|
Бог го создал светот,а кој го создал Бог? |
Внеси реплика | страница <1234 20> |
Автор | ||
aaaaaaaaaaaaaa
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 97 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бог е тој што создаде се. Кога веке го осеќаш. Нема да го спозаеш колку и да се трудиш се додека Тој не реши да ти се открие.
Барај и ке ти се даде.
Правилно.
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас еднаш го поставив истото прашање и исто би сакала да знам кој го создал семоќниот Бог.
|
||
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve eden del od edna kniga. Tvoeto prasanje e pogresno- a vo nego nema nikakva stapica za nasite tvrdenja. Ti, prvo go priznavas Sozdatelot, a potoa prasuvas koj go sozdal Nego, stavajki Go vo ramkite na zakonite sto vladeat vo svetot na sozdadenite. Taa tvoja sofistika lici na kuklite, koi se pridvizuvaat so pomos na zembrek, pruzini. Ako se gleda na dvizenjeto od niven agol, togas sledi deka i covekot , koj gi sozdal niv, se dvizi na princip na pruzina i povlekuvanje na konecot. Koga na nekoj nacin bi mozelo da im se kaze na kuklite deka covekot se dvizi sam bez pomos, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmozno, bidejki vo nivniot svet se se dvizi so pomos na konci i pruzini. Taka i ti, ogranicen i zakoraven so sopstveniot svet, vo koj se sto postoi nuzno pretpostavuva Tvorec, ne uspevas da go dosegnes toa deka Bog egzistira samiot po sebe. Poznatiot germanski filosof Emanuel Kant vo svoeto delo „Kritika na cistiot um” ja razvil mislata deka so umot ne moze da se sfati beskonecnata vistina. Po svojata priroda umot gi spoznava samo delovite, a nemoken e da go sfati apsolutnoto egzistiranje, kakvo sto e Bozjeto postoenje.. nie Gospod go sfakjame so svesta, a ne so umot..nasiot stremez za pravdina e dokaz za postoenjeto na pravednoto, kako sto e zedta za vodata dokaz za postoenjeto na vodata.
Aristotel uste mnogu porano iznel cela niza pricini kazuvajki: stolot e od drvo, drvoto e od stebloto, stebloto e od semenkata, a semenkata e od seacot.. za da na krajot pokaze kako ova redenje vodi kon prvata pricina. Pricina sto nema potreba za pricina, dvigatel na kogo ne mu treba dvigatel, sozdatel koj nema svoj sozdatel, sto odgovara na naseto sfakanje na Bog dz.s. Ibn Arebija smeta deka na prasanjeto koj go sozdal Tvorecot voopsto ne treba da se odgovara. Bog go dokazuva postoenjeto i nepravilno e so postoenje da se dokazuva Bog. Svetlinata go dokazuva denot, a ne obratno. Na Bog ne mu treba dokaz, bidejki Toj se dokazuva. Toj e sam po sebe jasna vistina. Bog dz.s. se pokazuva vo zakonite, redot, ubavinata.. vo listot na stebloto, vo perduvot na paunot, kriloto na peperutkata, mirisot na rozata, pesnata na slavejot, povrzanosta na zvezdite, simfonijata na vselenata. Koga bi kazale deka seto ova nastanalo slucajno bi nalikuvale na covek spored kogo so frlanje na bukvi vo vozduh moze po slucajnost da nastane niza vo koja bi prepoznale nekoja od sekspirovite pesni, znaci pesna bez pesnik. k*r’anot ne osloboduva od vakvite iskrivokolcuvanja so eden mosne jasen i precizen iskaz:”Kazi: Allah e eden. Toj e onoj komu se mu se obrakja, ne rodil, nitu e roden. Nikoj ne Mu e ramen” (Ihlas 1-4). |
||
Ghost
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Universe is my limit Регистриран: 30.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 6109 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не верувам.... Бог само постои во устата на луѓето ,ајде веќе еднаш нека се покаже самиот како што сите велат дека злото се покажува........ |
||
MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION
|
||
Carnation
Сениор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ниедно прашање не може да биде погрешно. Само изгледа нема вистински одговор.
|
||
natalija
Сениор Министерка за гушкање Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 13319 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прекрасно |
||
|
||
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Povtorno Butel na mojot post se zatna... Iako samo vo mojot post (da ne se falam,ke kazam deka i jas go kopirav) se naogja odgovor na prasanjeto.
Sekoe Dobro
|
||
Клементина
Сениор Регистриран: 04.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 305 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
стварно прекрасно, и од мене
|
||
precious..
|
||
gostivar
Нов член Регистриран: 04.Јуни.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova mu idet isto kako koj e postar kokoskata ili jajceto?
Изменето од gostivar - 04.Јуни.2006 во 18:10 |
||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ghost напиша: Ако Бог го создал светот, ондак кој го создал Бог???? Ова е за тие што
силно веруваат во црквата, би сакал објаснување на оваа тема...
- Би одговорил на ова, многу убаво, НО сепак се бара објаснување од оние кои веруваат во Црквата .. па пошто несум еден од нив .. ќе си ја следам дискусијата без коментар во вркса со прашањето од моја страна. иначе, Гостивар .. сограѓанин мој? ДА? ај добре дојде! |
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Истото прашање може да се постави и за природата (физичкиот свет) која атеистите ја сметаат како причина за постоењето на се наоколу. Кој или што ја создало природата. Меѓу прашањето кој го создал Бог и кој ја создал природата логички поисправен одговор може да се даде на прашањето Кој го создал Бог бидејќи Бог се претпоставува дека ги надминува физичките закони и од секогаш постоел додека прашањето Кој ја создал природата не може да даде одговор освен да се повика на нешто кое ќе има пак атрибути на Бог.
|
||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bravo mnogu si pameten, jas od damna si go postavuva ova prasanje i ete ti pred mene si go postavil. |
||
|
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Види го мојот прв коментар на темава
|
||
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
||
Внеси реплика | страница <1234 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |