IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Рајот според Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рајот според Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
Автор
Порака
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Рајот според Библијата
    Испратена: 27.Октомври.2006 во 19:48
Му благодарам на Миралем што се потруди да каже накратко во врска со Рајот кој Алах им го ветил на верниците.
Гледам сега и другиот брат отворил тема за ДЕТАЛНО да објасни како е прикажан рајот во к*ранот, му благодарам и нему.
Сега, поради тоа што ептен имаше прашување за рајот во исламот, јас ја отварам оваа тема за да ми се објасни мене па и на другите муслимани КАКО Е РАЈОТ СПОРЕД БИБЛИЈАТА? што Библијата кажува за Рајот, што Исус кажал за Рајот, каков е РАјот претставен во христијанстово.
Молам како што браќата муслимани го прават тоа објаснување на рајот, детално, со цитати, на ист начин да се прикаже и од не-муслиманите, во случајов христијаните па да видиме може на некому ќе му се допадне рајот христијански!! Shocked
Кон врв
abu al zarkawi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Август.2005
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abu al zarkawi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2006 во 19:58

Bas bi sakal i ja da doznam sto veli Biblijata za Rajot... ,bi bilo redno sega "Pravoslavie" da objasni nesto okolu toa .normalno i drugite se dobrodojdeni.

Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2006 во 20:33
Не се навредувајте, но не сте компетентни вие да зборувате за рајот според Библијата. Ако некој од нас сака да пишува и да се докажува, може, ама вие немате што да кажете на оваа тема, затоа подобро е да не се отвора.

Поздрав.
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2006 во 20:47
мислам имаме неспоразум тука, јас несум компетентен да зборувам за рајот прикажан во Библијата .. ОК СЕ СЛОЖУВАМ ако викаш така така нека биде, НО јас барам некој хритијанин да зборува за тоа .. како што тој некој хритијанин е компетентен да кажува за рајот прикажан во к*ранот па мислам дека може да каже и збор два за рајот во Библијата .. сваќаш што зборам?
Поздрав и тебе аџија!
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 15:02

Цитирај Бог не е физичко лице и за Него не може да се зборува во физичка  смисла.

Neli Isus (za kogo velite deka e Bog) bese Fizicko lice ? Isus jasno i precizno rekol: "Bog nikogas nikoj ne go videl a vie ni glasot negov ne ste go cule" Dodeka site go gledale.
Daj mi eden edinstven citat od biblijata kade Isus rekol "Jas sum Bog" ako najdes jas prifakjam Hristijanstvo. NEMA!!! Najdi mi pasus kade se veli "Jas sum Bog" ili "Molite mi se mene"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 18:13
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Цитирај Бог не е физичко лице и за Него не може да се зборува во физичка  смисла.

Neli Isus (za kogo velite deka e Bog) bese Fizicko lice ? Isus jasno i precizno rekol: "Bog nikogas nikoj ne go videl a vie ni glasot negov ne ste go cule" Dodeka site go gledale.
Daj mi eden edinstven citat od biblijata kade Isus rekol "Jas sum Bog" ako najdes jas prifakjam Hristijanstvo. NEMA!!! Najdi mi pasus kade se veli "Jas sum Bog" ili "Molite mi se mene"

Моја среќа што бараш само еден, пошто ќе требаше да го преплавам форумов ако требаше сите да ги извадам.Ouch

„Јас и Таткото сме Едно“ - Исус.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 00:00
Ова значи Царството Божјо да дојде на земјата! Значи рајот, како категорија на совршенство, не е далечно место со парфимирана или непарфимирана пот, со тоалети или без, туку Царството Божјо (царство на правда, царство каде сиромашниот живее достоинствено, каде што никој не смее да го искористува никого итн.) треба да дојде овде помеѓу нас. Тоа шо викаш ти „глеј од чега живиш“ е баш тоа. Не треба да веруваме во небесен рај, а во меѓувреме овде на земјата да правиме пекол (како што прават некои религиски фанатици за жал и се китат со слики од терористи!). Напротив, вербата во небесен рај е исто така и надеж (молба!) за подобро општество, за Царството на Мирот и Правдата да дојде овде помеѓу нас...

Изменето од Pravoslavie - 24.Ноември.2006 во 09:55
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 00:17
Многу јасен и потполно вистинит.Со ова се докажува дека Христијанството е баш како што Исус го опишал не повеке не помалку од човечка љубов,Љубов спрема се она што е околу тебе за да можеш да го доживееш и мирот свој како рај.Браво за Аџија овакво објаснување од Исламциве не видов и незнам зошто тие неможат да го објаснат нивниот рај ни со илјада текстови а камоли вака со пет шест реченици.
Е тоа е вера,Љубовта ги зацврснува луѓето но Љубовта бара и разбирањеWink
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 01:37
Нинџа, пошо те гледам најразбран овде, реков ај тебе да ти понудам една медитација (за да си ја имаш као резерва Wink) на нешто што верувам ќе ти се вклопи во твојов шаблон.

Молитвата Оче Наш, вели во еден дел „Нека дојде Царството Твое, како што е на небото, така и на Земјата“.

Brej dolga tema sea kako da raspravam... bog e vo nas ( energija ne e bitno ime ) e sea toj e vo nas i toj e nashata potsvest...

i potsvesta veli :

carstvoto tvoe... kako ke posakas kako ti e ubavo neka ti bide... i na neboto ( potsvesniot del koj ne go znaeme ) i na zemjata ( realniot zivot )

A sea ako nekoj si zamislja toaleti ako de  i toa e ubavo se dodeka ne misli loso na drugite... zatoa sto se se vraka kad tad

Не треба да веруваме во небесен рај, а во меѓувреме овде на земјата да правиме пекол (како што прават некои религиски фанатици за жал и се китат со слики од терористи!).

- jas vikam treba da veruvame vo sebe i vo bog vo sebe , a ako stvarno veruvame nikad nema da bideme zli ... Vo niedna prilika ...

Ima vistinski vernici i muslimani koi osoznale nemojte taka...no da se povikuva samo ...ne nie sme najdobri , vie pojma nemate e shovinizam i da ne recam u najmanja ruka neonacizam.

Zatoa ja vikam gledaj od cega zivish i kako zivish... a drugite neka si go izberat svojot pat...

Zatoa sto eden e patot i sekoj si go odi...no ne e dobro da kazuva deka tugiot pat e gresen a tvojot e najdobar.

Na bog ne mu trebaat kazuvachi...i turisticki vodachi...toj e semoken ...sto ke mu se koga toj e vo nas ..i vistinskiot vernik ke si napravi raj tuka na zemjata .

Koga ?

Koga ke najde smirenost so sebe , tek togas moze da najde mir so drugite...

E taka nindza je rekao svoje Wink

Изменето од Pravoslavie - 24.Ноември.2006 во 09:55
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 01:39
Mudriot e sekogash nastrana od se i samo taka e del od celoto.

Mudriot ne se nametnuva nitu bara fala za negovite dela...mudriot miruva bidejki go nasol svojot pat !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 02:00
Миралеме еве ке пробам да ти објаснам само не знам колку ке можеш да ме сватиш
Бог не е физичко лице и за Него не може да се зборува во физичка  смисла.Проблемот е во човековото ограничено сваќање за времето и просторот. Света Тројица се три посебни личности, али една суштина. Тоа што е во Свето Писмо е така кажано, како еден поред друг, тоа е во времето и просторот. Многу духовни и нематеријални работи се изразуваат со нашиот, човечки речник,со кој мораме да се служиме за да нешто разбереме. Човечкиот речник и човековото сваќање се многу ниски да би можеле да ја објасниме суштината Божија. Ајде Миралеме пробај на една мравка да и објасниш кој си ти, и кој е твојот творец! А разлика помеѓу Тебе и една мравка е многу мала затоа што сите работи ги зборуваш со омраза и ги сваќаш фанатички како во к*ранот.Бог живее надвор од времето и надвор од  просторот, и Он воопшто нема никакви "страни". Бог е неограничен. Бог е насекаде и на секое место, исполнувајќи се во вселената.Кога се вели дака Господ Исус Христос седи од десната страна на Бога и Оца,се мисли на почесно место кое му е укажано како Син Божиј. И ние велиме дека  некој е  далеку од Бога или е во Божја близина. Со тоа се мисли на духовната состојба, а не на физичка одалеченост. Као што и тебе јас би ти рекол: "Сега си блиску да сватиш за што се работи"А всушност ти си многу далеку, не мислам на физичка близина, зар не? Човековиот ум дека е ограничен ,знаеме одавна зошто ниту можеме да замислиме дека  овај свет, цела вселена, е бескрајна, нити да  сватиме дали има некаде свој крај. Пробај па ќе се увериш. Ни едното ни другото не може да влезе во твојата глава, а камоли сам Господ Бог наш Исус Христос

--------------------------------------------------------

Jas ne go razbiram toa taka

svetoto trojstvo e skrieno vo svest potsvest i nadsvest ...sea toa e mnogu tesko da Vi pojasnuvam ...ne deka ne ste pametni da razberete ama ne ste spremni se uste nieden od Vas da go spoznaete toj fakt ...

Ne deka se praam najpameten ili sum otkril Amerika ama koa ke razmislite ima logika , mnogu golema, ama treba mnogu prethdno da ste zapoznaeni so ovie prethodni sekvencii na covekovata psiha koi gi napomnav.Ma ako Vi kazam ke Vi se smeni zivotot i moze da poludite na kraj zatoa poleka ne se uzrujavajte...poleka Wink

Изменето од Pravoslavie - 24.Ноември.2006 во 09:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 02:05
Kakov e rajot?

Pa rajot ni e daden na nas uste koga sme se rodile...ova e rajot... sve imame jebiga samo sme tupi i nekad slepi pa ne go gledame toa... nekad ne lazat setilata nekad lugeto...no ova e rajot... a potoa energijata pominuva vo druga forma... i pak kruzi ...i toa e toa

Mnogu prosto Wink
Кон врв
NellaBella Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Октомври.2006
Локација: Macedonia
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NellaBella Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 02:26
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

†Pred se molam za mir na forumov, pred da istknam nekoi citati, go potsetuvam Miralem sto napisa- Daj mi eden edinstven citat od biblijata kade Isus rekol "Jas sum Bog" ako najdes jas prifakjam Hristijanstvo...
Za coveckiot razum neobjasnivi se mnogu Bozji promisli...Otkrovenieto za  Svetata Troica Bog-Otec, Bog-Sin, Bog Sv.Duh bilo dadeno uste vo pocetokot na prorokot Mojsej uste vo prvata glava na Mojsej-Bitie.
Eve go citatot sto go bara Miralem ,,Potoa rece Bog: Da sozdademe covek spored Nasiot obraz i podobie.. (1Mojseeva kniga 1,26).
Takva, bi se reklo gramaticka nesoglasnost vo vid na soedinuvawe na na gramaticki broevi ednina i mnozina vo odnos kon Boga tocno svedoci za toa deka Bog e eden no vo tri ipostasi-lica. Kolku sovrseno ni e dadeno samo treba da se svati, sekoj zbor vo Biblijata ne e samo da se procita tuku da se vleze vo sushtinata na celta so koj e napisan, tokmu vo ovoj citat ni e objasneta Svetata Ednosushna i Nerazdelna Troica.
Ponatamu citat za Bozestvoto na Hristos: ,,Zasto Mladenec ni se rodi-Sin ni se dade;vlasta e na ramewata Negovi i ke go narecat: Sovetnik, Cudesen, Bog silen, Otec Vecen,Knez na mirot,, (Isaij9,16)
Za Bogovoplotuvaweto zboruva i Angelot Gospodov ,,A angelot im rece... deneska vi se rodi Spasitel, KOJ E HRISTOS GOSPOD,,(Luka2,10-11),
Za ragaweto na Jovan Krstitel apostol Luka veli ,,a ti mladence, ke se nareces prorok na Sevisniot Oti ke odis pred liceto na Gospoda za da Mu gi prigotvis patistata negovi,,(Luka1,76)...........
 I samiot Isus Hristos veli ,,Vistina, vistina vi velam: Jas postojam uste pred da se rodi Avraam,, (Jovan 8,58) po vistinski citati od ovie Mirleme brate ima li seto kako moze Hristos da e samo prorok koga samiot veli ,,Filip mu rece:Gospodi pokazi ni go Otecot, i dosta ni e ! Mu odgovori Isus: Tolku vreme sum so vas, i ne si li me poznal, Filipe? KOJ ME VIDEL MENE, GO VIDEL OTECOT,,(Jovan14,8-9) ...
Ve molam dobro da go procitate postot so vnimanie,
Sto sleduva sega Miralem...
 pozdravce,

Изменето од NellaBella - 29.Октомври.2006 во 02:31
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 02:37
Tolku vreme sum so vas, i ne si li me poznal, Filipe? KOJ ME VIDEL MENE, GO VIDEL OTECOT,,(Jovan14,8-9) ...

Pa toj Jovan rekol ustvari ... toa ja sto Vi zboram ... ma site sme Gospod i Gospod e site... se sto e vnatre e i nadvor i kraj priche e pa vishe

Zatoa folow me :)

Se salam...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.