Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Тема: Колачи,торти и останати слатки од костен Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:10 |
Костен бомбици
Состојки
150-170гр костен пире- домашно подготвено
1 лажица крем
1 лажиче путер
1лажица млеко
80гр млечно чоколадо
1 лажица чоколаден ликер
50гр грубо мелени печени лешници
за валкање шарени чоко трошки и мелен лешник
Значи потребно е околу 300-400гр костени- живи
Нив ги ставаме во сад со вода и ги вариме додека убаво не се сварат.
Топли ги лупиме прво од надворешната лушпа, а потоа и од внатрешната лушпа.
Со вилушка ги пасираме.
Во еден сад налеваме вода и оставаме на оган да се загрева,
Во друг сад ги ставаме путерот, нутелата, чоколадото и млекото.
Овој сад го ставаме над садот со вода и мешаме се додека не се изедначат состојките.
Тргаме на старана па го додавааме чоколадниот ликер, лешниците, костен пирето.
Убаво соединуваме и оставаме смесатаа да се излади.
потоа формираме бомбици.
Пола ги валакаме во шарени чоко трошки, а пола во мелени лешници.
Уживајтееее
Изменето од Valerija - 12.Јуни.2018 во 19:42
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:20 |
Торта со костен
Состојки
3 јајца
250 гр шеќер
200 гр маргарин
150 мл млеко
300 гр испасирани костени
200 гр брашно
1 ванила
1 пециво
1. Во два сада ги делиме белките од жолчките. Ги матиме белките во сврст снег и ги оставаме настрана 2. Во садот со жолчките го додаваме шеќерот и претходно растопен и оладен маргарин матиме и допдаваме брашно во кое е измешано пециво и ванила, благо промешуваме, го додаваме и млекото испасираниот костен и најпосле снегот од белките мешаме од дното кон врвот.
3. Смесата ја сипуваме во калап бр 24см претходно обложен со хартија за печење или намрсен и пробрашнет.
4. Печеме во загреана релна на 180 степени околу 35 минути.
5. Можете да декорирате со чоколадна глазура или слатка павлака.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:22 |
Американски палачинки од костен
Состојки
200гр варени, мелени костени (чисти)
150гр брашно
2 жолчки
1 лажиче рамно пециво
1 лажица кафен шеќер
2 лажици масло
100мл млеко
200мл јогурт
2 белки
за декорација
1 лажица крем сир
1 лажица шеќер во прав
100мл слатка павлака
за прелив
мармалад, џем од вишни
Во еден сад ги соединуваме млекото, јогуртот, шеќерот, мелените костени, пецивото, брашното, некое зрно сол и маслото. Јас сите овие состојки ги ставив во нутрибулет и добив мазна и сјајна смеса.
Ги матиме белките во цврст шам и ги соединуваме со претходната смеса.
Оставаме смесата да одмори 15 минути, па потоа на умерен оган, на многу малку намастена тава ги пржиме палачинките.
Ги ставаме на решетка да се изладат.
За кремот ги соединуваме павлакта, шеќерот и крем сирњето.
Редиме по 3 палачинки една врз друга меѓу кои ставаме од кремот.
Декорацијата ја завршуваме со мармалад од вишни... или по желба
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:24 |
Костенот и чоколадата ќе направат торта која со сигурност ќе го збогати вашето мени на десерти. Тортата се прави брзо и едноставно и со сигурност ќе ви стане омилениот сладок оброк. Ако сте огромни обожаватели на слаткото, тогаш ова е есенската комбинација за вас: Потребни состојки: - 6 јајца
- 80g шеќер
- 2 супени лажички какао
- 60g пченично брашно
- 5 супени лажички млеко
За крем: - 150g пире од костени
- 300ml крем
- 300ml млеко
- 1 крема за колачи од чоколадо
- 100g чоколадо
Начин на подготовка: Во еден сад ставете ги жолчките од јајцата и шеќерот, па со помош на миксер измешајте ги додека не се соединат. Потоа додајте го какаото промешано со брашното. Белките од јајцата лесно вмешајте ги во смесата. На дното од калапот за торта ставете хартија за печење, а потоа добро премачкајте со путер. Во калапот, додајте ја подготвената смеса, измазнете го тестото и печете 40 минути во загреана рерна на 180 степени. Печеното тесто извадете го од рерна и оставете го во калапот да се лади, а потоа распрскајте го млекото врз него. Пирето од костен разредете го со 100ml крем. Земете сад во кој ќе ги ставите ладното млеко, остатокот од слаткиот крем и кремот за колачи од чоколадо, па мешајте со миксер додека да добиете еднолична смеса. Потоа додајте го стопеното чоколадо и пирето од костен. На веќе изладеното печено тесто, додајте го кремот, а потоа оставете ја тортата да се олади. Украсете со шлаг или чоколадни трошки.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:27 |
Колач од костен
Потребни состојки за тесто: 6 белки 18 лажици шеќер 1 лажица оцет 3 -4 лажици мелени ореви ПРВ ФИЛ: 6 жолчки 8 лажици шеќер 1 кесичка ванилин шеќер 1 кесичка пудинг од ванила 400 мл млеко 150 г путер/ маргарин ВТОР ФИЛ: 1 пакување пире од костени 3 -4 лажичи цечкани ореви 200 мл слатка павлака за шлаг шеќер во прав (по вкус) ПОСТАПКА: 1.Добро изматете ги белките со шеќер и оцет, па додадете ги оревите. Смесата излејте ја во плех обложен со хартија и печете 1 час на 150 степени. 2.За првиот фил изматете ги жолчките со шеќер, додадете ванилин шеќер и кесичка пудинг од ванила, па сето добро измешајте го, додадете малку млеко за да не биде премногу густа смесата. Сварете го во млекото и оставете да излади. Тогаш додадете 150 г путер/маргарин. 3.За вториот фил во пирето од костен додадете ореви, промешајте и додадете изматена слатка павлака. 4.Изладениот бисквит премачкајте го со првиот па со вториот фил. Колачот прелијте го со растопено чоколадо или премачкајте со шлаг.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:32 |
Чоколаден костен-колач со ликер
Приготвување:Обложете го калапот за торта (или каков било сад) со проѕирна кујнска фолија, во два слоја. Ставете ги сите состојки во друг сад и мешајте ги додека не добиете еднолична смеса. Истурете ја смесата во обложениот калап, израмнете ја површината и оставете ја цела ноќ во фрижидер. Исечете ја на тенки парчиња и послужете ја со шлаг. Забелешка: за костен-пирето сварете костени, излупете ги, додајте шеќер по желба и измешајте ги во блендер. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:34 |
Убиствено добра комбинација -торта со чоколадо и костениПирето од костени и кремот од чоколадо ќе создадат торта која ќе ви ја збогати трпезата, ќе ја јадете со сласт и ќе внесе дополнителна радост во ова преубаво годишно доба од годината
Потребни состојки:- 6 јајца
- 80 г шеќер
- 2 лажици какао
- 60 г пченично брашно (тип 40)
- 5 лажици млеко
За кремот:- 150 г пире од костени
- 300 мл слатка павлака
- 300 мл млеко
- 1 крем за колачи од чоколадо
- 100 г чоколадо
Начин на подготовка:- Жолчките и шеќерот заедно ставете ги во сад и со електричен миксер изматете ги додека не добиете кремаста смеса. Додајте го какаото помешано со брашно и добро измешајте. Белките изматете ги во цврст шлаг и нежно додавајте ги во смесата.
- На дното на калап за торта со дијаметар 24 см ставете хартија за печење и добро премачкајте ја со путер. Сипете ја подготвената смеса, израмнете и печете 40 минути во рерна загреана на 180 степени.
- Извадете го печениот пандишпан и оставете го да се излади, а потоа напрскајте го со млеко.
- Пирето од костени разредете го со 100 мл слатка павлака. Во сад ставете го ладното млеко, додајте го остатокот од слатката павлака и содржината од кесичката за кремот. Матете со миксер на средна брзина околу 2-3 минути, додека не добиете крем. Во него додајте го стопеното чоколадо и разреденото пире од костени.
- Веднаш нанесете врз оладениот бисквит-пандишпан и израмнете. Потоа тортата ставете ја во фрижидер да се лади, после што е спремна за послужување. Дополнително можете да ја украсите со шлаг или чоколадна глазура.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:42 |
Бајадера со костени
700gr костени (исчистени), 200gr мелени бисквити, 200 gr мелени бадеми, 150gr путер, 450 gr шеќер растопен во 15тина лажици топло млеко. јас имав доста помалку костени, ама пак се осеќа нивниот вкус. Околу 250 gr варени и испасирани костени (измерени после лупењето, пред тоа беа пола кило) околу 100-150 gr мелени бадеми (купени 200 gr, во меѓувреме околу 50 gr изедени) 18 мелени бисквити 75 gr путер 3/4 шоља шеќер, растопен во 8 лажици топло млеко 100 gr стопено чоколадо Измешајте ги сите состојки и во пола од смесата ставете го стопеното чоколадо. сипете ја смесата во калапи или поголема кутија, прво делот без чоколадо, па делот со чоколадо, и врз сето тоа направете глазура, која јас ја испуштив, од желба што побрзо да ја пробам бајадерата. глазурата на ирена е од 150 gr стопено чоколадо со 2 лажици путер и 2 лажици млеко. бајадерата треба да се стврдне некое време во фрижидер и потоа лесно се сече. и брзо ја снемува.
Изменето од Valerija - 07.Јуни.2018 во 21:42
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:43 |
Рецепт: Парфе торта од костениКостените се заштитен знак на есенските денови. Неодоливата миризба на печени костени веќе некое време се шири низ улиците и му дава посебна магија на овој период од годината.
Покрај нивната печена и варена варијанта, костените се многу вкусни кога ќе се вклучат и во разни торти и колачи. Овој пат ви нудиме рецепт за лесна парфе торта од костени. Потребни состојки Тесто: - 50 гр. путер; - 50 гр. шеќер во прав; - 2 жолчки од јајце; - 70 гр. чоколадо; - половина супена лажица горко какао; - 1 кесичка ванилин шеќер; - 35 гр. брашно; - половина лажичка прашок за пециво; - половина лажичка сол; - 0,33 дл. слатка павлака (хопла); - 2 белки од јајце; - 0,66 дл. млеко. Фил: - 500 гр. варени и исчистени костени; - 400 мл. слатка павлака (хопла); - 100 гр. шеќер во прав; - 1 кесичка желатин во прав; - изматен шлаг; - рендано чоколадо за декорација. ПодготовкаНајпрво подгответе го тестото, односно чоколадниот бисквит. Пенасто изматете ги путерот и шеќерот, па додавајте ги жолчките, една по една. Потоа, стопете го чоколадото на пареа, оставете го малку да се олади и во него додадете ги какаото и ванилиниот шеќер. Со миксер мешајте сè, додавајќи ги во смесата брашното, прашокот за пециво и солта, а потоа полека и павлаката и млекото. Белките добро изматете ги одвоено, сè додека не добиете цврста пена, а потоа истата додадете ја во смесата и изматете уште малку. Истурете ја смесата во кружен калап и печете на 180 степени околу 15 минути. Додека тестото се лади, подгответе го филот. Сварените костени исчистете ги и испасирајте ги. Желатинот подгответе ги според упатството на кесичката. Во костените додадете го шеќерот, а течната слатка павлака измешајте ја со изматената шлаг пена. Измешајте ги костените и шлагот и на крај додадете го растопениот желатин. Измешајте ја смесата со лажица и ставете ја врз испеченото и изладено тесто. Тортата ставете ја во фрижидер да се олади. Потоа украсете ја со шлаг и попрскајте ја со рендано чоколадо. Добар апетит!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 21:44 |
Колач со смокви и костени
Изменето од Valerija - 24.Октомври.2018 во 21:54
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 22:07 |
Рум коцки од костен
1 килограм костени 250 грама маргарин 200грама шеќер 50 грама рум 300 грама чоколада за готвење 4 лажици масло за јадење Подготовка: Костените ги вариме, лупиме и ги пасираме. Посебно ги матиме шеќерот и маргаринот, па го додаваме румот и испасираните костени. Добро мешаме,потоа смесата ја истураме на работната маса и ја развлекуваме со дебелина од 4 сантиметри.
Изменето од Valerija - 07.Јуни.2018 во 22:07
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 22:11 |
Колач од костени и вишни
За подготовка ви се потребни: - 500 г костени
- 100 мл млеко
- 250 г шеќер
- 6 јајца
- 100 г бадеми
- 1 чашка коњак
- Сок од 1 лимон
- вишни
- Пола чаша црно вино
Подготовка
Исчистените костени варете ги во млекото додека не омекнат. Жолчките се мешаат со шеќерот додека не се добие пенлива смеса. Во смесата додадете бадеми, сок од лимон и коњак, мешајте и додадете во костените. Изматете ги белките од јајцата додека не станат густи, потоа додадете ги во смесата со костените. Смесата истурете ја во подмачкан калап со брашно (околу 26-28 центиметри дијаметар). Печете околу 45 минути на 170˚С. Вишните варете ги во пола чаша црвено вино со 3 лажици шеќер, додека смесата не стане густа. Смесата истурете ја на изладениот колач.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 22:13 |
Непечена торта од костен- Подготовка
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 07.Јуни.2018 во 22:17 |
Со официјалниот почеток на есента започнаа подготовките во домот, па и во кујната. Еден од омилените есенски плодови - костенот, за прв пат ќе можете да го искористите на малку поиновативен и повкусен начин. За сите љубители на оваа прекрасна есен прeпорачуваме едно колаче/торта кое пријатно ќе ве изненади: Потребни состојки: - 3 јајца
- 500g засладено пире од костен
- 200g темно чоколадо
- 160g путер
- Лажичка цимет и рум
Подготовка: 1. На пареа растопете го чоколадото и путерот и оставете ги да се оладат на собна температура. 2. Изматете ги јајцата со миксер, додека не се претворат во пенаста смеса. 3. Миксирајте додека го додавате пирето од костен дел по дел, па кога сè заедно ќе се соедини, додајте го стопеното чоколадо со путер. 4. По желба додадете цимет и рум. 5. Смесата ставете ја во калап и печете 30 минути на 180 степени. Тортата треба да остане сочна од внатре, така што не ја печете повеќе. Совет плус: Со тортата послужете засладена слатка павлака и неколку свежи боровинки. Одлично освежување!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|