IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 18>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 20:15
Originally posted by аџија аџија напиша:

Поврзувањето со аботусот е неминовно, Мессенгер, бидејќи и оваа практика во античка грција се нарекувала еутназија - особено кога се убивало новороденче со некаква мана. Сега процесот е таков да еутаназија, (абортус) може да се изврши уште додека е во утробата на мајката, а не да се чека да се види бебето при раѓање.

Jas rekov da ne go poistovetuvate abortusot kako izlez od nesakanata bremenost so eutanazijata kako edno resenie za spasot na zivotot na majkata ili terminiranje na egzistencijata na eventualnoto novorodenche koe sekako nema da zivee dolgo i vo normalna humana sostojba.

Mislev deka toa se podrazbira vo mojot prethodent post, ama izgleda trebase da se doobjasnam.

Moite prethodno postaveni prasanja ostanuvaat na masata. Vasite odgovori na niv ke bidat vsushnost i odgovorot na prvichnoto prashanje: dali ste za eutanazija ili ne.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 23:57
Те разбирам...

Проблемот е длабок. Човекот е способен да го одржи телото во живот, многу подолго отколку во нормални услови тоа би било можно, но нема начин да го одржи достоинството на тој човек... Затоа еутаназијата станува воопшто опција...
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2006 во 10:22
Bash poradi toa dostoinstvo sakam za sebe eutanazija ako dojdam vo takva situacija vo koja moeto ziveenje bi bilo samo machenje za mene i tie okolu mene
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2006 во 11:51
Ок тоа е јасно... Прашањето што останува е што правиме со тоа што животот и смртта се единствено право на Креаторот?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2006 во 12:06
Ti spomna nesto za otecot SV.Augustin koj odbival da zeme lekovi,pa vidi masinata od koja se zavisni lugjeto ja igra ulogata na Bog,ako ne postoi masinata Bog ke go upokoi toj bolen covek,znaci doktorite so masinite ja igraat ulogata na Bog ,so koe pravo?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2006 во 12:11
Не Августин не одбивал да земе лекови, туку одобрувал човек пред смрт, ако е во маки, да престане да зема лек кој го одржува во живот, и со тоа тој умира. Во право си, нешто слично со исклучување на машините...

Проблемот е што Св. Писмо и Отците никогаш не го поистоветувале „играњето Бог“ со работење во полза на животот, туку само кога доаѓа до негово одземање. Напротив, да не се спаси, да не се сочува живот, е секогаш сметано за грев. Ова се исклучителни ситуации, во кои, ете не го знам одговорот...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2006 во 21:31
 Сакаш да кажеш дека протестантската црква нема став по ова прашање или ти лично сметаш ека не е лесно да се дојде до одговор
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2006 во 23:55
Нашите цркви и верници, се речиси без исклучок против еутаназија. Сакав само да потенцирам дека за мене лично немам одговор, во оние најтешките ситуации... Инаку не би одобрил за човек инвалид, за терминално болен но без болки, ни за бебе со ментално или телесно заостанување но без некакви физички болки...
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 16:01
Eutanazija ubistvo od milosrdie...

Na bolniot potrebno e da mu se ovozmozi sto polesno i da se namali bolkata i samiot da ja doceka smrtta.No nikoj normalen ne moze da gleda da pati covekot a da ne prevzemi nisto za da mu pomogne vo poslednite denovi od negoviot zivot da gi pomine bez stradanje.

Eutanazija da se "ubie" nekoj za da mu se namalat stradanjata...
Dali moze da e cista svesta na onoj koj ja izvrshuva eutanazijata ili pak toa e negova dolznost koja mora da ja izvrshi, zarem nema ni malku nada vo nego deka bolniot moze da ima malo podobruvanje..ili se raboti za slucaevi koi nemaat nadez, koi ednostavno bolesta celosno gi opfaka.

Na ova bi dodala na primer, edno golemo vrvno delo samo avtorot e toj koj moze da go ponisti sto e nesporedlivo so covekot na koj samo Gospod moze da mu go odzeme zivotot ili ako sakate negovata sudbina.Eutanazijata ne moze da bide nicija sudbina vo toa sum sigurna.Na medicinata ova ne i e naucna disciplina, znaci kade e sigurnosta deka smrtta e neminovna i treba da se upotreebi vo ovoj slucaj ??

Ni samata nemam odgovor kolku i dali treba da se priimeni istata.Koga veke treba ,kade ke bide dusha na onoj koj ja izvrshuva ?A ako se upotrebi eutanazija, od edna strana se namaluvaat nevidenite stradanja i teshkotii na bolniot vo vakvite negovi bolni stradanja.Nemozam nikako da ja definiram eutanazija, dali sim za istata ili ne....
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 16:05
Баш така. Иронијата е што дури има медицински случаи, каде луѓе прогласени за тотално безнадежни, ете одненадеж оздравеле, без некое објаснување. Значи секогаш постои шанса човекот да преживее... Па дури и после децении во кома... Значи убиството, сепак останува убиство, бидејќи ја одзема барем таа микроскопска надеж дека Севишниот ќе стори нешто за подобро...
Кон врв
Alekta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2005
Поени: 8670
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 18:20
epa eutanazija istovremeno e i zlosotrsto i usluga....ama sepak sum za...poso zosto covek koj so vekje ne e covek samo mehanicki mu funkcionira odreden del od teloto da se odrzuva na aprati....taka moze vecno????Confused
sepa sum za....so znam....Confused

Изменето од Alekta - 17.Декември.2006 во 18:20
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
Кон врв
BiG_kIsS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Крајно сериозна во с'e

Регистриран: 01.Ноември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 8373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiG_kIsS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2006 во 18:44
И јас сум за.... Зашто да се мачи и човекот аи сите околку него да се мачат.... Не би сакала да бидам зависна од некои апарати кога ќе остарам и да живеам само поради нив......
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2006 во 11:57
МАЈА, ТИ СИ ВО ИТАЛИЈА ЗАР НЕ?

Италијанец бара право на достоинствена смрт

Случајот на Велби (60), кој боледува од дистрофија на мускулите и е целосно неподвижен, ја подели јавноста во Италија

Стотици Италијанци прексиноќа излегоа на мирни протести во Рим откако судот ја отфрли молбата на парализираниот Пјерџорџо Велби да му се дозволи евтаназија, јави Б-92.

Во пресудата се наведува дека пациентот има право да одлучи за своето лекување, но се додава дека должност на лекарите е да го одржуваат во живот.

Случајот на 60-годишниот Велби, кој боледува од дистрофија на мускулите и е целосно неподвижен, ја подели јавноста во Италија, каде што евтаназијата не е легална и се казнува со затвор до 15 години.

Велби, кој дише на апарати, комуницира преку компјутер на кој со движење на очите ги избира буквите што се испишуваат на мониторот. Тој неколкупати досега се појави во телевизиски емисии, а есенва испрати писмо и до претседателот Џорџо Наполитано во кое побара да му дозволи да го заврши својот живот.

- Јас го сакам животот. Животот е жена што ве сака, вечера со пријателите и прошетка по дождлив ден. Сметам дека смртта е ужасна, но она што мене ми остана не е живот туку вештачко одржување на биолошките функции. Кога човек чија болест е неизлечива одлучи да се откаже од сите што ги сака и побара да се прекине со вештачкото преживување, мислам дека неговата желба треба да се почитува. Затоа, Пјерџорџо Велби бара целосна анестезија и исклучување на апаратите за дишење - се вели во писмото упатено до шефот на италијанската држава.

По ова, случајот Велби излезе во јавноста, а претседателот Наполитано побара парламентот да го разгледа барањето на болниот. Во јавната дебата се вклучи и Римокатоличката црква, која ги повтори категоричните ставови дека е против убиството од милосрдие.

- Никој нема право да му одземе живот на друго човечко суштество. Животот е подарен од Бог и треба да се заштити - изјави кардиналот Хавиер Лозан Бараган.

Против пресудата се побунија пратеници на десницата, но и на владејачките социјалисти, кои најавија дека ќе побараат посебна седница на парламентот за легализирање на убиството од милосрдие.

Последните истражувања покажуваат дека 58 отсто од жителите на Италија поддржуваат убиство од милосрдие на пациенти што боледуваат од неизлечиви болести.

Евтаназијата засега е дозволена во три европски држави - Швајцарија, Белгија и Холандија, каде што законите во целост ги дефинираат условите под кои лекарите смеат да ја извршат постапката.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2006 во 12:07
e za vakov slucaj komentirav,chovekot i bog bi go upokoil i ne bi dozvolil machenje ako ne se doktorite koi mu go pravat zivotot nepodnosliv,vsushnost toa ne e bozji zivot,toa e agonija do beskraj prodolzena so pomosh na mashini i doktoriCry
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.