|
Се од тиквички |
Внеси реплика | страница <1 345 |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печени тиквички на грчки начин Лесно, нискокалорично летно јадење на кое никој не може да му одолее. Подгответе го на грчки начин. Количините за овој рецепт се однесуваат на четири порции. Време на подготовка – 1 час и 20 минути. Кромидот и лукот ситно се сечкаат, се мешаат со меленото месо, бадемчињата и сувото грозје. Се додаваат зачините, сол, црн пипер, црвен пипер, ким и цимет. Потоа се мијат тиквичките, се сечат на половина, се длабат со помош на лажица. „Месниот“, издлабениот дел од тиквичката се става во посебен сад. Во меѓувреме оризот се вари, и кога изгледа омекнат, на самиот крај се додавава „месниот“ дел од тиквичките за малку да омекне (1 минута). Оризот и мекиот дел од тиквичките се додаваат на садот со месо, кромид, лук и зачини. Ги сечкаме доматите на ситни парченца и ги додаваме во смесата. Се добро се меша, а потоа со смесата ги полниме издлабените тиквички. Наполнетите тиквички ги редиме во сад за печење. Ги полеваме со маслиново масло и ги ставаме во загреана рерна. Печеме на 200 степени 35 минути. Во меѓувреме го рендаме кашкавалот. Малку пред да бидат готови печените полнети тиквички, ги наросуваме со кашкавал и печеме уште малку додека кашкавалот не се стопи. Ги сервираме топли и ги украсуваме со сечкан магдонос. Изменето од Valerija - 30.Јуни.2018 во 20:44 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пита со тиквички – богата со сусам, залачиња кои се топатСОСТОЈКИ:
ПОДГОТОВКА:
Добар апетит! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вкусен ручек за целото семејство: Подгответе го овој лесен и брз оброк- 3,4 мали округли или 2-3 обични долги тиквички; Тиквичките преполовете ги по должината ако се долги, а ако се округли, отсечете им го врвот како капа. Издлабете внимателно со помош на мал нож или лажица и оставете ги малку на тивок оган во поголема количина солена вода (5мин.). Бланшираните тиквички исцедете ги во огноотпорна тава, премачкана со масло или путер. Пред да ги наполните со ориз, динстајте на малку масло ситно исецкан кромид, а после неколку минути додадете го остатокот од состојките. Промешајте, додадете три шолји вода, зачинете и повремено мешајте додека оризот не ја впие речиси целата течност. Тогаш додадете ја киселата павлака, а за да го усовршите вкусот додадете го и кашкавалот. Промешајте додека кашкавалот не се стопи, па со оваа мешавина наполнете ги тиквиците. Изменето од Valerija - 09.Јули.2019 во 13:44 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1. Запечени тиквички со кашкавалПотребни состојки
Начин на подготовка
2. Ролат од тиквички и шампињониПотребни состојки
Начин на подготовкаИзмијте ги тиквичките. Изрендајте ги истите. Истото направете го и со лукот. Одделете ги белките и жолчките од јајцата. И додадете ги само жолчките со лукот и тиквичките и добро измешајте. Додадете сол и црн пипер по ваша желба. Подготовка на тестото
3. Тиквички во пикантно тестоПотребни состојки
Начин на подготовка
4. Торта од тиквичкиПотребни состојки
Начин на подготовка
5. Пица од тиквичкиПотребни состојки
Начин на подготовка
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Постојат илјада начини на приготвување на тиквички, но за мене ова се највкусните- летни ражничи кои се топат во уста!“Постојат илјада и еден начин за подготовка на тиквичките- омиленот зеленчук на сите, особено во топлиот летен период, бидејќи лесно се комбинира со сè, а неговиот вкус е секогаш ароматичен и богат. Може навистина да го комбинирате со буквално сè: Со други зеленчуци, зачини, со месо и секој пат, специјалитетот ќе биде различен, нов и оригинален. За денес ви подготвивме токму рецепт за еден таков деликатес, со кој ќе ги воодушевите вашите најблиски и вашите гости. Летни ражничи од месо и тиквичкиПотребни состојки
Начин на подготовкаПотопете ги стапчињата за ражничите во вода. Измешајте го месото со исечениот лук, а потоа додадете ја солта, црниот мелен пипер и зачините. Неприготвените компири изрендајте ги и додадете ги во месото. Измешајте ги добро состојките и оставете ја смесата да отстои. Тиквичките се сечат на кругови со дебелина од 1 центиметар. Од смесата со компирот и месото направете топчиња и измешајте ги во брашното. Подгответе ги ражничите така што прво на стапчето додадете тиквичка, па месо и така сè додека не ги потрошите состојките. Премачкајте ги ражничите со маслото за готвење и поставете ги во садот за печење. Одозгора нанесете ја киселата павлка и посипете од наренданиот кашкавал. Покријте го садот со фолија и печете 35 минути, на 200°C. По изминатиот половина час, отстранете ја фолијата од садот и печете дополнителни 10 минути. Фактот што овој специјалитет се приготвува во рерна, ви дава одлична можност за манипулација со состојките: Може да ги насечете тиквичките на кругови и да ги замрзнете, а потоа во текот на целата година, кога ќе посакате, може да си го направите овој деликатес. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тиквички на уникатен начин – Со 3 јајца, малку кашкавал и сирење, резултатот се топи во уста!Дури и оние кои не ги сакаат тиквичките, после ова јадење сигурни сме дека ќе го променат нивното мислење! Најдобро од сè вкусното јадење содржи малку јаглехидрати, а е готово за 30 минути! Тиквички на уникатен начинДури и оние кои не ги сакаат тиквичките, после ова јадење сигурни сме дека ќе го променат нивното мислење! Најдобро од сè вкусното јадење содржи малку јаглехидрати, а е готово за 30 минути! Вкупно време40 мин Оброк: Главно јадење Кујна: Медитеранска Клучни зборови: кашкавал, тиквички Порции: 4 Состојки
Начин на подготовка
Изменето од Valerija - 25.Мај.2020 во 20:55 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тиквички со крцкава кора од кашкавал и кревка средина – Без грам путер или маслоАко класичните пржени тиквички ви здосадиле, тогаш ви предлагаме да ги пробате следните тиквички со крцкава кора од кашкавал и кревка средина одвнатре. Најдоброто од сè е што истите се диетални! 1 ч Состојки
Начин на подготовка
Изменето од Valerija - 12.Јуни.2020 во 22:12 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мекици од тиквички со растопен кашкавал – Супер брз и вкусен рецепт без конК*ренција!Овие сочни, нежни и вкусни мекици од тиквички и растопен кашкавал се совршениот рецепт со кој ќе ги освоите вашите најблиски, како и самите гости. Идеални за секое време, а нивниот вкус никогаш не здосадува! Состојки
Начин на подготовка
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 345 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |