IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 13>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 19:03
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Najiskreno mnogu mi e  zal sto te  gledam pak na forumov

Не се плаши... Тарзан не тепа Ммммм.....

Муслимани... Wink
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 19:20
abe ne se karajte ...

cek da vidam sto e toa sto mi smeta i sto en se soglasuvam
sekund samo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 19:30
Бог во себе го проповеда единствено Христијанството... Св. Дух се вполотува во верникот за да го води по Божјата волја...

Така да јас со тоа генерално немам проблем, освен кога се размислува дека „ние сме богови“... Што е првиот грев на човекот, и неговата загарантирана пропаст...

Пис енд лав...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 19:41
Нинџа, одма да ти кажам дека или си ја утнал дефиницијата за тоа што е Бог, или за тоа што е човек... Ако ние сме богови, тогаш мора да признаеш дека сме многу кревки, глупи, идиоти од богови...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 19:43
Originally posted by rice rice напиша:

GLUPOSTI GOLEMI , ME BOLI STOMAK OD SMEENJELOLLOLLOLLOLLOLLOL

Abe vidi vaka na najgolemite svetski umovi niz istorijata im se smeele bidejki bile pred vremeto ...

A samo da ti kazam deka ova ja sto go zboram elitata na svetskata inteligencija go zastapuva vo svoite dela i filozofski razmisluvanja

Gete, Adler, Yung , Hesse ...no sto da ti zboram sea tebe ...ke ti treba google ili enciklopedija za da pobaras da pronajdes koi bile tie posto poveke od biblijata ( koja sumnjam deka si ja procital ) i Zoki Poki za treto oddelenie ne si otishol podaleku.

Ajd sea smej se pak Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 19:49
Originally posted by nindza nindza напиша:

Originally posted by аџија аџија напиша:

Нинџа, одма да ти кажам дека или си ја утнал дефиницијата за тоа што е Бог, или за тоа што е човек... Ако ние сме богови, тогаш мора да признаеш дека сме многу кревки, глупи, идиоти од богови...

Da taka e krevki sme , glupi ...no ne se site takvi. Bog dal pravo na izbor ... i toj koj ne go sledi ...ne go spoznal ...ke bide krevok , glup itn.

Se sto sozdal okolu nas Bog sozdal preku nas lugeto. Znaci nie lugeto bogovi sme go sozdale toa . Vo taa simbioza nekoj se naoga za poveke blizok do Boga nekoj ne , i zatoa imame poveke ili pomalce ( bogovi na zemjata koi ja razbrale sustinata )

mislam deka ti pojasniv

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 19:53
Ми појасни, ама логиката е се уште кревка. Мислам дека треба да ми објасниш како разбираш поимот Бог? Како што го разбираме во христијанството (вечен/добар/семоќен/сеприсутен/нестворен/семудар/итн.) или поинаку?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:00

Ми појасни, ама логиката е се уште кревка. Мислам дека треба да ми објасниш како разбираш поимот Бог? Како што го разбираме во христијанството (вечен/добар/семоќен/сеприсутен/нестворен/семудар/итн.) или поинаку?

---------------------------------------

Ne bash taka

toj e energija moze da bide i dobar i losh , zavisi so koj kako ... huhhh malce e slozeno za zbor dva samo

Aj ke probam... energijata se vrti u krug i se e povrzano...taka da ako nekoj pravi losho nekogash mu se vraka...i site sme tuka da se usovrshuvame za da go najdeme vistinskiot pat i na kraj da staneme cista energija kako taa sto ja imame vo nas.

Se e krug.

e sea drugi epiteti ...

vecen da ! enerijata ne se gubi menja samo forma
semoken da ...sto moze da e pojako od energijata od koja se pocnalo ?
seprisutna da ...vo sekoj od nas e
nestvoren ??? ne te razbiram ova ...dal go rodil nekoj toa li ??
semudar pa normalno od taa energija pocnuva se i zatoa gi znae site tajni.

ako dades pokonkretni prasanja ke odgovoram posto predolgo i presiroko e da melam neli a bas i ne mi se saka ako ne e konkretno .

Mislam deka se razbirame
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:05
ona sto jas go zboram i go veruvam e vo sustinata na sekoja religija

site pocnale od toj eden izvor no zastranile potoa od nekakvi si sebicni pricini najcesto od religiskite vodachi i vlasta.

Bog e ljubov , bog e energija i se pocnuva i zavrsuva so nego, bog e patot ,ma najkratko ... bog e bog Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:07
Ок, значи разликата е во дуализмот што го гледаш во Бог (добар/лош), од што произлегува дека не веруваш во Неговата Совршеност? Гностиците на пример, верувале дека „бог“ демијург, не бил совршен, туку некој ај да не речам, малце збркан бог, кој го направил светот каков што е, по грешка...

Прашањето кое останува од онтолошка гледна точка е како може врвната, семудра, семоќна сила да биде несовршена? Тоа е голема контрадикторност...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:18

Ок, значи разликата е во дуализмот што го гледаш во Бог (добар/лош), од што произлегува дека не веруваш во Неговата Совршеност?

cekaj malce
Ako e dobar i losh ne znaci deka ne e sovrshen ... dobroto samo za tebe e sovrsheno ?? Pa ako e taka non stop bi bil ubav soncev den ? non stop bi bilo sreca , bi nemalo vojni , glad...

Bash poradi toa sto znae da bide i losh i dobar e sovrshen i toa bash pokazuva deka e slicen so lugeto... isto kako sto sme nie napraveni po negova lika i temperament... nekad sme dobri praime najhumani dela nekad sme loshi ... Takov e i bog ...kolku pati si cul umiraat deca bez vrska... bolesti, saobracajki... ? Toa e dobro ne e ...no se slucuva. I toa e Bozje delo ...no toa se e poradi nekoja pricina koja energijata Bogot ja znae ... a nie malite Bogovi nekogash mozebi ke ja doznaeme.

Bash deka ima i mani negativni strani e i sovrshen i poblizok do nas dokaz poveke deka i nie sme bogovi...stvoreni po negov terk.

-----------------------------------

Гностиците на пример, верувале дека „бог“ демијург, не бил совршен, туку некој ај да не речам, малце збркан бог, кој го направил светот каков што е, по грешка...

za ova ne bi rekol deka e bash taka ama ne sum eptem kompetenten da ti kontriram ..no toa ne menja stvar ...ja kazuem ja sto mislam i osecam

Прашањето кое останува од онтолошка гледна точка е како може врвната, семудра, семоќна сила да биде несовршена? Тоа е голема контрадикторност...

Za ova pojasniv pogore ...sovrshena e iako taka ni se cini deka e nesovrshena

si ja cul onaa starata pogovorka :

Pa koj znae zasto e toa dobro ??? e ima nesto vo toa neli ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:29
За гностиците е гарант така: верувале во демијург, помало божество кое го створило светот, кој е во спрега контр соврешениот возвишен Бог.

Тука не сум баш сигурен дека стоиш на цврсто тло... Злото и Соврешноста немаат баш ама никаква допирна точка. Всушност, злото е се што е спротивно на редот, на совршеноста. Злото е всушност анархија. Затоа Бог како Семудар и Совршен, може да биде само Добар, а никако и причинител на злото. Оној кој е Семудар, бидејќи знае се, секогаш го одбира доброто (иако има слобода на избор), бидејќи злото е секогаш немудар избор...

Аргументацијата оди вака отприлика:

1. Бог е Совршен
2. Совршеноста е ред
3. Злото е неред
4. Соврешноста е спротивна на злото
5. Бог е спротивен на злото
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:40

За гностиците е гарант така: верувале во демијург, помало божество кое го створило светот, кој е во спрега контр соврешениот возвишен Бог.

Тука не сум баш сигурен дека стоиш на цврсто тло... Злото и Соврешноста немаат баш ама никаква допирна точка. Всушност, злото е се што е спротивно на редот, на совршеноста. Злото е всушност анархија. Затоа Бог како Семудар и Совршен, може да биде само Добар, а никако и причинител на злото. Оној кој е Семудар, бидејќи знае се, секогаш го одбира доброто (иако има слобода на избор), бидејќи злото е секогаш немудар избор...

Аргументацијата оди вака отприлика:

1. Бог е Совршен
2. Совршеноста е ред
3. Злото е неред
4. Соврешноста е спротивна на злото
5. Бог е спротивен на злото

Ok e ako e taka...zasto togash sovrsheniot BOG go dozvoluva ZLOTO ???

zasto ne go sprechi ako e semoken a semoken e ?

jas toa vaka go razbiram

bog ostavil da ima i dobro i zlo . I sekoj si ima svoj pat po koj ke trgne dal dobar dal zol. Sekoj covek moze da izbira. Toa e najgolemiot dar.

E sea za zloto kako del od prirodata na Boga. Sovrshen e da... i sozdava i nered, sozdava i nesreki ( no toa e samo nuzno zlo da se vospostavi pak red vo energijata )

Ako bi bil samo sovrsen zatoa sto e dobar ako sak ke gi spreci koga saka... a zasto on ne go pravi toa ??

zatoa sto eva zemala jabolko pa ne mrzi sea site ispastame radi toa ??

Ne e taka.. Bog e energija ...taa ne e nitu losha nitu dobra ednosatvno postoi ...i koj kako ke ja javne i ke ja razbere taa energija i dopre do boga vo sebe taka i ke mu bide.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:45
Негацијата на доброто е зло. Св. Августин ќе каже дека злото не е створено, туку е последица на доброто - секогаш кога има нешто добро, може да биде уништено и извитоперено, т.е. да има зло. Затоа Бог не го „спречува“ злото, бидејќи злото е во сите нас, и за да го спречи, би требало се што создаде да уништи. А Бог е љубов, Тој сака да го уништи злото преку наше усовршување, а не преку уништување на тоа што го создаде...

Совршенството никогаш не може да подржува и потикнува зло... Едноставно не држи вода...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.