|
Студентски Марш |
Внеси реплика | страница <1 910111213 17> |
Автор | ||
svetosparki
Сениор Регистриран: 27.Октомври.2013 Статус: Офлајн Поени: 694 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
DAAAAAAAA...Ali dali tebe sve ova ti lici ko normalno...i...spontano...
mojNe me batJe.. |
||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пишувај македонски бе...
а што нормално, што спонтано...? за студентскиот протест ли? да, ми личи, така беше од почеток... тоа што разноразни политички пропалитети сакаат да извлечат некој поен за себе и тоа од двете најголеми "политички" ентитети... е само мечкина услуга на студентите... ако студентите го сфатат тоа тогаш е ок, го положиле државниот испит без полагање... ако не го сфатат... тогаш нека им закачат државен испит или што и да е... и нека им стане идол Боцевски и таквите како него... стручњаци и експерти... им треба поголема клетва од тоа...?! Изменето од којсумјас - 24.Декември.2014 во 19:56 |
||
svetosparki
Сениор Регистриран: 27.Октомври.2013 Статус: Офлајн Поени: 694 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
KOJ SI TI,mislam deka vise preterues so toa da moeto pisuenje e totalno nerazbirlivo...I,sea so...da se tresnam od zemja,da se obesam za jajca so Nekoj
ne me razbiral?!Kao so im kazuvam na drugite,taka im tebe... Cim ne me razbiras-ne me ni komentiraj... Pusti me da projdam ko vetar,,,,plukni i sibaj dalje... |
||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема проблем...
развигорче... ако така поубаво се чувствуваш... само немој да ми лепиш соросоидни етикети... ич, ама ич не ми прави кеиф таква девалвација... инаку Ок е... секој има право на свое мислење... |
||
Alekxandar
Сениор Регистриран: 10.Јули.2012 Статус: Офлајн Поени: 1029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога студирав по стара програма полагавме 32 испити писмено и усмено и имавме задолжителна пракса но програмата си имаше слабости и се замени со ЕКТС за по некое време повторно да се констатира дека и тој систем не е добар .
Сега се воведува и екстерно тестирање и сум сигурен дека и тоа ништо нема да реши и дека по некое време повторно ке има нова ревизија. Образованието е динамичен процес но прашањето е дали со воведување на екстерно тестирање ке добиеме супер кадри кој ке работат за 9000 ден на линија каде ке треба да разликуваат боја на жици ,дали ке добиеме одлични хигиеничари во странските погони или пак ние имаме стратегија како да го ископираме производството од странците и да отвориме наши компании каде овие кадри ке работат на својата струка,а нивниот труд правилно да се валоризира...??? |
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E toa ti bilo pogreshno. Treba da glasash za opcija razlichna od segashnava ako sakash da padne vladava. Ama opcii teshko nekako |
||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ама затоа го имаш полното право да критикуваш...Јас од 2001 не гласам и нема ни да гласам,да не шкртам зошто еве го Карлинг да каже зошто. |
||
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ќе ве замолам да држите до темата
|
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...i do kade stignaa so protestite?.
ne e ferski,koga si iznazemaa diplomi posto zasto i kor i slep,sega trebalo red da ima.Kako mozese prestavnik na vlasta da izjavi deka nemalo red na fakultetite VO IZMINATIOV PERIOD,a do vcera ne ubeduvaa deka sme medju najdobrite i vo ovaa oblast?.Setete se samo na rejtingot za kvalitet na obrazovanieto..koga od nadvor velea ne cini,nasive ovde seeja um deka sme na dobar pat!....po mene ..korsokak. dali "crvot" rovari i vo finansiite,vo zdravstvoto....vo stopanstvoto?.Dali e pocetok na kraj na nestata kaj nas?.
|
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
outlook123
Сениор Maya Регистриран: 16.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..
Изменето од outlook123 - 28.Декември.2014 во 12:08 |
||
едно е - не се две
|
||
ANA_MARIJA
Сениор Регистриран: 09.Декември.2011 Статус: Офлајн Поени: 1275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..... да незнае човек што да мисли
Од една страна имаме толку неедуцирани "дипломирани" кадри, од друга пак се соочуваме со наметнати партиски реклами ,као образованието е сигурна инвестиција е сега пу пу не се важи Многу родители инвестираа во приватни факултети голема инвестиција мала едукација .Затоа го оправдувам екстерното тестирање. Од друга страна сите знаеме дека сево ова има партиски и лични позадини,како и да е треба да се сослушаат и студентите нели тие се нашата иднина (иако кај нас државата повеке инвестира во пензионери) |
||
Mи е гајле
И за универзумот и законите кои го движат, Гајле ми е ако утре запре светов |
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не ми е јасно зошто сите се однесувате како да нема закони за образованието кај нас, и како да не може да бидат дополнети ако имало некои пропусти и дупки до сега?
било кој факултет, приватен или државен, е регулиран од државата за тоа како треба да функционира... проблемот е што кај нас двигател на настаните одамна се митото, корупцијата и добрите врски... ако после сите промени во образованието ова е основниот проблем, не ми е јасно како може некој да верува дека државен испит би сменил нешто на подобро ок, студентите ќе учат, и ќе си полагаат, ама фрустрирачки е што за џабе ќе го прават тоа, само затоа што на некој му текнало така |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Единствено што би приговoрил на владата е што започнува процес за реформи без ПРЕТХОДНО да објави дека е со намера да го стори тоа преку консултирање на меродавни фактори од нашето образование. Доколку го направила тоа, тогаш останувам поправен. Инаку, и на врапчињата им е јасно дека образованието ни е во коматозна состојба и дека треба итно нешто да се превземе за негова реанимација. Јасно е дека секогаш при ваквите реформи има незадоволства бидејќи луѓето стануваат одомаќени и комфортни со старите инвестиции и никој не посакува тие да му бидат загрозени со нови закони, правила и прописи. Претпоставувајќи дека студентскиот марш е искрено мотивиран од желбата да се подобри нашето школство јас би повикал на една покреативна и поплодна дискусија - какви мерки сметате дека би требало да се имплементираат во реформата на образованието? Јас мислам дека потребно е да се превземат неколку чекори кои би осигурале нештата да се подобрат и повеќето проблеми да се премавнат. 1. Како прво потребно е да се вратат приемните испити со кои би се извршила евалуација и селекција на идните студенти. Со ваквите испити ќе се потврди веродојстојноста на знаењето во однос на формалната средношколска диплома. Универзитетите да имаат ограничен број на новозапишани студенти и овие места да им бидат овозможени само на оние средношколци кои успешно ќе го минат приемниот испит. Средношколската диплома би била услов да се добие право и шанса да се излезе на тој испит. Дополнителна вредност на резултатот од овој испит ќе биде и показателот на професорската успешност во работата во нивните средни школи. Национална припадност и верска определеност да бидат потполно ирелевантни фактори. 2. Како второ би требало да се воведи државен испит за сите факултети (како што постои за медицински и правен факултет). Резултатите од овој испит, како и оној приемниот, нема да ја обезвреди стекнатата универзитетска диплома, но ќе послужи за увид на студентското знаење и квалитетот на професорската работа. Овие резултати да му бидат достапни на секој работодавач доколку тој изјави интерес за нив. Овој испит да биде еднократен и бесплатен. 3. Сите испити, приемни, завршни и семестарски, да бидат исклучиво писмени и под шифра наместо со вистинското име на студентот. Овие шифри да бидат издавани на денот на испитите и изборот на прашањата да биде абритрарен истиот ден. Со ваквите испити ќе се минимизираат или анулираат сите притисоци, местенки и корумпирања на релација професор-студент. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Внеси реплика | страница <1 910111213 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |