IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Бог го создал светот,а кој го создал Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бог го создал светот,а кој го создал Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 20>
Автор
Порака
aaaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 31.Март.2006
Статус: Офлајн
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 22:09

Бог е тој што создаде се. Кога веке го осеќаш.

Нема да го спозаеш колку и да се трудиш се додека Тој не реши да ти се открие.

Барај и ке ти се даде.

Правилно.

Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 22:26
Јас еднаш го поставив истото прашање и исто би сакала да знам кој го создал семоќниот Бог.
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 22:59

Eve eden del od edna kniga.

Tvoeto prasanje e pogresno- a vo nego nema nikakva stapica za nasite tvrdenja. Ti, prvo go priznavas Sozdatelot, a potoa prasuvas koj go sozdal Nego, stavajki Go vo ramkite na zakonite sto vladeat vo svetot na sozdadenite. Taa tvoja sofistika lici na kuklite, koi se pridvizuvaat so pomos na zembrek, pruzini. Ako se gleda na dvizenjeto od niven agol, togas sledi deka i covekot , koj gi sozdal niv, se dvizi na princip na pruzina i povlekuvanje na konecot. Koga na nekoj nacin bi mozelo da im se kaze na kuklite deka covekot se dvizi sam bez pomos, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmozno, bidejki vo nivniot svet  se se dvizi so pomos na konci i pruzini. Taka i ti, ogranicen i zakoraven so sopstveniot svet, vo koj se sto postoi nuzno pretpostavuva Tvorec, ne uspevas da go dosegnes toa deka Bog egzistira samiot po sebe. Poznatiot germanski filosof Emanuel Kant vo svoeto delo Kritika na cistiot um ja razvil mislata deka so umot ne moze da se sfati beskonecnata vistina. Po svojata priroda umot gi spoznava samo delovite, a nemoken e da go  sfati apsolutnoto egzistiranje, kakvo sto e Bozjeto postoenje.. nie Gospod go sfakjame so svesta, a ne so umot..nasiot stremez za pravdina e dokaz za postoenjeto na pravednoto, kako sto e zedta za vodata dokaz za postoenjeto na vodata.

Aristotel uste mnogu porano iznel cela niza pricini kazuvajki: stolot e od drvo, drvoto e od stebloto, stebloto e od semenkata, a semenkata e od seacot.. za da na krajot pokaze kako ova redenje vodi kon prvata pricina. Pricina sto nema potreba za pricina, dvigatel na kogo ne mu treba dvigatel, sozdatel koj nema svoj sozdatel, sto odgovara na naseto sfakanje na Bog dz.s.

Ibn Arebija smeta deka na prasanjeto koj go sozdal Tvorecot voopsto ne treba da se odgovara. Bog go dokazuva postoenjeto i nepravilno e so postoenje da se dokazuva Bog. Svetlinata go dokazuva denot, a ne obratno.

Na Bog ne mu treba dokaz, bidejki Toj se dokazuva. Toj e sam po sebe jasna vistina. Bog dz.s. se pokazuva vo zakonite, redot, ubavinata.. vo listot na stebloto, vo perduvot na paunot, kriloto na peperutkata, mirisot na rozata, pesnata na slavejot, povrzanosta na zvezdite, simfonijata na vselenata. Koga bi kazale deka seto ova nastanalo slucajno bi nalikuvale na covek spored kogo so frlanje na bukvi vo vozduh moze po slucajnost da nastane niza vo koja bi prepoznale nekoja od sekspirovite pesni, znaci pesna bez pesnik.

k*ranot ne osloboduva od vakvite iskrivokolcuvanja so eden mosne jasen i precizen iskaz:Kazi: Allah e eden. Toj e onoj komu se mu se obrakja, ne rodil, nitu e roden. Nikoj ne Mu e ramen (Ihlas 1-4).

Кон врв
Ghost Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Регистриран: 30.Септември.2005
Поени: 6109
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2006 во 02:00
Originally posted by aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaa напиша:

Áîã å òî¼ øòî ñîçäàäå ñå. Êîãà âåêå ãî îñåàø.

Íåìà äà ãî ñïîçàåø êîëêó è äà ñå òðóäèø ñå äîäåêà Òî¼ íå ðåøè äà òè ñå îòêðèå.

Áàð༠è êå òè ñå äàäå.

Ïðàâèëíî.

не верувам.... Бог само постои во устата на луѓето ,ајде веќе еднаш нека се покаже самиот како што сите велат дека злото се  покажува........
    MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION          
Кон врв
Carnation Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Поени: 3499
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Carnation Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2006 во 03:15
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Originally posted by Ghost Ghost напиша:

Àêî Áîã ãî ñîçäàë ñâåòîò, îíäàê êî¼ ãî ñîçäàë Áîã???? Îâà å çà òèå øòî ñèëíî âåðóâààò âî öðêâàòà, áè ñàêàë îá¼àñíóâàœå íà îâàà òåìà...
Íèêî¼!
Íàøèîò óì å çàòâîðåí âî ïðîñòîð âðåìåòî è íà ñå’ ñàêà ðàöèîíàëíî ðàçìèñëóâàœå.
Àêî ïî¼äåø îä òîà äåêà ñå’ å íå÷è¼à ïîñëåäèöà òîãàø å äî¼äåø äî òîà äåêà Óíèâåðçóìîò ïîñòîè áåñêðà¼íî âî âðåìåòî (èëè íàäâîð îä âðåìåòî, ò.å. âî Âå÷íîñòà), øòî å íåâîçìîæíî. Ðàçìèñëóâ༝è âàêà ïîíîðìàëíî å äà òðãíåø îä òîà äåêà ïîñòîè Ïî÷åòîê. Çà ìåíå òîà å Áîã.

Îñâåí òîà - Áîã ìó ñå ÎÁ£ÀÂÈË íà ñâåòîò çà äà íå ãî îñòàâè âî çàáëóäà îä âàêâèòå ïðàøàœà, êàêî ïîñòàâåíîòî, ïà äà ðàçìèñëóâààò ëóƒåòî äàëè ïîñòîè èëè íå ïîñòîè, òóêó ñå ¼àâèë çà äà íè êàæå äåêà ÏÎÑÒÎÈ.

ï.ñ. Äîáðè ñå òåìèòå íà Êà¼ãàíà, à?Smile
a kade toa se javil,kade se objavil?
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2006 во 10:26
Ниедно прашање не може да биде погрешно. Само изгледа нема вистински одговор.
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2006 во 10:32

Барај и ке ти се даде.

Правилно.

Прекрасно
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2006 во 23:55
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Ниедно прашање не може да биде погрешно. Само изгледа нема вистински одговор.
Povtorno Butel na mojot post se zatna... Smile Iako samo vo mojot post (da ne se falam,ke kazam deka i jas go kopirav) se naogja odgovor na prasanjeto.

Sekoe Dobro
Кон врв
Клементина Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Ноември.2005
Поени: 305
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Клементина Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2006 во 00:12
Originally posted by natalija natalija напиша:

Барај и ке ти се даде.

Правилно.

Прекрасно

стварно прекрасно, и од мене ClapClapClap
precious..
Кон врв
gostivar Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јуни.2006
Локација: Macedonia
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gostivar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2006 во 18:10
LOL Ova mu idet isto kako koj e postar kokoskata ili jajceto?

Изменето од gostivar - 04.Јуни.2006 во 18:10
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2006 во 14:53
Ghost напиша: Ако Бог го создал светот, ондак кој го создал Бог???? Ова е за тие што силно веруваат во црквата, би сакал објаснување на оваа тема...

- Би одговорил на ова, многу убаво, НО сепак се бара објаснување од оние кои веруваат во Црквата .. па пошто несум еден од нив .. ќе си ја следам дискусијата без коментар во вркса со прашањето од моја страна.

иначе, Гостивар .. сограѓанин мој? ДА? ај добре дојде!
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2006 во 17:51
    Истото прашање може да се постави и за природата (физичкиот свет) која атеистите ја сметаат како причина за постоењето на се наоколу. Кој или што ја создало природата. Меѓу прашањето кој го создал Бог и кој ја создал природата логички поисправен одговор може да се даде на прашањето Кој го создал Бог бидејќи Бог се претпоставува дека ги надминува физичките закони и од секогаш постоел додека прашањето Кој ја создал природата не може да даде одговор освен да се повика на нешто кое ќе има пак атрибути на Бог.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2006 во 15:09

Ако Бог го создал светот, ондак кој го создал Бог???? Ова е за тие што силно веруваат во црквата, би сакал објаснување на оваа тема...

bravo Clap   mnogu si pameten, jas od damna si go postavuva ova prasanje i ete ti pred mene si go postavil.
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2006 во 16:10
Originally posted by girl^^^ girl^^^ напиша:

Ако Бог го создал светот, ондак кој го создал Бог???? Ова е за тие што силно веруваат во црквата, би сакал објаснување на оваа тема...

bravo Clap   mnogu si pameten, jas od damna si go postavuva ova prasanje i ete ti pred mene si go postavil.
Ако би ти одговорил, тогаш дали би ме прашала: Кој го создал оној што го создал Бога ? Ако ти одговорам и ова, дали би ме прашала, кој го создал неговиот создател? Така може да се оди до бескрај.

Види го мојот прв коментар на темава
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.