|
ОВА Е ИСЛАМ ?????? |
Внеси реплика | страница <1 678910 13> |
Автор | ||
Суада
Сениор Регистриран: 25.Април.2015 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Браво NOOR, taka e!
|
||
Доаѓам тука-себеси се брукам...
Ми идИ во глава да си пукам Хехе |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали може некој да ми покаже некаков доказ дека Кoранот е Божји збор ? И дека во него нема човечки зборови ? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Суада
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Неможи Месинџер, бидејќи тоа би било залудно... Човек што е убеден и слеппо верува во неговите тврдења, џабе би било да ти се „попува“, бидејќи ти пак ќе си тераш по твое. Ај речи дека не е така... |
||
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи нема мило. НЕМА. Останува и кај мене и кај тебе само на верување. Тогаш како ме обвинуваш мене за истото за што се фалиш себе? Како тврдиш дека К*ранот е оноа за што немаш доказ и ги напаѓаш другите за кои исто така немаш доказ ? Ај речи дека не е така. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Суада
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не сум јас никој,за да некому судам и обвинувам Estağfurullah...
Ќе ви суди тој горнио. Ами не е така. Докази има, ама ете вие не ги прифаќате. А и во К*ранот мислам, исто така и во Библијата има многу човечки зборови... Пошто и тогаш додека се пишувале, ги пишувале имало голема политика... ама има и докази... Еве се што се случува денес, во К*ранот е напишано... Зарем е малку тоа... |
||
||
Суада
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам, вистина има де |
||
||
Суада
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
СЕГА НУР ЌЕ НЕ БОМБАРДИРА...
ЈА НАЈЕБАФМЕ И ЈАС И МЕСИНЏЕР, СИГУРЕН ИНФО ОД ПРВА РАКА... Изменето од Суада - 25.Јануари.2016 во 23:36 |
||
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
|
Доказ е факт кој не му остава избор на човек дали ќе го прифати или не. Затоа се вика доказ, а не верување, убедување или филозофирање (мала неправда за филозофијата бидејќи за разлика од верувањата таа работи со логика). Пример: докажано е дека 2+2 = 4. Тоа може да го провери секој човек, во секое време, па не остава простор за избор на прифаќање или неприфаќање. Ако наведеш нешто што не може во секое време да биде независно проверено и потврдено, преку секое сомнение, тогаш тоа не е доказ. Тој доказ мора да дојде надвор од миљето кое тврди дека наведеното е доказ и мора да биде единствен без други алтернативи. Значи , како прво, не можеш да кажеш дека доказот за кажаното во Коранот се наоѓа во Коранот, а како второ не смее да има други докази од други страни за докажување на истото или слично тврдење. На пример, христијанските верници тврдат дека Исус е Божји син. За таквото тврдење, како прво, не можат да кажат дека доказот е во Библијата бидејќи таму пишува така, а како второ дури и таквиот "доказ" не значи ништо посебно бидејќи и во другите религии се тврди иcтото за други личности (кои Христијанството не ги признава како такви). Или пак, не може тврдењето во Коранот, дека Мохамед е последниот профет, да се докаже со истото тоа пишување во Коранот дека тој е последниот профет. Ниту може веродостојноста на Коранот, или било која друга книга, да биде докажана со некои нешта кои сега се случуваат, а можеби биле неговестени во книгите. Па во сите тие книги многу нешта се наговестени (војни, суши, поплави…) кои редовно се случуваат и многу нешта се наговестени кои никогаш не се случиле (без оправдување дека тоа "сигурно" ќе се случи во иднина ). Тие нешта не се никаков доказ за ништо. За секоја случка постојат и други докази кои наместо некакви општи наговестувања имаат точни факти зошто се случиле Поентата што сакам да ти ја предочам е дека кога на масата се ставаат докази тогаш тука нема место за прифаќање или неприфаќање. Доказите се егзактна работа, а не избор на верување (како што милуваат да кажат верниците и апологетите). Изменето од Messenger - 26.Јануари.2016 во 00:31 |
||
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нека повели, можеби ќе биде поуспешен од сите досегашни бомбардери. Само нека биде кус, конкретен и егзактен, без препишување фермани од книги и памфлети оти никој нема да го чита. Се вели дека Вистината не трпи многу зборови, тие се потребни на лагата за да изгледа поубедителна. |
||
|
||
Суада
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Си се изнамачил да ме просветлиш за тоа што е доказ и фала ти, навистина.
Го ценам тоа. А сега одам да си играм во Играчница. |
||
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
|
Уживај! Мајата е убава разонода кога заронуваме во неа знајќи ја нејзината вистинска природа. |
||
|
||
Noor
Нов член Регистриран: 07.Ноември.2015 Статус: Офлајн Поени: 16 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мир тебе. Најсреќен би бил кога јас како муслиман би можел лично да ти докажам дека Коранот е Божји збор. Но таа функција Коранот сам го превзема! Аллах сака сам, преку неговата објава да ти докаже! Последната Божја објава Коранот, Господ го утврди да биде последна книга со која се усовршува патот преку кој можеме да се доближиме до него: Ел-Хиџр 15:9 „Навистина, ние (Аллах) го објавивме Коранот, и ние бдееме над него (ја чуваме од секаква корупција).“ Аллах преку својата мудрост дозволи претходните книги (кои Коранот ги потврдува како Аллахови книги) да се извитоперуваат, менуваат, дополнуваат со човечки зборови, а тоа е нешто што еврејските рабини го правеле во своето време. Но за Коранот брату имаш божја заштита (...и ние бдееме над него), па затоа оваа книга до ден денеска е непроменета, за разлика од претходните книги (Тора, Евангелие) кои немаат божја заштита, та затоа се променети. Аллах е тој што го чува Коранот од секаква корупција, менување или дополнување. Но сигурно мислиш ова е лесно, секој можел да го напише ова за да биде поубедливо. Во тој случај Аллах те предизвикува! Господ те предизвикува повеќе пати во Коранот во случај да имаш сомнеж за автентичноста на оваа книга. Ел-Бекаре 2:23 „И ако се сомневате во тоа што Ние (Господ) му го објавивме на Нашиот роб (Мухамед), напишете поглавје слично на неа и повикајте ги вашите божества, освен Аллах, ако вистината ја говорете.“ Друг предизвик: Ел-Исра 17:88 „И кога сите луѓе и џинни би се здружиле да произведат ваков Коран, тие никогаш нe би го постигнале тоа, макар и помагајќи си еден на друг.“ Овој предизвик брату трае повеќе од 1400 години, од кога е објавен Коранот до ден денеска. Сеуште не можело да се донесе нeшто слично на ова, и никогаш нема да може. А ако ти мислиш дека можеш, нафати се за ова работа и со нетрпение ќе го чекам твојот резултат. Но ако не можеш тогаш во продолжение Аллах вели: Ел-Бекаре 2:24 “Но ако не го сторите тоа - и никогаш нема да можете да го сторите тоа - тогаш плашете се од Оганот, чиешто гориво се луѓето и камењата, подготвен за тие што одбиваат да веруваат.“ Но Аллах не само што те предизвикува, туку и резонира со тебе преку директни прашања: Ен-Ниса 4:82 „Па зар оние (кои се двоумат) не размислуваат за Коранот? Да беше книгата од некој друг освен од Аллах, сигурно ќе најдеа многу противречности.“ Ти пишав во претходниот пост ако мислиш дека Коранот не е Божји збор, прочитај го и најди некаква контрадикција. Но нема да можеш бидејќи нема такво нешто. Аллах не се противречува себеси кога објавува Негова книга. Претходните книги се повеќе пати променети, и затоа содржат контрадикторности. Ако се прашуваш зошто токму Исламот е совршената вера, и за тоа Аллах ти дава одговор: Теубе 9:33 „Он (Аллах) го испрати Својот пророк (Мухамед) со упатство и со правата вера (Исламот) да би се издигнал над сите вери, па макар тоа било и против волјата на многубошците“ А дали Исламот е воопшто совршена вера? Ел-Маиде 5:3 „...Денес Го усовршив за вас вашата вера и го комплетирав Мојот благодат врз вас и го пропишав Исламот како ваша религија.“ Но истовремено Господ ги одбива другите религии, бидејќи веќе усовршил една религија и таа ја избра како единствено прифатлива кај него. Која е таа религија? Али-Имран 3:19 „Единствената религија прифатлива кај Аллах е Ислам.“ Затоa брату, најискрено и најскромно би ти препорачал да си земеш една копија од Коранот за себеси и да ја прочиташ со слободоумност, притоа оставајќи ги лошите стереотипи и предрасуди за Исламот настрана. Реалноста се осознава само со слободоумно истражување. Го молам Аллах, Единиот Створител на сето видливо и невидливо да те упати во правиот пат, и да направи да бидеш од оние кои ќе успеат во животот, а за кои Аллах ветува вечен Џеннет за нив. Амин.
И за тебе сестро би ти препорачал да го прочиташ тоа што го напишав погоре, а бидејќи се декларираш како муслиманка, се надевам дека Господ ќе те упати во правиот пат бидејќи никој не е муслиман ако мисли дека Коранот има човечки зборови. Ако си сигурна за тоа, одговори на предизвиците што Аллах ги пишува во Неговата книга и докажи дека Коранот има човечки зборови, како што јас сум спремен да докажам дека Библијата има човечки зборови. Изменето од Noor - 26.Јануари.2016 во 13:09 |
||
Суада
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
|
|
||
||
Суада
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ама изгледа тебе месинџер уште не ти кажа ШТО Е ДОКАЗ, еве сега ќе ти објасни...
Брате, ја искрено се зезам, доаѓам на темиве пошо ме смеат едноставно. Ако му е тешко на Аллах тоа,мојата смеа, што да речам... Нека ми пиши минусче. Оти сум при крај со нервите. |
||
||
Внеси реплика | страница <1 678910 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |