![12 12](http://popara.mk/wp-content/uploads/2016/06/12-7-660x300.jpg)
- 2 жолчки
- 3 лажици шеќер
- 50g бело чоколадо
- 1 ванилин шеќер
- 1,5dl слатка павлака
- 5g желатин
- 250g јагоди
- 4 лажици шеќер
- 5g желатин
- 1,5dl слатка павлака
- 150g јагоди
- 3 лажици шеќер
- 5g желатин
Начин на подготовка:
Филот од јагоди:
![]() |
|
Пудинг,сутлијаш и разни чоколадни и овошни кремови |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 89101112 13> |
Автор | |
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Крем – „Ванила фантазија“– 1 литар сварено, топло пресно млеко, – 4 јајца, – 6 супени лажици брашно, – 9 супени лажици шеќер, – 50 гр путер, – 2 пакетчиња ванила Се мешаат жолчките, шеќерот и брашното со малку студено млеко или вода до добивањето на густа и равномерна кашичка. Оваа смеса се додава на топлото млеко (полека се исипува) што е на тивок оган и се меша постојано додека кремот не згусне. Две минути пред да се тргне од огнот се додаваат ванилата и путерот. Останатите белки од јајцата треба да се обработат со миксер за да се добие цврста пена. Се додава во кремот.Се сервира во мали стаклени садови и може да се декорира по желба – со стопено чоколадо, мелени ореви, бадеми или лешници, парчиња банана, поросено со кокос и сл. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Рецепт за оригинален Рафаело кремВкусот на малите Рафаело бомбици подразбира да потонете во еден уникатен рецепт - комбинација на слатки млечни производи споени во смеса која никогаш не можете да ја заборавите. Добра вест, внатрешниот крем од омилените Рафаело бомбици можете да го подготвите и сами, а истиот можете да го употребите на илјадници различни начини. Од него можете да правите неверојатно сочни торти: Сами да ги направите оригиналните бомбици: Мафини... Потребни состојки:
Подготовка:Препуштете се на слатките задоволства, а како инспирација, искористете ги овие фотки: Изменето од Valerija - 04.Септември.2018 во 15:22 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dave’s Kitchen: Крем со капучиноМодерно, вкусно и лесно за правење. Овој пат од кујната на Давор ви го презентираме рецептот за крем со капучино. Потребни состојки:
Начин на подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ДОМАШЕН МУС ОД ЈАГОДИ![]() Потребни состојки:
Начин на подготовка:
Финална постапка:Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:47 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Совршено чоколадно задоволствоСамата помисла на чоколадото ни мами насмевка на лицето, па многумина се прашуваат зошто да се мачат и да подготвуваат колач кога можат да уживаат во коцка чоколадо. Одговорот лежи во овој чоколаден мус кој е уште повкусен, а подготовката е толку едноставна што и неискусните дами немаат изговор да се обидат да го подготват. 180 грама црно чоколадо, 60 милилитри вода и уште 60 милилитри вода од фрижидер. 180 грама млечно чоколадо, 60 милилитри вода и уште 60 милилитри вода од фрижидер. 180 грама бело чоколадо, 60 милилитри вода и уште 60 милилитри вода од фрижидер. Стопете ги сите три видови на чоколадо во 60 милилитри вода во микробранова на 30 секунди и измешајте. Потоа повторно вклучете ја микробрановата на 20 секунди и повторно промешајте. Ако остане уште нестопено чоколадо, постапката повторете ја уште 10 секунди. Потоа секоја смеса ставете ја во кеса за замрзнување и оставете ја на еден час во замрзнувачот. Така во изладеното чоколадо постепено додавајте ладна вода од фрижидерот и миксирајте се додека смесата не биде мазна. Чоколадото сипете го во чаша во слоеви и оставете ја во фрижидер уште половина час. Изменето од Valerija - 04.Септември.2018 во 15:22 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dave’s Kitchen: Чоколаден мус со авокадоЗа денес имаме рецепт што е малку необичен, но подеднакво вкусен за сите оние кои сакаат благи нешта. Потребни состојки:
Начин на подготовка: Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:48 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Одморете од сите комплицирани десерти, торти и колачи и „навлечете“ се на замрзнатиот сорбет. Лесен е за подготовка, се прави само од шербет и свежо овошје по ваша желба. Загрејте 1 шолја вода со 1 шолја шеќер и додадете малку од свежото овошје, додека не добиете сируп. Потоа ви треба блендер во кој ќе го соедините сирупот со уште малку свежо, ситно сечкано овошје. Замрзнувате и тоа е тоа - имате разладувачки десерт. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ЗА ДЕСЕРТ: ПУДИНГ СО СУВО ГРОЗЈЕ И ФСТАЦИЗа десерт подгответе пудинг во комбинација со суво грозје. 100 гр суво грозје 4 лажици лозова ракија 1 ќесичка желатин во прав 500 мл млеко 200 гр гриз 80 гр шеќер 1 ванилин шеќер 250 гр павлака 40 гр сечкани фстаци 1 кг сливи (може и смрзнати) 125 мл црно вино 125 мл сок од грозје цимет 2 лажици нишесте јајца Сувото грозје преку ноќ оставете го потопено во ракијата. Во зовриеното млеко, сипете го гризот и мешајте. Жолчките од јајцата заедно со шеќерот,желатинот и ванилиниот шеќер, додајте ги во гризот и продолжете да мешате. Белките и павлаката изматете ги одвоено. Во смесата додадете ги сувото грозје и 2/3 од фстаците. На крајот ваквата смеса ставете ја во садови и оставете да се стегне. Сливите ставете ги во тенџере, ставете црвено вино, сок од грозје и цимет, и оставете да се вари. Откога ќе изврие, оставете го на оган уште 3 минути. Нишестето разметете го со вода и полека додадете го во садот за варење. Откога ќе се излади, посипете го пудингот со компотот од сливи, а за декорација употребете го остатокот од фстаците и сувотo грозје Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:47 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пудинг од круши и гриз ![]() СОСТОЈКИ
Млеко(500 Милилитри) Гриз(25 Грама) Јајце(2 поголеми ) Кафеав шеќер(1 Супена лажица) Брашно(60 Грама) Екстракт од ванила(1 Кафена лажица) Кардамом(1/2 Кафена лажица) Цимет(1/2 Кафена лажица) Круша(1 ) ПОДГОТОВКА За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Изменето од Valerija - 10.Ноември.2016 во 19:32 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Мус од кафе
Потоа веќе растопената бела чоколада додадете ја во кремот и на крај додадете ги мелените бадеми. Изменето од Valerija - 04.Септември.2018 во 15:23 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Чоколаден пудинг каков што уште не сте пробалеКој не сака чоколадо? Особено во ладните денови, посегнуваме по нешто топло и чоколадно, што ќе ни ја задоволи желбата за благо. За таа цел ви предлагаме да направите чоколаден пудинг каков што не сте пробале. Овој рецепт за пудинг е малку поразличен, бидејќи се прави со комбинација од колач и чоколадо.
Потребни состојки за чоколадото:
Начин на подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Чоколаден мусПодготовка:Добро изматете ја секоја жолчка без да ја тргате чинијата од пареата. Белките изматете ги во цврст снег и една лажица од снегот додадете во чоколадниот крем. Измешајте, а потоа додадете ја целата содржина од белките. Смесата треба да стане совршено хомогена. Добиениот мус префрлете го во чаши и оставете го во фрижидер да се лади барем 4 часа. Изменето од Valerija - 04.Септември.2018 во 15:23 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Сутлијаш на португалски начин
Згответе го оризот во посолена вода додека не омекне. Додајте во оризот врело млеко, шеќер, путер, жолчки, кора од лимон, екстракт од ванила и измешајте. Нека струи на умерен оган 15-20 минути поклопено додека не добие густина. Ставете го сутлијашот во садови и оставете да се излади. Посипете со цимет по вкус. Изменето од Valerija - 04.Септември.2018 во 15:23 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 89101112 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |