛИЈАТА. Значи, тие се плод на вашата фантазија и ништо повеќе. А како плод на вашата фантазија, не се достојни за подолг коментар.

А за тоа дека е „докажано дека Универзумот не е создаден за 6 дена“, би ти предложил да прочиташ некоја научна книга... И под НАУЧНА, не мислам од вашите селски исламски даскали, туку од научник како Харвардскиот доктор Стивен Венјберг на пример и книгата „Првите 3 минути“...

Па сеа ти види! Ouch
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 12:02
Аџија,  за да се одмориш  треба да си изморен!  Те молам не го  противречи тоа! Зошто би престанал ти да работиш  ако ете добро ти оди тоа што си го  работиш и  гледаш дека е се ок и гледаш дека  ти неси  изморен .. зошто би се одмарал?

Аџија, за 6те дена сакам СОТЕБЕ ДА РАЗГОВАРА, ова е форум па сеа ти види. Научни книги имам прочитано доволно, па сакам ако и ти имаш прочитано, да го дискутираме тоа што сме го прочитале ТУКА.

Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 12:06
Originally posted by mist mist напиша:

Аџија,  за да се одмориш  треба да си изморен!  Те молам не го  противречи тоа! Зошто би престанал ти да работиш  ако ете добро ти оди тоа што си го  работиш и  гледаш дека е се ок и гледаш дека  ти неси  изморен .. зошто би се одмарал?

Аџија, за 6те дена сакам СОТЕБЕ ДА РАЗГОВАРА, ова е форум па сеа ти види. Научни книги имам прочитано доволно, па сакам ако и ти имаш прочитано, да го дискутираме тоа што сме го прочитале ТУКА.

Тоа дека Бог бил изморен е ТВОЈА ИЗМИСЛИЦА. Го нема во Библијата. Тука завршува аргументот, бидејќи сакаш насила да направиш проблем, кај што нема проблем.

За второто, види вака... Не можам јас да губам време да ти објаснувам основни научни вистини. Оди прочитај нешто, а после тоа дојди да дискутираме. Јас ти посочив дека не само што си во заблуда, туку дека целиот научен свет се врти кон уверувањето дека универзумот е создаден за многу многу кратко време.

Не можам јас сега тебе да те учам на азбуката и на анатомија. Ова е сепак форум за возрасни.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2006 во 12:20
LOL
ти благодарам што ме насмеа аџија.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.