IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Право
  Активни теми Активни теми RSS - Дали да се легализира марихуаната?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали да се легализира марихуаната?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 31>
Автор
Порака
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 01:36
Dobro be lugje, ste nachukale po 30+ godini a se odnesuvate kako 10 godishni deca. Ne zatruvte so lichni muabeti, pa nekoj izmislil poraki za toa, pa razmenete si facebook i pukajte se..
Mamo mamo-Mazak me udri..
Tato tato-Nagual e napushen, kako pushten od lanec e, kje me izede...

Ako nema moderator na podforum pravo, ne znachi deka e ostaven na milost i nemilost..
Sepak ako gledate, administratorite ve toleriraat..
Ama izgleda ne ste razbrale shto sakal fiks da kaze..
Tupete ja do drugata godina za shtetnosta ili pozitivnite strani na marihuanata, naduvajte se, razmenete po nekoja poraka ako vi e merak ama ne dozvoluvajte i drugite da se pochuvstvuvaat kako izdrogirani koga kje vlezat vo temava..

I sega do kaj stignavme so negativnite strani na baba mara?
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Mazak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 24.Мај.2015
Локација: YesImSupercool
Поени: 629
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mazak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 02:05
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Dobro be lugje, ste nachukale po 30+ godini a se odnesuvate kako 10 godishni deca. Ne zatruvte so lichni muabeti, pa nekoj izmislil poraki za toa, pa razmenete si facebook i pukajte se..

Ako nema moderator na podforum pravo, ne znachi deka e ostaven na milost i nemilost..
Tupete ja do drugata godina za shtetnosta ili pozitivnite strani na marihuanata, naduvajte se, razmenete po nekoja poraka ako vi e merak ama ne dozvoluvajte i drugite da se pochuvstvuvaat kako izdrogirani koga kje vlezat vo temava..

Jas se izvinuvam draga moderatorke ama ova od tebe ne go ochekuvav...ova e mnogu neodgovorno i neprofesionalno odnesuvanje od tvoja strana na temava.

Se shto jas baram e da se pochituva redot na temava...spamiranje i promocija na droga ne mu odi na nikogo vo prilog osven na tie shto saakaat da ostvarat finansiska korist do toa.
Vo red e da se napishe mislenje za temava pa i ako toa e podkrepeno so nekolku posta.

Zatoa i smetam deka e dolzhnost na avtoritetite da go sprechat preteranoto postiranje.

Premolchuvanjeto i reciprocitetnite opomeni zaradi megjusebno vregjanje ne vroduvaat so plod koga se raboti za ovakov problem.

Jas lichno cvrsto si stojam na svojot stav i nema da dozvolam nekoj da reklamira koristenje na droga tuka. Toa e moja gragjanska obvrska, moralna dolzhnost i nema da popushtam se dodeka eden od nas ne bide odstranet od temava ili pak dvajcata.
Ochekuvam akcija od vas.
Nie chlenovite sme najmalkiu krivi za ova shto se sluchuva na temava.
Pokazhete ni deka ste na vistinskata strana.

So dolzhna pochit.

Изменето од Mazak - 12.Август.2015 во 02:10
“Be content with what you have. You have enough to live a happy life.”
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 02:12
Originally posted by Mazak Mazak напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Jas se izvinuvam draga moderatorke ama ova od tebe ne go ochekuvav...ova e mnogu neodgovorno i neprofesionalno odnesuvanje od tvoja strana na temava.

Se shto jas baram e da se pochituva redot na temava...spamiranje i promocija na droga ne mu odi na nikogo vo prilog osven na tie shto saakaat da ostvarat finansiska korist do toa.
Vo red e da se napishe mislenje za temava pa i ako toa e podkrepeno so nekolku posta.

Zatoa i smetam deka e dolzhnost na avtoritetite da go sprechat preteranoto postiranje.

Premolchuvanjeto i reciprocitetnite opomeni zaradi megjusebno vregjanje ne vroduvaat so plod koga se raboti za ovakov problem.

Ochekuvam akcija od vas.
Nie chlenovite sme najmalkiu krivi za ova shto se sluchuva na temava.
Pokazhete ni deka ste na vistinskata strana.

So dolzhna pochit.

So dolzna pochit Mazak ili ne me chitashe od pochetok na temava ili si duval malku i ti

Ne znam nekoi lugje dali se svesni kakvo delo e pottiknuvanjeto na lica da konzumiraat marihuana...
Osobeno vo drzava kade shto istoto e regulirano so zakon.
Mozebi temava trebashe odamna da vi ja prenasocham vo istoimenata vo medicina (mislam deka ushte stoi)

Shtom na nekogo mu se duva za zdravje

Being RICH

Кон врв
Mazak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 24.Мај.2015
Локација: YesImSupercool
Поени: 629
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mazak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 02:41
Pa ako saka da duva toa e negovo pravo.

Ama ako saka i drugite da gi naduva so negoviot "spam marketing" mislam deka treba da mu kazhete STOP !

Mislam...so najdolzhna pochit ama ako ne go napravite toa na kraj od debatata ke izleze deka i vie ne ste mnogu razlichni od taa osoba vo pogled na koristenjeto na drogata.

Изменето од Mazak - 12.Август.2015 во 02:47
“Be content with what you have. You have enough to live a happy life.”
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 03:17
Мazak, како член на овој форум имаш прав дa го изнесеш своето мислење како и секој друг.

Толку.

Немаш никаква должност.

Членовите имаат само обврска да се однесуваат според правилата и прописите на форумов, како и според забелешките на администрацијата.

Како што можеби тебе не ти се допаѓа нечие туѓо мислење, така можеби и твоето не му се допаѓа на некој друг. Но тоа не ти дава за право да ги обвинуваш неистомислениците, како што и тие немаат право да те обвинуваат тебе.

Во врска со наводното спамирање, кое толку често го спомнуваш, не е твое тоа постојано да го посочуваш, туку е работа на администрацијата. 

Прашањето на форумов е поставено сосем коректно  и на него се дискутира без никакво потикнување за користење дроги. Можеби давањето аргументи за декриминализирање и легализирање на марихуаната (топикот на оваа тема) ти ја разбираш како рекламирање на дроги и наркоманија, но тоа е само твое лично интерпретирање. А доколку тоа беше вистина те убедувам дека администрацијата ќе превземеше соодветни чекори.

Замолен си да имаш респект кон другите членови и администраторите на овој форум и доколку не ти се допаѓа темава да не се навраќаш на неа со спамирање и етикетирање на членовите.

Ова е последна опомена после онаа на fiks и evangeline и те советувам да не реплицираш непотребно бидејќи администрацијата повеќе немa трпение и желба за натамошни опоменувањa.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
TheNagual Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 22.Август.2013
Поени: 156
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TheNagual Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 17:03
Евангелине, ќе ми објасниш ли зошто сум јас опоменат? По втор пат го поставувам прашањево. Фикс не ми одговори. Се надевам ти ке кажеш нешто. Посочи ми еден пост каде навредувам или хејтам некого. Или можеби и ти мислиш дека изнесување на аргументи за легализација е спамирање и рекламирање на дрогата. Или можеби пишувањето на темава го сметаш за опасно поради тоа што надразнува одредени хиперсензитивни членови кои потоа прават проблеми на форумов. Па сега место да ги решите проблемите со членот вие гледате да ги заќутите другите.

Сето ова значи дека вие како админи имате сериозни разидувања во однос на правилата на форумот и треба конечно да се договорите.

Е сега, иако не сум единствениот што сеуште постира про-ставови во темава се чини дека сум единствениот кој е обвинет за агитација, спамирање и наркоманија.

И побогу луѓе. Легализацијата на марихуаната нема да ве примора да пробате или да се дружите со луѓе што дуваат. Ако немате и не сакате да имате контакт со марихуаната легализацијата нема ама апсолутно ништо да ви смени во животот. Дувањето и понатака ќе си остане вон вашиот видокруг од проста причина што самите избирате со кого ќе се дружите. И тоа е обострано. Избираат и тие што дуваат такашто, верувајте тие најмалку би сакале вие да им бидете во близина за да им лепите етикети или да им морализирате. Е сега ако мислите дека сте толку лабилни карактери што една промена на законот ќе ве стави во искушение да пробате, тоа е ваш проблем. Нема зошто останатите да губат слободи поради тој ваш хендикеп.
Исто како што можете да ја игнорирате легалната марихуана, можете и да ја игнорирате темата.
И сеуште пробувам да сфатам зошто членови кои не живеат во државава се нај агресивни противници на легализацијата во државава. Плус, веројатно живеат во земји каде државата е далеку по рационална по овие прашања и каде легализацијата на марихуаната ќе се случи многу брзо.
Цела среќа што доколку тука се случи референдум тие нема да имаат право да гласаат
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 17:18
TheNagual, во Библијата Бог вели "не ме повикувај непотребно".

Ова, секако парафразирано, би го применил и во форумов. Не ја повикувај администрацијата непотребно. Доколку некој модератор или администратор се јавил со опомена, обично таа е генерална за сите членови бидејќи правилата важат подеднакво за сите. Тоа не значи дека специјално е упатена до некого, во случајов до тебе.

Друга работа е ако администрацијата конкретно посочи некој член.

Во случајов, не си конкретно повикан и не ја повикувај администрацијата непотребно бидејќи имплицитно се знае што значи процедуралното опоменување.

Од друга страна, замолен си да не ги генерализираш работите и да не ги мешаш реакциите од оваа тема со oнинa другите теми или во генерална смисла како (не)можа реакција во општествениот живот по било која основа.

Генерализацијата и арбитрарните претпоставки се лоша работа. 

Врати се на темата и слободно продолжи со коментирањето доколку тоа и понатаму те интересира.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 17:53
Аааа...без дијаспората не се носи ваква револуционерна одлукаголема насмевка!Шала на страна,факт е дека континуирано се вршат истражувања за придобивките од маслото од канабисот во медицински третман,но и и тука има поделба во мислењата.Според едни истражувачи,ова масло дава добар одговор во третманот на дијабетесот,астмата,мултиплекс склероза,псоријаза итн, а според други најдобар одговор дава во третманот на карцином без да ги оштети здравите клетки.Но во светот ретки се и докторите кои  ги потврдуваат придобивките од маслото од канабис и многу често тие и м еѓусебно доаѓаат во конфликт на мислења.Па ако истражувачите меѓусебно неможат да се договорат и произнесат со заеднички став,како да се убедат обичните луѓе дека со легализацијата на марихуаната тие не се лично наведени да ја коистат во наркотични цели,туку дека основната цел е да растението,неговата смола ,цвет или тинктура бидат строго контролирани супстанции .Ако добро се изразив и ме разбравте ,би било супер,ако не...не ми бега етикета.не знам

Изменето од Renatax - 12.Август.2015 во 17:55
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TheNagual Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 18:00
Меси, јас не сум ја повикал администрацијата. Друг ја повикувше постојано. Само побарав одговор на прашање. Сакав да знам дали сум опоменат конкретно и зошто бидејќи бев спомнат во опомените(конкретно не од тебе) Тоа не ми излгедаше баш како генерална опомена до сите. И токму затоа и барав одговор конкретно од админот кој ме спомна, а не од администрацијата генерално.

И во врска со генерализацијата, погрешно си ме разбрал. Кога ќе кажам "некои членови кои не живеат на државава" мислам на конкретен член на форумов на кој поради принципи како и поради одржувањето на културно ниво на комуникација одбивам да му се обратам директно или да го посочам со име.
Сакам да укажам на парадоксалноста што дотичниот член иако живее во општество далеку по либерално од нашево (ваљда не е во Узбекистан???) и ги ужива плодовите на тој систем, сепак се одлучува да пропагира сосема спротивни вредности за нас тука во матичната држава.
Како и да е, фала за информациите.

Изменето од TheNagual - 12.Август.2015 во 18:01
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TheNagual Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 18:44
Originally posted by Renatax Renatax напиша:

Аааа...без дијаспората не се носи ваква револуционерна одлукаголема насмевка!Шала на страна,факт е дека континуирано се вршат истражувања за придобивките од маслото од канабисот во медицински третман,но и и тука има поделба во мислењата.Според едни истражувачи,ова масло дава добар одговор во третманот на дијабетесот,астмата,мултиплекс склероза,псоријаза итн, а според други најдобар одговор дава во третманот на карцином без да ги оштети здравите клетки.Но во светот ретки се и докторите кои  ги потврдуваат придобивките од маслото од канабис и многу често тие и м еѓусебно доаѓаат во конфликт на мислења.Па ако истражувачите меѓусебно неможат да се договорат и произнесат со заеднички став,како да се убедат обичните луѓе дека со легализацијата на марихуаната тие не се лично наведени да ја коистат во наркотични цели,туку дека основната цел е да растението,неговата смола ,цвет или тинктура бидат строго контролирани супстанции .Ако добро се изразив и ме разбравте ,би било супер,ако не...не ми бега етикета.не знам

Па и не би рекол дека се толку ретки лекарите кои ги препознаваат медицинските придобивки. Од каде инаку толку многу истражувања. Реномирани медицински списанија како Лансет имаат објавувано статии за медицинската марихуана. Инаку се согласувам дека медицинската примена е сеуште предмет на дискусија и истражување и сум уверен дека многу лекари одбиваат да говорат поради страв од стигматизација, а не поради тоа што повеќе веруваат на државната пропаганда отколку на своите колеги. Плус, лекарската фела е природно блиска со фармацевтските картели(Big Pharma) кои се најголеми лобисти против легализацијата. А ако сакаме да има повеќе истражувања марихуаната треба да стане легална.
Овој аргумент го пишав во претходните постови, но ќе повторам. Според мене тоа дали марихуаната е лековита или не е ирелевантно во дискусијата за легализација. Ако е така тогаш на лекарите треба да им дадеме обрска да докажат дека алкохолот и тутунот се лековити за да ја оправдаат нивната легалност. Или социолозите да докажат дека општеството има бенефити од коцкањето бидејќи истото е легално. Неможеме за едни пороци да бараме бенефити како аргумент, а за други да не бараме. Главниот аргумент треба да бидат личните слободи и право на избор на начин на потрага по среќа.
И повторно ќе кажам. Голем проблем е што кај нас луѓето имаат перцепција дека ако нешто станува легално всушност државата ги наведува да почнат да го користат. НЕ. Државата само им дава избор да одлучат. А таков избор имаат и сега. Денес ако сакаш и ако се потрудиш можеш да набавиш марихуана. Дали е законот единственото што те спречува да набавиш?
За жал ние имаме етатистички менталитет, државата ја сметаме за алфа и омега во нашите животи со што и го препуштаме правото да одлучува за нас. Исплашени сме кога ќе добиеме право на избор бидејќи сме индоктринирани дека во тој случај сигурно ќе згрешиме. Ако беше тоа вистина сите ќе бевме алкохоличари, никотиномани, таблетомани и коцкари. Ама не сме. Само сме изманипулирани со цел да се откажеме од нашите слободи и да ги предадеме на политичарите.
Затоа сме на вакво дереџе.

Изменето од TheNagual - 12.Август.2015 во 18:46
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 21:46
Znachi Nagual, poslushaj me prvo kako obichen chlen bez da gledash titula za da se povikuvash na nea !!!

Prvo, nikade ne spomnav deka pishanoto se odnesuva konkretno za tebe ! Kako shto gledash vo pdf politika koga nekogo opomenuvam jasno posochuvam - novace, kojsumjas, dabe ili nekoj drug. Tuka ne posochiv!
Vtoro na temava imate povekje megjusebni obrakjanja otkolku argumenti!
I treto vo moe vreme posleden bil zborot na administrator! Ako se kaze dosta e, znachi dosta e!!!
Vo sluchajiv mislam deka odvishe e bilo koj komentar posle moderator/administrator. Vo nashe vreme, se brishea. Sega, pominuvaat nekako!

Nikoj ne e dolzen da ve trpi kako se etiketirate kako narkosi, duvachi, ne znam shto !

Jas ushte na pochetok si go kazav svoeto mislenje na temava i ushte stojam na istoto. Ama da navreduvam ne mi padnalo na pamet. Duvash-duvash. Duvaj si podaleku od mene. Kje te narecham lichno tebe narkoman? Ne. Zatoa shto znam deka upateno na lichno nivo vi e navredlivo a jas vo zivotov malku lugje imam navredeno i toa nenamerno..
Dali kje gi narecham narkomani celata zaednica duvachi? - Da. Zatoa shto posleden pat koga proveriv barem vo zemjava spagjashe vo kategorija droga. I kako takvo ne e lichna navreda, pa nitu navreda kon zaednicata..
Isto kako shto ne e navreda pushach za tie shto pushat cigari.

Znachi koga vekje e se razjasneto, preporachlivo e da nema nitu eden komentar nadvor od temava ponatamu! I pametno e da se zadrzi civiliziran odnos. Toa se neguva na forumov od pamtivek i 2-3 nema da go unishtat!

Being RICH

Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2015 во 09:59
Originally posted by TheNagual TheNagual напиша:

Originally posted by fiks fiks напиша:

Дечки, ај смирете топката, да не опоменувам низ секоја тема на форумов.
Дискутирајте на тема а не за лични ставови и определби.

Мазак, без лични квалификации, да не се расправаме повеќе за тоа.

Фикс, незнам зошто се обраќаш во множина. Ако не примети јас комплетно ги игнорирам постовите на дотичниот член и вооптшо не навлегувам во беспотребно натегање. Ќе може да појасниш зошто опомената се однесува и на мене?
Однапред фала.

Нагуал, гледам ме повикуваш за објаснување, па да ти одговорам, макар да доста едноставно е објаснувањето.
- За многу работи, потребни се двајца, така и тука, ти и Мазак, низ дискусиите, се обидувате да играте танго, и двајцата да го водите танцот а да не се изгазите, и затоа мораше да бидете споменати од мене во множина, и во однос на тоа толку, да завршиме.

Сега малку за темата.

Значи јас не знам дали сум пишал мислење тука, може сум напишал, нешто прашав знам, ама не се сеќавам, но ве читам и гледам кој што дискутира и на која положба, во однос на легализацијата на Марихуаната се наоѓа.

Мазак е искулчиво против легализација, ти Нагуал си за, Месинџер гледам поддржува, Еванџелин како што гледам е против и така натамо, како и за се друго, гледаме кршење копја, за и против, што е и нормално, и така треба и да биде.

Е сега!

Многу важно, во случајов е, кои би биле позитивните и негативните последици од легализацијата која би била потполна, што значи, секој може да си ја набави легално и да си ја консумира, ајде да видиме?

За уживателите, освем личното задоволство на постојана неприродна насмевка и празен поглед во очите, не гледам никаква друга позитивна причина за легализација, или што ќе се искорени скривањето по темни улички, празни подруми, скришни паркинзи, ретко посетени места во ноќните часови и слични глувчешки дупки кои постојат, секако и по дома. Ова е се во однос на нив, множете - делете, собирајте - одземајте, толку е, и виша математика вклучете во пресметките ако сакате, бадијала е, основните математички операции го даваат резултатот, а тој е едноставен како 1+1=2.

Во цела оваа приказна, би ја нарекол, важни се болните од некои болести, и колку и дали, консумацијата на Марихуанта би им помогнала.
На почеток за ова дел, верувам сите знаеме, дека разликата помеѓу лек и отров е во количината, обичен Аспирин или ацетилсалицилна киселина е лек, во форма како што го користиме, по една таблетка, но повеќе од нив ќе ти направат голем проблем, колку е тоа повеќе, зависи од организам, од тежина, старост, физичка состојба, па дури и од пол. Многу користен медикамент е Аспиринот, некогаш поради неинформираност и премногу, и може да биде причина за голем број зафрканции во организмот, претежно чир на Дуоденумот - дванаесетпалачното црево, и проблеми со слухот, или Тинитус, ќе слушаш нешто што не постои, а се тоа поради интоксикација со една таблетка, толку користена, толку безопасна, ама со злобна позадина, како фатална жена де голема насмевка или маж...вероватно има и фатални мажи голема насмевкаголема насмевка за жените де....ова мал вовед од мене, мала дигресија, малку на широко.

Да се вратам сега на темата.
Не знам колку, и кој од вас, е информиран, за историјатот на користењето на Марихуната, за нејзината корисна страна, тука мислам на целото растение Канабис и на крај пушењето на истата. На кратко, како растение, може да се користи за еден куп работи, за коноп од кој се прави облека, за био маса ( огромни количини на био маса се добива), како гориво, има одредени количини на масло во себе и слично, како лек, и многу работи, долга листа.
Како основа за правење на облека, денес, не гледам причина за одгледување на Марихуана, покрај сите природни и вештачки суровини за производство на истата, да се одгледува Марихуаната за оваа цел е идиотизам според мене.
За Биомаса, пак е непотребно, еден куп органски суровини ги упропастуваме, со нивно користење, и оваа корисна страна од растението се занемарува.
Како гориво пак е уште поголем идиотизам да се наведе причина за одгледување на Канабис.
Како суровина за добивање на масло?????...не сакам да разговарамизненадување и така натамо.

На крај доаѓаме до за мене единствената причина, да некако ги оправдаме овие дваесет и кусур страници на дискусија, а тоа е употребата на Марихуаната во медицински цели.
Ако некому, кој е тешко болен, му помогне Канабисот, одма, под хитно, да му се дозволи тоа, па на мајка ви ( ова за законодавците и "одговорните" Хипокритови следбеници ), дозволена е употреба на Морфиум во медицина, за тешко болни, зошто тогаш не и Марихуана за тие на кои ќе им помогне алоооооооооо!!

Од постов, ќе заклучите зошто јас сум против целосна легализација.
Според мене, освем за медицински цели, Марихуаната не треба да се легализира, тоа треба да и е единствената цел во современото живеење, може и за индустрија, не сум против, ама е непотребно, но ако сака некој нека му се овозможи тоа, да прави производи од неа, ама законот да биде строг, како да го донесол и спроведува Ким Џонг Ил.

Легализација на Марихуана за индивидуално уживање, според мене не треба, доволно пороци имаме, ако го направиме тоа, едно срање ќе замениме со друго, а може и ќе додадеме, а постојаната неприродна насмевка и другарчето и, празниот поглед на соговорникот, не ме бендисуваат ама ич, соговорникот сакам да ми е свесен, да не му се суши устата, да не плука како да џвакал тутун и да не голта букви, а ако сака да се развесели, ќе појдеме во библиотека, ќе прочитаме по некоја, може и понекоја повеќе, ама од стандардниве порочни книги, и тие се штетни, нормално, ама уште еден порок плус и ќе бидеме чекор поблиску до тотална декаденција.

А Аспиринот????.....е тој е само за споредба, што може нешто што кога се користи умерено да постигне, да биде корисно, а какви ефекти може да има ако се претера...и од премногу вода, испиена за кратко време, може да ти го сварат гравот, има случаи, немој никој да се чудите.

П.С. 
- Родители, кога ќе се болни од грип или настинати, не давајте на деца и тинејџери Аспирин, зголемуваше ризик од некој синдром, не ми текнува кој, ме мрзи да го прашувам чичко Гугл.

Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TheNagual Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2015 во 17:11
Како прво, ќе ми објасни ли некој зошто мојот последен пост е пендинг и кој е делот што ги прекршува правилата на форумот? Може и во инбокс
фала

Е сега во однос на постот на Фикс

Не гледам никаква друга позитивна причина за легализација, или што ќе се искорени скривањето по темни улички, празни подруми, скришни паркинзи, ретко посетени места во ноќните часови и слични глувчешки дупки кои постојат, секако и по дома. Ова е се во однос на нив, множете - делете, собирајте - одземајте, толку е, и виша математика вклучете во пресметките ако сакате, бадијала е, основните математички операции го даваат резултатот, а тој е едноставен како 1+1=2.

Навистина не гледаш никаква друга причина??? Тоа што конзументите нема повеќе да се третираат кривично и да заглавуваат зад решетки поради смешни количини воопшто не го ни споменуваш. Уствари никој до сега од противниците не го спомена тоа. Ама знам, тоа е мрачниот дел од вашата приказна. Оној дел што го пикате под тепих кога ги споделувате аргументациите.
И зарем не е туризмот бенефит. Холандија нешто? Чешка? Знаете колку пари се вртат од туризам?

За делот во врска со медицинските бенефити и индустрискиот коноп драго ми е што размислуваш така. И тука нема што да додадам.

Легализација на Марихуана за индивидуално уживање, според мене не треба, доволно пороци имаме, ако го направиме тоа, едно срање ќе замениме со друго, а може и ќе додадеме, а постојаната неприродна насмевка и другарчето и, празниот поглед на соговорникот, не ме бендисуваат ама ич, соговорникот сакам да ми е свесен, да не му се суши устата, да не плука како да џвакал тутун и да не голта букви, а ако сака да се развесели, ќе појдеме во библиотека, ќе прочитаме по некоја, може и понекоја повеќе, ама од стандардниве порочни книги, и тие се штетни, нормално, ама уште еден порок плус и ќе бидеме чекор поблиску до тотална декаденција.

Како прво, многу е наивно да тврдиш дека легализацијата ќе додаде нов порок на пазарот. Марихуаната како порок си постои и веќе ја конзумираат огромен број на луѓе. Луѓето кои не дуваат се решиле на тоа поради личен избор, а не бидејќи законот е таков. Според таа логика ако утре се легализира банџи скокање без јаже тогаш сите ќе се испоубиеме така?
Во однос на твоите описи (неприродна насмевка, празен поглед LOL) ќе кажам дека се прилично стереотипни. Но нејсе, и да е така ми се чини дека не си далеку од описот на човек под дејство на алкохол. И во однос на алкохолот уште ќе додадам тетеравање при одење, неразбирливо зборување, евентуално повраќање и губење на свест. А често се случува агресивно однесување, реметење на јавниот ред и мир, спиење по паркови во сопствената повраќаница и слично. Нешто што нема теоретски шанси да се случи под дејство на марихуана. Е сега, овие работи ти се сосема толерантни, но "празниот поглед и неприродната насмевка" толку ти загрозуваат што бараш тие луѓе да се третираат кривично како најтешки криминалци.

И претходно сум го поставил прашањето и пак ќе го поставам - Дали мислиш дека конзументите на марихуана треба да се третираат кривично и зошто?

Е сега апсурдот е што дури ни нај жестоките противници тука не одговорија потврдно, но повторно си ја тераа старата приказна дека криминалниот статус на конзумирањето треба да си остане. Со што се неизбежно се закопаа во логички јазли. Многу ме интересира како ти ќе одговориш.

Изменето од TheNagual - 13.Август.2015 во 17:54
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2015 во 21:24
За нашево поднебје ова е многу чувствителна тема за дискусија,бидејќи се смета дека легализацијата на марихуаната ќе резултира со зголемен број на консументи,па заради тоа луѓето кои се поборници за легализацијата на истата, се изложени на директни удари од неистомислениците.Имено,сите се некако едногласни кога се зборува за медицинската придобивка,а повеќето се против заради стравот од легална и едноставна достапност на оваа лесна дрога и претпоставката дека зависноста од тешки дроги започнува со марихуана,па оттаму доаѓа и отпорот.Кога на претседателите,лидерите на партиите,духовните водачи, ќе им се постави она скокотливо прашање ,,Што мислите за легализацијата на марихуаната?,, ,веднаш даваат дипломатски одговори во стилот,,Па видете,јас сум ЗА доколку таа се користи заради своите фармацевтски својства,,,а остатокот од неизговорениот одговорот би бил ,,Големо НЕ ,ако се користи за поматување на свеста,, .Во контекст на другите пороци како што се алкохолизмот,пушењето,коцкањето ,јас сум  изричито против,ама нивното користење е со закон одобрено ,што по автоматизам не значи дека дека секој човек мора да биде пијаница или коцкар,како што не значи ако можеш да купиш дрога легално ,мора да станеш наркоман.Еве примерите во нашето опкружување докажуваат дека оние што сакаат да си ја поматат здравата свест и свесно сакаат да си го уништат животот тоа и сега нелегално го прават .Значи,се е релативно...се зависи од цврстината на карактерот на единката да се одолее на искушенијата/пороците,од домашното воспитување ,средината итн.На крајот,што и да се случи,наше е да си ја зачуваме здравата свест...

Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.