IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Се од тиквички
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Се од тиквички

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2018 во 20:44


Печени тиквички на грчки начин

Лесно, нискокалорично летно јадење на кое никој не може да му одолее. Подгответе го на грчки начин.

Количините за овој рецепт се однесуваат на четири порции. Време на подготовка – 1 час и 20 минути.

tikvicki

Од намирници потребно ви е – 1 главица стар кромид, половина главица лук, 300 грама мелено месо, 100 грама варен ориз, 4 тиквички, 3 домати, 4 лажици маслиново масло,  30 грама сечкани бадеми, 30 грама суво гозје, малку сол и црн пипер, малку ким и цимет, малку црвен пипер, 100 грама кашкавал.

Подготовка

Кромидот и лукот ситно се сечкаат, се мешаат со меленото месо, бадемчињата и сувото грозје. Се додаваат зачините, сол, црн пипер, црвен пипер, ким и цимет.

Потоа се мијат тиквичките, се сечат на половина, се длабат со помош на лажица. „Месниот“, издлабениот дел од тиквичката се става во посебен сад.

Во меѓувреме оризот се вари, и кога изгледа омекнат, на самиот крај се додавава „месниот“ дел од тиквичките за  малку  да омекне (1 минута).

Оризот и мекиот дел од тиквичките се додаваат на садот со месо, кромид, лук и зачини. Ги сечкаме доматите на ситни парченца и ги додаваме во смесата. Се добро се меша, а потоа со смесата ги полниме издлабените тиквички.

Наполнетите тиквички ги редиме во сад за печење. Ги полеваме со маслиново масло и ги ставаме во загреана рерна. Печеме на 200 степени 35 минути.

Во меѓувреме го рендаме кашкавалот. Малку пред да бидат готови печените полнети тиквички, ги наросуваме со кашкавал и печеме уште малку додека кашкавалот не се стопи.

Ги сервираме топли и ги украсуваме со сечкан магдонос.



Изменето од Valerija - 30.Јуни.2018 во 20:44
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2018 во 17:57
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;° &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;° &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#188;, &amp;#208;·&amp;#208;°&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;° &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;

Пита со тиквички – богата со сусам, залачиња кои се топат


Направете пита со тиквички, залачиња кои се топат во уста.

СОСТОЈКИ:

  • 4-5 тиквички
  • 5 јајца
  • 2 лажици брашно
  • 10 лажици гриз
  • 1 прашок за пециво
  • 400 гр. сирење
  • 100 мл. масло
  • ½ шолји јогурт
  • ½ мала павлака
  • сол и бибер
  • сусам

 

ПОДГОТОВКА:

  1. Се мијат и лупат тиквичките, се рендаат и им се става сол, па се цедат во цедалка 15 минути.
  2. За тоа време со миксер изматет ги јајцата со брашно, гриз, прашок за пециво, јогурт и павлака, масло, издробено сирење и прашок за пециво.
  3. Се додаваат и добро исцедените тиквички.
  4. Се става сол и бибер.
  5. Се става смесата во подбрашнет плех и се става сусам на смесата.
  6. Се пече на 200 степени 45 минути.
  7. Декорирајте по избор.

Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2019 во 13:42

Вкусен ручек за целото семејство: Подгответе го овој лесен и брз оброк

Летниот период е навистина проблематичен кога треба да одлучиме што ќе зготвиме. Кога станува збор за храната, многу често знаеме нешто да порачаме, но овој пат имаме една одлична идеја за превкусен ручек за целото семејство.

Состојки:

- 3,4 мали округли или 2-3 обични долги тиквички;
- 1 лук;
- мала шолја (2дл) ориз;
- 3,4 парчиња мелено месо;
- 1 морков;
- 1 лажица кисела павлака;
- 100 гр. кашкавал ајдамер или гауда;

- суви зачини - сол, бибер.

Подготовка:

Тиквичките преполовете ги по должината ако се долги, а ако се округли, отсечете им го врвот како капа. Издлабете внимателно со помош на мал нож или лажица и оставете ги малку на тивок оган во поголема количина солена вода (5мин.). Бланшираните тиквички исцедете ги во огноотпорна тава, премачкана со масло или путер.


Пред да ги наполните со ориз, динстајте на малку масло ситно исецкан кромид, а после неколку минути додадете го остатокот од состојките. Промешајте, додадете три шолји вода, зачинете и повремено мешајте додека оризот не ја впие речиси целата течност.

Тогаш додадете ја киселата павлака, а за да го усовршите вкусот додадете го и кашкавалот. Промешајте додека кашкавалот не се стопи, па со оваа мешавина наполнете ги тиквиците. 



Изменето од Valerija - 09.Јули.2019 во 13:44
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2019 во 16:24

1. Запечени тиквички со кашкавал

Потребни состојки

  • 1 тиквичка
  • 3 жолчки
  • 2 јајца
  • 100 гр кашкавал
  • Малку магдонос
  • Сол по ваш вкус
  • Мелен црн пипер
  • 3 супени лажици кисело млеко

Начин на подготовка

  • Измијте ги тиквичките, насецкајте ги и оставете ги малку на хартија да се исцедат.
  • Во тавата наредете ги насецканите кругови од тиквичките
  • Во длабок сад измешајте ги јајцата и киселото млеко
  • Ситно исецкајте го магодносот и додадете го во претходната смеса
  • Потоа додадете ги и солта и црниот мелен пипер
  • Смесата истурете ја врз тиквичките
  • Врз истата нанесете рендан кашкавал
  • Температурата на рерната се поставува на 190°C. Печете додека не забележите дека кашкавалот ја добил потребната малку црвена боја.

2. Ролат од тиквички и шампињони

Потребни состојки

  • 2 тиквички
  • 400 гр шампињони
  • 2 јајца
  • 250 гр пченично брашно
  • 150 гр кашкавал
  • 200 гр павлака
  • 1 средна главица лук
  • 2-3 мали каранфилчиња
  • 10 гр пециво
  • 2-3 чајни лажици масло
  • Сол и мелен црн пипер по ваша желба

Начин на подготовка

Измијте ги тиквичките. Изрендајте ги истите. Истото направете го и со лукот. Одделете ги белките и жолчките од јајцата. И додадете ги само жолчките со лукот и тиквичките и добро измешајте. Додадете сол и црн пипер по ваша желба.

Подготовка на тестото

  • Измешајте го брашното со пецивото и замесете го тестото.
  • Во одделен сад, измешајте ги белките со малку сол, а потоа додадете ги во тестото.
  • Загрејте ја рерната на температура од 180°C. Ставете го тестото во сад во кој планирате да го печете ролатот, поставете одозгора хартија за печење и печете во времетрање од 40 минути.
  • Измијте ги шампињоните и насецкајте ги.
  • Во загреана тава, ставете малку масло, додадете ги печурките, а со нив и малку од каранфилчето.
  • Изрендајте го кашкавалот
  • Кога шампињоните ќе бидат готови, додадете ја павлаката и гответе уште дополнителни 1-2 минути.
  • Кога тестото ќе биде готово, извадете го од рерна и почекајте да се излади.
  • Потоа, на површината од кората, ставете ги прво печурките во павлаката, тиквичките, а потоа додадете го на крај и кашкавалот.
  • Замотајте во форма на ролат.

3. Тиквички во пикантно тесто

Потребни состојки

  • 8 супени лажици пченично брашно
  • 6 супени лажици кисело млеко
  • 1 кафена лажица сода бикарбона
  • 4 супени лажици соја сос
  • 2 јајца
  • 2 кафени лажици шеќер
  • 4 супени лажици сончогледово масло
  • 2 тиквички

Начин на подготовка

  • Измешајте го киселото млеко со содата, а потоа додадете го соја сосот, шеќерот и едното јајце. На крај, додадете го и брашното и измешајте ги добро состојките за да добиете мазна текстура без грутки.
  • Насецкајте ги тиквичките и наредете ги на едната страна од тестото.
  • Прво пржете го тестото од една страна, а кога малку ќе се вцрви, завртете го од другата страна, притоа намалете ја топлината.
  • Кога тиквичките ќе бидат добро испржени целосно и од двете страни, ставете ги на хартија, за да се исцеди маслото.

4. Торта од тиквички

Потребни состојки

  • 1-2 тиквички
  • 2 јајца
  • 50 мл млеко
  • 150 гр павлака
  • 4 супени лажици пченично брашно
  • 100 гр сирење
  • 2 домати
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 50 гр кашкавал
  • 2 супени лажици сончогледово масло
  • Сол по ваш вкус

Начин на подготовка

  • Добро исчистете ги тиквичките, притоа отстранувајќи ги нивните семки. Изрендајте ги.
  • Измешајте го млекото со сол, изрендан кашкавал и брашно.
  • Изрендајте го лукот и морковот и ставете ги да се пржат на масло, 7-8 минути. Почекајте да се изладат
  • Направете палачники, кои ќе послужат како кори во тортата.
  • На првата палачника нанесете павлака и додадете ги сите зеленчуци. Покријте со втора палачника.
  • На втората палачника, нанесете од павлката и додадете ги исецканите домати. Покријте со трета палачинка
  • Повторете ги чекорите се додека не ги искористите сите палачинки
  • На крај, целата торта премачкајте ја со павлака

5. Пица од тиквички

Потребни состојки

  • 1 тиквичка
  • 2 домата
  • 200 гр кашкавал
  • 1 јајце
  • Половина шолја гриз
  • 3 супени лажици пченично брашно
  • Лебни трошки
  • Сол, мелен црн пипер и магдонос по ваша желба

Начин на подготовка

  • Изрендајте ја тиквичката и посолете со сол и црн пипер. Оставете да отстои така, за да се исцеди течноста од неа.
  • Измешајте го јајцето, брашното и гризот.
  • Премачкајте ја хартијата за печење со маслото, посолете малку од лебните трошки и поставете ја во садот за печење
  • На површината, наредете ги исецканите домати и додадете ги преостанатите состојки.
  • Претходно рерната загрејте ја на температура од 180°C, а печете 30 минути.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2019 во 09:14

„Постојат илјада начини на приготвување на тиквички, но за мене ова се највкусните- летни ражничи кои се топат во уста!“

Постојат илјада и еден начин за подготовка на тиквичките- омиленот зеленчук на сите, особено во топлиот летен период, бидејќи лесно се комбинира со сè, а неговиот вкус е секогаш ароматичен и богат.

Може навистина да го комбинирате со буквално сè: Со други зеленчуци, зачини, со месо и секој пат, специјалитетот ќе биде различен, нов и оригинален.

За денес ви подготвивме токму рецепт за еден таков деликатес, со кој ќе ги воодушевите вашите најблиски и вашите гости.

Летни ражничи од месо и тиквички

Потребни состојки

  • 2 тиквички
  • 50 гр кашкавал
  • Сол по ваш вкус
  • 4 супени лажици кисела павлака
  • 350 гр мелено месо
  • 1 чешне лук
  • 1 компир
  • Црн мелен пипер и зачини по ваша желба
  • 1 супена лажица масло за готвење

Начин на подготовка

Потопете ги стапчињата за ражничите во вода.

Измешајте го месото со исечениот лук, а потоа додадете ја солта, црниот мелен пипер и зачините.

Неприготвените компири изрендајте ги и додадете ги во месото. Измешајте ги добро состојките и оставете ја смесата да отстои.

Тиквичките се сечат на кругови со дебелина од 1 центиметар.

Од смесата со компирот и месото направете топчиња и измешајте ги во брашното.

Подгответе ги ражничите така што прво на стапчето додадете тиквичка, па месо и така сè додека не ги потрошите состојките.

Премачкајте ги ражничите со маслото за готвење и поставете ги во садот за печење. Одозгора нанесете ја киселата павлка и посипете од наренданиот кашкавал.

Покријте го садот со фолија и печете 35 минути, на 200°C. По изминатиот половина час, отстранете ја фолијата од садот и печете дополнителни 10 минути.

Фактот што овој специјалитет се приготвува во рерна, ви дава одлична можност за манипулација со состојките: Може да ги насечете тиквичките на кругови и да ги замрзнете, а потоа во текот на целата година, кога ќе посакате, може да си го направите овој деликатес.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2020 во 20:54

Тиквички на уникатен начин – Со 3 јајца, малку кашкавал и сирење, резултатот се топи во уста!


Дури и оние кои не ги сакаат тиквичките, после ова јадење сигурни сме дека ќе го променат нивното мислење! Најдобро од сè вкусното јадење содржи малку јаглехидрати, а е готово за 30 минути!

Тиквички на уникатен начин

Дури и оние кои не ги сакаат тиквичките, после ова јадење сигурни сме дека ќе го променат нивното мислење! Најдобро од сè вкусното јадење содржи малку јаглехидрати, а е готово за 30 минути!
Вкупно време40 мин
Оброк: Главно јадење
Кујна: Медитеранска
Клучни зборови: кашкавал, тиквички
Порции: 4

Состојки

  • 2-3 тиквички (исечени на полумесечини со дебелина од 1 цм)
  • 1/4 кафена лажица сол
  • 1/3 кафена шолја павлака
  • 3 јајца
  • 1/4 шолја изрендан пармезан
  • 3-4 чешниња лук
  • 1 кафена лажица сув босилек
  • 1/8 кафена лажица сомелен индиски орев
  • 1/4 кафена лажица свеж мелен пипер
  • 1 и 1/2 шолја изрендан кашкавал
  • 2 супени лажици путер
  • Малку исечен свеж магдонос

Начин на подготовка

  • Загрејте ја рерната до температура од 250°C. Земете соодветен сад за печење со дијаметар од 24 цм и истиот премачкајте го со масло за готвење.
  • Додадете ги исечените тиквички во садот и одозгора посолете со сол, добро измешајте и оставете ги на страна да отстојат.
  • Во сад измешајте ги павлаката, јајцата, сирењето, лукот,босилекот, индиското оревче и сомелениот пипер.
  • Додадете половина шолја рендан кашкавал врз тиквичките, апотоа исипете ја претходната готова смеса и на крај поставете парчиња путер врз сосот и тиквичките.
  • Поставете го јадењето да се пече 25 минути во загреаната рерна. Потоа извадете го и додадете го преостанатиот рендан кашкавал. Печете дополнителни 7 до 10 минути или додека кашквалот да добие кафеава боја и тиквичките да омекнат.
  • Извадете од рерна и оставете да отстои 10 минути. Декорирајте со магдонос и сервирајте.
  • Во јадењето може да додадете и пилешко месо по ваша желба, но неопходно е истото претходно да биде сварено и исечено.



Изменето од Valerija - 25.Мај.2020 во 20:55
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2020 во 22:12

Тиквички со крцкава кора од кашкавал и кревка средина – Без грам путер или масло


Ако класичните пржени тиквички ви здосадиле, тогаш ви предлагаме да ги пробате следните тиквички со крцкава кора од кашкавал и кревка средина одвнатре. Најдоброто од сè е што истите се диетални!


1 ч

Состојки

  • 2 тиквички
  • 2 јајца
  • 150 гр кашкавал
  • 50 гр лебни трошки
  • 4 супени лажици брашно
  • 1,5 кафена лажица сол
  • 1 кафена лажица мелен црн пипер

Начин на подготовка

  • Бидејќи тиквичките се приготвуваат брзо, веднаш вклучете ја рерната да се загрее на температура од 180°C. За подготовка на овој рецепт, најдобро е да изберете млади тиквички.
  • Измијте ги тиквичките, исушете ги, исечете ги краевите и од двете страни и исечете ги на половина. Исечете ја секоја половина по должина на 2 дела и исечете ги на парчиња.
  • Поставете ги исечените тиквички во соодветен сад, додадете сол, мелен црн пипер и зачини по ваш вкус и избор. Оставете ги тиквичките да отстојат така 15 минути.
  • Во меѓувреме подговете ја смесата за похување. Ситно изрендајте го кашкавалот, измешајте го со лебните трошки и добро измешајте. Изматете ги јајцата со малку сол.
  • Похувајте ги готовите тиквички. Прво поставете ги во брашно, потоа потопете ги во јајце, а на крај во смесата од кашкавал. Вак аподготвени, поставете ги тиквичките во сад, покриен со хартија за печење.
  • Поставете го садот во загреана рерна и печете околу 30 минути, до образување на вкусната крцкава кора од кашкавал. Тиквичките може да ги сервирате и топли и ладни, со сос од кисела павлака и лук.


Изменето од Valerija - 12.Јуни.2020 во 22:12
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2020 во 20:41

Мекици од тиквички со растопен кашкавал – Супер брз и вкусен рецепт без конК*ренција!

Овие сочни, нежни и вкусни мекици од тиквички и растопен кашкавал се совршениот рецепт со кој ќе ги освоите вашите најблиски, како и самите гости. Идеални за секое време, а нивниот вкус никогаш не здосадува!



Состојки

  • 450-500 гр тиквички
  • По вкус свеж копар и магдонос
  • 120 гр моркови
  • 60-80 гр кромид
  • 50-70 гр кашкавал
  • 1 јајце
  • 1 чешне лук
  • Неколку супени лажици брашно
  • По вкус сол и мелен црн пипер
  • Колку што е потребно масло за готвење

Начин на подготовка

  • Измијте и ситно исечете ги свежите зачини. Изрендајте го кашкавалот.
  • Сите зеленчуци е неопходно да бидат излупени, а потоа изрендани. Измешајте ги во сад, додадете сол и повторно измешајте. Оставете ги да отстојат 10 минути, а потоа прецедете го вишокот на течност.
  • Додадете го изренданиот кашкавал, ситно исечените зачини и згмечениот лук. Потоа додадете го и јајцето и добро измешајте ги сите состојки заедно.
  • Додадете 2 супени лажици брашно и добро измешајте ја смесата. Ако тестото е премногу течно, додадете уште 1 лажица брашно.
  • Загрејте го маслото во тава и штом ќе ја достигне потребната температура, започнете го пржењето на мекиците од тиквички. Одделете по 1 супена лажица од зеленчуковото тесто, оформете ги мекиците и пржете до добивање на златна боја и од двете страни, на умерен оган.
  • Прецедете ги готовите мекици на хартија за печење, за да се впие вишокот на масло и сервирајте со сос, по ваша желба.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,453 секунди.