IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 18>
Автор
Порака
ivana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Госпожа Грофица

Регистриран: 14.Април.2005
Статус: Офлајн
Поени: 3327
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:20
Originally posted by sensei sensei напиша:

da, nekoi si go zemaat i toa za pravo, no ne znaci deka se vo pravo.

многу е суптилна темава...а што ако едноставно не се ниту спремни ниту зрели за ново човечко суштество?

а дали при дијагностицирање на сериозна аномалија на ембрион имаме право на абортус?
Motivation is game in my hands
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:24
Наукава е стигната до некаде, ама не е стигната до не знам каде... Има ситуации кои се едноставно големи непознаници?

Лично сум против абортус во речиси секоја ситуација. Тоа е сепак човечки плод, кој Бог има единствено право да го одземе. Бременоста исто така не е ПРАВО, има луѓе што едноставно колку и да сакаат не можат да имаат деца...

Но има и тенки линии...

Што со дете кое е плод на силување? Абортус или не?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Госпожа Грофица

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:27
Originally posted by аџија аџија напиша:

Што со дете кое е плод на силување? Абортус или не?

ако одиме по твојата логика.. и тоа е дете....Wink
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:31
Па за мене е дете, ама ај шо мислите вие ме интересира?
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:32
Originally posted by ivana ivana напиша:

Originally posted by sensei sensei напиша:

da, nekoi si go zemaat i toa za pravo, no ne znaci deka se vo pravo.

многу е суптилна темава...а што ако едноставно не се ниту спремни ниту зрели за ново човечко суштество?

а дали при дијагностицирање на сериозна аномалија на ембрион имаме право на абортус?

Slucaite koi gi spomnuvas dali se 5% od abortusite. Na tv ili vo vesnik imase statistika deka vo MK ima 30.000 abortusi godisno. Se prasuva li nekoj sto stanuva so tie devojki? Kakvo e nivnoto reproduktivno zdravje, za kolku e zgolemena verojatnosta na dobijat rak na dojka?
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Госпожа Грофица

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:38
Не веројатно, или само оној кој може некаква материјална корист да извече од ваков факт, ваква статистика.

30.000, 83 дневно Shocked ова е одличен показател дека треба да се поработи на едукација
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Госпожа Грофица

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:40
а тие 5% случаи ги спомнав како граничен пример за кои што абортусот треб ада е дозволен. доколку постои сериозна аномалија.

Неспремноста за дете моментот и исто така дискутабилна. Многу не се ама од немуакет пребрзо созреваат па се спремни за 9 месеци. Колку толку Smile
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:43
Што се однесува до аномалиите кај фетусот, доколку се открие во раната бременост, самите доктори инсистираат на абортус..Доколку се работи за тешка аномалија опасна и за детето и за мајката..

Што се однесува за еутаназија на болен сум против... Тоа немокно суштество свесно или не во кревет вегетирајки не ни може да си го искаже ставот... Тоа што бог го создал сам нека пресуди и кога и како ке си го земе...јас не сум таа да одлучувам нечиј живот да прекинувам и нема да го прекинам..Дали се работело за моите најблиски да ми вегетираат, нема да ми биде тешко да му говорам поред кревет макар и книга читала...Ке се надевам на чудо, а ако не ке се помирам кога ке почине.. Вака ако потпишам цел живот ќе ме гони тој потпис како убиец...

Имаше една моментална ситуација кога требаше за мене да стават потпис..никој не се сложи, како ми било шкртнато така.. Станав следниот ден како ништо да не било...Замислете што ке беѓше да ме исклучеа..

така да еден создава и еден одлучува..
Јас ке седам и гледам тој живот да биде поудобен иако не ми врака со зборови, ќе се радувам што можам и да го допирам тоа тело со љубов.. мака?? не љубов и поврзаност е во прашање, мака не..
Се надевам се разбираме..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Госпожа Грофица

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:45
Originally posted by natalija natalija напиша:

Тоа што бог го создал сам нека пресуди и кога и како ке си го земе...

да, ама со апаратите човекот си игра Бог
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:45

Не веројатно, или само оној кој може некаква материјална корист да извече од ваков факт, ваква статистика.

30.000, 83 дневно Shocked ова е одличен показател дека треба да се поработи на едукација

да, мила и на едукацијата на младите и на државава каде многу во брачна состојба ради неможност се одлучуваат на овој подвиг...
Статистиката се зголемува од ден на ден.. Забораваат дека треба да се разможуваме и даруваме живот..а не прекинуваме од непромисленост..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:47

Originally posted by natalija natalija напиша:

Тоа што бог го создал сам нека пресуди и кога и како ке си го земе...

Не ме дочита?? не верувам секогаш дочитуваш и размислуваш Ивана...
секој со својата судбина, не може секој да легне и мирно да си шпочине како сите што сакаме... Секој живот си има тежина, не е се мед и млеко..Како би осетиле дека сме живи и опстојуваме доколку нема за жал вакви тешки трзавици?? како ке го цениме повеке животот доколку не се намачиме малку.. Најлесно е пулл д плаг и завршена работа... Мене би ме изела совест..
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:47
Originally posted by аџија аџија напиша:

Па за мене е дете, ама ај шо мислите вие ме интересира?

ako e bebeto plod na siluvanje,zavisi od mnogu faktori...mnogu teska rabotaCrykako prvo i jas da se najdam vo takva situacija iskreno neznam sto bi napravila,vaka ne sakam abortusi makar i 5 deca rodila,ama vo takva situacija sigurno bi se odlucila na abortus pa makar cel zivot bila gresna poradi toa..neznam...a ima sega eden mnogu ubav film za edno dete plod na siluvanje vo Bosna koe majkata ke resi da go rodi i neizmerno go saka.....
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:51

Sto rabotat togas stoticite privatni ginekoloski orginacii? Ne tvrdam deka toa e definitivnata brojka, no sigurno e seuste frapantna iako mozebi nesto pomala.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 11:53

Ivana vo pravo si,samo navistina e ova golem problem,za sebe licno ako se najdam vo takva situacija sakam eutanazija,megjutoa dali nekoj ke se soglasi da izvrsi,toa neznam,zatoa sto i jas za sebe opravduvam,ama da go storam toa na drug ne bi mozelaCrymnogu konfuzna i teska tema
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.