Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Тема: Ролат Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:48 |
РОЛАТ ОД СМОКВИ
Состојки: 250 гр. шеќер 1,5 дцл.вода 250 гр.
мелени ореви 250 гр. суво грозје 250 гр. суви смокви Од шеќерот и
водата се прави шербет. Се додава сечканото суво грозје, сечканите смокви и
мелените ореви (сувото грозје и смоквите можат да се смелат на машина за месо) и
се заедно се меша. Се чека малку да се олади, a потоа се прави кора и се
обликува ролат.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:54
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 24.Декември.2012 во 21:46 |
Лесен и вкусен ролат со мармаладПотребни се: 4 јајца, 4 лажици шеќер, 4 лажици брашно, изрендана кора од непрскан лимон, мармалад за фил.
Подготовка: Со миксер изматете шлаг од белките.
Додадете шеќер и матете додека смесата не стане цврста. На миксерот
намалете му ја брзината, додавајте една по една жолчка и матете уште 1
минута. Исклучете го миксерот и мешајќи со лаижца додајте го брашното и
кората од лимон. Печете во рерна на 200˚Ц, во тавче (30х35), претходно
намрсено и посипано со брашно. По дваесетина минути, печеното тесто
извадете го од рерната и ставете го на платнена салфета посипана со
кристал шеќер. Тестото го виткате во ролат.
Кога ќе се олади, отворете го, премачкајте го со мармалад и повторно завиткајте го. Се сече на парчиња и се служи.
Изменето од Valerija - 24.Декември.2012 во 21:46
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 15:49 |
СОЛЕН РОЛАТ ОД ПАЛАЧИНКИПотребни состојки: - 200гр Моркови
- Сол
- 200гр – Спанаќ
- Зачин од сув зеленчук
- 1 кес. Желатин
- 600гр Крем сирење
- 200гр – рендан кашкавал
- Бибер
- 12-палачинки
- 200гр шунка
Начин на подготовка: - Се вари морковот и се пасира(не многу ситно). Се бланчира, се сецка спанаќот(исто не ситно).
- Се припрема желатин ( по упатство од кесичката) и се замешува сирењето. Се додава ренданиот кашкавал, а потоа спанаќот и морковот.
- Се става шунката на палачинката, потоа се става филот.
- Се сечат палачинките накосо и се сервираат украсени со свежи ротквици, исечени на кругчиња.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:56
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 15:50 |
РОЛАТ СО ТАРТУФИПотребни состојки:- 0,05кг Кори
- 0,065кг свежо сирње
- 0,007кг -тартуфи црни
- 0,003кг -тартуфи, бели
- 0,035л Павлака за готвење
- 0,001 л Масло за тартуфи
- 0,012 путер
- 0,001кг сол
- 3 јајца
- 0,012л. Масло, растително
- 0,012кг шеќер
Начин на подготовка: Се загрева путерот и му се додава шеќер, за да се направи светла карамела. Се трга од оганот и во карамелата се додаваат црните тартуфи, кои претходно ги исчистивме и исецкавме на листови. Во меѓувреме се развлекуваат кори од тесто и се посипуваат со зејтин, се премачкуваат со смеса од сирење и јајца, сол, и лесно карамелизираната црна тартуфа. Се обликува ролатот. Во пригоден сад кој предходно го намачкавме со масло, се реди ролатот и се пече на 180ц. околку 10мин. Од павлака за готвење со белите тартуфи и од маслото од тартуфите, се припрема умак кој се послужува со ролатот. Се сервира топло.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:56
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 15:51 |
РОЛАТ ОД МАЛИНИПотребни состојки- 4 јајца
- 200гр Шеќер
- 70гр Башно
- 40гр Густин
- 3 – кесички желатин
- 300гр Малини
- 300гр Сирење
- 200мл слатка павлака
- Лажица сок од лимон
Начин на подготовка: - Загрејте ја рерната на 200.C. Раздвојте ги белките од жолчката. Изматете ја жолчката со 4 лажици врела вода и 70гр шеќер. Изматете ја белката и 30гр шеќер, па измешајте ја жолчката. Додадете брашно и густин. Разлејте го по плехот со хартија за печење и печете 15 мин.
- Извадете го печениот пандишпан на чиста крпа и посипете со шеќер, па потоа одлепете ја хартијата. Свиткајте го ролатот.
- Се подготвува желатинот. Малините се пасираат. Се меша соединува, пола пире од малина и 100г. шеќер. Се мати павлаката.
- Сокот од лимон се загрева, се растопуваат 2 кесички желатин и во таа смеса се меша кремот од сирење, и павлака.
- Се премачкува кората со сирењето, и се завиткува повторно во ролат. Се премачкува ролатот со слатко од пире во кое е замешан желатин, направен по упатството од кесичката.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:54
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 15:52 |
ПРОЛЕТЕН РОЛАТПотребни состојки:- 500гр. Свинско филе
- Сол, бибер
- 1 тиквица
- 1 црвена пиперка
- 150гр. Масен крем сирење
- 2 лажци маст
Начин на подготовка: - Месото измијте го и исушете го. Исечете го надолжно но не сосема. Од сите страни побиберете го и посолете.
- Зеленчукот подгответе го, исчистете го и иситнете го на блендер. Додадете го крем сирењето и добро измешајте. Загрејте ја рерната на 175 C.
- Смесата намачкајте ја на месото, завикајте го и поврзете го со кујнски конец. Испржете го месото на врело масло од сите страни. Префрлете го во ватростален сад и ставете го во рерна да се допече, уште околу 20 мин. Во текот на печењето, превртете го месото 2 пати. и преливајте го во сосот од печењето.
- Извадете го месото, завиткајте го во фолија и оставете го така да отстои колу 10 мин. Да се извади конецот и да се исецка на кришки. Се сервира со пире од компир и рукола( млад спанаќ или зелена салата).
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:56
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 15:55 |
РОЛАТ ОД ШУНКА И СПАНАЌПотребни состојки: - 350 гр. спанаќ
- 5 јајца
- 100гр. брашн
- 2лаж. густин
- 2 чена бел лук
- 150 гр. шункова салама
- Малку путер, сол, бибер
Начин на подготовка: Измијте го добро спанаќот, процедете го и исушете го на крпа, па исецкајте го на тенки ленти. Измешајте, брашно и густин, а лукот ситно сецкајте го. Одвојте ги белките од жолчките. Белките изматете ги со малку сол, и изматете цврст шлаг. Во жолчките додадете го лукот , сол, бибер, брашно, густин, и на крајот, наизменично додавајте ги траките од спанаќ и изматените белки. Рерната загрејте ја на 160Ц. Обложете ја тавата со хартија за печење, премачкајте ја со парче путер и на тоа претурете ја смесата и печете 18 мин. На испеченото тесто ставете ја шунката , па полека замотајте го во ролат. Кога ќе се олади ролатот исечете го на кришки со дебелина од 1,5см. и послужете.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:57
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 16:07 |
РОЛАТ СО ШУНКА И ЗЕЛЕНА САЛАТАПотребни состојки:- 9 кори за пита
- 300гр шунка
- 200гр кашкавал
- 100гр пршута
- зелена салата
- 2 кисели павлаки
- масло
Начин на подготовка: За една ролна идат по три кори, а секоја треба да ја попрскате со масло и да ја намачкате со тенок слој павлака. Преку третата кора наредете листови шунка и кашкавал, а на средната ставете листови пршута и зелена салата. Така направете три ролати, попрскајте ги корите со масло и вода и кратко запечете.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 16:10 |
РОЛАТ СО СВИНСКО МЕСОПотребни состојки- 3кг свинско месо
- 200гр моркови
- 100гр грашок
- 600гр печурки
- 200гр кашкавал
- 200гр чадена сланина
- 200гр печеница
- сол
- бибер
- масло
- пиво
Начин на подготовка: Свинското месо одвојте го од коската да добиете убаво парче кое може да се завитка. Месото добро посолете го. Морковот и грашокот сварете ги, а кашкавалот, шампињоните, сланината и печеницата исечете ги на ситни коцки. Се измешајте, па смесата ставете ја на на половина од месото. Внимателно замотајте го ролатот, затегнете со конец и премачкајте со масло. Печете на 220 степени оклу 2 часа и повремено преливајте со пиво.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:55
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 16:13 |
КАФЕ РОЛАТКафето во помали количини држи континуитет и може да им помогне на тинејџерите и студентите при учењето, но, поголеми количини создава несоница и намалување на концентрацијата.Секојдневното пиење на големи количини кафе, доведува до хроничен замор и слабеење на отпорноста на организмот при стресни ситуации. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 100 грама Шеќер во прав 100 грама Шеќер 150 грама Путер 300 грама Кекси 1 Кафе филџан 1 лажица Какао 1 Жолчка 1 голема лажица Шеќер во прав Време за подготовка: 15 мин. Време за готвење: 30 мин. ПОДГОТОВКА: За кората (или црната смеса): во подлабок сад промешајте ги мелените кекси, шеќерот и какаото, па додавање на процеденото кафе замесете убава компактна смеса. Расукајте ја смесата на фолија или хартија за печење со дебелина од околу 5 мм. За филот: пенесто изматете го путерот со шеќерот, додадете ја матената жолчка и добро соединете. Со филот (или белата смеса) премачкајте врз кората и завиткајте ролат. Оставете го ролатот неколку саати во фрижидер, па пред самото послужување сечете го на кришки.
Изменето од Valerija - 26.Јуни.2018 во 18:17
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 22:49 |
НУТЕЛА РОЛАТТој толку лесен што може да го имате за појадок или вечера со една чаша млеко. Децата едноставно го обожаваат.Потребни состојки: – 7 јајца – 7 лажици шеќер – 7 лажици брашно – половина кесичка пециво – нутела Подготовка: Пенесто изматете ги жолчките со шеќерот. На страна измешајте ги белките во цврст снег, па додајте ги во изматените жолчки. Додајте го брашното и пецивото и промешајте полека со дрвена лажица. Обложете ја тавата за печење со хартија и ставете ја смесата. Печете околку 15 минути на 170 степени. Испечениот бисквит извадете го ис тавете го на крпа за да се излади. Премачкајте го со нутела и свиткајте го во ролна. Ролатот ставете го во фрижидер да се излади убаво. Потоа пресечете го на парчиња со дебелина од 2 цм и послужете.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 22:55 |
ДЕКОРАТИВЕН И ВКУСЕН РОЛАТ СО ЈАЈЦАОдличен начин да ги искористиме велигденските јајца Потребни состојки: – 200 гр срзнат грашок – 200 гр морков – 200 гр компир – 200 гр јаболка – 1 лимон – 6 лажици мајонез – 7 лажици кисела павлака – 250 мл супа од зеленчук – 20 гр желатин – 5 јајца – 1 црвена пиперка – 1 врзоп магдонос – бибер и сол Подготовка: Сварете ги грашокот, морковите, компирите во солена вода. Исечете ги и јаболките на коцки. Во нив додајте го сокот од лимон. Јаболките и зеленчукот убаво измешајте ги и додајте им го мајонезот и павлаката. Зачинете со сол и бибер и убаво измешајте. Потоа исецкајте го и магдоносот и ставете го во зеленчукот. Супата од варениот зеленчук измешајте го со желатинот и растопете го на тивок оган. Потоа сипете ја смесата во смесата со зеленчук и убаво измешајте. Сипете во еден правоаголем пле и оставете нека се стегне. Јајцата излупете ги и наредете ги во еден ред. Потоа свиткајте ја кората во ролат.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:57
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Август.2015 во 23:06 |
ПОХОВАН ПИЛЕШКИ РОЛАТ
Интересна комбинација на пилешко месо, зеленчук и зачини која заслужува малку да се потрудите околу нејзната подготовка бидјеќи плени и на изглед и со вкус. Состојки: 600гр пилешко филе 1 лажица босилек 80гр презла 0,5л сончогледово масло 50гр црни маслинки 2 јајца 300гр домати 1 лажица ситно исецкан магдонос 1 чечне бел лук брашно Спремете чекан за месо, проѕирна фолија, чечкалици, длабока тава и еден поголем сад Подготовка: Пилешкото филе покријте го со проѕирна фолија и со чеканот за месо исчукајте го зад а биде со пола сантиметар дебелина. Полнење Излупете ги доматите, извадете ги семките и исецкајте го на мали коцки. Исецкајте ги и маслинките. Изгмечете го лукот. Додадете го магдоносот, вегета и босилек. Додадете го и лукот, маслинките и маслото. Сето тоа измешајте го добро. Ролат Секој стек филувајте го со полнењето и завиткајте. Ставете чечкалици на секој ролат за да не се отворат во пржењето. Ставете го ролатот во посебен сад. направените ролати избрбелајте ги во брашно, изматени јајца и презла. Пржете на загреано масло десетина минути и кога ќе бидат готови извадете ги од тавата.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 31.Август.2015 во 12:50 |
НАЈВКУСНИОТ РОЛАТ ОД ЛЕШНИК И КОКОСПотребни состојки: • 150 грама Шеќер во прав • 20 грама Чоколадо за готвење • 50 грама Чоколадо • 250 милилитри Млеко • 250 грама Лешник • 100 грама Кокосово брашно • 50 грама Какао • 100 грама Блага павлака • 250 грама Бисквити Подготовка: Млекото, 100 гр. шеќер во прав и какаото варете ги додека не зовријат, а потоа ставете го чоколадото за готвење, па мешајте додека не се растопи. Додадете ги мелените бисквитите и мелените лешници. Измешајте ја смесата за да стане хомогена. На работната површина ставете намастена кујнска хартија, одозгора ставете ја смесата, па расукајте правоаголник, а одозгора ставете намастена хартија или фолија. Слатката павлака и белата чоколада ставете ги да се варат, пред да зовријат тргнете ги од оганот, па вмешајте ги со 50 гр. шеќер во прав и кокосот. Премачкајте преку темната смеса, а потоа внимателно завиткајте ролат. Ролатот оставете го во фрижидер неколку саати да се стегне, а потоа со остар нож сечете парчиња и послужете.
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|