IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Нападнато Куманово
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Нападнато Куманово

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 13>
Автор
Порака
Pullo Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 05.Мај.2015
Статус: Офлајн
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pullo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2015 во 20:52
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2015 во 20:57
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2015 во 21:00
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/marsh-za-poddrshka-i-blagodarnost-do-makedonskata-policija-blagodaram-heroi

2 без 3...

Ги натрале кутрите да се соберат!

Изменето од Buggyman - 12.Мај.2015 во 21:00
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2015 во 21:06

Потпретседателот на ЕП го повика Груевски на оставка

share
од НОВА | објавено на: 12-05-2015 20:31:15

Потпретседателот на Европскиот парламент Александар Граф Ламсодорф во официјална изјава го повика Никола Груевски да си даде оставка и со тоа да придонесе кон решавање на кризата.

- Избувнувањето на насилство во Македонија праќа длабоко вознемирувачки слика. Премиерот Груевски мора се тргне како пречка на патот за намалување на етничките тензии кои повторно се разгореа, како и за нови избори кои ќе се одржат во соодветни демократски услови. Без брза акција, регионот е повторно на работ на граѓанска војна. Ова е ситуација до која, согласно Охридскиот рамковен договор, никогаш не треба смееше да се дојде.

- Федералната влада на СР Германија мора конечно да заеземе јасен став за поддршка на одржливо решение во Македонија. Министерот за надворешни работи Штајнмајер имаше друг приод кон Балканот веќе премногу долго. Нема иницијативи ни по другите прашања како уставните реформи во Босна и Херцеговина, сомнителната улога на Србија и со долгогодишната криза која тлее во Албанија. Ако Германија и Европа, премногу долго ја држат заглавена главата во песок, бранови на бегалци од Балканот во нашите градови и заедници само ќе стане поголем.
ОСТАВКА

Изменето од Buggyman - 12.Мај.2015 во 21:13
Homo homini lupus est...
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 01:46

Господине Buggyman, иако не сакам персирање, еве и јас така ќе Ви се обратам. Не сакав ни да с евклучувам повторно на темава, ама бидејќи сум прозвана:

1. По Вашата логика, смеам ли да заклучам вака: не мора да бидам лекар, ако изгледам барем 10-20-50-100 документарци на пример на Discovery Channel за хируршки операции, дека смеам и да оперирам луѓе или да делам совети како да се оперира? И во двата случаи се работи за човечки животи, нели?

2. Секако, постот ми беше наменет за сите политичари, новинари и разноразни “експерти“ кои делеа стратегии, ширеа дезинформации и непроверени информации, ама требаше тоа изгледа и да го нагласам на самиот почеток. Обичните луѓе во такви ситуации е нормално и човечки да ги фаќа и страв и паника и хистерија и воена психоза па и гнев, и да прашуваат и да критикуваат...ги разбирам и емоциите и критиките и гневот... впрочем и јас поради такви емоции не се вклучив тие три дена во дискусијата.

Третото не го коментирам затоа што не сум стручна. Со четвртото делумно се согласувам, само што не се согласувам дека точно во сред таква операција, дури трае е најпаметниот момент да се побара оставка.

5. Болката ќе си ја носат само семејствата и најблиските, а кој ќе ги памети - ќе ги памети. Некому сликите од масакрираните тела на момците што изгинаа во 2001-ва сеуште му се пред очи, како вчера да се случило. Впрочем, Вие и не ме познавате мене, за да давате такви констатации. Има луѓе што изгубиле по некој најблизок од семејството и ја разбираат таквата болка. Има и луѓе што не почувствувале таква загуба па и болката кај другите не ја признаваат. Секакви не има и најдобро е да не се судиме или да си ги мериме емоциите во такви трагични моменти.

Во мојот коментар нема ниту навреда, ниту било какво “сопирање изнесена мисла“, ниту пак “психолошко искористување на моментот за да влијаам на критичарите“ !!! Објаснив погоре за кого ми се однесува постот. Ако некако се пронајдовте, се извинувам. Ги избегнувам ваквите теми, а една од причините се и ваквите коментари!

Убаво што го цитирате Волтер, и гледам дека се борите за правото на слободно изразена мисла.

Гледам погоре во Вашите коментари за поддршката за полицијата: едниот собир (кај што се протестираше) е во ред и не ги натерал никој да се соберат, а  другиот е “два без три и ги натерале кутрите да се соберат“? Тоа објективност се викаше? Право на изразување сопствена мисла?

И уште нешто сакам да Ве прашам: дали Вие ова навистина го мислите или само јас не ве разбирам добро?збунетост

Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Од простата омраза на социјалните мрежи однекуваат подршките за Македонската полиција...

Изменето од Анастеа - 14.Мај.2015 во 01:47
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 03:50
Originally posted by Pullo Pullo напиша:

..................

Јас се извинувам, мислам дека не те навредив..
Прашав дали си експерт па да тврдиш дека е најдоброто што го можеме, затоа што ако е така тогаш црно ни се пишува.. 
Знаеш колку време траеше воениот конфликт во 2001? Ако секои два дена гинеа по 8 бранители, ќе имаше загинато преку 1000 души..
Го спомнуваш Столтенберг.. 
Воопшто не ми значи ништо
Тој е ако не се лажам, дипломиран економист, него ли го земаш за репер?! Тој изјавува тоа што ќе му кажат советниците..
Мене ли најде да ме прашуваш какви се тие искусни за ваков терен?! Штом толку се огледуваш на Јанкуловска, нека ти каже самата или евентуално Гугл прашај го..
Ако не знаеш, добар снајперист (во комбинација со добро оружје) не само на 1км туку и на 2 ќе те погоди. Дали има таков професионалец од македонските безбедносни сили? - Мислам дека нема. Дали има од страна на терористите, пак мислам дека нема..
Ме прашуваш дали знам што е снајпер?! Тоа е исто како да те прашам дали знаеш што сум јас (*за ова постои ЛП)?! Не ти е на место прашањето.. Јас би те прашала кој ти е омилен, па да си поправиме муабет во темата за оружје на форумовнамигнување
Како да избегнеш снајперски оган ќе те обучат, не се секирај. Не можеш да го одбегнеш во целост, можеш да се заштитиш. Дали знаеш дека тие не пукале од 1км? Ни Господ не би ме убедил дека некои од дечките настрадале од 1км, а сигурно и ти би го повлекол зборот само кога би го видел теренот..
Од друга страна, кажи ми (штом толку веруваш на информациите што ги пласираат), ти стварно веруваш дека овие терористиве се протнале на македонска територија додека таму некои протестирале?
Ти стварно веруваш дека можеш да внесеш во куќа толку многу оружје и муниција без комшите да те видат? Знаеш дека тие не се транспортираат во џеб веројатно.. Штом имале оперативни сознанија, можеле да ги спречат уште во транспортот на оружјето..
Знаеш дека во секоја нормална држава се водат од правилото - подобро да се спречи, отколку да се лечи? 
Многу е лесно да се каже, се населиле, се утврдиле бла бла, се во рок од една недела.. Тешко е да го убедиш народот дека навистина се случило тоа, кога реално е скоро невозможно во село од збиен карактер
И уште нешто, јас не реков дека дечките не биле искусни, туку тие што ја "кроеле" стратегијата за напад очигледно имале или погрешни сознанија или немало ни трошка координација..
П.С .. извини скептик сум. На форумов ретко идат нови членови, ама добра гардероба имаш. Ти посакувам пријатен престојда

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 06:02
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

... туку тие што ја "кроеле" стратегијата за напад очигледно имале или погрешни сознанија или немало ни трошка координација...

… или (спроед последните информации) луѓе вработени во МВР, со албанска националност, ги известувале терористите за подготовките, движењето и стратегијата на полицијата. Да не говориме за подршката во логистика која териристите ја имале однадвор (на таа страна на границата поставени се меѓународни набљудувачки сили поред кои не може пиле да прелета без нивно знаење). 

Тешко и неблагодарно е да се суди без поседување на сите податоци. Па дури и тогаш… 

Немам намера да бранам никого и ако некој погрешил треба да одговара. Секако, откако тоа ќе се провери и утврди. 

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
д4 б3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2014
Поени: 1206
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4  б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 07:57
http://www.segabg.com/article.php?id=751222

old d4b3
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 10:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

<div style="line-height: 16.7999992370605px;"><span style="line-height: 16.7999992370605px;">... туку тие што ја "кроеле" стратегијата за напад очигледно имале или погрешни сознанија или немало ни трошка координација...</span>

… или (спроед последните информации) луѓе вработени во МВР, со албанска националност, ги известувале терористите за подготовките, движењето и стратегијата на полицијата. Да не говориме за подршката во логистика која териристите ја имале однадвор (на таа страна на границата поставени се меѓународни набљудувачки сили поред кои не може пиле да прелета без нивно знаење). 

Тешко и неблагодарно е да се суди без поседување на сите податоци. Па дури и тогаш… 

Немам намера да бранам никого и ако некој погрешил треба да одговара. Секако, откако тоа ќе се провери и утврди. 

Granicata so Kosovo ne e 4-5 km i bez razlika kolku nabljuduvachki sili ima, ne mozat da postavat ziv zid dolz cela granica.
Tie i onaka si preminuvaat nelegalno kako vo komshiski dvor da odat, ne e toa od sega, toa e mnogu odamna.
Patem, i samata Jankulovska izjavi deka del od grupata ilegalno ja minala granicata.
Mesi, nemash namera nikogo da branish znam, ama slepo veruvash na plasiranite informacii. Toa e nekogash kobno, kako shto sega beshe - za nash*te.
Inaku, ako navistina lica od MVR davale informacii, togash znaesh li deka toa ti e losha koordinacija na delo? Koga pravish akcija od ovoj vid za suzbivanje na teroristichka grupa, ne go udirash tapanot sred selo. Ja pravish tivko i so lugje od doverba. Znaejkji deka albancite 99% se poddrzuvachi i pomagachi na svoite, bi trebalo da gi distancirash..
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 21:33
И сега шупрајме...не знам

OTKRIĆE SRPSKIH OBAVEŠTAJACA Mijalkov organizovao teroristički napad u Kumanovu

T. Marković-Subota | 14. 05. 2015. - 19:55h Foto: Rojters Marko Đurica | Komentara: 21

Sašo Mijalkov, šef makedonske kontraobaveštajne službe, koji je pod pritiskom u utorak podneo ostavku, prema sumnjama srpskih bezbednosnih službi imao je aktivnu ulogu u organizaciji terorističkog napada u Kumanovu.

Važi za najmoćnijeg čoveka u Makedoniji: Sašo Mijalkov

- Mijalkov već deceniju važi za najmoćnijeg čoveka u Makedoniji koji na vezi drži najuticajnije političare i kriminalce iz Albanije i regiona. Cilj napada bio je da se izazove međuetnički incident koji bi Vladu Makedonije zaštitio od napada opozicije, koja je za 17. maj spremala miting i obaranje vlasti. Stvari su, međutim, izmakle kontroli i planirani „međuetnički incident” se pretvorio u teroristički napad - kaže za „Blic” izvor upoznat sa saznanjima srpskih službi bezbednosti. 

Mijalkov se, prema istim sumnjama, dovodi i u direktnu vezu sa organizatorom napada Mirsadom Ndrecajem, zvanim Komandant Nato. Ndrecaj je prvi ispalio rafal u Kumanovu i usmrtio policajca.

- Ndrecaj je izvučen iz obruča i prebačen na Kosovo. Sumnja se da je to urađeno po nalogu Mijalkova - kaže naš izvor. 
 Biografija Mijalkova je jedna od najinteresantnijih u Makedoniji, u kojoj važi za jednog od najbogatijih ljudi. 

- Ima razvijen biznis u Slovačkoj i Češkoj. Takođe je pod prismotrom stranih tajnih službi, koje uveliko spremaju dokaze za njegov sumnjivo stečen kapital - kaže naš izvor. 

Čest je gost i u Beogradu, gde ima blisku prijateljicu, na koju za dva dana troši i do pet hiljada evra.

- Zahvaljujući vezama, Mijalkov u Srbiju ulazi bez registracije prolaza na granici - kaže naš izvor. 

Kako saznajemo, kriminalci koji su upali u Kumanovo planirali su još tri napada.

- Posle Gošinca i Kumanova, meta terorista je bilo Preševo, i još dva mesta. U Preševo je trebalo da upadnu dve grupe od po 50 naoružanih terorista, dok su druga dva napada planirana u Crnoj Gori i novi u Makedoniji - kaže naš izvor.

Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 21:46
А Ндрецај убиен ...абе ајде бегај тамо газење од смеење
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2015 во 23:52
Добро...србите не се за верување...намигнување
а шупрајме со овој, ортакот на Груевски Никола....

Али Ахмети преговарал за предавање на терористите, Груевски  знаел за тоа

Али Ахмети и неговите соработници воделе директни преговори со лицето Мухамед Красниќи и со други членови на терористичката група за нивно предавање во текот на акцијата во Куманово, во која беа убиени 8 полицајци, а беа ранети 37 припадници на МВР.

Во емисијата „Патот кон“ на Алсат-М, Ахмети раскажа како практично преговарал со групата и на нејзината иницијатива организирал терористичката група да се предаде. Со неговото посредување се предале 26 од вкупно 30 членови на групата. Тој направил обид и останатите да се предадат, но обидот завршил без успех.

Интересно е дека Ахмети кажа дека за неговата акција ја информирал амбасадата на САД и ОБСЕ, а лично му се јавил и премиерот Никола Груевски, кој бил сомничав дека е можно терористите да се предадат.

До сега никој во јавноста јавно не ги обелодени овие детаљи за учеството на Ахмети на неговите најблиски соработници во преговорите за прекин на борените дејствија во Куманово.

Премиерот Никола Груевски, министерката Гордана Јанкулоска и други преставници од власта до сега во ниту еден момент не споменаа дека нивниот коалициски партнер со знаење лично на Груевски, преговарал со терорисистите за окончување на акцијата во која македонската полиција поднесе голем број жртви. Наместо тоа, премиерот Никола Груевски и министерката Гордана Јанкулоска на цел глас се фалеа дека станува збор за успешно спроведена акција на припадниците на МВР.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2015 во 00:48
Како брзо се развиваат настаните од Куманово, од терористи уште малку ќе станат жртви. Интересен е натписот од Блиц, иако според нивни извори позади терористичкиот напад стои Мијалков (цитирам) на крајот на насловот стои дека истите требале истото да го сторат во Прешево-Србија, Црна Гора и повторно во Македонија.
Денес на Сител е објавено дека е можна 3 Балканска војна поради Албанските аспирации, соединување на православните земји помеѓу Србија, Бугарија, Грција и Македонија (според К*рир) и се прашувам, дали се потребни уште повеќе крвопролевања поради (за мене) непознати причини или навитина спречување на Големо Албанските апетити или повторно контрадикторно ќе е како денешниот наслов дека (пак цитирам) Мијалков стои позади настанот во Куманово!?

Ако се докаже дека навистина Мијалков стои позади настанот, тогаш судот не смее да биде толерантен и со два аршина туку да му обезбеди собичка кај чичко идриз и на Мијалков бидејќи бил лидер на тие терористи.

Едно е сигурно, некој кој го наполнил длабоко џебот ме е потребен нестабилен балкан за да се уништат сите докази од криминалот! Дали во сево ова е вклучен некој друг политичар од некоја соседна земја кога поита да ги крева тензиите и во сопствената држава?

Колку вреди еден балкански живот? 0.50 центи, 1 евро? Добра почва во секој случај.

Ќе бидам отворен, мислам дека Кумоново требаше да биде почеток на крвопролевање заради нечиви интереси, политички или економски или можеби и двете но за среќа мислам дека народот созрева и разбира и не им успеа тој пеколен план. Да почекаме уште малку бидејќи Балканот може да "изненади" (секако негативно) бидејќи сеуште има социјал националисти со идеи за чисти држави.

Изменето од Buggyman - 15.Мај.2015 во 00:50
Homo homini lupus est...
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2015 во 01:33
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Интересен е натписот од Блиц, иако според нивни извори позади терористичкиот напад стои Мијалков...

не знам кој стои позади терористичкиот напад, ама знам дека позади Блиц стои Дејвид Петреус, бившиот на ЦИА главен и одговорен така да вакви измислици на Блиц не ми се чудни...

бидејќи западните медиуми веќе одамна не се релевантни во поголемиот дел од светот, односно се синоним на лага и перење мозок ( кое се поретко им пали дури и меѓу заглупавените народи на западот ), на ваквите тврдења воопшто нормален човек не би требало да обрнува внимание...

како доказ ќе посведочам лично како ЦБЦ канадското национално радио ги пренесе случувањата во Куманово.. имено објавија дека се случуваат борби меѓу славомакедонската полицијата и неидентификувана наоружана група... подоцна во извештајот срамежливо објавуваат дека можно е неидентификуваните да се оние борци за слобода кои се бореле против режимот на Милошевиќ... 
бесрамно го објавуваат тоа иако цел свет ги знаеше и со имиња и презимиња неидентификуваните...

така и тука комуњарите, се радуваат на лаги во кои и самите не веруваат,продолжуваат да ги шират истите но ги разбирам потполно... им треба некоја надеж па макар и лажна...

"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,111 секунди.