|
ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие |
Внеси реплика | страница <1 23456 18> |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas rekov da ne go poistovetuvate abortusot kako izlez od nesakanata bremenost so eutanazijata kako edno resenie za spasot na zivotot na majkata ili terminiranje na egzistencijata na eventualnoto novorodenche koe sekako nema da zivee dolgo i vo normalna humana sostojba. Mislev deka toa se podrazbira vo mojot prethodent post, ama izgleda trebase da se doobjasnam. Moite prethodno postaveni prasanja ostanuvaat na masata. Vasite odgovori na niv ke bidat vsushnost i odgovorot na prvichnoto prashanje: dali ste za eutanazija ili ne. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Те разбирам...
Проблемот е длабок. Човекот е способен да го одржи телото во живот, многу подолго отколку во нормални услови тоа би било можно, но нема начин да го одржи достоинството на тој човек... Затоа еутаназијата станува воопшто опција... |
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bash poradi toa dostoinstvo sakam za sebe eutanazija ako dojdam vo takva situacija vo koja moeto ziveenje bi bilo samo machenje za mene i tie okolu mene
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ок тоа е јасно... Прашањето што останува е што правиме со тоа што животот и смртта се единствено право на Креаторот?
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ti spomna nesto za otecot SV.Augustin koj odbival da zeme lekovi,pa vidi masinata od koja se zavisni lugjeto ja igra ulogata na Bog,ako ne postoi masinata Bog ke go upokoi toj bolen covek,znaci doktorite so masinite ja igraat ulogata na Bog ,so koe pravo?
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не Августин не одбивал да земе лекови, туку одобрувал човек пред смрт, ако е во маки, да престане да зема лек кој го одржува во живот, и со тоа тој умира. Во право си, нешто слично со исклучување на машините...
Проблемот е што Св. Писмо и Отците никогаш не го поистоветувале „играњето Бог“ со работење во полза на животот, туку само кога доаѓа до негово одземање. Напротив, да не се спаси, да не се сочува живот, е секогаш сметано за грев. Ова се исклучителни ситуации, во кои, ете не го знам одговорот... |
|
oblachinja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сакаш да кажеш дека протестантската црква нема став по ова прашање или ти лично сметаш ека не е лесно да се дојде до одговор
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нашите цркви и верници, се речиси без исклучок против еутаназија. Сакав само да потенцирам дека за мене лично немам одговор, во оние најтешките ситуации... Инаку не би одобрил за човек инвалид, за терминално болен но без болки, ни за бебе со ментално или телесно заостанување но без некакви физички болки...
|
|
maja
Сениор Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eutanazija ubistvo od milosrdie...
Na bolniot potrebno e da mu se ovozmozi sto polesno i da se namali bolkata i samiot da ja doceka smrtta.No nikoj normalen ne moze da gleda da pati covekot a da ne prevzemi nisto za da mu pomogne vo poslednite denovi od negoviot zivot da gi pomine bez stradanje. Eutanazija da se "ubie" nekoj za da mu se namalat stradanjata... Dali moze da e cista svesta na onoj koj ja izvrshuva eutanazijata ili pak toa e negova dolznost koja mora da ja izvrshi, zarem nema ni malku nada vo nego deka bolniot moze da ima malo podobruvanje..ili se raboti za slucaevi koi nemaat nadez, koi ednostavno bolesta celosno gi opfaka. Na ova bi dodala na primer, edno golemo vrvno delo samo avtorot e toj koj moze da go ponisti sto e nesporedlivo so covekot na koj samo Gospod moze da mu go odzeme zivotot ili ako sakate negovata sudbina.Eutanazijata ne moze da bide nicija sudbina vo toa sum sigurna.Na medicinata ova ne i e naucna disciplina, znaci kade e sigurnosta deka smrtta e neminovna i treba da se upotreebi vo ovoj slucaj ?? Ni samata nemam odgovor kolku i dali treba da se priimeni istata.Koga veke treba ,kade ke bide dusha na onoj koj ja izvrshuva ?A ako se upotrebi eutanazija, od edna strana se namaluvaat nevidenite stradanja i teshkotii na bolniot vo vakvite negovi bolni stradanja.Nemozam nikako da ja definiram eutanazija, dali sim za istata ili ne.... |
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Баш така. Иронијата е што дури има медицински случаи, каде луѓе прогласени за тотално безнадежни, ете одненадеж оздравеле, без некое објаснување. Значи секогаш постои шанса човекот да преживее... Па дури и после децении во кома... Значи убиството, сепак останува убиство, бидејќи ја одзема барем таа микроскопска надеж дека Севишниот ќе стори нешто за подобро...
|
|
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
epa eutanazija istovremeno e i zlosotrsto i usluga....ama sepak sum
za...poso zosto covek koj so vekje ne e covek samo mehanicki mu
funkcionira odreden del od teloto da se odrzuva na aprati....taka moze
vecno????
sepa sum za....so znam.... Изменето од Alekta - 17.Декември.2006 во 18:20 |
|
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
|
BiG_kIsS
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Крајно сериозна во с'e Регистриран: 01.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И јас сум за.... Зашто да се мачи и човекот аи сите околку него да се
мачат.... Не би сакала да бидам зависна од некои апарати кога ќе
остарам и да живеам само поради нив......
|
|
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МАЈА, ТИ СИ ВО ИТАЛИЈА ЗАР НЕ?
Италијанец бара право на достоинствена смрт Случајот на Велби (60), кој боледува од дистрофија на мускулите и е целосно неподвижен, ја подели јавноста во Италија Стотици Италијанци прексиноќа излегоа на мирни протести во Рим
откако судот ја отфрли молбата на парализираниот Пјерџорџо Велби да му
се дозволи евтаназија, јави Б-92. |
|
oblachinja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e za vakov slucaj komentirav,chovekot i bog bi go upokoil i ne bi dozvolil machenje ako ne se doktorite koi mu go pravat zivotot nepodnosliv,vsushnost toa ne e bozji zivot,toa e agonija do beskraj prodolzena so pomosh na mashini i doktori
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |