Нападнато Куманово
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27412
Датум на принтање: 02.Февруари.2025 во 19:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Нападнато Куманово
Постирано од: Ninja 35
Наслов: Нападнато Куманово
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 08:03
Утрово на 9 Мај 2015 година во 04.30 часот, полицијата се судри со терористичка група во населбата Дивљо насеље.... Во можентов на отварање на темава, престрелките уште траат а има повредени полицајци
|
Коментари:
Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 08:18
Ajde sega da gi vidam patriotite od dijasporata , a i onie sto glasaat za vmro neka zastanat vo prvite redovi. za spas na Makedonija...
------------- Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 09:08
laki_bu напиша:
Ajde sega da gi vidam patriotite od dijasporata , a i onie sto glasaat za vmro neka zastanat vo prvite redovi. za spas na Makedonija... |
Лаки, дај не изигравај идиот да му се плукнам, извини на израз, ама треба да си нетокму за да пишуваш вакво нешто...а не си идиот колку што сум те разбрал до сега.
Во Куманово имаш борби, а ти пишуваш глупости...те личи Што ако некој полицаец загине на должност, за кого ќе го направи тоа, за некој од Зимбабве????
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: Alekxandar
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 09:09
Od ednata strana pukaat platenite hostapleri na DUI,a od drugata strana ovcite od DPMNE mislat deka uste veruvame na vakvi scenaria za da si ja spasat kozata kriminalna.jas vo 2001 ucestvuvav vo vakvo kriminalno scenario no sega sme 2015 i tesko vakvi eftini finti da pominat. Hostaplerite od vlasta izgleda se spremni na se samo da ne odat vo ZATVOR. Koga e taka da se soberime zdruzno,Albanci,Turci,Makedonci,Vlasi,Srbi,Romi...i ekspresno da gi odnesime bez sudski proceduri...
|
Постирано од: Pullo
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 09:17
Alexandar da da 10 povredeni isto plateni. Po kolku zemaat od teska telesna povreda 5.000 evra? Luge ve molam uozbilete se, situacijata e opasna za da se kazuvaat takvi raboti. Veruvam deka MVR ke ja zavrsi rabotata profesionalno i tie mudzahedini ke bidat upaseni ili neutralizirani.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 09:28
Pullo напиша:
Alexandar da da 10 povredeni isto plateni. Po kolku zemaat od teska telesna povreda 5.000 evra? Luge ve molam uozbilete se, situacijata e opasna za da se kazuvaat takvi raboti. Veruvam deka MVR ke ja zavrsi rabotata profesionalno i tie mudzahedini ke bidat upaseni ili neutralizirani. |
Се слагам во потполност со ова напишаново
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 12:04
Вие што протестиравте, сега појдете кај терористите во Куманово и подадете им гумени бомбони, вода, и закитете им ги оружјата.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 12:49
fiks напиша:
Вие што протестиравте, сега појдете кај терористите во Куманово и подадете им гумени бомбони, вода, и закитете им ги оружјата. |
Баш нема осет оној Лаки, нели....се фатил за дневна политика а ваму државата оди во неповрат. Еве јас бев на протести а сега сум Куманово....ВИЕ кај сте ???? а патриоти .... кај сте вие сега...покрај компјутер ????? Слушнав се полнат автобуси за накај Скопје, фала, во Скопје има доволно народ, дојдете малку посеверно...
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 13:02
Секоја чест Нинџо ако си тамо и на должност. Јас сум тука, спремен сум, бев спремен и 2001, и сега сум, треба само надлежните да ме повикаат како и пред 14 години, додуша тогаш сам се пријавив.
|
Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 13:39
Pa i toa mu bese celta na Gruevski, za da mu se prikrie kriminalite nemu mu treba edna golema vojna.. Zosto vakvi teroristicki napadi nemase pred da se objavi bombite na Zaev ???
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 14:10
Добро бе, не ви се лоши во стомак од вакви конструкции?
|
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:03
А во меѓувреме апсење на студенти. Фикс,абе сите ги опоменуваш и ти се блуе,а пишуваш исто како нив само името на партијата ви е различно,не се приметуваш?
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:08
Абе Анѓе, многу луѓе со статуси на фејсбук и твитер, најчесто симпатизери на опозицијата, за многу брзо време ќе се срамат за напишаното во врска со ова во Куманово.
Ќе треба да им објаснат на семејствата на повредените и не дај боже на загинатите полицајци, што тоа трескале на социјалните мрежи.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:15
Јас поставив конкретно прашање до тебе. За фб и твитер ич не ми е гајле Кој ќе се срами не знам и исто така не ми е гајле. Кој ќе биде колатерална штета знам и гајле ми е, иако денес не залепив знаме на мојот фб профил ко некои по фб и твитер. Да те прашам Кај е претседателот на државава? Кај е премиерот? Кај е Гордана? Шо кажа Иво Котевски?
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:31
А каде тоа ти постави прашање до мене???
Не гледам.
А зошто ти е функционерите, па нели не ги признаваш, нели полицијата што денес сите не брани, пред неколку дена приврзаниците на опозицијата ја маваа со бекатон плочки???
Анѓе, многу луѓе, за брзо време ќе бришат статуси на фејсбук и твитер, верувај ми.
Ама мене знамето ќе ми остане.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:32
Andjelina напиша:
А во меѓувреме апсење на студенти. Фикс,абе сите ги опоменуваш и ти се блуе,а пишуваш исто како нив само името на партијата ви е различно,не се приметуваш? |
Тука нема прашање до мене
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:32
Andjelina напиша:
Јас поставив конкретно прашање до тебе. За фб и твитер ич не ми е гајле Кој ќе се срами не знам и исто така не ми е гајле. Кој ќе биде колатерална штета знам и гајле ми е, иако денес не залепив знаме на мојот фб профил ко некои по фб и твитер. Да те прашам Кај е претседателот на државава? Кај е премиерот? Кај е Гордана? Шо кажа Иво Котевски? |
Тука нема прашање до мене повторно.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:47
NAJHITNO E POTREBNA KRVNA GRUPA NULTA NEGATIV, NA TRANSFUZIJA
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:53
Море Фикс нели кога е нападната државата некој од врвот треба да се појави и да објасни што се случува. Шо има врска дали јас ја признавам власта или не со најавата за војна и нивните обврски. И со кое право тврдиш дека јас не ја признавам оваа власт? Не се сложувам и не признавам не е исто !!! Во мојот прв пост на крајот има прашалник. Тука е моето прашање до тебе. Фикс расфрлањето со зборот патриот и патриотизам го обезвредни истиот.Ништо лично,само констатирам
|
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:57
Фикс, добро прашање постави Анѓа. Претседателот е Врховен командант на вооружените сили. Ако нешто не дај Боже се случи, знаеш која функција ја има Претседателот?! А одговорот е - Хорхе е на пат за Македонија. Присуствуваше на парадата на Путин.
Нешто што многу ме изнервира е прес конференцијата на Иво. Подобро да не се појавеше. Цела Македонија е во страв, а тој кажува 5 едвај поврзани реченици со информации кои веќе сите портали и весници ги објавија. Ако целта им е да го држат народот во неизвесност, баш им успева.
------------- Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 15:59
Официјални изјави со конкретни податоци се даваат кога акциите се завршуваат и се поседуваат сите факти.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:03
Evangeline се извинувам што ќе те корегирам малку. Не беа 5 реченоци. Беше една пет пати претумбана. Србија го свика советот за безбедност а ние спиеме. И ја чува ли бе некој нашава граница воопшто? Како дошле до Куманово? Пак со два автомобили?
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:04
Тогаш значи дека воопшто не требаше ни да излезе Иво! Немој те молам Месинџер, попаметен си од тоа. Ја преживеа 2001?! Знаеш во каков страв се живееше? Официјални изјави се даваат било кога, никој не побара податоци! Народот се плаши, не знае каде да се сокрие. Знаеш колку луѓе избегаа? Колку седат на бензинска без да знаат што се случува? Знаеш дека дел од тие луѓе оставија зад себе некого во кумановско во истите тие куќи над кои летаат куpшуми? Не им барам податоци, нека си ги чуваат за себе. Само сакам да знам каква е состојбата, дали е безбеден народот или треба КОНЕЧНО да почне со барања за азил преку 7 ридови и планини!
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:05
А официјално ќе излезат кога ќе заврши се? Е не знаев А врховниот командант Меси? И тој ли на крај се појавува?
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:08
Е добро бе Анѓе, толку реченици знае да каже без да прочита, не е крив човекот Знаете колку хеликоптери ми прелетаа од сабајле? Крвта ми се смрзна луѓе.. Еве во моментов два ми прелетуваат.. Анѓа, врховниот командант не е важен бе. Што ќе ти е. Ако решиле да не утепаат, ни Хорхе не не спасува. Уствари, тој најмалку може да не спаси, повеќе може да не дотепа
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:16
И ако уште мислите дека народот треба да излезе на балкон и да си пие кафе додека некој таму војува, само ставете се на балкон кај човеков...Сигурно ужива во "музикава" додека нема никакви официјални информации за тоа колку е безбеден
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:18
evangeline напиша:
Тогаш значи дека воопшто не требаше ни да излезе Иво!Немој те молам Месинџер, попаметен си од тоа. Ја преживеа 2001?! Знаеш во каков страв се живееше? Официјални изјави се даваат било кога, никој не побара податоци! Народот се плаши, не знае каде да се сокрие. Знаеш колку луѓе избегаа? Колку седат на бензинска без да знаат што се случува? Знаеш дека дел од тие луѓе оставија зад себе некого во кумановско во истите тие куќи над кои летаат куpшуми? Не им барам податоци, нека си ги чуваат за себе. Само сакам да знам каква е состојбата, дали е безбеден народот или треба КОНЕЧНО да почне со барања за азил преку 7 ридови и планини! |
Зарем ќе биде подобро ако воопшто не се појави??? Дури тогаш народот ќе се раcприкаже со секакви рекла-казала работи.
Негова должност е да се појави и да објави што се случува во домен колку што се знае во тој момент. Кога ќе се заврши акцијата и ќе се соберат сите податоци ќе биде должен и нив да ги објави. Секакво друго говорење, базирано на претпоставки, е несериозно и неодговорно.
Народот ќе се плаши и овака и онака, народот ќе си муабети и овака и онака, вклучувањето на официјална владина личност во таквите муабети е недопустливо. Од него се очекува презентирање на факти. А фактите се објавуваат онака како што се собираат.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:18
Andjelina напиша:
А официјално ќе излезат кога ќе заврши се? Е не знаев А врховниот командант Меси? И тој ли на крај се појавува? |
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:21
Да Меси, подобро е да не се појави, барем не на ВОНРЕДНА прес конференција. Вонредна прес конференција се свикува ако имаш да кажеш нешто што е итно и не дозволува одолговлекување. Се појави и онака НИШТО не кажа. Зошто би се појавувал ако не изнесуваш никаква информација? За да видиме колку си убав, паметен? Тука ти паѓа во вода мислењето дека треба да се појави и да каже колку знае - затоа што очигледно ништо не знае. Народот уште од сабајле е расприкажан, не се секирај за тоа. Затоа чека официјален СТАВ на МВР.. Патем, почнала евакуацијата на Дива населба.. Бог нека им помогне!
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:36
evangeline напиша:
Да Меси, подобро е да не се појави, барем не на ВОНРЕДНА прес конференција. Вонредна прес конференција се свикува ако имаш да кажеш нешто што е итно и не дозволува одолговлекување. Се појави и онака НИШТО не кажа. Зошто би се појавувал ако не изнесуваш никаква информација? За да видиме колку си убав, паметен? Тука ти паѓа во вода мислењето дека треба да се појави и да каже колку знае - затоа што очигледно ништо не знае.Народот уште од сабајле е расприкажан, не се секирај за тоа. Затоа чека официјален СТАВ на МВР.. Патем, почнала евакуацијата на Дива населба.. Бог нека им помогне!
|
Кога се случува сериозна полицијско-воена интeрвенција официјална владина личност МОРА јавно да се појави со известување.
Таква работа не смее да остане во доменот на чаршијските муабети.
Така е насекаде. Излага личноста која е одговорна да даде податоци и вели "се случува ова и ова, за сега ги имаме овие податоци, навремено ќе ве известиме штом ќе добиеме подетални инфорамции".
Колку што ми е познато изјавено е дека државата во Куманово се справува со извесна група терористи уфрлена преку границата со Србија и дека има повредени бранители кои веднаш се пренесени во македонските болници и за кои е потребно да се донира крв. Додека акцијата с'е уште трае и не се дознае нешто повеќе сметам дека ова е повеќе од доволна информација.
За оноа, Бог нека ни помогне, тоа го велам веќе подолго време.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:45
Не Месинџер, во ниеден закон не е предвидено дека официјална владина личност МОРА јавно да се појави со известување. Иако е препорачливо нели..За да стои такво правило, тогаш треба да има санкции за негово неизвршување, а и такви нема.. Чаршиски муабети или не, пред саат време ми пиша едно другарче и ми рече дека веројатно тројца мртви има и дека таа вест е најевројатно точна. Дечкото работи на клиника, доктор. Амбасадата на САД изразила сочувство, а Иво молчи.. Па барем нека се координираат и нека молчат сите, за срамота.
Ете затоа ме боли што го лажат народот. Може сум грешка, не го лажат, ова се бели лаги за заштита. Ама ако.. Голем е Господ, гледа..
Мене пак од друга страна многу ме интересира зошто кога веќе имале сознанија дека е формирана група во кумановско, не интервенирале порано. Колку за информација, групава не ја поминала вчера границата.. Гранична полиција?! Очигледно ја немаме или не е способна.. Јас одбивам да верувам дека не е способна, само мислам дека имаат добиено погрешни инструкции..
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 16:57
И јас тоа прашувам. Како ни ги штитат границите. Фала Меси за copy-paste поуката. Уживајте во убавиов ден. Јас се изморив од фејк информации. Се гасам,доста ми е
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:13
evangeline напиша:
Не Месинџер, во ниеден закон не е предвидено дека официјална владина личност МОРА јавно да се појави со известување. Иако е препорачливо нели..За да стои такво правило, тогаш треба да има санкции за негово неизвршување, а и такви нема.. Чаршиски муабети или не, пред саат време ми пиша едно другарче и ми рече дека веројатно тројца мртви има и дека таа вест е најевројатно точна. Дечкото работи на клиника, доктор. Амбасадата на САД изразила сочувство, а Иво молчи.. Па барем нека се координираат и нека молчат сите, за срамота.
Ете затоа ме боли што го лажат народот. Може сум грешка, не го лажат, ова се бели лаги за заштита. Ама ако.. Голем е Господ, гледа..
Мене пак од друга страна многу ме интересира зошто кога веќе имале сознанија дека е формирана група во кумановско, не интервенирале порано. Колку за информација, групава не ја поминала вчера границата.. Гранична полиција?! Очигледно ја немаме или не е способна.. Јас одбивам да верувам дека не е способна, само мислам дека имаат добиено погрешни инструкции..
|
Никаде не реков дека има закон дека мора да се јави.
Неговата позиција и одговорност бара од него да се јави и за многу помали случаи. Тоа му е должноста и тој мора да ја извршува.
Претседателот веднаш ја напушти посетата на Русија и не знам дали е пристигнат во Макдонија, na и тој, штом ќе биде известен за збиднувањава, ќе МОРА да се јави. Не дека има таков закон, туку затоа што неговата позиција Претседател на државата го бара тоа од него.
Не гледам дека било кој го лаже народот. Kакви црни или бели лаги? Како го лаже? Кажува работи што не постојат, изнесува измислени податоци… ?
Од каде се сознанијата дека групата е создадена во кумановско?
Зошто претпоставуваме дека би било подобро акцијата да била направена порано?
Од каде тврдењето дека немаме гранична полиција и дека е неспособна?
Зошто сметаш дека добила погрешни инструкции?
Па што се случува сега во Куманово? Зарем непостоечка, недоветна и погрешно инструктуирана полиција добро организирано ќе заобиколи и ќе се пресмета со терористичка организација недозволувајќи таа подлабоко да влезе во Македонија и да превземе акции за кои била пратена?
Оноа што јас би прашувал е како тоа веднаш по организираните насилни протести и најавата за еден скорешен, уште поголем собир, се инфлитрира терористичка група која треба да внесе хаос меѓу македонците? Кои се овие терористи, кој ги организирал, кој ги плаќа и кој ги праќа?
И не сакам да се расправам со претпоставки и да ширам чаршијски муабети, туку ќе чекам оваа акција на нашата полиција да се заврши и да се презентираат собраните податоци.
|
Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:14
Dva pati VMRO-DPMNE doaga na vlast dva pati pravi voeni scenarija. SDSM kolku bese na vlast niedno voeno scenario nemase..
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:16
Pullo напиша:
Alexandar da da 10 povredeni isto plateni. Po kolku zemaat od teska telesna povreda 5.000 evra? Luge ve molam uozbilete se, situacijata e opasna za da se kazuvaat takvi raboti. Veruvam deka MVR ke ja zavrsi rabotata profesionalno i tie mudzahedini ke bidat upaseni ili neutralizirani. |
Јас со мојата фамилија,исто како и ти со твојата фамилија,како и целиот обичен народ на Македонија,не вредиме ни 1 денар во очите на политичарите. Ние сме од ефтин материјал. Ефтино средство за постигање на целта. Ова треба добро да го запомниш доколку те повикаат од штабот. Политичкиот естаблишмент во Македонија има олигарско-мафијашка поставеност и затоа државата е константно крадена, па исто како со трикот од 2001 година,покварените политичари мислат повторно да го употребат зашто криминалната трага најдобро се прикрива со крв. Штета шо денес се повредени полицајци,цивили,независно на кој етникум припагаатно но тие се ефтин материјал и брзо се заменливи за разлика од децата на Вељановски,Груевски,Мијалков,Тачи,Ахмети,Заев,Црвенковски.... Е сега ако некој ми пратат на врата,слично како во 2001 година,подобро ке му биди да се замени со претседателот на општинскиот комитет,секретарот или некоја друга политичка фаца....
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:19
Најубаво им е на тие што не гледаат ништо, а најмалку тоа што им е сервирано.. (се однесува општо, да не се пронајде некој..)
Ми постави прашања, па да ти одговорам (мој став)
Сликата од погоре е од изјавата на МВР и е поставена на официјалната страна на МВР. Значи официјално потврдено од МВР е дека групата влегла илегално, се засолнила и утврдила во кумановско. За да влезе илегално, треба да има дупка во нашето погранично обезбедување.. За да утврди и засолни потребни се повеќе од 10 минути, не мислиш така?!
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:21
Мене ме прашуваш?
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:25
Messenger напиша:
Мене ме прашуваш?
|
Хмм, не. Сама се прашувам, онака..
Во МВР имале сознанија и требало да интервенираат порано. А да немало дупка во пограничното обезбедување, немало ни нелегално да влезат.. Кога веќе влегле, од МВР не требале да дозволат да си се сместат и засолнат, требало да се интервенира одма.. Требаше да се фатат неспремни и да се исчистат од корен ваквите терористички формации.. Ама не, ако ни е и вака..
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:38
evangeline напиша:
Messenger напиша:
Мене ме прашуваш?
|
Во МВР имале сознанија и требало да интервенираат порано. А да немало дупка во пограничното обезбедување, немало ни нелегално да влезат.. Кога веќе влегле, од МВР не требале да дозволат да си се сместат и засолнат, требало да се интервенира одма.. Требаше да се фатат неспремни и да се исчистат од корен ваквите терористички формации.. Ама не, ако ни е и вака..
|
Прaшањата на прв поглед ти се логични, но кај полиција и војска пости стратегијска доктрина која не мора да е веднаш очебијна.
Како прво, значи информацијава вели дека терористите не се организирани во кумановско, туку дека уфрлани преку една соседна држава.
Сега за оноа другото… податокот дека знаеш оти некој нешто приготвува и се подготвува за некаква акција е асет кој треба да се употреби во најпогоден момент за да има најголем ефект. Тоа значи дека не треба автоматски веднаш да се реагира.
Не е далеку претпоставката дека оваа поголема група влегла во Македонија од неколку места, поделена на неколку помали групи. Тоа би им обезбедило поголема сигурност. Доколку една е откриена и спречена на границата, другите ќе се вовлечат оставајќи привидот дека постоела само онаа група.
Инфлитрираните групи се состануваат на едно место за финална подготовка и договор. Моментот да се пресретнат е токму тогаш. Сите се на едно место, концентрирани во една или две куќи со мали шанси да се извлечат од таму.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:38
Polaris напиша:
Dva pati VMRO-DPMNE doaga na vlast dva pati pravi voeni scenarija. SDSM kolku bese na vlast niedno voeno scenario nemase.. |
Ама ова може и да го кажаеш и вака
- Два пати СДСМ е во опозиција и два пати прави воени сценарија.
Сега кој е во право??
Смешни се значи и твоето, а и моево тврдење.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 17:51
Меси, да не те цитирам (километарски)
Повеќе од очигледно (и од изјавата на МВР и чисто онака од здрав разум) е дека групата има организатор, водачи и членови. Исто како и МВР така и тие имаат свои сознанија, кога е најбезбедно да ја преминат границата, каде и исто така имаат членови кои се веќе инфилтрирани во земјава, кои што ги чекаат и им помагаат во своите намери.. МВР ако си ја работела работата како што треба, при прибирање на оперативни сознанија, треба да формира групи на оперативци и уште од првиот момент да воспостави план на делување. Да имале тактика, немало да ги фатат неспремни.
Наишле на отпор бла бла. А што очекуваа, дека ќе налетаат на бело знаменце?! Мислам која е логиката да формираш терористичка група во Македонија, а при една полициска акција да се откажеш без борба?! Сакам да те прашам, дали си запознаен на кој принцип функционираат терористичките ќелии?! Ако појдеме од сознанијата (ако знаеш како функционираат) тогаш ќе стигнеме пак на истото, што се врти во круг.. Или некој им дал погрешни информации за вооружувањето на групава или некој свесно ги пуштил во оган нашите.. А ако некогаш си правел оперативни тактики, знаеш дека не е потребно со месеци да ги следиш терористите ако сакаш побрзо и побезболно да ги искорениш. Ги оставаш и ги следиш само тогаш кога со тоа добиваш нешто повеќе од апсење (убивање) на група терористи.. И пак ќе кажам, нашите немаа ни тактика ни техника, да имале немало да бидат фатени вака неспремни..
Инаку, ќе се повлечам од темава додека Неговото Височество г-дин Котевски не даде изјава.. Се чувствувам како јас и Меси да ја киднапиравме темава. Бетер од тетористиве сме
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 19:33
Полно мртви и полно ранети...голема материјална штета...нарушени меѓучовечки односи. Акцијата во Куманово заврши, остануваат уште чистење на теренот за комплетно да се утврди фактичката состојба и толку. Нека им е лесна земјата на тројцата специјалци и на цивилните жртви, за терористите може да кажам, нека горат вечно во пеколот.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 21:03
Бог да ги прости починатите специјалци ,не зависно на која религија припаѓаат,а за повредените сила и среќа за побрзо оздравување,а оние кој ова го исценираа и реализираа независно кој и да се ....нож под грло.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 22:00
За жал, колку сакав да не сум во право, вистина било. Станува збор за Жарко Кузмановски од Брвеница на возраст од 32 години, потоа Сашо Самоиловски од Тетово, исто така 32-годишен и Ненанд Серафимовски на 28 години од гостиварското село Зубовце. Нека им е лесна земја. Се надевам дека бројкава е конечна и дека сите останати ќе оздрават што е можно побрзо..
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 22:01
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 22:03
Ќе има Нинџо.. За жал така е во ваквите "битки"
|
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 22:12
Никогаш, ама никогаш не сум влегувала во политика на форумов ... ова е првпат и се надевам последен ...
Сакате да знаете за Куманово? За она што се случуваше тука додека нашите медиуми молчеа? Додека се се базираше на претпоставки и информации од ФБ и Твитер?
Куманово гореше денеска додека Владата на РМ се чешлаше. Иако медиумите јавија многу одамна дека се е мирно и завршено детонациите престанаа пред неполн час. Никој нема информации за жртвите освен за троицата полицајци ( Нека почиваат во мир). Во Куманово синоќа сите легнаа мирно а се разбудија со потсетување на 2001 година. Во Куманово беа запалени две училишта кои делат ист школски двор „Вук Краџиќ“ и „Наим Фрашери“ во кои учеа деца од три националности: македноска, српска и албанска. Во тоа училиште и јас завршив основно. Куманово стана жртвено јагне на режимот. Колку чини еден човечки живот? Знае некој да ми каже? Колку чинат солзите на оние кои беа евакуирани од своите домови? Колку чини мирниот сон кој никој од нас овде нема да го има ни вечерва ни во наредните денови?
Затоа што денеска телевизорот дома ми цел ден ми беше пуштен многу гласно ... мали ми се децата за да слушнат како звучи една војна која ти тропа на вртата ....
А ние и понатаму ќе ја оправаме државата шепкајќи по ќошиња, со твитер и ФБ ... Оние кои беа во униформите денеска низ населбата во Куманово треба јавно да кажат што видоа денеска кога добија наредба да дојдат во Куманово ... Така ли е Нинџа? Ти беше тука ...
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 22:58
Нека петмината почиваат во мир... Бог да Ги прости! И дај Боже да ова е крај по однос на жртвите, оти сабајлето слушнав лоша бројка.Која полека се обвистинува.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 23:36
Edini nacin kako da se proglasi vonredna sostojba za da nemoze da se odrzi planiraniot miting na opozicijata , e vojna ,,.. ...Na sto se se spremni ovie od vrhuskata na vlasta ...kolku li treba covecki zivoti da zgasnat za da se svesti ovoj narod.. ...Koj gi ufrli teroristive , i dali vooopsto nekoj gi vide onie sto se predale , ......
------------- Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 23:39
laki_bu напиша:
Edini nacin kako da se proglasi vonredna sostojba za da nemoze da se odrzi planiraniot miting na opozicijata , e vojna ,,.....Na sto se se spremni ovie od vrhuskata na vlasta ...kolku li treba covecki zivoti da zgasnat za da se svesti ovoj narod.. ...Koj gi ufrli teroristive , i dali vooopsto nekoj gi vide onie sto se predale , ...... |
Аман Лаки жити очи не треси зелини, аман со тој митинг, и денеска идиоти протестираа па никој не ги спречуваше.
Не биди наивен толку, да не речам глупав, воена состојба прогласува собрание со двотретинско мнозинство, такво нешто бо 2001 немаше не па сега.
Аман пред да напишеш нешто информирај се, не биди лесен како барјаците од СДСМ кои го пишуваат истото цел ден, а не гледаат дека 5 мртви полицајци имаме денеска.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 23:41
I uste kolku li ke ima zrtvi so ovaa vlast ......Ova e naracano od vlasta , i kraj na diskusijata
Две криминални банди од Косово се платени и донесени од пред некој ден во Куманово, за да прават вооружени инциденти, за да се шири паника и страв меѓу жителите на овој град, Едната криминална банда според извори на Либертас ја предводеле командат Нато од УЧК, поточно извесен Мирсад Ндрецај од Косово и Бек Ризвај човек близок на влијателен функционер на ДУИ од Скопје. Другата криминална банда донесена и платена за инциденти се криминалци од Косово предводени од извесен Сабит Геци од Косовска Дреница, кој моментално според нашите извори е во затвор во Приштина, а изворите тврдат дека тој бил човек лојален и послушник на Хашим Тачи.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 23:52
laki_bu напиша:
I uste kolku li ke ima zrtvi so ovaa vlast ......Ova e naracano od vlasta , i kraj na diskusijata
Две криминални банди од Косово се платени и донесени од пред некој ден во Куманово, за да прават вооружени инциденти, за да се шири паника и страв меѓу жителите на овој град, Едната криминална банда според извори на Либертас ја предводеле командат Нато од УЧК, поточно извесен Мирсад Ндрецај од Косово и Бек Ризвај човек близок на влијателен функционер на ДУИ од Скопје. Другата криминална банда донесена и платена за инциденти се криминалци од Косово предводени од извесен Сабит Геци од Косовска Дреница, кој моментално според нашите извори е во затвор во Приштина, а изворите тврдат дека тој бил човек лојален и послушник на Хашим Тачи.
|
Супер. Нека стои ова како споменик на твојта глупост и на тие пријателите твои од либертас и сличните на нив вошки.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 23:56
Toa neka stoi kako spomenik i zamoleni ste site da se komentira krajno seriozno na temava! Ako zabelezam troshka neserioznost, ushte od sega kazuvam deka kje bide otstranet postot. Bez podgrevanje na tenzii i se kje bide OK.
|
Датум на внесување: 09.Мај.2015 во 23:58
fiks напиша:
laki_bu напиша:
|
Супер. Нека стои ова како споменик на твојта глупост и на тие пријателите твои од либертас и сличните на нив вошки.
|
Ke te zamolam bez licni navredi , oti ako jas sum glup , Ti nepagjaj ponisko od mene , pa da me citas
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 00:00
Еве умоболните што пишуваат по фејсбук Па сега оценете вие луѓе
|
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 00:04
Ние не знаеме дали се умоболни или умоздрави, и скоро сите се раководиме по некои наши претпоставки, кои можеби се точни, можеби не. Секој има право да го каже/напише своето мислење, ако има и факти уште подобро. Ако некогаш ја разбереме вистината, ќе дознаеме кои се всушност тие умоболните.
------------- Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 00:12
Вистината е една и болна....ова не е држава, ова е некаков вид на банана република, без државни граници, во која декпј може да влезе, излезе, прошета, со пиштол, пушка, тенк на рамо....да нападне караула, сто души терористи да живеат со денови во центарот на третиот по големима град....држава која цел ден немаше премиер, претседател, државна телевизија, држава која цел ден ги крие мртвите полицајци а амбасадите и околните држави ни праќаат сочуства до фамилиите. Нема тука.ни Д од држава
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 00:21
ВИСТИНАТА Е ЕДИНСТВЕНА КОГА СИТЕ ЈА ЗНААТ И КОГА НЕ СЕ КРИЕ ОД НИКОГО. ПРЕД НЕА И БОГОВИТЕ КЛЕКНАЛЕ НА КОЛЕНА И И СЕ ПОКОРИЛЕ!
|
Постирано од: д4 б3
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 00:23
лошо
------------- old d4b3
|
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 00:28
Колку за информација пак почнаа да се слушаат рафали, детонации нема сеуште ... заврши пресот на министерката затоа ...
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 01:17
Још се пуцааааааа....
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 01:30
Istreli se slusaat i do naplatnata
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 01:33
Лаки, тебе те оставија на наплатна да заштитуваш жени? Кажете ми, од страна на Арачиново или некои села натаму, се слушаше нешто налик пукање. Гледам сега порталиве пишуваат некои работи, дали се шпекулации?! Или да ја чекам џамијата да запее во 4 и 30 и да ме разбуди пак и сето тоа да мислам дека е кошмар
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 01:34
Не бе, не претерувај...од странските служби ми е муабетот...
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 03:22
Ne moze nikako da mi tekne na srpskiot ekspert koj ushte esenta kaj Milomir Maric otvoreno kaza (ne pretpostavuvase) deka na Balkanot se sprema vojna i prvite pukotnici kje bidat vo Makedonija ( utre pak kje baram da vidam dali ima video na youtube cela emisija) Zoran Zaev uste vo 2012ta najavi pukanje Jas pred nekoj den taka si pisav a i ocekuvav ... Otkako pocnaa bombite pocna destabilizacijata , narodot i taka pati , uste konflikt i otidovme u kurac ... Stranskite mediumi si igraat bajram so situacijata nagoduvajki koj e krivec , dal pozicija , dal opozicija ili pak navistina e ona Spored mene site komentari se izlisni zosto (ne znam vo vaseto okruzuvanje) no vo moeto (a i nekna na Gjurgovden na gosti se zborese i se spomna vojna i nikoj ne protivrecese na toa) ova e sosem ocekuvano a i shipratite onie so koi imaat kontakt "znaeja" i nagovestuvaa deka nesto vakvo kje ima ... edino zalno e shto zaludno kje se davaat zivoti ... pa sea vie branete si gi partiite tuka
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 07:10
Колку само пари се потрошија и се испокрадоа на споменици,фасади,бродови,врби,палми....?? Половина од тие средства да се префрлеа во одбраната посебно на АРМ сега ке имавме модерна ,мобилна армија,тактички подготвена за ваков тип на војување. Балканот од стално бил и ке биди место на превирање и мора да имаме подготвена и спремна полиција и војска ,разузнавање и контраразузнавање кој ке одговорат и ке гарантираат безбедност на граѓаните во државата. Цело опкружување почна да се снабдува со оружје и да одделва средства уште кога беше јасно дека Сирискиот начин на субверзија ке се применува на повеке точки кои ке бидат пикирани.На воените форуми имаше информација пред една година дека магацини со оружје од Украина се испразнети со огромни количини на пешадиско и мобилно противавионско оружје кој можи да се прелее зад границите на многу земмји. Но кај нас воените експерти ,воените аналитичари,министрите во газот не знаат да се гибнат,а не да прават среднорочни и долгорочни проценки. Интернетот го користат само да постираат кога премиерот ке отвара чешма,или ке фати рачка од лопата. Неинтелегентната,проста биомаса премиерот ја постави на водечки позиции мислејки дека со глупите можи да владее столетие. Тоа во денешниот свет не успева...
|
Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 07:30
fiks напиша:
А каде тоа ти постави прашање до мене???
Не гледам.
А зошто ти е функционерите, па нели не ги признаваш, нели полицијата што денес сите не брани, пред неколку дена приврзаниците на опозицијата ја маваа со бекатон плочки???
Анѓе, многу луѓе, за брзо време ќе бришат статуси на фејсбук и твитер, верувај ми.
Ама мене знамето ќе ми остане.
|
Гледам дека си многу сигурен во тоа што го пишуваш, како да си дел од некое црно сценарио.
------------- Homo homini lupus est...
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 08:00
povtorno se puka ama mislam deka ova se samo - pockets of resistance http://idioms.thefreedictionary.com/pocket+of+resistance
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 08:17
Messenger напиша:
evangeline напиша:
Messenger напиша:
Мене ме прашуваш?
|
|
Прaшањата на прв поглед ти се логични, <span style="line-height: 1.4;">но кај полиција и војска пости стратегијска доктрина која не мора да е веднаш очебијна.</span> <span style="line-height: 1.4;"> </span>
Како прво, значи информацијава вели дека терористите не се организирани во кумановско, туку дека уфрлани преку една соседна држава.
Сега за оноа другото… податокот дека знаеш оти некој нешто приготвува и се подготвува за некаква акција е асет кој треба да се употреби во најпогоден момент за да има најголем ефект. Тоа значи дека <span style="line-height: 1.4;">не</span><span style="line-height: 1.4;"> </span><span style="line-height: 1.4;">треба автоматски веднаш да се реагира.</span>
Не е далеку претпоставката дека оваа поголема група влегла во Македонија од неколку места, поделена на неколку помали групи. Тоа би им обезбедило поголема сигурност. Доколку една е откриена и спречена на границата, другите ќе се вовлечат оставајќи привидот дека постоела само онаа група.
Инфлитрираните групи се состануваат на едно место за финална подготовка и договор. Моментот да се пресретнат е токму тогаш. Сите се на едно место, концентрирани во една или две куќи со мали шанси да се извлечат од таму.
|
Браво за логиката и стратегијата.... морам да кажам ако вака полицијата реагира тогаш не ни е потребна полиција туку самите да си земеме оружје и полесно ќе ја средиме работата ИЛИ можеби намерно е дозволено да се инфилтрираат терористите меѓу населението за да има поголема ТРАГЕДИЈА и да се стави цивилното население во опасност. Може и вака да се каже, некому кому му гори под нозе од целава политичка криза му ОДГОВАРА уште поголема криза за да може да излезе херој и да ДОКАЖЕ колкав патриот бил и ја ОДБРАНИЛ Македонија од (како и секогаш криви (иако не сите се слагаат и терористите се индивидуи) кога е потребно да се добијат избори и да се освои власта) шиптарите.
1. Ако се имаат сознанија дека има инфилтрирање на терористи како прво се неутрализираат вон населено место. 2. Терористите не смеат да се инфилтрираат помеѓу цивили бидејки постои помогелма можност да земат заложници и со тоа се можни поголеми жртви. 3.Со експресно елиминирање на терористите, им се дава пример на останатите дека земјата има систем за неутрализирање на истите со тоа дава пример кон останатите терористи дека државата е спремна за вакви ситуации. 4. Цивилното население МОРА да биде заштитено!!!!!!!
Незнам од каде идејата дека требало да се СОБЕРАТ на едно место терористите и со собирасње на едно место се зајакнува нивната база и како резултат на моронски одлуки имаме 5 загинати полицајци (сочуство до семајствата на загинатите херои) и некој поради таква одлука море да превземе одговорност. Се шпекулира дека имало и цивилни жртви што ја зголемува уште повеќе одговорноста на тие што одлучиле да има дозволат на терористите да навлезат во градот.
Те молам не биди заштитник на злите идеи!!
Off topic:
Иако на Јанкуловска и било познато дека се инфилтрираат терористите, дозволено им било да се сместат во населено место. Дали на Јанкуловска и одговара со акцијата да дефокусира и да докажува колку голем патриот е? Сношти излезе на вчерашната прес конференција "ѓомити" расплакана е за загинатите полицајци а точно слушавме во последниот период и проценивме каков карактер е. Да се потсетиме што таа мисли:
https://www.youtube.com/watch?v=FUa9_-a54Wg" rel="nofollow - Малите човечиња
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 09:04
Makedonija ima tolku eksperti za bezbednost da se cudi covek. Neli gledate deka se raboti za ludaci koi i posle 24 casa seuste pukaat? Imaat poddrska i od mesnoto naselenie (se razbira ne site). Jas sum ubeden deka ima vakvi kelii i vo Skopje ama ako se pocne so akcija i tamu vo momentov ke bide epten haos. Mislam haos za nas sto citame vesti a policajcite znaat kako da si ja vrsat rabotata. I gledam komentari policajcite bile prateni kako topovsko meso (izjava na penzioniran general na kanal 5). E od tie takvite generali ko ovoj sega sme vo vakva situacija isto i vo 2001 koga gi pustavme da si odat da se setaat i tn. Ovojpat se odi na nivno VISTINSKO eliminiranje i zatoa ima zrtvi. Dosta bese veke zaebancii da setaat od kosovo tuka pa nazad i da ucenuvaat i da vrsat teror.
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 09:40
денес како сте во Куманово?
------------- old d4b3
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 09:42
Greshka si pullo. Vakvi kelii ubedena sum deka ima ne samo vo Skopje, tuku i vo cela zapadna Makedonija! I ne, ovie ne se ludaci. Ovie se teroristi. Vchera na zezanje so eden kolega, gi narekov - profesionalni teroristi, pa posle me utepa od zezanje dali terorist e profesija Znaesh shto? Od takvite generali Makedonija na vremeto sigurna sum deka imala benefit, sramota e da gi potcenish. Ama od lugje shto samo sedat i zboruvaat za monstruoznovo delo, a koga kje zgusne fakjaat magla preku granica, epa mi ide da povratam..
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 09:45
д4 б3 напиша:
денес како сте во Куманово? |
Sabajle za dobro utro sme rafalno. Do vecher moze da bideme eksplozivno. Da ne imashe ti nekoja takva tema?
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 09:54
evangeline напиша:
д4 б3 напиша:
денес како сте во Куманово? |
Sabajle za dobro utro sme rafalno. Do vecher moze da bideme eksplozivno. Da ne imashe ti nekoja takva tema? |
На сериозни теми не правам офтопици
------------- old d4b3
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 10:03
Колку шо добив информација од моите роднини од Куманово , терористичките групации немаат поддршка од обичното населението кое ги напушта домовите бидејки бандитите им влегуваат во домовите и ги присилуваат да гаѓаат кон полицијата. Ако ваквата информација е точна ова е многу опасна ситуација...
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 10:11
Da be, seriozna sum i jas. Odi na time.mk i ke chitash.. Inaku kako shto kazaa, od sabajle pochnale so rafalni istreli..
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 10:18
http://dnes.dir.bg/news/makedonia-kumanovo-presrtelki-19032134?nt=4
България изразява загриженост по повод събитията в Куманово
Изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените. Надяваме се сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите, се казва в съобщение на Министерството на външните работи.
Призоваваме всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона.
Считаме, че статутът на Република Македония на страна – кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона.
------------- old d4b3
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 10:22
evangeline напиша:
Greshka si pullo. Vakvi kelii ubedena sum deka ima ne samo vo Skopje, tuku i vo cela zapadna Makedonija! I ne, ovie ne se ludaci. Ovie se teroristi. Vchera na zezanje so eden kolega, gi narekov - profesionalni teroristi, pa posle me utepa od zezanje dali terorist e profesija Znaesh shto? Od takvite generali Makedonija na vremeto sigurna sum deka imala benefit, sramota e da gi potcenish. Ama od lugje shto samo sedat i zboruvaat za monstruoznovo delo, a koga kje zgusne fakjaat magla preku granica, epa mi ide da povratam.. | mislam deka ne bese VREME za takov komentar. Vo momenti koga e policija na teren ti da vikas deka nekoj gi koristi bezveze i nestrucno e opasno spored mene. Ne znam.
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 12:43
има еден факт....полицијата за прв пат од осамостојувањето на Македонија, се сретнува со вакво нешто, високообучена терористичка група со поединци искусни во борби во урбани средини, со знаење стекнато во постојаните војни во околината на балканот и арапските земји. и во 2001 а и потоа никогаш специјалните сили на МВР не учествувале во вакво нешто, во вакви услови, затоа и штетата е толкава. Секојдневното работење каде што МВР најчесто е супериорно во вакви акции сега се покажа како лоша рутина, без оглед на бројноста и опременоста на нашите сили а тоа го искористија бандите и зададоа тешки удари.... Тоа е тоа, МВР има едни од најдобрите спец. единици во Европа, овој пат условите и лошата среќа беа против нив.
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 12:51
Има ли вистина дека бројката е над десет жртви? Вчера тоа го слушнав од полицаец,кој беше во тотално неверување и видно потресен... Сега прочитав официјалната бројка веќе е осум.
*Се извинувам бројката е неофицијална,пренесена од http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=93477#.VU81g1v8Ls0" rel="nofollow - Алфа ТВ
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 13:02
Нинџа,јас не сум воен специјалист но работата ми е врзана со информации и ме интересира воената техника и технологија па посетувам многу сајтови и форуми каде се дискутира на оваа проблематика.Без супериорна опрема,логистика,извидувачки операции,електро оптички надзор...ниеден тим колку и да е обучен не можи да премини во офанзивно дејство.
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 13:13
затоа ќе разбереш колку е во предност тој што се брани на територија која тој ја одбрал и кога очекувал дека ќе дојде до конфликт. нашите единици се и опремени и обучени, иако слабост ни се планирањата, затоа што често доаѓа до измени во раководните кадри и на клучните позиции и тоа не само по партиска основа туку и по основ на разни кланови,другарства и роднински врски. од таму доаѓа и до деморализирање на целата структура ама мислам дека во оваа ситуација тоа е ирелевантно...едноставно, донесени сме во ситуација на која може да се каже дека сме изнудени така да реагираме. иако многу одговори на раководството на МВР се дискутабилни, за жал оставени сме со минумун информации и затоа и шпекулациите се толкави.
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 13:30
Барам на нет една изјава од борец на Хезболах но не можам сега да ја најдам.... Се работи за напад на борците на Хезболах на утврдени терористи во Гисаир и тој кажува дека употребуваат микс на неколку дроги но предизвикува висока дехидрација,па го искористија моментот на немање на вода и висока температура да колабираат и да ги уништат. Интересна информација која можи и да користи некогаш...
А вака се постапува кога ке се фати некој од нив
https://www.youtube.com/watch?v=COP2A6haN-w&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DCOP2A6haN-w&has_verified=1
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 13:55
вчера на шала со едни луѓе реков, дека најпаметно е вечерта да ги пуштат останатите два-тројца да избегаат.... денеска гледам дека сум бил во право. секогаш има ден за мегдан а говеда како нив не можат да седат прикриени а и има еден куп шанси од куманово до граница, да се реши ситуацијата на поинаков начин. плус, луѓето кои се таму на позиција се преморени, дефокусирани и со намалена концентрација, па шансите за грешка се поголеми. нека кршат глава тие, има доволно живи за обработка и задоволување на правдата. немаме повеќе семејства за зацрнување а секоја нова смрт удира како десет нови...ова веќе не се издржува
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 14:01
За држава крв мора да се пролее, колку и да е болно тоа, а болно е многу, не може без тоа. Според мене, пуштање никако, се тоа да се уништи.
Ако не ги уништат сега, ќе се појават на друго место и пак истата приказна од почеток, ќе има ново Куманово, што може да биде во Дебар, Гостивар, Тетово и на друго место.
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 14:03
можеби е малку несоодветно местово ама сакам да им изразам почест на осумте жртви на безумието....
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 14:21
%20" rel="nofollow - http://lokalno.mk/video-vaka-euronews-ja-opishuva-sostojbata-vo-kumanovo-i-makedonija/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=video-vaka-euronews-ja-opishuva-sostojbata-vo-kumanovo-i-makedonija
Ако некој кај нас е слеп, на другите им е јасно што се случува.
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 14:27
fiks напиша:
За држава крв мора да се пролее, колку и да е болно тоа, а болно е многу, не може без тоа.Според мене, пуштање никако, се тоа да се уништи.
Ако не ги уништат сега, ќе се појават на друго место и пак истата приказна од почеток, ќе има ново Куманово, што може да биде во Дебар, Гостивар, Тетово и на друго место. |
Тоа требаше кога имале информации дека навлегуваат, од корен се крати! Разбукнување на страстите во моментот на длабоката политичка криза, баш во времето кога испливаа нечистотиите на површина.... укажува на многу нешта. Лесно е да имаш судство под контрола, медии кои завиваат како диктира некој плус топовско месо. Жртвите го прават своето, сега само ладни глави требаат.
Се надевам некој еден ден да навистина биде чесен и да ги отвори сите детали, со сласт би гледал како некој е суден и скапува во затворот!!!
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 14:34
изглед аќе треба да го сменам насловот на темата во Нападнато Куманово, Арачиново и Грушино засега
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 14:44
Ninja 35 напиша:
изглед аќе треба да го сменам насловот на темата во Нападнато Куманово, Арачиново и Грушино засега |
Нинџа, не ви спомнаа вчера за истрели од Арачиново (или негде околу)? Баш синоќа прашав тука, очигледно никој не знаеше.. Сабајле дури ни џамијата не ја слушнав од таму
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 14:58
Што збориш бе, и тамо сега истата приказна?
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 15:01
Фикс и вчера имаше истрели од таму, ама тука е тоа вообичаено, слават секој ден. Па ние што живееме релативно близу не обрнуваме внимание, затоа што најчесто не е ништо... Ама читам по интернет наводно пријавувале граѓани итн итн.. Можно е да се тие што уште не отрпнале...
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 15:03
Da nema zabluda,ovie koj sega pukaat se plateni za toa da go napravat no sigurno deka ne go znaat nalogodavecot. Mozi da se izvlecat informacii za od kade doagaat,kako vlegle,kakvo oruzje poseduvaat no imeto na onoj koj gi platil tie ne go znaat bidejki se raboti preku posrednici. E sega na forum razgovarame so moj dolgogodisen Americki prijatel i vika dokolku sakate da mu izvlecite informacija na arap samo pustete mu divi svinji....haaaaahaaaa III Toa go primenvale vo Afganistan i bilo polesno otkolku elektrosokoj ili drugi stvari. Dobri se Amerikancite so logikata.
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 15:09
Дечки, додека МВР не даде официјални информации, најдобро е да не шпекулираме.. Рекоа дека ОНА ја презела одговорноста, останува да чекаме.. До тогаш никој не смее да навредува полиција и загинати со цел да освои политички поени, а се тоа врз основа на било какви изјави и шпекулации дека тоа во Куманово е местенка и слично. Значи, дискутирајте, но тука да не прочитам ВМРО вака, СДСМ онака. Имате други теми за тоа..
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 15:47
Еве од МВР официјални информации.
Министерството за внатрешни работи во овој момент може да соопшти дека операцијата во кумановската „Дива населба“ е завршена. Терористичката група која беше стационирана во неколку објекти и претставуваше закана по безбедноста на граѓаните и на Република Македонија е целосно неутрализирана и елиминирана. Станува збор за една од најопасните терористички групи кои беа закана за целиот регион и која изминативе години беше инволвирана во бројни напади, а нејзините членови беа предмет на меѓународни потерници за најтешки кривични дела. Според сомненијата, лидери на оваа група се озлогласените Мухамед Красниќи таканаречен командант Малишева, Мирсад Ндрецај таканаречен командант НАТО, Сами Укшини таканаречен командант Соколи, Бег Ризај алијас командант Бегу и Деме Шеху, алијас Јунику. Сите петмина се косовски државјани и се доведуваат во врска со формирање на бројни терористички и екстремистички групи во регионот, односно фигурираат како основачи на паравоени структури. Според првичните сознанија, тројца од нив синоќа и се предадоа на полицијата, но сеуште се работи на потврдување на нивниот идентитет. На лице место досега се пронајдени и 14 тела во униформи чиј идентитет дополнително ќе се утврдува. Меѓу нив засега е препознаен Џафер Зумбери од Ѓаковица. Во овој момент не можеме да исклучиме дека има и други загинати терористи со оглед на фактот дека објектите од кои ја напаѓаа полицијата се значително оштетени и можно е во одредени простории кои дополнително треба да се проверат да има уште тела. Овие објекти се обезбедуваат и во тек е увид на лице место. Првично пронајден е голем арсенал на оружје кој ќе биде подигнат и вештачен. Како што веќе соопштивме во текот на вчерашниот ден на полициските сили им се предадоа повеќе од 30 терористи, главно македонски државјани и еден албански државјанин. Истите се предмет на обработка на службите и против сите нив ќе биде поднесена кривична пријава поради сомнение дека сториле кривично дело „Терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста“. Дел од овие лица, македонски државјани и претходно се кривично гонети за најтешки кривични дела како убиства, разбојништва, тешки кражби и други дела од областа на насилниот криминал. Од првичните разговори дел од нив посочуваат дека групата започнала да влегува и да се утврдува во земјава на почетокот на месецов, подготвувајќи се кон средината на мај да отпочне со терористички напади кон цивилни и државни цели. По престрелките кои се случија утринава со последните членови на групата за жал се зголеми бројот на настрадани полициски службеници. Животите ги загубија осуммина припадници на специјалните единици, а 37 беа повредени.
http://mvr.gov.mk/vest/107" rel="nofollow - http://mvr.gov.mk/vest/107
|
Датум на внесување: 10.Мај.2015 во 15:58
Датум на внесување: 11.Мај.2015 во 05:42
|
Датум на внесување: 11.Мај.2015 во 08:33
evangeline напиша:
Еве од МВР официјални информации.
Станува збор за една од најопасните терористички групи кои беа закана за целиот регион и која изминативе години беше инволвирана во бројни напади, а нејзините членови беа предмет на меѓународни потерници за најтешки кривични дела. Според сомненијата, лидери на оваа група се озлогласените Мухамед Красниќи таканаречен командант Малишева, Мирсад Ндрецај таканаречен командант НАТО, Сами Укшини таканаречен командант Соколи, Бег Ризај алијас командант Бегу и Деме Шеху, алијас Јунику. Сите петмина се косовски државјани и се доведуваат во врска со формирање на бројни терористички и екстремистички групи во регионот, односно фигурираат како основачи на паравоени структури.
http://mvr.gov.mk/vest/107" rel="nofollow - http://mvr.gov.mk/vest/107
|
Kade e sega Fiks da pise ova da stoi kako primer na gluposta na Laki bidejki i ovde se navedeni istite iminja sto jas gi pisav
|
Датум на внесување: 11.Мај.2015 во 08:38
fiks напиша:
За држава крв мора да се пролее, колку и да е болно тоа, а болно е многу, не може без тоа.Според мене, пуштање никако, се тоа да се уништи.
Ако не ги уништат сега, ќе се појават на друго место и пак истата приказна од почеток, ќе има ново Куманово, што може да биде во Дебар, Гостивар, Тетово и на друго место. |
Jas kolku sto znam nie drzava imame povekje od 20 godini , a ova sto si go pisal mene mi lici na edno maloumno razmisluvanje i povik na vojna.... ..So vakvi usijani glavi nie ke si patime i ponatamu
|
Датум на внесување: 11.Мај.2015 во 08:45
Eve kako bese ....Bilo i se ne ponovilo.
|
|