Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27326 Датум на принтање: 12.Октомври.2024 во 09:25 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Студентски МаршПостирано од: Blue Scarlet
Наслов: Студентски Марш
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 17:26
Некои го оправдуваат, некои се против ЕКСТЕРНО ТЕСТИРАЊЕ или (како што објави МОН) ДРЖАВЕН ИСПИТ за студентите.
И не е воопшто битно како го нарекуваат, она што денеска се случи на улиците на Скопје ме натера по прв пат после долгоооооо време да се почувствувам ГОРДА. Браво за студентите, браво за средношколците (барем за оние кои не останаа заклучени во своите училишта) ...
Медиумите како и за се друго во државата ја искривија сликата на она што денеска се случуваше, тргнувајќи од политичка позадина на студенскиот марш (СДСМ магично натера над 10.000 луѓе на улица денеска), дека бројот на излезени е многу мал, некои дури и не го ни споменаа затоа што ете имало нова полициска акција „Чекан“ и тоа баш денеска де ....
Во секој случај длабок наклон за тоа што не дозволија да подлегнат на притисоците ...
Само напред и нека се борат за своите права вака и понатаму!
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
Коментари: Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 17:43
Оваа како потврда за горенапишаното:
А всушност вака беше:
П.С Сликите се превземени од Твитер - Поздрав до неуморните македонски твитерџии
Vulneratus non victus!
Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 18:44
Студентите рекоа.....
ДА ВИ БЕШЕ ВАЖНО ОБРАЗОВАНИЕТО, ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ НЕМА ДА БАРАВТЕ ПАРТИСКИ КНИШКИ ТУКУ ЌЕ БАРАВТЕ ДИПЛОМИ
Поисправно нешто одамна не кажал некој...
Постирано од: svetosparki
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 19:23
DOBRO,BRE,ZAR BENDEVSKA USTE STUDIRA?!Aj,za nea mi e cat-pat jasno,ziva nepismena e,no,so na fakultet ste gi zapisale i stecajcite na SDSM,e toa e za pozdravuvanje,te napraivme stecaec-sea ke bides del od Akademcite... I drug put kazete im koga ke gi povikate na nekoj sobir,STO E FINTATA,a ne da se cudi koga ke go prasaat so prai u tolpa...I,drugput,radi masovnost,ne morate da zbirate maloletnici,so odvaj cekaat ulicna zurka....Vo Makedonija ima golem broj,neznam tacno kolku,ali gi ima...Deneska,na Protestot,koga ke gi minusiras,maloletnicite,stecajcite na SDSM,Aktivistite na SDSM,i....BENDEVSKA,normalno,Ne bi se kladel deka toa bi bil Protest i Zvanicen stav na STUDENTITE VO MKD...DA,Bese Protest,ama na Sorosoidite...Dobro bre,imate li bar troska Dostoinstvo u Vas,bar malce cuvstvo za Realnost,a ne samo da se napaga sto i da izleze od Vladinata kujna....Tolku letargicna i supacka Opozicija ne sum primetil da ima negde...I ja ke zavrsam so edna Istoriska recenica....
JA SUM STECAEC I DOJDOV DA DADAM PODRSKA ZA...NA...?!itd... E,toa e novoto logo na Opozicijata
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 19:58
колку и да има гракање од вмровските медиуми и нивните полтрони , ништо од тоа не може да го побие фактот дека денешниот протест беше успешен и покрај тоа што на него успеаја да избројат стотина припадници на опозицијата и нивни неистомисленици кои воопшто не се криеја и гордо парадираа со студентите.
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 20:01
а и ги боли вистината од оваа парола...фактот што 70% од вмровските функционери, ги унапредија своите научни звања токму во последниве години...па така сега станаа партија на магистри, доктори, доценти, доктори на науки...
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 20:17
Znaci,Sorosoidite,se nositeli na Demokratskata Revolucija vo MKD?!
znaci,Studentite mozea da go krkaat stapot,ako ne bese podrskata od Sorosoidite?!
Kolku realnite baranja na mal del od Studentite ke dobijat poveke na tezina ili pogolem legitimitet ako Sorosoidite stojat pozadi niv?! I sea Ti ke me ubeduvas Mene i pola Forum,deka ova denes ne bese farsa? i bidi,ljubezen,kazi mi gi zvanicnite stavovi na Studentskite sojuzi,i koga im gi predale na Vladata na razgleduvanje...Dur Vie,Sorosoidive,ne im se otkacite od grbot na Narodov,ima da se slucuvaat vakvi papaz-janii...
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 20:39
Dobro se izblamiraa mediumive denes .... ama i opozicionerite ... Shto majka oni baraat na marsh koga najdobrata parola denes vazi i za niv ... 90% od FB komentarite na studentite se deka ne protestiraat protiv Vlada , ne se organizirani od SDSM edino se protiv reformi vo obrazovanie i protiv toa eksterno
E sea vo obidot koj da se napravi pofaca , dali vlasta preku mediumite ili pak drugite preku ucestvo samo gubat poeni i ednite i drugite ... zoshto decata (onie koi nemaat korist od partija) kje sfatat deka se topka koja se prefrla vamu ili tamu ... Ali sramota za vlasta , da go pravi narodot slep gledajki so svoi ochi i lud na zdrav razum ...
------------- I'm out bcz of pathetic around here
Постирано од: Alekxandar
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 20:51
И спомениците да можеа ке си отидеа од тука ,стои во натписот на една парола. Страшно но вистинито.
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 00:02
Добро е да се протестира, само не ги разбирам студентите зошто толку се против тој државен или екстерен испит.
За некој што положил 40 испити на некој факултет, не гледам причина да не положи уште еден, што ќе биде потврда дека учел.
Само денес како што гледам, овај студентски марш на студентите им го испогани опозицијата и тоа ми е дегутантно мене.
Па кој К*р бараа тамо пензионери, соросоиди, пратеници од опозиција и слично.
Не ми е јасно за што протестираа Борјан Јовановски, Фрчко, Ѓорѓе Марјановиќ( жими се мислев дека умрел ) и еден куп од истата багра, окатени до уши...смешно или трагично, не можам да одлучам.
Нај интересни ми се подржувачи на опозиција што се воодушевуваат на протестот и истото го шлапаат на фејсбук и ментално ејакулираат...алоооооо па ви докажаа децата како се прави протест кон нешто бре, не како вас, дозволивте трето класни ликови да ви водат партија и да малтретираат една држава со глупости и слично.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 00:34
svetosparki напиша:
Znaci,Sorosoidite,se nositeli na Demokratskata Revolucija vo MKD?!
znaci,Studentite mozea da go krkaat stapot,ako ne bese podrskata od Sorosoidite?!
Kolku realnite baranja na mal del od Studentite ke dobijat poveke na tezina ili pogolem legitimitet ako Sorosoidite stojat pozadi niv?! I sea Ti ke me ubeduvas Mene i pola Forum,deka ova denes ne bese farsa? i bidi,ljubezen,kazi mi gi zvanicnite stavovi na Studentskite sojuzi,i koga im gi predale na Vladata na razgleduvanje...Dur Vie,Sorosoidive,ne im se otkacite od grbot na Narodov,ima da se slucuvaat vakvi papaz-janii...
а да ги тргнеш соросоидите на страна и да ми кажеш како се образовал секој политичар и поддржувач на вакви идеи? како твоиве извонредно интелектуални и поштени водачи, се здобија со своето стручно звање и работно место? бидејќи нели од нив потекнува идејата, прво нив да ги преиспитаме ако не е проблем ако го познаваш добро секој проклет соросоид, сигурно ја знаеш и историјата на било кој денешен министер, градоначалник и пратеник... слободно сподели ја со нас...
------------- размисли пред да напишеш глупост
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 00:47
Ninja 35 напиша:
Студентите рекоа.....
ДА ВИ БЕШЕ ВАЖНО ОБРАЗОВАНИЕТО, ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ НЕМА ДА БАРАВТЕ ПАРТИСКИ КНИШКИ ТУКУ ЌЕ БАРАВТЕ ДИПЛОМИ
овој аргумент е прв што ми паѓа на памет и мене... ако екстерното тестирање се оправдува со вработувањата, тогаш зошто контролата е врз образованието, а не врз работните позиции и општиот пазар на труд? еве можеш со учење све регуларно да поминеш и предметни испити и екстерно, а утре, на тебе со својата регуларна диплома, да ти биде шеф некој што едвај средно завршил и да има плата за која можеш само да сонуваш, и плус ти да му ја вршиш сета работа што тој не е доволно писмен да ја заврши... каде е логиката во ова?
нормално дека нема логика... затоа што вработувањата и платите останаа единствениот начин на манипулација на масите за поддршка и гласови, а образованието остана единствениот домен во земјава кои креира став на нови, млади луѓе, откако ги кастрираа сите можни медиуми, државни органи и било какви невладини организации
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 00:51
Нека ми објасни како може СДСМ и СОРОС магично да натераат 10.000 + на протест сега а не го можеа тоа на претходните протести?!??
Не ги валкајте студентите и средношколците со партиски бои, тие се обединија на начин на кој ниту една партија не успеала да го направи тоа досега во Македонија. По ова денеска човек може да почне да се надева на некаква посветла иднина во земјава со ваква младина, само нека продолжат така ...
Vulneratus non victus!
Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 00:55
Ova e jasna poraka za omilenata pesna na premierot od denes ....
"ILJADA PRICINI ZA KRAJ" od NOKAUT
------------- Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 00:57
И пак нашите генијални твитерџии ...
Vulneratus non victus!
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:02
Blue Scarlet напиша:
Нека ми објасни како може СДСМ и СОРОС магично да натераат 10.000 + на протест сега а не го можеа тоа на претходните протести?!??
Не ги валкајте студентите и средношколците со партиски бои, тие се обединија на начин на кој ниту една партија не успеала да го направи тоа досега во Македонија. По ова денеска човек може да почне да се надева на некаква посветла иднина во земјава со ваква младина, само нека продолжат така ...
Во ред, ама што бараат на протестов?
Нека ги остават студентите сами да се справат со се, макар да пак ќе речам, никако не разбирам зошто се против уште еден испит.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:03
Се шлепаат бе Шефе ... на туѓа слава ...
Vulneratus non victus!
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:06
Е па заради тоа и најискрените барања на студентите сега се обоени во партиски бои.
Па самите студенти требаше да ги избркаат, на ги соберат сите тие на клоци и да ги избркаат од протестот.
За што протестираше денес Фрчко,Каролина Астеруд, Ѓунер Исмаил, Борјан и останата извикана гомнарана.....Најческа ејјјј.......................ум го уништија протестот на студентите
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:09
А ќе изумев....Мери Николова, од удар де, љубовницата на Агрон Буџаку, протестираше денес...и се поставува прашање, кој К*рац таа бараше таму.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:10
fiks напиша:
Е па заради тоа и најискрените барања на студентите сега се обоени во партиски бои.
Па самите студенти требаше да ги избркаат, на ги соберат сите тие на клоци и да ги избркаат од протестот.
За што протестираше денес Фрчко,Каролина Астеруд, Ѓунер Исмаил, Борјан и останата извикана гомнарана.....Најческа ејјјј.......................ум го уништија протестот на студентите
Ke ve zamolam bez navreda na licnost ...
------------- Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:11
fiks напиша:
Добро е да се протестира, само не ги разбирам студентите зошто толку се против тој државен или екстерен испит.
За некој што положил 40 испити на некој факултет, не гледам причина да не положи уште еден, што ќе биде потврда дека учел.
Само денес како што гледам, овај студентски марш на студентите им го испогани опозицијата и тоа ми е дегутантно мене.
Не ми е јасно за што протестираа Борјан Јовановски, Фрчко, Ѓорѓе Марјановиќ( жими се мислев дека умрел ) и еден куп од истата багра, окатени до уши...смешно или трагично, не можам да одлучам.
Нај интересни ми се подржувачи на опозиција што се воодушевуваат на протестот и истото го шлапаат на фејсбук и ментално ејакулираат...алоооооо па ви докажаа децата како се прави протест кон нешто бре, не како вас, дозволивте трето класни ликови да ви водат партија и да малтретираат една држава со глупости и слично.
а зошто да полагаш уште еден испит ако си полагал дури 40 испити? и што ти гарантира дека тој испит ќе се одвива регуларно ако досега другите испити не се одвивале така? дали со сигурност ќе бидеме сите еднакви пред законите, или ќе се толчат оние што сметаат, а со полна поддршка ќе полагаат разни бели мечки? како да им верувам на предлагачите на овој систем дека ќе се работи све под конец, ако досега огромен број од тие предлагачи и поддржувачи положиле на начинот против кој ќе се борат со ова тестирање? некој ќе троши време за џабе да полага некој безвезно составен испит, а некој ќе го боли цев за истиот испит, така?
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:12
Лаки, јас не гледам личности во нив и според тоа така и се однесувам.
Личност си ти, јас, Блу, Забеганиот, овие што ги споменав во постот за мене не се личности.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:13
fiks напиша:
Лаки, јас не гледам личности во нив и според тоа така и се однесувам.
Личност си ти, јас, Блу, Забеганиот, овие што ги споменав во постот за мене не се личности.
Ne za drugo ...cisto poradi kultura
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:15
zabegan напиша:
fiks напиша:
а зошто да полагаш уште еден испит ако си полагал дури 40 испити? и што ти гарантира дека тој испит ќе се одвива регуларно ако досега другите испити не се одвивале така? дали со сигурност ќе бидеме сите еднакви пред законите, или ќе се толчат оние што сметаат, а со полна поддршка ќе полагаат разни бели мечки? како да им верувам на предлагачите на овој систем дека ќе се работи све под конец, ако досега огромен број од тие предлагачи и поддржувачи положиле на начинот против кој ќе се борат со ова тестирање? некој ќе троши време за џабе да полага некој безвезно составен испит, а некој ќе го боли цев за истиот испит, така?
A i pred kogo bi polagale ....pred onoj rektorot na UKIM koj od sto e partiski oboen nesmee da go soblece mantilot ..
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:17
Се сложувам со забеган, пак ќе се малтретираат оние студенти кои УЧАТ ( за живо чудо) за да положат некој испит. Тие ќе мораат да учат и за ЕСКЕРНОТО/ДРЖАВНО тестирање а оние кои ги полагаат испитите со мама, тато, бато, кафана, сметка ... пак ќе го поминат и тоа без да им чуе и тоа веројатно ќе биде со „сите почести“ ...
Vulneratus non victus!
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:22
zabegan напиша:
fiks напиша:
Ај вака.
Што ако тој испит носи оценка со препорака пример.
Пример, Фикс и Забеган ги положиле сите испити и сега дошле до државен.
Фикс се заебавал цел факултет, препишувал, полагал испити со слушалката во уво благодарејќи на тоа што има коса ко пуцвалд, малку бил поимашлив и овде - онде фрлил по некое еврејче и слично.
Забеган учел цело време ко будала и имал солидни оценти, не е генијалец голем али учел и научил и дошил до државен испит.
И на државен Фикс не може да препише и освојува малку поени, а Забеганиот освоил многу поени и сега има добра оценка со добра препорака од факултет до идни работодавачи и слично.
Кој е во искрена и реална предност после ова те молам кажи ми.
Што ако се донесе со идниот закон ( кој не е ни донесен,а може нема ни да се донесе) нешто вакво слично како што опишав, студентите со добар резултат на државниот испит да имаа пример предност во вработување или слично, сега си шпекулираме онака.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:25
fiks напиша:
zabegan напиша:
fiks напиша:
Ај вака.
Фикс се заебавал цел факултет, препишувал, полагал испити со слушалката во уво благодарејќи на тоа што има коса ко пуцвалд, малку бил поимашлив и овде - онде фрлил по некое еврејче и слично.
Забеган учел цело време ко будала и имал солидни оценти, не е генијалец голем али учел и научил и дошил до државен испит.
И на државен Фикс не може да препише и освојува малку поени, а Забеганиот освоил многу поени и сега има добра оценка со добра препорака од факултет до идни работодавачи и слично.
Што ако се донесе со идниот закон ( кој не е ни донесен,а може нема ни да се донесе) нешто вакво слично како што опишав, студентите со добар резултат на државниот испит да имаа пример предност во вработување или слично, сега си шпекулираме онака.
Eve jas ke odgovoram ...Onoj sto ima clenska kniska od vladejackata partija
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:26
laki_bu напиша:
A i pred kogo bi polagale ....pred onoj rektorot na UKIM koj od sto e partiski oboen nesmee da go soblece mantilot ..
Лаки, абе ректор е тој, па зошто да не полагаш пред него.
Па човекот дипломирал, па магистирал па докторирал, тој не е туку така ставен тамо, која сака партија нека е, туку така ректор не се станува.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:30
и што е толку проблем ако партиите се замешани во протести? се протестира против одлуката за екстерно тестирање, а не против владата... што? не смее политичар да поддржи протест? па дури и целосно протестот да е организиран од опозицијата, каде е тука проблемот? ...на протестот учествуваат многу, ама навистина многу луѓе, кои не се само во поголем број од сите митинзи и протести на опозицијата (кои нели, беа организирани со автобуси и со сендвичи), туку во нив учествуваат луѓе од најразни партии, вклучувајќи ги и позициските, и луѓе кои го поддржуваат протестот и се согласуваат со неговиот став... протестот беше неформално поддржан и од случајни минувачи и возачи... и ова беше само во Скопје и сигурен сум дека власта ќе најдеше начин да ги дискредитира и исмева незадоволствата на народот, затоа што секогаш наоѓала, за жал... ама фактот дека некој цела ноќ седел буден и од 1000 луѓе барал детални информации за кого да заокружи, наместо да искористи чиста сила, како досега, кажува многу
и еве запрашајте се, зошто нема контрапротести? каде се луѓето кои излегуваа да се тепаат секој пат кога лошите мрачни соросоиди организираа протести?
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:35
zabegan напиша:
и што е толку проблем ако партиите се замешани во протести? се протестира против одлуката за екстерно тестирање, а не против владата... што? не смее политичар да поддржи протест? па дури и целосно протестот да е организиран од опозицијата, каде е тука проблемот? ...на протестот учествуваат многу, ама навистина многу луѓе, кои не се само во поголем број од сите митинзи и протести на опозицијата, туку во нив учествуваат луѓе од најразни партии, вклучувајќи ги и позициските, и луѓе кои го поддржуваат протестот и се согласуваат со неговиот став... протестот беше неформално поддржан и од случајни минувачи и возачи и сигурен сум дека власта ќе најдеше начин да ги дискредитира и исмева незадоволствата на народот, затоа што секогаш наоѓала, за жал... ама фактот дека некој цела ноќ седел буден и од 1000 луѓе барал детални информации за кого да заокружи, наместо да искористи чиста сила, како досега, кажува многу
и еве запрашајте се, зошто нема контрапротести? каде се луѓето кои излегуваа да се тепаат секој пат кога лошите мрачни соросоиди организираа протести?
Знаеш каде е проблемот ако партии од опозиција се замешани, се губи автентичноста, сега пола македонија гледа и чита дека некои фаци што не треба да се тамо се тамо, место да се дискутира дали државниот испит е потребен или не, и кои се позитивни и негативни страни на истото.
Мешањето на опозицијата им дојде на власта како кец на десетка, и сега власта има некое оправдување дека студентите се изманипулирани.
Тука е проблемот според мене.
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:37
Фикс поголемиот дел од оние од опозиција се професори
По тебе што треба да работи опозиција во една држава ако не и да е дел од протести,да плете чорапи?
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:39
Никогаш, ама баш никогаш досега не се случило позиција или опозиција да „изманипулира“ толкава маса на луѓе без тие организирано да бидат донесени со автобуси од сите страни на државата наша мила .... тоа и врапчињата го знаат (барем оние што не викаат ВМРО - ДПМНЕ)
Vulneratus non victus!
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:43
Andjelina напиша:
По тебе што треба да работи опозиција во една држава ако не и да е дел од протести,да плете чорапи?
Нека си направи протест свој Енџи и нека протестира, а не да се шлепа за студентите и да им го упропасти искрениот протест.
Ако се способни како опозиција и сакаат да политички делуваат нека си напраат протест свој, со партиски обележја и слично и нека протстираат.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:51
овде не станува збор за способна или неспособна опозиција
ако беа способни да соберат толку луѓе уште ќе беа на власт
важно е дека денеска за разлика од некои минати студентски протести на кои патем ќе ги сечеа ноктите на орлите и гасни комори нудеа (а денес истите се на власт) се случија мирни,културни и мултиетнички протести
студентите се разбудија и јас денеска бев горда на сите тие млади луѓе,сепак имаме критична маса
ништо друго не е важно
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 01:56
fiks напиша:
zabegan напиша:
fiks напиша:
Ај вака.
значи како прво, работодавачите не смеат да бидат толку глупи... вработувањето не треба да го носат само дипломите, туку квалитетот на работата што ја вршиш... може некој да има 10 дипломи, ако не работи како што треба, јас одма би го шутнал од работа затоа и се донесоа закони за „заштита“ на вработените второ, кој ти вика дека на држваниот не може да се препише, и дека за него нема да се фрла по некое евро ваму и таму, а некаде најверојатно нема да мора ни да се фрла, затоа што се има врски? и кој ти гарантира дека студент може истите резултати да ги даде при полагањето на испитот? технички гледано, ја може 40 испити со 6 да сум ги положил, а државниот со 10, и сега треба професорите да го јадат стапот ради мене? токму тоа е проблемот, што тестирањата не менуваат ништо во начинот на кој ни функционира дебилново општество екстерното тестирање ќе функционира исто како што досега традиционално функционирал секој испит, само што овдека, владата ќе има контрола врз она врз кое порано немаше моќ и контрола, а тоа се неопределените и опозициските професори, ко и наместо да ти перат мозок се трудат да те научат нешто трето... познато ти е дека кај нас се збори дека дипломата е вредна само пред ВЦ шоља да си ја урамиш, така? што те тера да мислиш дека препораката ќе биде нешто поразлична од тоа? затоа и пак ќе ти кажам, проблемот е во пазарот на труд и начинот на кој се вработува кај нас... ако проблемот е во тоа да имаме соодветни кадри на соодветни места, тогаш регулацијата треба а се спроведе кај работодавачите, а не во образованието зошто би било проблем да има уште некоја регулација, ако не е проблем да постојат работни места за кои законски си приморан да имаш сертификат?
и за крај, еве да речеме дека некој од студентите има идеи за подобро да се спроведе регулација на вработувањата и образованието, каде се тие кои треба да ги ислушаат? оваа влада не е заинтересирана за да седне на маса со тие луѓе и да изнајде заедничко решение, туку е тука да тера инает и своето лечење на комплекси да го обезбеди со уште еден глуп систем
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 02:02
Andjelina напиша:
овде не станува збор за способна или неспособна опозиција
ако беа способни да соберат толку луѓе уште ќе беа на власт
важно е дека денеска за разлика од некои минати студентски протести на кои патем ќе ги сечеа ноктите на орлите и гасни комори нудеа (а денес истите се на власт) се случија мирни,културни и мултиетнички протести
студентите се разбудија и јас денеска бев горда на сите тие млади луѓе,сепак имаме критична маса
ништо друго не е важно
Вашно е бе Енџи, како не е важно ништо друго.
Па ти политички гледаш на протестот и бараш критична маса некоја, те молам она се студенти, а не критична маса.
За што ти треба критична маса?
За револуции дигање?
Уште веруваш во мултиетничност Енџи, немој те молам, ни постоела ни ќе постои во реалноста во македонија, мултиетничноста само на телевизија ќе ја најдеш.
Да се разбереме, не сум против протестот на студентите, ама ко ќе видам партиски ликови во протест, одма ми е нешто матно.
Пак ќе речам, тие два-триесет фаци им го зафркнаа протестот на студентите, за да покажеа дека се искрени во намерите и независно го организираат протестот, требаше цела таа група на извикани ликови да ја избркаат на клоци, е дури тоа народ ќе им шлапкаше.
Вака ко приврзок на СДСМ дојде маршот.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 02:09
Забеган, има многу акпекти ова прашање, никако не можеме да ги кажеме и добрите и лошите страни во неколку реченици.
Значи се е во план, ништо не е конечно, што би се рекло само е речено а не пресечено.
Ќе видиме што ќе биди, колку што гледам ова е важно нешто и ќе има јавна расправа а што ќе биде ќе видиме.
Јас сум да има некаков државен испит и резултатите од тоа да се земат во предвид и самиот државен испит да носи некаква препорака за тие што ќе имаат висок успех на него.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 02:22
fiks напиша:
zabegan напиша:
и што е толку проблем ако партиите се замешани во протести? се протестира против одлуката за екстерно тестирање, а не против владата... што? не смее политичар да поддржи протест? па дури и целосно протестот да е организиран од опозицијата, каде е тука проблемот? ...на протестот учествуваат многу, ама навистина многу луѓе, кои не се само во поголем број од сите митинзи и протести на опозицијата, туку во нив учествуваат луѓе од најразни партии, вклучувајќи ги и позициските, и луѓе кои го поддржуваат протестот и се согласуваат со неговиот став... протестот беше неформално поддржан и од случајни минувачи и возачи и сигурен сум дека власта ќе најдеше начин да ги дискредитира и исмева незадоволствата на народот, затоа што секогаш наоѓала, за жал... ама фактот дека некој цела ноќ седел буден и од 1000 луѓе барал детални информации за кого да заокружи, наместо да искористи чиста сила, како досега, кажува многу
Знаеш каде е проблемот ако партии од опозиција се замешани, се губи автентичноста, сега пола македонија гледа и чита дека некои фаци што не треба да се тамо се тамо, место да се дискутира дали државниот испит е потребен или не, и кои се позитивни и негативни страни на истото.
Мешањето на опозицијата им дојде на власта како кец на десетка, и сега власта има некое оправдување дека студентите се изманипулирани.
Тука е проблемот според мене.
тоа е затоа што на јавноста и е испран мозокот уште одамна да мисли дека партиската книшка на овие простори е библија, и покрај тоа што не е така... се форсира тоа системов да биде авторитаријански, затоа што тогаш народот е скептичен кон се и се верува дека политиката слепо се следи од страна на народот а оригиналната поента на опозицијата е токму тоа да го поддржи незадоволството на народот, преку цивилизиран пат кој нема да предизвика револуција
мене на пример, ништо не ми менува дали протестов е официјално организиран од СДСМ, или дали во него учествуваат членови на партијата, ако ми е јасна неговата цел и поента... како прво, треба да е доволно да се искаже дека не се протестира против владата, туку против тестирањето, а тоа веќе го направија и мислам дека нема човек што е доволно глуп да мисли дека луѓето таму, што се собрани в отолкав број, се против своја воља... а колку што има перачи на мозок и полтрони за кои навистина книшката е библија и не почитуваат свој сопствен став, толку има и луѓе со свој став... прашање на време е само кој колку ќе биде упорен и кој повеќе ќе се исплаши
во контекст на муабетов ќе спомнам дека владата се обиде да ги намали или спречи протестите индиректно на секој можен начин, со заклучување на средните школи, приведување на луѓе кои го снимаат протестот и прекинување на телефонската и интернет мрежата... зошто да дадеме критика кон тоа како опозицијата учествувала во протестите, а не даваме критика за тоа како владата учествува во нив?
и за крај, најбитно е тоа дека проблемот не е во власта или опозицијата, проблемот е во тоа колку народот ќе може да разграничи што е добро, а што лошо за него, еднаш, барем малку, логички, без партии, националности и лични проблеми... еднаш да има малку свест токму затоа и одбивам да учествувам на протести, иако вака од позади компјутер ги поддржувам нивните ставови... или кратко, ако народот не знае да распознае што е што и кој го манипулира, тогаш не заслужува протести и промени
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 02:26
fiks напиша:
Забеган, има многу акпекти ова прашање, никако не можеме да ги кажеме и добрите и лошите страни во неколку реченици.
Значи се е во план, ништо не е конечно, што би се рекло само е речено а не пресечено.
Ќе видиме што ќе биди, колку што гледам ова е важно нешто и ќе има јавна расправа а што ќе биде ќе видиме.
Јас сум да има некаков државен испит и резултатите од тоа да се земат во предвид и самиот државен испит да носи некаква препорака за тие што ќе имаат висок успех на него.
работата е што го знам исходот од сето тоа, без разлика како ќе се спорведе тоа тестирање... тоа ти го објаснувам, како и да се спроведе, се ќе остане исто како порано со промена во тоа што вака владата наместо делумно, комплетно ќе има контрола врз се... сега наместо професор да ја оценува твојата компетентност, владата ќе биде таа која ќе го прави тоа инаку и претходно можеше да полагаш испит и да паднеш или положиш соодветно на наученото, така? и тоа исто така е регулирано од владата... професорите не се имуни на законите, со или без екстерно
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 03:31
fiks напиша:
Andjelina напиша:
Нека си направи протест свој Енџи и нека протестира, а не да се шлепа за студентите и да им го упропасти искрениот протест.
Ако се способни како опозиција и сакаат да политички делуваат нека си напраат протест свој, со партиски обележја и слично и нека протстираат.
и уште нешто, како што ти кажа Анџелина, голем дел од луѓево се професори, што значи оваа промена ги засега лично... сакаш да кажеш дека професор не смее да излезе на протест само поради тоа што е активист на одредена партија?
а и не знам што расправам тука... зарем не кажува ништо тоа што од неколку илјади луѓе, протестот се оцрнува ради 30 души? значи ставот на останатите луѓе за кои нема доказ за партиска припадност, не ја засега владата... што да зборам уште? тоа значи дека немаше да ја засега и без тие 30 души
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 06:27
Државен испит не е некаква нова измислица. Тој си постоеше и во некогашната Југославија. Како таков постои во многу држави.
Немам никаде пронајдено дека било каде се протестирало против државен испит, а не се протестираше ниту во онаа Југославија во која студенти беа токму оние белокоси политичари, новинари и пензионери кои ги пополнуваа редовите на сегашниот студентски протест.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 08:44
fiks напиша:
Ај вака.
Еве на ова прашање јас ќе ти одговорам без партиски испади, иако ти веќе си го одговорил самиот.
Пак ќе биде фикс во предност. Зошто? Поради тоа во болд.
И додека на запад во некоја развиена земја, забеган би бил во предност, во ова мало парче земја ти ќе го прегазиш забеган и ќе му бидеш шеф.
Не го гледајте времето на Тито, во Југославија. Тогаш работа имаше по заслуга, не го бараат старите за џабе Тито назад.
Гледајте го образованието во западните високо развиени земји (кое што патем не ви дава многу подобро знаење од Титовото време, ама ви дава барем поконкретно знаење), нели се стремиме кон ЕУ? Како полагаат студентите во една Германија на пример, м?
Горда сум и јас на студентите, се надевам дека ќе бидат вака обединети и во иднина. Се надевам дека ќе бидат погласни и од власта и опозицијата заедно. Ама и покрај моите надежи, знам дека тие што треба да слушаат, ќе останат глуви!
------------- Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 09:03
Koj si ima iskustvo si znae ... prosto i ednostavno , eto vidish
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 10:11
zabegan напиша:
и што е толку проблем ако партиите се замешани во протести? се протестира против одлуката за екстерно тестирање, а не против владата... што? не смее политичар да поддржи протест? па дури и целосно протестот да е организиран од опозицијата, каде е тука проблемот? ...на протестот учествуваат многу, ама навистина многу луѓе, кои не се само во поголем број од сите митинзи и протести на опозицијата (кои нели, беа организирани со автобуси и со сендвичи), туку во нив учествуваат луѓе од најразни партии, вклучувајќи ги и позициските, и луѓе кои го поддржуваат протестот и се согласуваат со неговиот став... протестот беше неформално поддржан и од случајни минувачи и возачи... и ова беше само во Скопје и сигурен сум дека власта ќе најдеше начин да ги дискредитира и исмева незадоволствата на народот, затоа што секогаш наоѓала, за жал... ама фактот дека некој цела ноќ седел буден и од 1000 луѓе барал детални информации за кого да заокружи, наместо да искористи чиста сила, како досега, кажува многу
zabegan si pomeshal babi i zhabi ... isti takvi studentski marshovi so opoziciska poddrshka vo Belgrad zavrshija kobno ... Da sme normalna demokratska kulturna drzava se bi bilo vo red ... ali garantiram so glava deka na niv za studentite ni najmalku ne im e vazno , tuku e bled obid za stvaranje poeni ... gi znaeme i tie lajna i ovie shto se na vlast a izlegoa pogolemi ... Da ne pomislis deka branam necii interesi ... Sekako vlasta mnogu povekje se isblamira i samo go potvrduvaat diktatorskiot sistem ...
Ali sekakov sobir od bilo kakov aspekt ili za bilo kakva cel kade sto se meshaat politicki prsti za nas ostanatite (neadministrativci , posho dzabe e i chlenska knishka) za studentite , za ucenicite od sobir na sobir kje e se polosho
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 11:02
Во овие 3 години имаме зголемен број на магистри и доктори во одредени области,но мал број се заслужени а повекето се издадени на тези кои нити се лабараториски проверени нити ке имаат примена некаде и негде. Значи сега на некој му текна дека треба да се стопира декаденцијата во образовниот систем и тоа од наредната година бидејки овие шо се провнале во системот ке треба да се сместат да предаваат и да вреднуваат нечие знаење. И сега започнува ненадејна бура на тивкото море бидејки едни се незадоволни од промените кои треба да следат,а други тријат раце промените да се усвојат и применат бидејки тоа ке значи нивно вработување.
Постирано од: panter123
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 12:55
Секој има право да го изрази своето мислење, својот став, видување, преку протест на мирен и демократски начин, тоа никој нема право да го забрани и оспори
Студентите како идна интелектуална елита, која ќе ја креира иднината на Македонија потребно е да бидат консултирани, прашани при донесувањето на конечниот предлог за државниот испит, и тие на констуктивен начин да ги кажат нивните предлози, сугестии, забелешки кои ги имаат во поглед на концептот на државен испит, кој се однесува на самите нив.
На образованието му е потребна реформа, на високото секако и тоа треба да се движи во неколку насоки кои се клучни се со цел да се подобри квалитетот и да се вратат критериумите кои се потребни со цел да се подигне репутацијата и реномето на универзитетите како највисока образовна инстанца во процесот на образованието воопшто во нашата држава.
Точно е дека во последниве неколку години нешто се случува во високото образование, опаднат е квалитетот, не е тоа случај секаде, но критериумите се опаднати, се пишуваат високи оценки на студенти кои не заслужуваат да добијат преодна оцена - како доказ дека ја владеат материјата по предметот кој го полагале, кој е за тоа виновен па секако тој кој ја пишува оценката, но образованието денес стана бизнис секој факултет си го гледа финансискиот интерес - односно бројот на запишани студенти од кој зависат приходите на самиот факултет па посебно доколку станува збор за приватен.
Потребно е да се направи корекција на ЕКТС во делот каде се констатирани, утврдени слабости, бидејќи во последните неколку години на тоа укажуваат и професорите а и самите студенти.
ЕКТС им овозможи на студентите полесно да ги полагаат испитите со самото тоа што истите ги полагаат на колковиуми, материјалот го полагаат на неколку дела, им се овозможува на оние кои не го положиле редовниот колоквиум да полагаат на поправен сето тоа е многу полесно за разлика од порано кога испитите се полагаа на цел материјал, исто така денес оценката се формира од неколку елементи, од испит, од присуство, активност, и изработка на семинарска, па можноста за добивање на повисока оцена е поголема за разлика од порано кога не постоеше овој начин на формирање на оценката
Се отворија многу факултети, посебно приватни, се зголеми конК*ренцијата во високото образование, тоа резултираше со поголем број на запишани студенти, но и со намалување на критериумите и квалитетот на образованитето, сето тоа ги наведе властите да размислуваат за воведување на контролен механизам, филтер, кој ќе гарантира проверка на стекнатите знаења на студентите.
Се отворија дисперзирани студии и тоа придонесе кон намалување на критериумите и квалитетот на образованието, потребно е да се преиспита ова со дисперзираните, бидејќи истите според мене се непотребни бидејќи тоа само доведе до квантитет на сметка на квалитетот.
Неможе сите средношколци да се запишуваат на факултет, ова во смисла и како последица на тоа имаме хиперпродукција на кадри од одредени образовни профили кои се суфицитарни на пазарот на труд, завршените дипломци тешко се вработуваат, ги има во прекумерен број, државата мора да превземе нешто на овој план, особено ова се однесува на општествените науки каде и најповеќе се запишуваат студентите и кои се во најголем број невработени, и тешко наоѓаат работа.
Потребно е да се намалат квотите на државните факултети од општествените науки и тоа драстично, некои да се стават во мирување, а да се потикнуваат студентите да се запишуваат на оние кои се дефицитарни на пазарот на труд се со цел да се воспостави рамнотежа - баланс помеѓу понудата и побарувачката за одредени образовни профили
Во врска со мислењето на некои дека во последниве години се зголеми бројот на магистри и доктори тоа е како резултатот на следново
- ЕКТС - најголем дел од програмите се по моделот 3+2 па студентите по завршувањето на 3 та се запишуваат и продолжуваат уште две години и се стекнуваат со титулата магистер
- зголемениот број на факултети особено ова е изразено на приватните
- желбата за подобра кариера - напредок на работното место
- огромниот број на завршени дипломирани студенти во последните години, ги поттикна останатите да се запишат на посдипломски со цел полесно да дојдат до одредено работно место со повисок степен на образование, надеваќи се дека на тој начин ќе се издвојат и ќе успеат
- политиката на самите факултети за остварување на поголеми приходи ги потикна да запишуваат повеќе студенти на посдипломски, бидејќи посдипломските имаат карактер на приватни студии и студентите сами си плаќаат за тоа, пример за завршување на еден студент на посдипломски му се потреби од 2500-3000 евра, во зависност од факултетот, тоа се приходи на самиот факултет, чиста економска логика.
- бројот на доктори се зголеми по стариот модел на одбрана на докторски, бидејќи е полесен и поевтин, зошто? затоа што по стариот модел на докторски кој важеше до декември 2012(мислам дека до тогаш беше последен рок на пријава за одбрана на докторски труд, па сите избрзаа да го испочитуваат последниот рок по стариот модел бидејќи е полесен за нив)
полесен? затоа што по стариот модел на докторски потребна е само одбрана на докторски труд од 250- 300 страни и толку, додека новиот модел на докторски студии е далеку потежок и поскап, потенцирам докторски студии - потребно е да се полагаат неколку испити 6 - 8 во зависност од факултетот, изработка на трудови за време на докторските кои треба да бидат објавени во странски списанија и на самиот крај изработка и одбрана на докторскиот труд, тоа беше причина како што наведов претходно сите да избрзаат и да пријават труд по стариот модел, зошто? затоа што за нив тоа е многу полесно поедноставно и поефтино, тоа укажува и доведува до заклучок дека секој сака да дојде до целта по полесниот, поедноставниот пат
Мислам дека на доста објективен и непристрасен начин ги нотирав причините и проблемите кои предизвикаа да дојде до сето ова.
Потребно е да се најде заеднички јазик помеѓу владата, студентите, факултетите, се со цел да се усогласат ставовите, аргументите за и против државниот испит, во интерес на иднината на студентите, државата, универзитетите и општеството во целина. односно на сите страни засегнати во конкретниот случај.
Постирано од: Zdravko81
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 13:27
Штета е што се злоупотребија студентските протести од страна на опозицијата. секоја реформа има повеќе гледишта и за истата потребно е да се дискутира за да се дојде до правото решение, а сега наместо студентите да бидат чисти во нивните барања, некој ги извалка и профитира политички поени од нив.
------------- Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
Постирано од: Zdravko81
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 13:33
Реформи имало и ќе има во образованието. јас се сеќавам дека полагав и матура, и државен и приемен па еве сум здрав и жив. Тоа што го знам никој неможе да ми го земе ( тоа е и толку е) бадијала ќе се правам офарда кога се кој си има лимит. Има студенти кои не се појавуваа на испити и ги имаше на огласна со 10КИ а некој кој нема пријатели ќе добива едвај 6ка. Ако државниот испит е спроведен од страна на независен субјект во склоп со пстоечките студии негледам како би бил проблем. Па нели она што еднаш што си го научил вчера ќе го знаеш и денес и утре. и не гледам зошто би бил проблем државен испит за оној кој УЧИ ДА НАУЧИ.
Е сега ако има некој кој сака да се мува без учење може си велам и да си дозволи приватен факултет.
------------- Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 14:04
овој е некој тежок соросоид....
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 14:12
на секој му е јасно дека во нашава зависна земја, не може да постои независна комисија...каква ќе биде таа надворешна комисија што ќе го спроведе ова екстерно испитување или како и да се вика...
кој ќе ја состави ? Абдулаќим Адеми или Спиро Ристевски? Груевски ? Мијалков ?
Ќе се оформи комисија потполнета со партиски членови на клептоманската власт и влијанието во неа ќе биде на некој како Илија Димовски, Протуѓер или било кој што ќе може да контролира што се може да заврши факултет.
Бидејќи денеска не можеш да се вработиш ако не си вмровец, сега и нема школо да завршиш ако не си вмровец.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 15:55
Santijago напиша:
zabegan напиша:
zabegan si pomeshal babi i zhabi ... isti takvi studentski marshovi so opoziciska poddrshka vo Belgrad zavrshija kobno ... Da sme normalna demokratska kulturna drzava se bi bilo vo red ... ali garantiram so glava deka na niv za studentite ni najmalku ne im e vazno , tuku e bled obid za stvaranje poeni ... gi znaeme i tie lajna i ovie shto se na vlast a izlegoa pogolemi ... Da ne pomislis deka branam necii interesi ... Sekako vlasta mnogu povekje se isblamira i samo go potvrduvaat diktatorskiot sistem ...
Ali sekakov sobir od bilo kakov aspekt ili za bilo kakva cel kade sto se meshaat politicki prsti za nas ostanatite (neadministrativci , posho dzabe e i chlenska knishka) za studentite , za ucenicite od sobir na sobir kje e se polosho
не сум помашал баби и жаби, што е толку тешко да се гледа целта на еден протест, а не да се сортираат луѓето кои учествуваат во него? ако предлозите на протестантите (кои да се, луѓе се, со демократски права) се разумни, зошто да не седне владата со нив на иста маса и да попушти малце? или па обратно, ако владата има соодветен аргумент, да ги одбие? или да се изнајде заеничко решение? секако и е во политички интерес тоа, доколку сака да има почит и авторитет од народот ...кај мене опозицијата не ствара поени ако ми дојде на протест, нема да гласам за нив дури и да помогнат да се слушнат барањата на студентите... тоа и го спомнав претходно, ако народот не знае да разграничи прави вредности, тогаш не заслужува ни ставови и промени... затоа и не одам на протести еве јас бев на протестите кои беа против црквата Св. Константин и Елена која првично беше планирана да биде на плоштад, и протестот беше против тоа црквата да се наоѓа баш на таа маркица чисто ради урбанистички причини... протестот беше јасен, најавен и мирен, и на него не учествуваа фаци од политиката, ниту политички ориентирани студенти... ама затоа ни пратија толпа наводно религиозни акмаци да се тепаат, за протестот да заврши со тепачка, главната дискусија да се пренесе на тепачката, а не на проблемот за кој всушност се протестираше, за на крај и партиите да земат парче од тортата и да се искењаат на целата работа... и најсмешно, тој ист рецепт за саботирање се примени во секој нареден протест тој протест ме натера да изгубам надеж во човештвото во земјава и да сметам дека не заслужуваме слободен систем
сакам да кажам, кој и да учествува во протестот и како и да се организира, ќе се најде начин да се саботира или искористи во политички препукувања... најпрво затоа што народот не е способен да има свој сопствен став и да го брани... ако сите си дозволуваат мислењето да им го води еден дебилен очигледно политички обоен медиум како К*рир, и вестите на Сител, (а истото важи и за интернет медиумите на опозицијата), тогаш не заслужуваме ништо што е убаво
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 17:46
Значи тешко дека има и една тема во која политичарите а посебно нивните обожаватели...
нема да се заплеткаат...
а времето такво е...
невреме...
или си ВМРО или СДСМ...
незнам зошто е толку тешко да се прифати дека гласот на студентот, па колку и да се студентите денес девалвирани, има можеби најголема тежина во едно општество...
студентите се идни академски граѓани, интелектуалци, луѓе кои по дифолт ќе бидат оние кои се иден столб на една држава...
како е можно да се игнорира тоа...
кој може да го игнорира тоа...?
само оној кој не бил студент, не може да ја сфати важноста на она што се случуваше...
само оној кој ја земал дипломата онака како што многу често денес кај нас се зема-без знаење, не може да ја сфати важноста на студентскиот глас...
само оној кој дозволува да биде убеден дека Гејтс и Цукенберг кои немаат класично образование, се идеал а не исклучителност завиткана во плаштот на пропаганда...
на крај, само оној кој не е способен да добие диплома со знаење, работа, самоизградување, упорнот, не може да ја сфати тежината на студентскиот глас...
но, зошто воопшто студентитее излегоа на улица...
суштината како јас ја разбирам е едноставна...
не може се еден испит, па како и сакаат да го наречат...
да се подобри квалитетот на образованието...
не е тоа само глупост, тоа е и повеќе од глупост...
прво отварат пун К*рац разноразни факултети...
приватни, дисперзирани, вакви такви, онакви...
дозволуваат запишување на све и свашта по тие факултети...
вработуваат професорски и асистентски кадар со трагично разводнето минимално и сомнително знаење и вештини...
го доведуваат критериумот за знаење не на најниско можно ниво, туку на непостоечко ниво...
дозволувајќи купување на дипломи, доделување на дипломи...
само заради тоа што некој се запишал на дотичните факултети...
само заради тоа што ако веќе се вработиле професори, тогаш мора да има и студенти, какви такви, битно ги има на број, за истите да си ја задржат работата ...
го еродираат знаењето од било кој аспект...
и потоа гледајќи што е направено, воведуваат еден испит...
со кој ќе го подобреле образованието...
апсурдно е и да се дискутира за бесмисленоста на вакво решение...
истите тие на кои ваквиот систем им овозможи да земат дипломи на лесен начин...
па благодарение на тоа да дојдат до позиции во урнатините на вредносниот систем чие најголемо достигнување е величење на аматеризам, шундот, непрофесионализмот, кичот...
сега го критикуваат тој систем на образование...
сакајќи да се заштитат, немоќни да ја сфата суштината, носат безсмислени одлуки...
но...
зарем е чудно тоа во атмосфера на живеење во која затупавеноста на масата...
е главен адут за меланхоличноста на сивилото кое најмногу им одговара на политичарите...
од било која провиненција...
затоа...
дури и по цена да не се сосема сигурни што бараат...
гласот на студентите...
па што и да останало од нив во академската виртуелна самосвест...
е важен...
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 19:06
panter123 напиша:
Секој има право да го изрази своето мислење, својот став, видување, преку протест на мирен и демократски начин, тоа никој нема право да го забрани и оспори
Студентите како идна интелектуална елита, која ќе ја креира иднината на Македонија потребно е да бидат консултирани, прашани при донесувањето на конечниот предлог за државниот испит, и тие на констуктивен начин да ги кажат нивните предлози, сугестии, забелешки кои ги имаат во поглед на концептот на државен испит, кој се однесува на самите нив.
На образованието му е потребна реформа, на високото секако и тоа треба да се движи во неколку насоки кои се клучни се со цел да се подобри квалитетот и да се вратат критериумите кои се потребни со цел да се подигне репутацијата и реномето на универзитетите како највисока образовна инстанца во процесот на образованието воопшто во нашата држава.
Точно е дека во последниве неколку години нешто се случува во високото образование, опаднат е квалитетот, не е тоа случај секаде, но критериумите се опаднати, се пишуваат високи оценки на студенти кои не заслужуваат да добијат преодна оцена - како доказ дека ја владеат материјата по предметот кој го полагале, кој е за тоа виновен па секако тој кој ја пишува оценката, но образованието денес стана бизнис секој факултет си го гледа финансискиот интерес - односно бројот на запишани студенти од кој зависат приходите на самиот факултет па посебно доколку станува збор за приватен.
Потребно е да се направи корекција на ЕКТС во делот каде се констатирани, утврдени слабости, бидејќи во последните неколку години на тоа укажуваат и професорите а и самите студенти.
ЕКТС им овозможи на студентите полесно да ги полагаат испитите со самото тоа што истите ги полагаат на колковиуми, материјалот го полагаат на неколку дела, им се овозможува на оние кои не го положиле редовниот колоквиум да полагаат на поправен сето тоа е многу полесно за разлика од порано кога испитите се полагаа на цел материјал, исто така денес оценката се формира од неколку елементи, од испит, од присуство, активност, и изработка на семинарска, па можноста за добивање на повисока оцена е поголема за разлика од порано кога не постоеше овој начин на формирање на оценката
Се отворија многу факултети, посебно приватни, се зголеми конК*ренцијата во високото образование, тоа резултираше со поголем број на запишани студенти, но и со намалување на критериумите и квалитетот на образованитето, сето тоа ги наведе властите да размислуваат за воведување на контролен механизам, филтер, кој ќе гарантира проверка на стекнатите знаења на студентите.
Се отворија дисперзирани студии и тоа придонесе кон намалување на критериумите и квалитетот на образованието, потребно е да се преиспита ова со дисперзираните, бидејќи истите според мене се непотребни бидејќи тоа само доведе до квантитет на сметка на квалитетот.
Неможе сите средношколци да се запишуваат на факултет, ова во смисла и како последица на тоа имаме хиперпродукција на кадри од одредени образовни профили кои се суфицитарни на пазарот на труд, завршените дипломци тешко се вработуваат, ги има во прекумерен број, државата мора да превземе нешто на овој план, особено ова се однесува на општествените науки каде и најповеќе се запишуваат студентите и кои се во најголем број невработени, и тешко наоѓаат работа.
Потребно е да се намалат квотите на државните факултети од општествените науки и тоа драстично, некои да се стават во мирување, а да се потикнуваат студентите да се запишуваат на оние кои се дефицитарни на пазарот на труд се со цел да се воспостави рамнотежа - баланс помеѓу понудата и побарувачката за одредени образовни профили
Во врска со мислењето на некои дека во последниве години се зголеми бројот на магистри и доктори тоа е како резултатот на следново
- ЕКТС - најголем дел од програмите се по моделот 3+2 па студентите по завршувањето на 3 та се запишуваат и продолжуваат уште две години и се стекнуваат со титулата магистер
- зголемениот број на факултети особено ова е изразено на приватните
- желбата за подобра кариера - напредок на работното место
- огромниот број на завршени дипломирани студенти во последните години, ги поттикна останатите да се запишат на посдипломски со цел полесно да дојдат до одредено работно место со повисок степен на образование, надеваќи се дека на тој начин ќе се издвојат и ќе успеат
- политиката на самите факултети за остварување на поголеми приходи ги потикна да запишуваат повеќе студенти на посдипломски, бидејќи посдипломските имаат карактер на приватни студии и студентите сами си плаќаат за тоа, пример за завршување на еден студент на посдипломски му се потреби од 2500-3000 евра, во зависност од факултетот, тоа се приходи на самиот факултет, чиста економска логика.
- бројот на доктори се зголеми по стариот модел на одбрана на докторски, бидејќи е полесен и поевтин, зошто? затоа што по стариот модел на докторски кој важеше до декември 2012(мислам дека до тогаш беше последен рок на пријава за одбрана на докторски труд, па сите избрзаа да го испочитуваат последниот рок по стариот модел бидејќи е полесен за нив)
полесен? затоа што по стариот модел на докторски потребна е само одбрана на докторски труд од 250- 300 страни и толку, додека новиот модел на докторски студии е далеку потежок и поскап, потенцирам докторски студии - потребно е да се полагаат неколку испити 6 - 8 во зависност од факултетот, изработка на трудови за време на докторските кои треба да бидат објавени во странски списанија и на самиот крај изработка и одбрана на докторскиот труд, тоа беше причина како што наведов претходно сите да избрзаат и да пријават труд по стариот модел, зошто? затоа што за нив тоа е многу полесно поедноставно и поефтино, тоа укажува и доведува до заклучок дека секој сака да дојде до целта по полесниот, поедноставниот пат
Мислам дека на доста објективен и непристрасен начин ги нотирав причините и проблемите кои предизвикаа да дојде до сето ова.
Потребно е да се најде заеднички јазик помеѓу владата, студентите, факултетите, се со цел да се усогласат ставовите, аргументите за и против државниот испит, во интерес на иднината на студентите, државата, универзитетите и општеството во целина. односно на сите страни засегнати во конкретниот случај.
Zdravko81 напиша:
Реформи имало и ќе има во образованието. јас се сеќавам дека полагав и матура, и државен и приемен па еве сум здрав и жив. Тоа што го знам никој неможе да ми го земе ( тоа е и толку е) бадијала ќе се правам офарда кога се кој си има лимит. Има студенти кои не се појавуваа на испити и ги имаше на огласна со 10КИ а некој кој нема пријатели ќе добива едвај 6ка. Ако државниот испит е спроведен од страна на независен субјект во склоп со пстоечките студии негледам како би бил проблем. Па нели она што еднаш што си го научил вчера ќе го знаеш и денес и утре. и не гледам зошто би бил проблем државен испит за оној кој УЧИ ДА НАУЧИ.
Е сега ако има некој кој сака да се мува без учење може си велам и да си дозволи приватен факултет.
Навистина е освежувачки да се прочитаат разумни коментари необременети со политичка или емотивна обоеност и вжештеност.
Оноа што некогаш било општо прифатена норма на нашите простори, а и денес е стандард во проверката на квалитетот на школството ширум светот, кај нас се презентира како некаква девијација и политичка контрола во независното школство.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 19:44
GAUDEAMUS IGITUR... Sea ja pustiv na Youtube i ja islusav stoecki...Neka i e vecna slava...Nikogas veke u MKD nema da se zapee,so gordost,lefterno,bez falsh...Pa i neka... Student-kolku toa gordo zvuci...ili zvucese...do vcera... Edna obicna postena ideja-NEJKAM DA MI GO PROVERUETE ZNAENJETO ILI NEZNAENJETO se izgubi u moreto na Politicki paroli...Dali vcera bese Predizboren miting,sto malkucka e rano ili kasno,dali bese Ziv zid od Grafiti,za da denes ima tema na stranicite,koj ke kaze posmesna parola ili koj poise ke se nametne ko lider na Socijalnata Revolucija?!Site,skoro site,go okarakteriziraa ko Protest...Aj,neka e taka...Protest,ali protiv sto i protiv kogo?So tie paroli i gostite so im bea p0okaneti na Ulicnata Zurka(cekaj malce,Eden spominjase deka narodot poleka ke go vozvraka udarot,ama ne mi teknuva koj),toa bese cist predizboren miting...Zatoa sto,Protest e izraz na nezadovolstvo,otkako vo Dijalog,Opsta,Javna rasprava ,debata,vo Sobraniska procedura,pa i na Vladina sednica ,ne izlezes zadovolen od nacrt-resenija ili konkretni resenija,kade so ti e negirano demokratskoto pravo za baranje ili konkretiziranje na tvojata opcija ili solucija Ako baranjata so Studentite gi9 dostavile do Vladata bea ispisani na carsafite so bea istaknati,toa e van sekoja pamet i obid za devalvacija na vistinskite potrebi na Studentite...Kako moze da se protestira za seuste nerazgledani i ne konkretizirani baranja i odgovori...Vladata dae moznost za Drzaven ispit,ko so imavme i u minatoto...Tie so se plasat da ne bidat razotkrieni ko neznalici,tie se plasat od Zavrsen ispit...Dali imase paroli za uslovite vo Domovite,Hranata, Participacijata,i red drugi Vistinski potrebi i macnini na Studentite ili so omilenata parola na Inkvizicijata ke me otekuvate do slednite izbori? Priznavam,se otvorija mnogu fakulteti,ali za Niv ke zboram od druga strana... Do togas,Skopje bese pod okupacija na svega i svacega,so imase Pari i Vrski da studiraat u Skopje...Dva-tri doma ne bea u stanje da gi priberat Hordite so navleguvaa od milion strani,i gi baraa najubavite mesta u amfiTEATAROT cinis se na nekoja premiera...Nie,od Skopje,so bevme solidni srednoskolci, za upis na fakultet trebase da se borime protiv Godzila...Mene upisot poise me kostase za castenje nego Diplomskata...I,sikaniranja po razni osnovi od strana na profesorite,posto ja nemav da mu dadam , za razlika od provincijata...Se osekase frustriranost kaj Skopskive studenti,ali,jebi ga,Moj grad-ne go davam taka lesno...I taka sdi tecese sve,dur ne se disperziraa Fakultetive niz MKD... Znaci,problemi ima i ke ima,ali onie so se vrzani so Obrazovniot proces,so Metodologijata i Politikata na obrazovanie kaj nas,za toa moze da prosereme nesto,domakinski,bez....mi tekna koj bese Toj so go spomnav preeska...i,toa...
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 20:50
Студентски протести имало,има и ке има зошто студентите се иднината и само тие вршат ревизија на генерациите пред нив. Во земја во која нема протести или владее тоталитаризам или ја зафатило некоја голема непогода во која лугето спасуваат жива глава,бидејки протестот е знак со кој се укажува дека нешто не е во ред и дека треба да се бара заедничко решение.
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 21:24
Alekxandar напиша:
Студентски протести имало,има и ке има зошто студентите се иднината и само тие вршат ревизија на генерациите пред нив. Во земја во која нема протести или владее тоталитаризам или ја зафатило некоја голема непогода во која лугето спасуваат жива глава,бидејки протестот е знак со кој се укажува дека нешто не е во ред и дека треба да се бара заедничко решение.
Studenti imalo,ima i ke ima,a i NEMA,veruj mi,i zatoa se sega Vladinite zalaganja da se vidi koj bil na masa,a koj bil na kasa...Vidi,so disperzijata na Fakultetite,trebase da im oleswni na Skopjaniscava,Skopjancive,Pederive,barem za prvput vo svojot roden grad da se osekaat ...ko vo svojot roden grad...Da mozat posle skolo,da se zaposlat u Skopje,da ne sibaat u stranstvo,zasto,cela taa Vasa stastika za mladite u stranstvo vazi za Skopje,dodeka Provincijata go zazema nivnoto mesto...Togas Nie trebase da PRAIME zEMJOTRESposto ni se slucuvase Asimilacija,Progon,i ubistvo na rati... Protestot e nesoglasuvanje za odluka so koja pri,debata,sobor,sobraniski,VLADINO,eTC,NE SE ISPOCITUVANI ILI DEMOKRATSKI SE nadglasani tvoite opcii,solucii i percepcii...NISTO OD TOA NE BESE ISPOSTOVANO ZAVCERA...Aj,DA ne se povtoruvam...
Датум на внесување: 11.Декември.2014 во 22:40
е тоа е тоа што боли, што некој што се здобил со своите „квалификации“ преку разни средства, освен преку учење и напорна работа, денес ќе ни кажува како другите треба да учат... повеќе ми смета тоа, отколку да си ја тераме сите, кој со учење, кој со други средства, па после кој како се снајде во животот
владата не презентира јавно предлози и проекти, ниту пак некогаш постоела реална можност граѓанин да учествува во нејзините одлуки, ова не можеш да го негираш и да се лажеш себе најпрво... како прво, преку кој орган ќе делуваат студентите? преку студентскиот парламент и нивниот претседател кои се полтрони на истите оние кои го предлагат тестирањето? кого владата ќе праша што сака? а како второ, ако владата презентираше проект, а студентите поднесеа жалби и предлози, и истите им беа одбиени, тогаш што ќе беше аргументот? тоа како опозицијата креирала протести? или па пак ќе се одржеше „мирен“ контрапротест од загрижени студенти кои обожаваат да полагаат државен испит и едноставно со нетрпение чекаат да се воведе? ...дај жити све, на памет веќе научивме како одат работиве
и еве пак ќе прашам прашање кое упорно се избегнува... кога и како политичкава фела која денес ни кажува како се учи и како се полага, ги положила своите испити, и како стигнала таму каде што е денес? и како тоа, екстерно тестирање кое се предлага од поодамна, дури сега треба да стапи во сила?
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 00:34
Една добронамерна забелешка до сите членови - коментирајте за темата, а не за коментаторите. Рестриктирајте се од лични префрлања и навредувања доколку соговорниците не го споделуваат вашето уверување, мислење или партијско убедување.
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 00:44
zabegan напиша:
и еве пак ќе прашам прашање кое упорно се избегнува... кога и како политичкава фела која денес ни кажува како се учи и како се полага, ги положила своите испити, и како стигнала таму каде што е денес? и како тоа, екстерно тестирање кое се предлага од поодамна, дури сега треба да стапи во сила?
Не знам кому си му го поставил прашањево, но ме заинтригира неговата содржина.
Без обзир од која влада доаѓа решението за државниот испит, таа одлука воопшто не зависи од ниту една диплома на ниту еден владин член или пратеник во Собранието, ниту пак како кој бил избран за својата функција на народен претставник или администратор во тоа тело. Истото важи и за времето кога решението ќе стапи во сила.
Инаку, ако ја следиме таа логика, тогаш секој човек секогаш ќе може да се повика на вакви или слични "аргументи" за било кој предлог или закон во државата и никогаш ништо не ќе може да се спроведе.
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 01:20
Messenger напиша:
zabegan напиша:
Не знам кому си му го поставил прашањево, но ме заинтригира неговата содржина.
Без обзир од која влада доаѓа решението за државниот испит, таа одлука воопшто не зависи од ниту една диплома на ниту еден владин член или пратеник во Собранието, ниту пак како кој бил избран за својата функција на народен претставник или администратор во тоа тело. Истото важи и за времето кога решението ќе стапи во сила.
Инаку, ако ја следиме таа логика, тогаш секој човек секогаш ќе може да се повика на вакви или слични "аргументи" за било кој предлог или закон во државата и никогаш ништо не ќе може да се спроведе.
дај бе меси не ме зафркавај, во научна терминологија, тоа со други зборови се нарекува е*ење во здрав мозок... извини за јазикот, ама тоа е најсоодветен термин... а тоа се прави уште одамна кај нас од страна на политиката, и тоа е тоа што најмногу нервира, а не самата безвезно спроведена реформа, која се крие зад добра идеја, а е полна со дупки и лоши резултати, затоа што е безвезно спроведена не можеш да продаваш морал и етика, ако на тебе не ти е чист образот... не е битно во спроведувачите и регулаторите на тој испит, кој како земал диплома и дошол на позиција, битно е секој после нив што е да биде сотрен, нели? свесен си дека со новиов систем може да се собираат присилно нови партиски члнови со тоа што ќе те условуваат да имаш досега колку години, мандати, и министри за образование истера оваа влада? сега мораше да биде спроведен? во своите редови имаат луѓе што не знаат да прочитаат готова реплика испечатена на лист, за да ја кажат во собрание, ама они ќе ми кажуваат на мене како сум полагал и ќе ме тестираат дали сум поштен и учам доволно ај сега ако е така јас ќе станам сериски убиец и ќе шетам по МВР да им кажувам како треба еден детектив да работи... нема смисла
и еве како средношколец кој полагаше екстерен матурски испит во третата година откако беше спроведен, можам да ти потврдам колку хаотично и нерегуларно се одржуваа и сеуште се оджуваат тие испити... што би ме натерало да мислам дека нешто подобар ќе биде таков испит на факултетите, каде материјалот кој се учи е далеку покомплексен од систематизираното гимназиско образование?
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 04:51
zabegan, од коментарите што ги пиша на ова тема разбрав дека за сите оние кои се на некаква позиција во оваа држава не се знае како дошле до дипломи, дека таму има и луѓе кои се полуписмени и дека целта на владата не е тоа да го спречи и реши за идните генeрации, туку преку државниов испит да ги сотре сите млади кои завршуваат факултети (од кои некои би сакале да дипломираат онака лесно како што наводно дипломирале луѓето во владата) и истовремено да го користи тој државен испит за присилно регрутирање нови партијски членови и елиминирање на универзитетски професори.
Исто така, доколку добро те разбрав, велиш оти школството не е добро, но дека таков државен испит би можело да биде спроведен од некоја друга влада во која ќе работат вистински дипломирани луѓе кои, исто така, не се компромитирани, туку се морално и етички кредибилни и докажани како такви во општеството.
Поправи ме ако грешам.
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 05:27
НЕМА КОНЕЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ДРЖАВНИОТ ИСПИТ
Владата нема конкретен предлог за државниот испит. Кога ќе биде готов, ќе ги повикаме сите заинтересирани да се вклучат во дебатата и да дадат нивни размислувања, се со цел да се изнајде заеднички прифатливо решение“, изјави денеска министерот за образование Абдилаќим Адеми при претстојот во Тетово.
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 09:05
Малце погоре,Panter123 добро образложи како стојат работите во образованието и од каде треба да започни реформата: Преку намалување на квотите во факултетите посебно во оние смерови каде има суфицит на кадри,а некои смерови потребно е да се стават во временско мирување бидејки се создава дисбаланс на полето на трудот. Но зошто ова нема да се направи туку ке се оди по линија на помал отпор! Ова автоматски би значело намален буџет во универзитетската каса како и укинување на работни места. Навлегуваме во нова техничко-технолошка револуција бидејки започнува создавање и примена на машини кои работат на нови принципи. Тука е суштествено ,да се фати чекор со овие текови бидејки дали некој ке мине со 7 или 10 на тест со кој ке се валоризира знаењето за процеси и технологија од 20 век нема воопшто да биди важно во компанија која употребува најнова технологија за кој мислите дека само во научно-фантастичните филмови ја има.
Постирано од: Radijator
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 10:11
Ne sum student, ama bev na protestot i gi poddrzav studentite bidejki mislam deka zasluzuvaat podrrska. I nikoj ama bas nikoj nitu mene nitu na bilo koj drug nema da mi go zabrani toa pravo. Im se VOsh*tUVAM na studentite za hrabrosta. Veke I bevme zaboravile kako izgledase masoven protest protiv nesto sto ne cini, a da ne e dekorirano so partiski znaminja I slicni rekviziti. A na poltronite nakloneti kon vlasta tolku mnogu im e maka sto da ima kako ke si kasnat od zadnoto debelo meso zaradi toa sto se sluci pred 2 dena.
Predlog do vladata na Republika Makedonija:
1. DRZAVEN ISPIT za site vo JAVNATA ADMINISTRACIJA primeni vo poslednite 8 godini 2. DRZAVEN ISPIT pri vrabotuvanje vo JAVNA ADMINISTRACIJA
i na kraj moze 3. DRZAVEN ISPIT za studentite
Pa togas da videme koj e koj, koj kolku znae, i kakov strucen kadar imame.
------------- Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 20:24
Како овој испит, како и да го наречат, ќе ги издвои студентите кои не учеле и уште поважно дали тоа ќе биде РЕАЛНО?
Како студент кој стигнал до четврта година воопшто стигнал до таму без учење?
Сам си пишувал оцени во индекс?
Како тоа добил оцени кои не ги заслужил,па ај сега пу пу не ти важи факултетот...ќе преполагаш до 12 пати бесплатно а потоа 12 000 ќе платиш
Ќе одговара ли некој од професорите за тоа?
Малку смешно ми делува и несериозно
Нели се изнаслушавме реклами за тоа како имаме успешно образование,меѓу најдобрите во Европа и сега одеднаш студентиве завршувале факултети со неучење
И не ми го обојувајте партиски прашањево ве молам(оти си имате таков адет)
Прашувам како заинтригирана мајка на два студенти
Знаете ли колку кошта денес бесплатното образование?
И да,колку сакате пишувајте бројки и букви и навредувајте ги студентите дека се партиски послушници и дека единствено се бунат заради тоа што не учат па се плашат од испитот,јас сум горда на она што го направија оти ние сите сме незадоволни од ова или она ама немавме јајца да бидеме ние таму наместо нив
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 20:30
А да почекаме сите па да видиме што и како ќе биде предлог официјален и секако ако го биде.
Вака сите ние на ништо дефинирано изнесовме еден куп забелешки за и против.
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 20:33
Да почекаме
Затвори ја темата додека чекаме
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 20:35
Kaj e sea MODERATOROT da vidi koj sve(jadel govna)po nivni izvori.... Inemoze nemokta ovde mene da mi se plasira kao opcija u stilot DRZAVEN ISPIT za...(taksativno nabrojani)...So ovaa Vasa ''podrska''dokazuvate samo deka baranjata se strogo Politicki,bez niedna veza so realnite Studentski problemi... I sea so im napraivte na decava?Ko sto sme u Diktatura,sea site Studentski faci so baraa ....toa so baraa...i so im e potreba...,sto bea na TV i so gi vidoa milioni,ja ne veruvam deka nekad ke zavrsat Fakultet,ma ke bidat pod hitno proterani od MKD,Familijata ke im se stai pod 24/7 nadzor,i sve drugo zivo,od mace do kuce ke se eutanizira...Dvizen i nedvizen imot,ke se prodade,a so tie pari ke se kupat nekolku diplomi za VMROVCITE so sakaat karierata da im se slucuva:selo-Ministerstvo i obratno,normalno,so popatni stanici...So tie pari ke se plakaat IZVESTUVACI i PORTPAROLI na Vladinite 1000 cekori,kao sto eden SOROSOID gi narece ITsh*tERI,za skoluvanje u Stranstvo u SKOLA ZA HIPNOTIZERI, posto nekoi SOROSOIDI rekoa deka so svoite izvestai go hipnotiziraat narodot i on,sirot,seta ko Zombi,neznaejki sto mu se slucuva...Abe,da vi jade mace opavce,Alal da Vi e....Ja veruvam deka od mnogu Sorosoidi ovde ima i del od Mojata generacija,vrz cij GRB,se skrsi kolata na SFRJ...Mene me spasi uste nekoj ispit,inace otidov na Front,so nazalost na bese slucaj so nekoi skopski faci...SO sakam da kazam...Student e student...i nisto drugo...Negovite privatni ubeduvanja,opcii i trista kurci,ZNACI,nemaat nikakva vrska so protesti za Studentski Prava...Za Toa si ima ,znaci,VAN Studentski aktivnosti kade sto moze da bide do tolku Hiperaktiven da dogura do Pretsedatel na MKD...Posto sea gi merite,ke Ve prasam ovaka...I Ivanov i Crvenkovski bea Pretsedateli na MKD i zasto ne im go merite i NIv....Obraqzovanieto i Pedigreto,aj ebes onie Licemerni svetski nagradi,u sto Ja ne veruvam...I...sea Sto?!I ovoj i toj ista funkcija...i sea trebase da im vadime koren i NZS ,i da se cudime zasto se tolku razlicni,a sepak ,nam isti....Oslobodete se od Stereotipite i Kvalifikacijata MORALNO-POLITICKA PODOBNOST,Prifatete ja Realnosta deka MORA da se menjate od koren,Deka NIHILIZMOT e del od Adolescencijata,a ne Opcija na Opozicija(Majko moja),i kazete si sabajle u Ogledalo:SEKOJ DEN VO SEKOJ POGLED SE POISE NAPREDUVAM...
Датум на внесување: 12.Декември.2014 во 22:04
Свето,шо се нервираш толку кога знаеш дека овде само разменуваме ставови и мислења ,иако може да излезат и најдобри предлози и идеи ние не сме фактор на одлука и ништо нема да промениме.
Постирано од: Radijator
Датум на внесување: 13.Декември.2014 во 05:48
svetosparki напиша:
Kaj e sea MODERATOROT da vidi koj sve(jadel govna)po nivni izvori.... Inemoze nemokta ovde mene da mi se plasira kao opcija u stilot DRZAVEN ISPIT za...(taksativno nabrojani)...So ovaa Vasa ''podrska''dokazuvate samo deka baranjata se strogo Politicki,bez niedna veza so realnite Studentski problemi... I sea so im napraivte na decava?Ko sto sme u Diktatura,sea site Studentski faci so baraa ....toa so baraa...i so im e potreba...,sto bea na TV i so gi vidoa milioni,ja ne veruvam deka nekad ke zavrsat Fakultet,ma ke bidat pod hitno proterani od MKD,Familijata ke im se stai pod 24/7 nadzor,i sve drugo zivo,od mace do kuce ke se eutanizira...Dvizen i nedvizen imot,ke se prodade,a so tie pari ke se kupat nekolku diplomi za VMROVCITE so sakaat karierata da im se slucuva:selo-Ministerstvo i obratno,normalno,so popatni stanici...So tie pari ke se plakaat IZVESTUVACI i PORTPAROLI na Vladinite 1000 cekori,kao sto eden SOROSOID gi narece ITsh*tERI,za skoluvanje u Stranstvo u SKOLA ZA HIPNOTIZERI, posto nekoi SOROSOIDI rekoa deka so svoite izvestai go hipnotiziraat narodot i on,sirot,seta ko Zombi,neznaejki sto mu se slucuva...Abe,da vi jade mace opavce,Alal da Vi e....Ja veruvam deka od mnogu Sorosoidi ovde ima i del od Mojata generacija,vrz cij GRB,se skrsi kolata na SFRJ...Mene me spasi uste nekoj ispit,inace otidov na Front,so nazalost na bese slucaj so nekoi skopski faci...SO sakam da kazam...Student e student...i nisto drugo...Negovite privatni ubeduvanja,opcii i trista kurci,ZNACI,nemaat nikakva vrska so protesti za Studentski Prava...Za Toa si ima ,znaci,VAN Studentski aktivnosti kade sto moze da bide do tolku Hiperaktiven da dogura do Pretsedatel na MKD...Posto sea gi merite,ke Ve prasam ovaka...I Ivanov i Crvenkovski bea Pretsedateli na MKD i zasto ne im go merite i NIv....Obraqzovanieto i Pedigreto,aj ebes onie Licemerni svetski nagradi,u sto Ja ne veruvam...I...sea Sto?!I ovoj i toj ista funkcija...i sea trebase da im vadime koren i NZS ,i da se cudime zasto se tolku razlicni,a sepak ,nam isti....Oslobodete se od Stereotipite i Kvalifikacijata MORALNO-POLITICKA PODOBNOST,Prifatete ja Realnosta deka MORA da se menjate od koren,Deka NIHILIZMOT e del od Adolescencijata,a ne Opcija na Opozicija(Majko moja),i kazete si sabajle u Ogledalo:SEKOJ DEN VO SEKOJ POGLED SE POISE NAPREDUVAM...
DA DA svetosparki, ubavo si procital, i pak ke go kazam istoto, i toa so G O R D O S T i BEZ VLAKNA NA JAZIKOT, GOMNA DA JADAT SO LOPATI MRTV, Sitel, kAnal5, AlfaTv !!!!! Masoven protest od strana na studentite se slucuva vo glavniot grad na Makedonija, a najgledanite mediumi go ignoriraat i se odnesuvat kako nisto da se nema sluceno i na sekoj mozen nacin se trudat da go prepisat na opozicijata i nekakvi sorosoidi. De breeee !!!!
Eve pak ke kazam, GOMNA DA JADAT MRTV, Stiel, KAnal5, AlfaTV, bidejki samo takov komentar zasluzuvaat !!! Toa tie go izbiraa, ne jas ili nekoj drug.
I vo prilog na toa sto go napisav ke citiram eden post od pocetokot na temata za da se razbudis od zimskiot son i VO IDNINA DA SE POTRUDIS DA PISUVAS POJASNI KOMENTARI:
Студентите рекоа.....
------------- Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Датум на внесување: 13.Декември.2014 во 17:23
Кога во некогашна "народна" Југославија имаше само една "народна" партија (бидејќи секоја друга беше "ненародна") предност за запослување, особено за најдобрите и најважните позиции беше имањето партијска членска книшка. И најголемиот број луѓе се зачленуваа токму поради тој факт.
Луѓето го прифатија тој начин на живеење како норма на времето.
Кога Македонија се осамостои како држава секоја партија која беше во позиција си продолжи со таа пракса за да си обезбеди што поголем број членови и подршка меѓу народот кој веќе беше навикнат на некогашниот терк на вработување.
Луѓето го прифатија тој начин на живеење како норма на времето и како некаква веќе заживеана традиција.
Луѓето прифаќаат и го одржуваат во живот оноа што во моментот сметаат дека ќе им донесе некаков бенефит не гледајќи какви последици тоа носи во општеството, особено во неговата иднината.
Но, кога нештото ќе заживее и ќе пушти длабоки корени, кога луѓето од него очекуваат дивиденти поради повеќегодишното инвестирање време, пари, врски и начин на живеење, тогаш никој не сака туку-така да се откажи од оноа што го со години го очекувал како плод за својата иднина.
Иако сите го осудивале и го осудуваат партијското членство и купувањето дипломи како услов за вработување, во пракса ниту еден не сака да се откажи од тој начин на битување бидејќи на тој начин инвестицијата во иднината би му пропаднала.
Би му попаднале сите оние години трчање по партијски состаноци, лепење плакати, собирање по конгреси, митинзи и улични протести, би му пропаднале и оние пари и канти со сирење поделени во професорските канцеларии.
Би останал и без работно место… и без диплома… и без пари… и без време да започне нов живот поставен на нови вредносни норми.
А штом е така, тогаш зошто би прифатил било каква општествена реформа од било кого и во било кое време ???
Постирано од: Platenik
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 01:25
Messenger напиша:
Кога во некогашна "народна" Југославија имаше само една "народна" партија (бидејќи секоја друга беше "ненародна") предност за запослување, особено за најдобрите и најважните позиции беше имањето партијска членска книшка. И најголемиот број луѓе се зачленуваа токму поради тој факт.
Кога Македонија се осамостои како држава секоја партија која беше во позиција си продолжи со таа пракса за да си обезбеди што поголем број членови и подршка меѓу народот кој веќе беше навикнат на некогашниот терк на вработување.
Луѓето го прифатија тој начин на живеење како норма на времето и како некаква веќе заживеана традиција.
Луѓето прифаќаат и го одржуваат во живот оноа што во моментот сметаат дека ќе им донесе некаков бенефит не гледајќи какви последици тоа носи во општеството, особено во неговата иднината.
Но, кога нештото ќе заживее и ќе пушти длабоки корени, кога луѓето од него очекуваат дивиденти поради повеќегодишното инвестирање време, пари, врски и начин на живеење, тогаш никој не сака туку-така да се откажи од оноа што го со години го очекувал како плод за својата иднина.
Иако сите го осудивале и го осудуваат партијското членство и купувањето дипломи како услов за вработување, во пракса ниту еден не сака да се откажи од тој начин на битување бидејќи на тој начин инвестицијата во иднината би му пропаднала.
Би му попаднале сите оние години трчање по партијски состаноци, лепење плакати, собирање по конгреси, митинзи и улични протести, би му пропаднале и оние пари и канти со сирење поделени во професорските канцеларии.
Би останал и без работно место… и без диплома… и без пари… и без време да започне нов живот поставен на нови вредносни норми.
А штом е така, тогаш зошто би прифатил било каква општествена реформаод било кого и во било кое време ???
Првиот дел на постот не е вистина. Незнам колку си возрасен, ама идеолошката подобност можеби била важна на самиот почеток по војната. И тоа делумно, само за раководните позиции. Со текот на времто овие киртериуми попушатле, да до самиот крај на распадот и воопшто небиле важни.
Јас кога се вработував, никој не ми побара да докажам дека сум член на нардоната партија. Ниту пак некогаш сум бил!
Туку од секогаш важело она, ова е НАШЕ ДЕТЕ! Да не ги политизирме работите непотребно.
Туку за разлика од мене, гледам по јавните функции, луѓе кои и биле предани на народната партија, а сега се предани на некои нови вредности и идеали!
Патем и таму каде што си ти, идеолошката подобност е критериум кој наголемо се применува. Ако ништо друго барем во високите кругови, таму каде што стратешките и извршните функции, несмеат да им бидат дадени на луѓе кои не се НАШИ ДЕЦА!
------------- Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 01:31
ВО ВРСКА СО СТУДЕНСКИТЕ ДЕМОНСТРАЦИИ
https://www.youtube.com/watch?v=9prXuNeRVVA
И после ќе рече некој ние сме имале проблем со бразованието?! Туку власта нека не се обидува отворената рана (образованието) да ја лекува со фластери (екстерно тестирање).Нека се обиде да ги најде корените на проблемите и грешките кои ги направија кога сметаа дека квантитетот ќе резултира во квалитет. Нека ми простат, ама Македонија нема ниту човечки, ниту интелектуален, ниту пак економски потенцијал да поткрепува високо образовни институции во секое селце и градче. Згора на тоа неможе бивши заставници, ѕидари......да бидат фактори кои ќе ја создаваат идната интелектурална елита на Македонија. Сигурно не, кога нема јасни и прецизни китриуми, односно услови под кои некому ќе му биде дозволено да се бави со оваа балгородна, општествена дејност. Приватни институции, да, но мотивот треба да биде квалитетот, а не профитот! Прозиведниот квалитет, подоцна, ке треба да резултира во финасиска корист! Фластерот, за мене, е индикатор дека власта се сомнева во систмот на образование која самата го креираше, па сега наместо по коњот ќе удира по самарот. Дали ова значи дека одговорните не се во состојба да си ги признае грешките и ги соочи консеквенците од лошата реформа во образованието во изминативе 10-15 години?!
------------- Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 02:57
Messenger напиша:
zabegan, од коментарите што ги пиша на ова тема разбрав дека за сите оние кои се на некаква позиција во оваа држава не се знае како дошле до дипломи, дека таму има и луѓе кои се полуписмени и дека целта на владата не е тоа да го спречи и реши за идните генeрации, туку преку државниов испит да ги сотре сите млади кои завршуваат факултети (од кои некои би сакале да дипломираат онака лесно како што наводно дипломирале луѓето во владата) и истовремено да го користи тој државен испит за присилно регрутирање нови партијски членови и елиминирање на универзитетски професори.
Исто така, доколку добро те разбрав, велиш оти школството не е добро, но дека таков државен испит би можело да биде спроведен од некоја друга влада во која ќе работат вистински дипломирани луѓе кои, исто така, не се компромитирани, туку се морално и етички кредибилни и докажани како такви во општеството.
Поправи ме ако грешам.
од прилика, тоа е, само замени ги студентиве од постот, со професорите и факултетите... со ова некој ќе се обиде да расчисти сметки кои се нерасчистени студентите се само колатерална штета, кои со учење или со други средства, пак ќе го завршуваат факултетот, само што со ова им се отвара многу повеќе работа и се трошат повеќе пари... нешто што не го заслужил лично секој студент посебно да го носи на грб ...и да, за одредена политичка елита да носи идеи, треба истите тие идеи да ги поддржува со кредибилитет... така барем предлогот би имал смисла и полесно би го прифатил, и мислам дека дури и на тебе не ти е логично некој ако не дипломирал на чисто, да те тера тебе да дипломираш на чисто
туку проблемот е друг, не знам колку си запознаен со тоа како функционира ЕКТС, затоа што, работата е многу покомплицирана од едноставно полагање на испит, проблемот е во системите и во другите стратегии кои се засегнати од образованието, не се совпаѓаат, и фактички, на еден недоквакан систем, се накалемува друг недоквакан систем, за кој сум скоро сигурен дека ќе има многу дупки... подетално ќе објаснам во уште еден пост
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 03:26
Platenik напиша:
Messenger напиша:
А штом е така, тогаш зошто би прифатил било каква општествена реформаод било кого и во било кое време ???
Првиот дел на постот не е вистина. Незнам колку си возрасен, ама идеолошката подобност можеби била важна на самиот почеток по војната. И тоа делумно, само за раководните позиции. Со текот на времто овие киртериуми попушатле, да до самиот крај на распадот и воопшто небиле важни.
Јас кога се вработував, никој не ми побара да докажам дека сум член на нардоната партија. Ниту пак некогаш сум бил!
Туку од секогаш важело она, ова е НАШЕ ДЕТЕ! Да не ги политизирме работите непотребно.
Туку за разлика од мене, гледам по јавните функции, луѓе кои и биле предани на народната партија, а сега се предани на некои нови вредности и идеали!
Патем и таму каде што си ти, идеолошката подобност е критериум кој наголемо се применува. Ако ништо друго барем во високите кругови, таму каде што стратешките и извршните функции, несмеат да им бидат дадени на луѓе кои не се НАШИ ДЕЦА!
Веројатно сум повозрасен од тебе… што можеби и не е за фалење.
Да, скоро до крајот на некогашна Југославија беше многу важно луѓето кои доаѓаа на поважни позиции да бидат партијски членови. За оние подолни позиции имаш право… со време тоа се разводени… а и не можеше да се вработуваат само луѓе со членски книшки. Повеќето луѓе беа без нив.
Па и сега, не се вработуваат само оние кои се партијски членови. Едноставно тоа не е возможно од повеќе аспекти и токму затоа постојано се бунат оние партијски војници кои гледаат како другите добиваат работни места наместо нив.
И да, точно е дека и кај мене високите позиции се резервирани за "нивните" деца. Едноставно не се допушта на такви важни и одговорни фотељи да седнат луѓе кои би ги компромитирале востановените вредности и критеријуми.
Така е насекаде.
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 03:37
текстов не е мој, ама доловува голем дел од ситуацијата, а има и други проблеми:
Прво, како ќе го ‘спојат‘ тој таканаречен испит (екстерен или државен,
исто .... само различно пакување) со ЕКТС системот - кој и самиот уште
не е целосно имплементиран на сите факултети, дали поради одбивноста на
дел професори или недоволно познавање на неговите карактеристики.
Второ, автономијата на универзитетите.
Ќе ги спомнам овде и професорите и генерално нивната
безгласност.Секоја чест за неколкумината кои јавно се изјаснаа против,
исто и Правниот факултет при УКИМ.
Дојде време студентите да се борат за автономија на универзитетите
без поддршка од професорите.Се борат и во име на професорите, да не им
го потценат интелектот - иако ова е делумно дискутабилно за дел
професори, баш тие поради кои факултетите се поврзани со термини како
мито, корупција, непотизам.
Трето, зошто проблемите кај нас секогаш се решавале после некоја
‘ситуација‘, а не со превенирање и секогаш најмногу имал дополнителна
штета веќе првобитно оштетениот.Имаш лошо образование (Министерство,
факултети, професори, лоши материјали и недостаток од истите, нула
пракса) и на крај пак ќе испаднат студентите жртвено јагне.
А не корумпираните професори кои користат не свои трудови туку туѓи
материјали (често и на странски јазици и од некои други времиња),
просветни инспектори,
или министри со дискутабилна диплома.
И прашање е во случај да е воведен таков испит, колкава е
веројатноста дека истите овие горенабројани нема да продолжат со исто
темпо?
Четврто, двајца родители одвојувале огромен дел од нивниот мизерен
семеен буџет за преживување на нивниот студент во друг град (едно 2000
евра на годишно ниво), тој положил се до втора година со убав просек и
на крај добиваш нов шамар од некаква комисија со дискутабилна
компетентност - си паднал на државен испит и немаш право да го продолжиш
образованието со само 3 недоволно погодени одговори.Три од пет
прашања за поминување, кои се ни еден процент од дотогашниот
материјал.После ова, државниот испит можат да го крстат Државна
лотарија.
Петто, со најмали и нејасни реченици е наведено и државен испит
после магистратура и докторат.Ако продолжиме во тој стил, следно ќе е
државен испит за брак.
И една забелешка во врска со поделбите приватни - државни и УКИМ - другите универзитети.Не е се црно - бело.
Предност кај приватните е праксата и условите за студирање, кај
државните процентот е околу нула пракса.Од друга страна на крај ако имаш
огромна среќа за интервју за некаква работа, предност имаш со државен
факултет...
Друго, веројатно добар дел приватни се подобри од на пример
државниот ФТУО во Охрид - претпоставувам тука еден од членовите мислеше
на ‘дел факултети од УКЛО‘.Мојот факултет на УКЛО имаше барем 50% исти
професори со неговите еквиваленти на УКИМ и УГД.Не верувам дали истите
професори држат различен критериум и настава на различни универзитети,
ама имаше различен систем форсиран од самите факултети (УКИМ/УГД
заокружување прашања, УКЛО во најголем дел тематски систем).
Нормално и обратни случаи каде доста приватни факултети се смешка во однос на државните или и други приватни.
Исто озбилно прашање е зошто ги форсираа средношколците да запишат факултет?
Дека ќе најдат полесно работа или реално да добијат институции и
приватни фирми изговори и уцени од типот ‘епа сега секој е со
факултетска диплома‘, квалитетот е разводнет, се отворија ванаби
факултети во секоја можна зграда и сега имаш огромен број дипломирани и
невработени без перспектива во земјава.
Од една страна викаме се запишале огромен број студенти онака за
тепање време, ама на почеток на 18-19 години се лажат со подобра иднина
ако добијат една диплома плус, се дури не добијат шамар од реалноста па
им е сеедно дали, кога и со каков просек ќе завршат.
Јас сум за поинакви реформи.Една од најголемите утки е слаба, скоро
непостоечка можност за практична работа во текот на студиите.
Нека работат студентите во летниот период (или пола работно време
паралелно со студии) пракса во фирми по нивна струка и нека бидат
фирмите обврзани да ги платат, со можност да бидат платени дел од
нивните студии од таа пракса.
Со ова ем фирмите ќе се обврзани да воведат реална, а не кафетерија
пракса и ќе им е однапред инвестиција во кадар за во иднина, кога по
потреба за работно место ќе добијат во добар дел спремен работник,
запознат со условите во идното работно место.
Алкалоид и Витаминка веќе работат со стипендирање, ги пратат тие
студенти во тек на студиите, па после добар дел и се вработиле.Посебно
првите.
И да гледаме каков кадар ни е потребен.
- Не е нормално секоја година во Охрид да ваѓаш по 50-100 дипломци на царина, а граничните премини се исти на број
- По 2-3 илјади економисти на сите универзитети, а гледаме економијата на какво ниво ни е
- Во Битола имаше и Факултет за јавна администрација , мислам дека неговото постоење е смешно со оваа гломазна и нефункционална администрација.
Нас ни фалат медицинари, истовремено квотата за запишување е најмала
на тие факултети, а огромен дел од веќе постоечкиот кадар отиде во
странство.Зошто нејќат да работат волонтерски за мизерни 5000 месечно, а
потрошиле 7 години студирање.IT работници исто секогаш се во недостиг,
па општо техничките струки.Па еден Факултет за енологија и вински
туризам во Кавадарци (најсериозно)...
Ова со испитот е само дел од купот проблеми во образованието, овие
се многу дополнителни работи.А образованието е дел пд поголем куп
проблеми.
и бидејќи има луѓе кои викаат дека не се знаело што е предложено како државен испит, и студентите не знаеле за што протестираат:
концептот во кој е замислен Државниот е:
- Државнито испит ќе се полага на крајот од втората и крајот од четвртата година
- Право на полагање на државниот испит после втората година имаат
само студентите што ќе ги положат сите предмети од првата и втората
година што значи доколу не положиш само еден предмет од втората година
нема да можеш навремено да го полагаш државниот испит, а со тоа немаш
право да запишеш трета година најмалку една година
- Доколку студентот не положи државен испит тој има право да го
полага во вториот рок, по неколку месеци што значи ќе го испушти рокот
за упис на трета година
- Полагањето на државен испит се поклопува со испитен рок што значи дека на студентите ќе им стојат два испитна рока наместо три
- Резултатите од државниот испит нема да имаат никакво влијание ниту
врз крајната оценка, ниту по професорот со што се поставува и прашањето
"зошто всушност се воведува државниот испит?"
- Државен испит ќе има и за постдипломски студии и докторски студии
што е навистина смешно, како докторант ќе полага државен испит?
Иначе ако ги прашате студентите тие ќе ви кажат дека се сложуваат:
- Со регулација на Универзитетите т.е. намалување на државните и приватните универзитети во Македонија
- Намалување на квотите и истовременот зголемување на квотите на дефицитарните струки
- Зголемување на критериумите за упис на факултет
- Намалување на квотите на постдипломски студии и зголемување на
критериумите кои треба да се исполнат за упис и за магистрирање (во
последните години има енормно зголемен број на студенти кои магистиррале
и докторирале и тоа со многу смешни и аматерски изработени дисертации)
- Целосно имплементирање на ЕКТС системот
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 03:46
Platenik напиша:
ВО ВРСКА СО СТУДЕНСКИТЕ ДЕМОНСТРАЦИИ
https://www.youtube.com/watch?v=9prXuNeRVVA
И после ќе рече некој ние сме имале проблем со бразованието?! Туку власта нека не се обидува отворената рана (образованието) да ја лекува со фластери (екстерно тестирање).Нека се обиде да ги најде корените на проблемите и грешките кои ги направија кога сметаа дека квантитетот ќе резултира во квалитет. Нека ми простат, ама Македонија нема ниту човечки, ниту интелектуален, ниту пак економски потенцијал да поткрепува високо образовни институции во секое селце и градче. Згора на тоа неможе бивши заставници, ѕидари......да бидат фактори кои ќе ја создаваат идната интелектурална елита на Македонија. Сигурно не, кога нема јасни и прецизни китриуми, односно услови под кои некому ќе му биде дозволено да се бави со оваа балгородна, општествена дејност. Приватни институции, да, но мотивот треба да биде квалитетот, а не профитот! Прозиведниот квалитет, подоцна, ке треба да резултира во финасиска корист! Фластерот, за мене, е индикатор дека власта се сомнева во систмот на образование која самата го креираше, па сега наместо по коњот ќе удира по самарот. Дали ова значи дека одговорните не се во состојба да си ги признае грешките и ги соочи консеквенците од лошата реформа во образованието во изминативе 10-15 години?!
Образовнот систем не е креација од оваа власт, но дефинитивно на почетокот беше подржан од неа.
Проблемот е втемелен од Југославија кога привремено решение за невработените беше најдено во ширoко отварање на универзитетските врaти. Тогаш беше лансирана и соодветна демагогија - никому не смее да му се ускрaти високотo образование.
Целта беше притисокот за вработување од ниско и средно образованите кадри да се оддолжи за најмалу 5-6 години колку што би траело високото дообразување.
Се разбира, уште поголемиот проблем на вработување високообразувани кадри никому не му пречеше бидејќи сите мислеа оти тој ќе падне на туѓ грб, на оние кои ќе дојдат со новитe мандати.
Оваа влада, наследувајќи стотици иљади невработи од претходната позиција, кои останaа без своите работни места поради катастрофално водената политика и економија, плус иљадниците нови средно, вишо и високо образувани млади кадри, се обиде да најде здив во отварањето високи школи дисперзирани низ сета Македонија. Филозофијата беше како и онаа југословенската - немате работа, ама затоа користете го времето да се дообразувате.
Се обиде да се добие тајм-оут додека се обезбедaт странскитe инвестиции.
Во сета таа пресметка се заборави дека co вака креираната башибозук-едукација ќе се дојде до башибозук просветен кадар и башибозук образувани луѓе кои сега на тие основи ќе ја планираат својата иднина.
И сега се наоѓаме пред Сцила и Харибда, пред змија и магаре.
А за арното на сите еден ден некој, кој навистина ја сака оваа земја и иднината на овој народ, ќе мора да го јаде стапот и да пресече таму каде што најмногу боли.
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 05:10
Текстов можеби ти звучи здрав и логичен, но како целост не е баш таков…
zabegan напиша:
Прво, како ќе го ‘спојат‘ тој таканаречен испит (екстерен или државен,
исто .... само различно пакување) со ЕКТС системот - кој и самиот уште
не е целосно имплементиран на сите факултети, дали поради одбивноста на
дел професори или недоволно познавање на неговите карактеристики.
Владата јавно вели оти дадена е само предлог идеја, а не некаков конечен план и решение за некаква егзекуција и дека за истото ќе се дискутира и ќе се најде соодветна формула, уште повеќе што сите се сложуваат дека на образованието му треба ремонт.
zabegan напиша:
Второ, автономијата на универзитетите.
Ќе ги спомнам овде и професорите и генерално нивната
безгласност.Секоја чест за неколкумината кои јавно се изјаснаа против,
исто и Правниот факултет при УКИМ.
Дојде време студентите да се борат за автономија на универзитетите
без поддршка од професорите.Се борат и во име на професорите, да не им
го потценат интелектот - иако ова е делумно дискутабилно за дел
професори, баш тие поради кои факултетите се поврзани со термини како
мито, корупција, непотизам.
Образованието е незвисно, но е под надлежност на државата и таа не само што има потполно право да го усмерува и контролира, туку има должност да го прави тоа. Tака е во сите држави и нашата не е ништо посебно од другите.
Независноста на професорите и установите не подразбира "јас ќе предавам што сакам , ќе користам критеријуми кои ги сакам и никој не смее да ме провери и евалуира".
zabegan напиша:
Трето, зошто проблемите кај нас секогаш се решавале после некоја
‘ситуација‘, а не со превенирање и секогаш најмногу имал дополнителна
штета веќе првобитно оштетениот.Имаш лошо образование (Министерство,
факултети, професори, лоши материјали и недостаток од истите, нула
пракса) и на крај пак ќе испаднат студентите жртвено јагне.
А не корумпираните професори кои користат не свои трудови туку туѓи
материјали (често и на странски јазици и од некои други времиња),
просветни инспектори,
или министри со дискутабилна диплома.
И прашање е во случај да е воведен таков испит, колкава е
веројатноста дека истите овие горенабројани нема да продолжат со исто
темпо?
Нештата во секое општество работат на тој принцип. Pетко се решава со превентива, а најчесто ОТКАКО проблемите ќе се појават. Работата е што до тогаш никој не може да гарантира дека евентуалната понудена превентива е базирана врз вистинcка потреба или е само претпоставка која никогаш нема да се реализира. Ниту една држава, вклучувајќи ги и оние најбогатите немаат капацитети превентивно да реагираат на сите ПРЕТПОСТАВЕНИ и ПОСОЧЕНИ проблеми.
Ова го имам безброј пати видео и во мојот дел на светот, оној кој сите ние го посочуваме како идеал кој треба да се копира и да се следи. На пример, колку пати сме посочувале дека на одредени делови од патиштата, кои не се соодветно одбележани, има сериозна опасност од несреќи… но никогаш превентивно не се превземало додека НАВИСТИНА не се случи некаква несреќа и така не ја докажи исправноста на повикот за превентивност.
Во конкретниов случај, студентите не се жртвено јаре, освен доколку не се сметаат за тоа и оние студенти кои се соработници во корумпираниот систем на расипаните професори. За немањето симпатии кон таквите професори, а со тоа и за посочените студенти, јавно се изјаснува и пишувачот на текстот, така да тука сметам дека никој нема примедба.
zabegan напиша:
Четврто, двајца родители одвојувале огромен дел од нивниот мизерен
семеен буџет за преживување на нивниот студент во друг град (едно 2000
евра на годишно ниво), тој положил се до втора година со убав просек и
на крај добиваш нов шамар од некаква комисија со дискутабилна
компетентност - си паднал на државен испит и немаш право да го продолжиш
образованието.
Несоодветно направените инвестиции не се гарантирани од никого и сите тие подлегнуваат на тестот на животот и времето.
Зарем потрошните пари за минување на времето на универзитет на кој професорите делеле позитивни оценки и дипломи за мито наместо за знаење треба да се некаква гарантирана инвестиција ???
Постои измамник, измама и измамен… измамникот ја плете измамата и му ја понудува на оној кој треба да се измами како некаква сигурна лото-премија. Измамениот точно согледува дека тоа е измама, но се фаќа на неа бидејќи смета дека ќе го измами измамникот или следниот после него и дека така ефтино ќе профитира.
За жал, реалноста е нешто друго… и потоа некој трет е крив, нели?
zabegan напиша:
Петто, со најмали и нејасни реченици е наведено и државен испит
после магистратура и докторат.Ако продолжиме во тој стил, следно ќе е
државен испит за брак.
Сепак се работи за идеја која треба да се предложи и да се расправа околу неа. Hа страна бракот, останатото не е ништо надвор од вообичаната светската практика. Низ тоа имам минато и јас во некогашната Југославија.
zabegan напиша:
И една забелешка во врска со поделбите приватни - државни и УКИМ - другите универзитети.Не е се црно - бело.
Предност кај приватните е праксата и условите за студирање, кај
државните процентот е околу нула пракса.Од друга страна на крај ако имаш
огромна среќа за интервју за некаква работа, предност имаш со државен
факултет...
Друго, веројатно добар дел приватни се подобри од на пример
државниот ФТУО во Охрид - претпоставувам тука еден од членовите мислеше
на ‘дел факултети од УКЛО‘.Мојот факултет на УКЛО имаше барем 50% исти
професори со неговите еквиваленти на УКИМ и УГД.Не верувам дали истите
професори држат различен критериум и настава на различни универзитети,
ама имаше различен систем форсиран од самите факултети (УКИМ/УГД
заокружување прашања, УКЛО во најголем дел тематски систем).
Нормално и обратни случаи каде доста приватни факултети се смешка во однос на државните или и други приватни.
Не навлегувам во тоа кој универзитет е подобар, а кој полош… иако самиот пишувач на текстот потврдува дека има установи кои се смешки од образовни установи што во суштина е најдобар аргумент за проверка на студентското знаење преку државен испит за СИТЕ установи без обзир кои професори предаваат на нив..
zabegan напиша:
Исто озбилно прашање е зошто ги форсираа средношколците да запишат факултет?
Дека ќе најдат полесно работа или реално да добијат институции и
приватни фирми изговори и уцени од типот ‘епа сега секој е со
факултетска диплома‘, квалитетот е разводнет, се отворија ванаби
факултети во секоја можна зграда и сега имаш огромен број дипломирани и
невработени без перспектива во земјава.
Од една страна викаме се запишале огромен број студенти онака за
тепање време, ама на почеток на 18-19 години се лажат со подобра иднина
ако добијат една диплома плус, се дури не добијат шамар од реалноста па
им е сеедно дали, кога и со каков просек ќе завршат.
Не сум забележал дека некој некого форсира за запишување на факултат, додека сум постојан сведок кај мене и во Македонија каде се советува дека во денешно време средното образование, па дури и универзитетската диплома не е никаква гаранција за вработување доколку евентуалноне е од највисок степен и од бранша за која се има потреба.
Уште повеќе, факт е декаи кај мене и во Македонија има ноторен недостаток на занаетчии и средно стручни профили. За мајстор, почнувајќи од оџачар, па преку плочкар, водоводџија и електричар, треба да бараш луѓесо денови, а ако ги најдеш треба да чекаш по месец дена да ти дојдат на работа и да ги платиш буквално колку што ќе ти побараат. И ова го говорам од лично искуство. За рeновирање на станот во Македонија требаше двојно да ги платам мајсторите за да ги чекам само недела дена и да ја завршат работата на време… и не говорам за завршување навистина како што треба. Кога видов во каква куќа живее едниот нив се шокирав од нејзината големина и раскошност. Истото се случува и во мојот дел на светот.
Нo, кај младината денес воопшто не е cool да се биде занаетчија или мајстор од било каков вид и сите сакаат да бидат државни бирократи и покрај тоа што на собранијскиот телевизијски канал, како и на приватните телевизијски станици постојано одат државни известувања кои кадри се потребни во општетсвото.
Токму околу ова разговарав со еден пријател оваа година во Македонија. Детето му заврши средно училиште и се мислеше каде да продолжи… му реков дека во Македонија имаме правници и економисти доволно да го задоволиме сиот Балкан за следните 100 години и доколку детето сака навистина да учи тогаш најдобро би било да продолжи на еден од факултетите кои секојдневно се препорачуваат од државата… и после недела дена ми рече дека син му се запишал на економија бидејќи сите пријатели му отишле таму! Go figure !?!?!
О да, гарантирам дека после 4-5 години и тој и син му ќе излезат на улица протестирајќи дека потрошиле "толку и толку пари" идека државата е крива што детето нема работа.
zabegan напиша:
Јас сум за поинакви реформи.Една од најголемите утки е слаба, скоро
непостоечка можност за практична работа во текот на студиите.
Нека работат студентите во летниот период (или пола работно време
паралелно со студии) пракса во фирми по нивна струка и нека бидат
фирмите обврзани да ги платат, со можност да бидат платени дел од
нивните студии од таа пракса.
Со ова ем фирмите ќе се обврзани да воведат реална, а не кафетерија
пракса и ќе им е однапред инвестиција во кадар за во иднина, кога по
потреба за работно место ќе добијат во добар дел спремен работник,
запознат со условите во идното работно место.
Алкалоид и Витаминка веќе работат со стипендирање, ги пратат тие
студенти во тек на студиите, па после добар дел и се вработиле.Посебно
првите.
За ова се сложувам и веќе нешто коментирав… но тoa спаѓа во друга тема (реновирање на школскиот ситем) и истото е комплементарно, ане го елиминира државниот испит како контрола на квалитетот на школувањето и стекнатото знаење на студентите.
zabegan напиша:
И да гледаме каков кадар ни е потребен.
- Не е нормално секоја година во Охрид да ваѓаш по 50-100 дипломци на царина, а граничните премини се исти на број
- По 2-3 илјади економисти на сите универзитети, а гледаме економијата на какво ниво ни е
- Во Битола имаше и Факултет за јавна администрација , мислам дека неговото постоење е смешно со оваа гломазна и нефункционална администрација.
Нас ни фалат медицинари, истовремено квотата за запишување е најмала
на тие факултети, а огромен дел од веќе постоечкиот кадар отиде во
странство.Зошто нејќат да работат волонтерски за мизерни 5000 месечно, а
потрошиле 7 години студирање.IT работници исто секогаш се во недостиг,
па општо техничките струки.Па еден Факултет за енологија и вински
туризам во Кавадарци (најсериозно)...
За ова веќе коментирав и сега само би дополнил дека истото не е единствено проблем кој треба да го решава државата (таа тоа го прави со постојано јавно известување на учениците кои струки се дефицитaрни, а кои суфицитaрни), туку и со личната одговорност на самите студенти и нивните родители. На крајот до нив останува дали, кој и каде ќе продолжи со студиите.
Не може да се окривуваат други за нашите лични постапки.Ултимативно, само ние одговорараме за себе.
zabegan напиша:
Ова со испитот е само дел од купот проблеми во образованието, овие
се многу дополнителни работи.А образованието е дел пд поголем куп
проблеми.
Се сложувам 100% и верувам дека СИТЕ се сложуваат со оваа констатација. Но исто така 100% сум сигурен дека сите ќе се сложат оти треба да се почни од некаде бидејќи невозможно е да се почне одеднаш одсекаде.
zabegan напиша:
и бидејќи има луѓе кои викаат дека не се знаело што е предложено како државен испит, и студентите не знаеле за што протестираат:
концептот во кој е замислен Државниот е:
- Државнито испит ќе се полага на крајот од втората и крајот од четвртата година
- Право на полагање на државниот испит после втората година имаат
само студентите што ќе ги положат сите предмети од првата и втората
година што значи доколу не положиш само еден предмет од втората година
нема да можеш навремено да го полагаш државниот испит, а со тоа немаш
право да запишеш трета година најмалку една година
- Доколку студентот не положи државен испит тој има право да го
полага во вториот рок, по неколку месеци што значи ќе го испушти рокот
за упис на трета година
- Полагањето на државен испит се поклопува со испитен рок што значи дека на студентите ќе им стојат два испитна рока наместо три
- Резултатите од државниот испит нема да имаат никакво влијание ниту
врз крајната оценка, ниту по професорот со што се поставува и прашањето
"зошто всушност се воведува државниот испит?"
- Државен испит ќе има и за постдипломски студии и докторски студии
што е навистина смешно, како докторант ќе полага државен испит?
Иначе ако ги прашате студентите тие ќе ви кажат дека се сложуваат:
- Со регулација на Универзитетите т.е. намалување на државните и приватните универзитети во Македонија
- Намалување на квотите и истовременот зголемување на квотите на дефицитарните струки
- Зголемување на критериумите за упис на факултет
- Намалување на квотите на постдипломски студии и зголемување на
критериумите кои треба да се исполнат за упис и за магистрирање (во
последните години има енормно зголемен број на студенти кои магистиррале
и докторирале и тоа со многу смешни и аматерски изработени дисертации)
- Целосно имплементирање на ЕКТС системот
Сметам дека сите знаеме оти постои само идеја за овој државен испит кој ќе треба да се стави на разгледување, дискутирање и дефинирање.
Тука е местото каде што ќе треба да се изнесат сите релевантни аргументи и да се дојде до најпогодно решение за неговата имплементација.
Со повеќето согледи се согласувам… како што сум убеден дека сите се согласуваат оти дефинитивно треба да се почне од некаде.
На крајот, најмногу ми се допаѓа што ги оставаме празните излитени партијски пароли и поентирања позади нас и се фокусираме на реалните секојдневни проблеми кои мора што побрзо да се решат од било која влада.
Датум на внесување: 15.Декември.2014 во 00:06
1. Владата вели, ама владата и лаже... ова што е пишано дека е дадено како предлог, е дадено како предлог, и беше дадено како такво пред два месеци... не мора да чекаш детален план да ти донесат за да не се согласиш со идеја и концепт... ова е класично мотавање со јавноста, ај да речеш дека пред две години било па сите заборавиле, ама предлогот се даде пред два месеци 2. Не треба да се дава потполна слобода на професорите, ама не треба ни да им се ускратува... златна средина... затоа постојат правни системи и во образованието и професорите можат да се контролираат преку нив, и за што не е потребно целосно стандардизирање на образованието, туку стандардизирање на системот по кој функционира факултетот 3. Ти ја сфаќам поентата за реформите, знам што е реформа и дека во некој момент од политичката историја се донесува, без разлика на минатото... НО, образованието веќе беше реформирано во текот на владеењето на моменталната влада, преку воведување на ЕКТС системот... како што ти пишав претходно, на еден недоквакан систем се накалемува нов, наместо комплетно да се смени системот, или да се уреди постоечкиот плус, говориш за новиот систем како да тој ќе е имун на мито, корупција и останати црнила... ама баш напротив, тоа што го спомнав во претходната реченица, дозволува само повеќе да се раздлабочи сето тоа.. се отвараат дупки кои може да се искористат, прават транзициона ситуација во образованието без потреба а студентите СЕ жртвено јагне затоа што дополнително трошат време, пари и труд, на испит кои не ги засега, а можат на многу попаметни работи да ги насочат, како на пример пракса, нешто што го има во 0,005% од високото образование кај нас а мене на пример, во кредитите од ЕКТС, набројана ми е праксата која ја плаќам, а не ја добивам преку факултетот... ете гледаш сега дека не е се толку едноставно? (едит: за праксава гледам се согласуваш, ама сметај дека ако се оведе пракса на таков начин, кај одговорни и проверени фирми, од дополнителен испит нема да има потреба, затоа што испитот ќе биде самата пракса... подобра регулација на пазарот на труд, од тоа нема) 4. Има една прекрасна работа, се вика стимулација според потребите на економијата (и не се прави само со давање на пропаганди на телевизија кои никој не ги следи бидејќи никој не ги сфаќа сериозно)... како што кажав некаде претходно, кај нас најпрво не постои контролирана економија за да постои такво нешто... или кратко кажано, нема пазар на труд според кој ќе се насочува образованието... а постои простор за регулација пореку квоти, регулација преку пракса ако сакаш ова да ти биде јасно, треба да знаеш што точно направи самиот ЕКТС систем во земјава, откако се воведе... сеуште ме фрустрира за тоа што коментираш за работи кои ги гледаш од далечина... ја барем ти коментирам како апсолвент кој беше средношколец во времето кога се донесоа сите реформи на актуелната влада, ако сакаш ќе ти ја кажам и личната сторија околу тоа
за да не ја водиме дискусијава наопаку од сите страни, вака како за почеток, може да ти објаснам како функционира ЕКТС и со какви полемики се соочува еден бруцош и еден апсолвент во нашиот образовен и работодавачки систем
Датум на внесување: 15.Декември.2014 во 00:13
Адеми: Владата цврсто решена – државен испит за студентите ќе има па макар цела Македонија излегла на улица
– Една од новините, којашто веќе е и актуелна во јавноста се однесува на воведувањето државен испит, како механизам за верификација на академското знаење и за проверка на ефектот од она што како држава сме го вложиле во идната академска заедница. Како Влада цврсто сме убедени дека државниот испит ќе придонесе за унапредување на квалитетот на високо образовниот систем. Тоа е единствената причина за негово воведување. Сите останати тези, од типот дека со државниот испит се нарушува автономијата на универзитетите, државата сака да ги контролира професорите, да им наштети на студентите, да заработи на нивна сметка и слично, се само мит фабрикуван од одредени политички структури – рече Адеми.
– Во оваа прилика би сакал да апелирам и до сите политички партии, наместо да посегнуваат по основците, средношколците, студентите, наставниците и професорите, со цел да ги манипулираат заради собирање на политички поени, да понудат свои предлози и сугестии, со што би дале придонес во имплементацијата на овој досега најкрупен пакет на суштински реформи во насока на унапредување на квалитетот на образовниот систем во земјата – додаде заменик министерот Спиро Ристовски.
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 15.Декември.2014 во 00:20
Ич не ми е јасно зошто се крена толкава врева околу екстерното тестирање на студентите. Па основците го полагаат веќе 2 години наназад, или дека се помали немаат право на глас и протест Меѓутоа, гарантирам дека со ваквото образование и ваквата наставна програма, на која безмилосно се осудени уште од прво одделение, учениците кои подоцна ќе бидат студенти ќе нема област која не ја познаваат, па и екстерното ќе им биде лесно ко боза
------------- Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Датум на внесување: 15.Декември.2014 во 01:13
Gabriela_S напиша:
Ич не ми е јасно зошто се крена толкава врева околу екстерното тестирање на студентите. Па основците го полагаат веќе 2 години наназад, или дека се помали немаат право на глас и протест Меѓутоа, гарантирам дека со ваквото образование и ваквата наставна програма, на која безмилосно се осудени уште од прво одделение, учениците кои подоцна ќе бидат студенти ќе нема област која не ја познаваат, па и екстерното ќе им биде лесно ко боза
па најпрво, основците и средношколците имаат далеку понеразвиена свест, дури и да се претерано интелегентни, свеста доаѓа со одговорноста и зрелоста... си заборавила малце дека имаше протести и за средношколските испити, ама тогаш не беа разбрани сериозно, ете поради тоа... се сеќавам дека голем дел од средношколците „одеа на протести“ за да не одат на часови
а второ, многу полесно е да се примени државен испит за основно и средно образование, отколку за факултетите... основното и средното образование се стандардизирани, користат исти учебници и иста програма на предмети и смерови насекаде во земјата
и инаку, баш поради тоа ја коментираме и глобалната ситуација, затоа што и средното образование е засегнато од тоа, а од тестови во основното училиште нема воопшто потреба, и за тоа требаше да протестира некој друг... сигурно нема дете од 12 години да излегува на маршови...
Датум на внесување: 15.Декември.2014 во 13:28
Да, основците и средношколците (се сирачиња), со далеку понеразвиена свест, а очигледно и нивните родители, кои им се смешкаат на наставниците оти се од иста партија, и мора да викаат амин на секоја глупост на оваа влада, оти нели од тоа им зависи сегашното или идното им работно место. Затоа до ова дереџе сме стасани.
Се додека магнетот има магнетни својства и додека Лица со лични примања се оние што имаат свој приход, а не се вработени, на пример: пензионерите, инвалидираните лица и лицата што примаат социјална помош, јас нема да верувам во ниту една образовна институција.
А тоа што студентите протестирале...ќе протестираат, млади се и луди, крвта им врие годините им се кога мислат дека ќе го сменат светот...се додека не го положат екстерното, и не станат горди академски граѓани... После тоа.....е друга песна....за жал....
и уште нешто ...основното и средното образование не користат исти
учебници, училиштето само одлучува од кои автори, кои учебници ќе ги користи
------------- Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Датум на внесување: 15.Декември.2014 во 23:02
Gabriela_S напиша:
Да, основците и средношколците (се сирачиња), со далеку понеразвиена свест, а очигледно и нивните родители, кои им се смешкаат на наставниците оти се од иста партија, и мора да викаат амин на секоја глупост на оваа влада, оти нели од тоа им зависи сегашното или идното им работно место. Затоа до ова дереџе сме стасани.
Се додека магнетот има магнетни својства и додека Лица со лични примања се оние што имаат свој приход, а не се вработени, на пример: пензионерите, инвалидираните лица и лицата што примаат социјална помош, јас нема да верувам во ниту една образовна институција.
А тоа што студентите протестирале...ќе протестираат, млади се и луди, крвта им врие годините им се кога мислат дека ќе го сменат светот...се додека не го положат екстерното, и не станат горди академски граѓани... После тоа.....е друга песна....за жал....
и уште нешто ...основното и средното образование не користат исти
учебници, училиштето само одлучува од кои автори, кои учебници ќе ги користи
истиот материјал е во учебниците, програмата е иста
Датум на внесување: 15.Декември.2014 во 23:03
И така да е, тоа ништо не менува
Датум на внесување: 16.Декември.2014 во 17:11
Gabriela_S напиша:
И така да е, тоа ништо не менува
како не менува? полесно се прави шаблон за испитот
Датум на внесување: 16.Декември.2014 во 23:54
Radijator напиша:
Predlog do vladata na Republika Makedonija:
1. DRZAVEN ISPIT za site vo JAVNATA ADMINISTRACIJA primeni vo poslednite 8 godini 2. DRZAVEN ISPIT pri vrabotuvanje vo JAVNA ADMINISTRACIJA
i na kraj moze 3. DRZAVEN ISPIT za studentite
Агенцијата за администрација при вработувањето на јавните службеници спроведува испит за јавен службеник, материјалот е скоро ист како и за испитот за државен службеник. Во последниве неколку години (не се 8, помалку се), испитот го полагаат сите кандидати и се рангираат според успехот.
Потоа се рангираат и на друг начин, па на "трет" начин
Тие што полагале знаат како е, не е лесен испитот, напротив поприлично е тежок, особено за лицата чии факултети немаат никаква допирна точка со правото. Станува збор за обемен материјал, а од него само неколку прашања. Е после тоа следат другите фази, да не се расприкажувам во темава затоа што не се однесува конкретно на насловот.
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
Датум на внесување: 16.Декември.2014 во 23:59
Сето тоа е во ред, ако не се земе во предвид фактот дека сето тоа се плаќа, а зборуваме за навработени лица
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 00:04
Gabriela_S напиша:
Сето тоа е во ред, ако не се земе во предвид фактот дека сето тоа се плаќа, а зборуваме за навработени лица
Јас конкретно не го платив испитот за државен службеник и колку што знам сеуште не се плаќа. Ако влезеш во потесен круг тогаш бараат да поминеш и психолошки тест, го нарекуваат тест батерија. Поделен беше во два дела, едниот за интегритет другиот психолошки. Можеш да излезеш прав психопат кога ќе ги видиш прашањата затоа што поглупави работи не знам дали некогаш сум одговарала.
Чини 2000 ден.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 00:11
Епа 2000 ден. психолошкиот тест, нешто за книги и материјали, плус за документи за аплицирање, некоја илјадарка за пат (за тие што се надвор од Скопје), иди ми, доџи ми.... си се собираат...
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 00:14
Gabriela_S напиша:
Епа 2000 ден. психолошкиот тест, нешто за книги и материјали, плус за документи за аплицирање, некоја илјадарка за пат (за тие што се надвор од Скопје), иди ми, доџи ми.... си се собираат...
Ама ако добиеш работа ехееее, милиони ќе направиш
Книги и материјали нема, некоја илјадарка за пат секако оди..
Нема ништо за џабе ако така гледаш.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 00:56
Не знам зошто луѓето очекуваат с'е да биде бесплатно и без некаков нивен посебен ангажман... и животот да тече онака како што ним им одговара без постојани напори и борба за оноа што би сакале да го имаат ?
Не знам дали ви е познато, но на запад се борите за работно место с'е додека не одите во пензија. Ниту едно работно место не ви е гарантирано и de facto вие секогаш сте временски вработени - додека има работа. Може денес да се вработите и утре да добиете отказ. Прекутре повторно да ве вработат… и постојано така. Во меѓувреме при секое вработување ќе одите на тестови и интервјуи и постојано ќе ви ги евалуираат вашите способности, знаење и искуство.
Не постои ништо гарантирано, вклучувајќи ја и вредноста на вашата диплома. Поправо, тоа иако најмногу се бара, најмалку е важно при вработувањето. Најважно е како ќе минете на интервјуто (испитот) со вашето практично знаење, работно искуство, елан и комуникативност.
Welcome to the world of capitalism.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 01:13
Ако работите се одвиваат по нормален ред и редослед и не би требало да е проблем. Ама со оглед на тоа што и врапчињата знаат како кај нас оди вработувањето, се поставува прашањето колку е тоа исплатливо.
И познато е дека на запад се борите за работното место, и дека може денес да добиете отказ, прекутре пак да ве вработат...и постојано така, ама во нашето општество ако добиете отказ тешко дека прекутре пак ќе ве вработат.
Еднинствено што се сложувам со тебе е дека при вреботувањето најмалку е важна валидноста на дипломата, и поради тоа и погоре пишав дека повеќе од одвишни се сите овие глупави екстерни, интерни тестирања.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 05:00
Проблемот е што се создадоа образовни иституции без никаков крдибилитет, а таквите штанцаат кадри. Сега администрацијата, а и јавноста се сомневаат, мислам оправдано, во квалитетот кој тие институции го произведуваат.
Сега ќе се воведува пракса, која барем замене е непозната во светот.
Да, на западот постојат методи на селекција, интервјуа, психолошки тестови...но никој досега не направил проверка на знаењето на студентите и валидноста на истите кои се официјално сублимирани во дипломата. Значи дипломата се признава, како таква, но работдавцот ќе одлучи, според некои свои параметри, кој од кандидатите е стручно оспособен и дали ќе може да ги исполни нивните очекувања. Со други зборови, никој не го прави тоа на државно ниво. Кога еднаш некој ќе се стекне со довербата на работдавецот, тогаш останува до индивдуата да се докаже, надгради, усоврши. Да покаже добра волја за да си го зачува работното место, барем, што подолго! Додуша некои помоќни компании имаат свои буџети, кои се стриктно наменети за доусовршување на вработените.
Противницте на ваквиот пристап ќе речат, е јас ќе трошам пари некого да усовршувам, а после тој да си замине. Нивните противници, пак ќе речат, што ќе добијам ако не ги усовршам работницте, а останат!
Едно е јасно, во Македонија се оди во крајност. Јас би им препорачал на одговорните да нештанцаат кадри, да ги затегнат критериумите и одговорноста на просветните работници. Само на тој начин ќе може да се врати довербата во образовните институции. Екстерните тестирања и државни испите нема да го подобрат квалитетот.
Инаку заради ваша инофрмација, во Австралија имаше јавна дебата пред неколку години по однос на квалитетот кој излегува од средните училишта. Преку 70% од децата кои го завршуваат средното образование излегуваат полуписмени. Без основна јазична писменост и основни математички знаења. За историја, географија, физика, хемија, биологија ич да неводиме разговор. За состојбите во САД, може Меси да ви потврди или погледајте некој клип на YOUTUBE. Меѓутоа, големи земји, големи економии, па можат да крепат, само до кога?!
Едно треба да знаат нашите лидери, дека на западот општото образование е на многу пониско рамниште во однос на нашето, па ако сакате и балканското. Меѓутоа елитното образование е многу понапредно и произведува образвувани квалитетни кадри и идни потенцијални водачи. Непсоредливо поквлаитетни од нашите. Во случај да неможат да го најдат меѓу себе, не се тревожат многу. Ќе го увезат и добро платат.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 05:46
Platenik напиша:
ас би им препорачал на одговорните да нештанцаат кадри, да ги затегнат критериумите и одговорноста на просветните работници. Само на тој начин ќе може да се врати довербата во образовните институции.
А како да се спроведе тоа? Па просветните работници, особено оние на универзитетите се првите кои не сакаат да бидат евалуирани и ги подбуцнуваат студентите против секакви проверки и реновирања.
Претпоставувам дека екстерното е замислено, меѓу дугото, како проверка на квалитетот на професорите.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 05:57
Меси,
Што се оденсува до купувањето време и одложување на вработувањето е процес кој на тие простори трае со векови и тоа без разлика на политичкиот систем.
Ако во повоена Југославија проблемот со неписменоста морало да се решава со аналфабетски К*рсеви, тоа небеше случај во годините пред и по нејзиниот распад.
Како и да е низ годините проблмот со вишок работна сила се решавал низ неколку фази и се до појавата на некоја пообразована работна сила во ондос на предходната.
Прво се отвориле границите, западот прифаќал се и сешто. Веќе во втората фаза западот е поселективен и прифаќа квалификувани работници. Во третата фаза веќе бара факултетски образовани, а сега никого. Односно, само иклучителни таленти..... без разлика за која индустрија станува збор....од спортисти до научници.
Генерално на нашите простори со децении се осипува квалитетот, а веќе сега почнува да се чувстува недостаток на истиот. Зарем не кружеа некои страотни бројки од 50 милијарди долари, пари кои Југославија ги инвестирала во образованието, а нејзиниот образовен кадар ја дувнал во странство?!
Брзо, брзо требеше да се направи нешто за да се докаже дека ете и ние имаме образована (и ефтина)работна сила, посебно пред идните инвеститори.
Брзата продукција на кадри ке резултира во несакани консеквенци, а јас би рекол катастрофални. Сега последиците ќе треба да се санираат. Со екстерни тестирања и државни испити?! Нова грешка!
Да, оваа влада наследи невработеност, ама рековме невработеноста одсекогаш таму била висока.
Ако во Југославија невработеноста се решавала со отварање на гранците или идеолошки со вработување на 3 луѓе на едно работно место (економски неоправдано), сега таа можност веќе не постои. Ниту отворените граници не му помгаат на народот, ниту пак индустријата. Индустријата веќе не постои, а странските инвестиции неможат да го абсорбира вишокот на работна сила. Тие посреќните треба да се радуваат што им се укажала прилика да го почувстуваат, на своја кожа, робовладетелското уредување.
Некој ќе рече, подбро нешто одколку ништо.
Што се оденсува до “нашите“ деца, само Господ нека ве почува од таквите избрани како Буш, Чејни, Рмасфелд, Вулфовиц, представницте на Tea Party, Сара Пелин, Вкторија Њуленд, Џон Меккејн....и мегафоните Бил О'раили, Глен Бак, Ханити......и сите останати полтрони! Сите се тие нечиви деца, нели!
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 06:18
Messenger напиша:
Platenik напиша:
ас би им препорачал на одговорните да нештанцаат кадри, да ги затегнат критериумите и одговорноста на просветните работници. Само на тој начин ќе може да се врати довербата во образовните институции.
А како да се спроведе тоа? Па просветните работници, особено оние на универзитетите се првите кои не сакаат да бидат евалуирани и ги подбуцнуваат студентите против секакви проверки и реновирања.
Претпоставувам дека екстерното е замислено, меѓу дугото, како проверка на квалитетот на професорите.
Премногу сме далеку да знаеме што се се случува. Меѓутоа верувам дека минситерството на образование ќе треба да изгради јасна политка и стратегија како ке се проценуваат резултатите на професорската професија. Да нема попуштање, нема непотизам, нема одговарање во четири очи......понатаму да се изготват правилни смерници и критериуми за се што е потребно за да може да постои една висока образовна институција. Од книги, простории, нагледни помагал, лабаротрии, број на доктори, професори, доценти, асистенти......Неможе да му се дозволи на секој еден да држи образовна институција, без да го обезбеди минимумот од зацртаните( ако треба и со закон) критеримуми. Мора да се има општествена и морална одговорност.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 10:40
Освен што можам само да му стегнам по едно благодарам на Платеник, можам и да му се поклонам (иако смајливо го пишале како, невреден)
Platenik напиша:
....
Во случај да неможат да го најдат меѓу себе, не се тревожат многу. Ќе го увезат и добро платат.
А на ова само ќе те потсетам, дека ние сме евтина работна сила, тие што ќе дојдат кај нас очекуваат и да поминат евтино. Да речеме дека му треба добар маркетинг менаџер, веќе отворил толкава фабрика, ама ете не се наоѓа човек по нивни критеруим. Ако го увезат, повеќе не е се така евтино.
Знаеш во Србија каков бунт се крена што владата на CNN во рекламата јавно кажува дека имаат евтина работна сила?!
Инаку, додека на некои локални менаџерчиња не им стане јасно дека за т.н Front Desk Officer (нели модерни сме, немаме македонски називи) или за Office Assistant, пардон секретарка во некој поубав облик, не е потребна магистратура па ни високо образование, исто како што не е потребно за обичен благајник, до тогаш ќе имаме ваква банана држава. Не може бре да бараш дистрибутер со високо образование! Што ќе прави тој?! Да не ти го води бизнисот што ти не знаеш да си го водиш?!
Е затоа сите се запишуваат на факултет. Затоа што факултетот во Македонија не вреди пет пари. Барем не за тука.
Затоа овие сакаат да воведат државен испит, како сакате наречете го. Затоа што самите тие ги изместија вредностите на образованието со зголемената продукција на факултетлии што реално иако завршиле на државен универзитет, врска си немаат од материјата што ја "учеле", а истите тие им се "продаваат" на оние по слободните економски зони за 200 евра.
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 12:12
Ех Евангелине, се бунеле луѓето или не што нивната влада рекламриа ефтина работна сила, не променува ништо. Тоа е факт кој странците го знаат, работеле на таа проблематика со години. Она што Хилтер сакал да го постигне со сила, овие неоколионалисти го постигнаа на легитимен, демократски начин. Источна Европа требаше да преставува извор на ефтини човечки ресурси, нели?
Велиш немаме сопствен збор за Front Desk Officer?! Имаме, имаме....додуша и тој збор не е наш, ама е одомаќен, РЕЦЕПЦИОНЕР!
За жал квалитетот и вредносоните критериуми се паднати во обарзованието, а тоа се одсликува во севкупните општествени активности!
Датум на внесување: 17.Декември.2014 во 13:00
Види, така ако гледаш јазиков ни бил многу сиромашен
Сега гледам во огласите за денес, се бараат: Production Manager - Gentherm, Прилеп, Chief Accountant - Gentherm, Прилеп, Sales Manager - GES GmbH, Скопје, Department Leader QM Audits and Standards Dräxlmaier, Кавадарци, Product / Brand Manager Жито Лукс АД Скопје, Скопје и така натаму и така наваму.
Ти звучи познато ова? Да кај тебе преку 7 планини и долини, каде што англискиот е мајчин јазик. Да му предложам на министеров да воведе задолжително тестирање по македонски пред дипломирање, затоа што се срамам од севкупната слика.
Србите како - така се побунија за потценувањето, мене ме интересира ние што направивме и што правиме? Додека тие шетаат по Саудиска Арабија и не промовираат како инвеститорски рај, ние седиме и се молиме да не вработи некој макар и за 150 евра. Џабе работи, џабе не седи, нели?
Така велиш за Источна Европа, ама и сам велиш - требаше. Епа од тоа остана само Балканов, само дел од екс Ју земјите, затоа што сите останати се светлосни години пред нас.
Во контекст..
http://www.time.mk/r/c/7034716c6f/" rel="nofollow - (ВИДЕО) Дебата на 24 вести: Фарса е јавната расправа за државен испит
http://www.time.mk/r/c/8177834d37/" rel="nofollow - Студентски пленум: Ќе преземаме вонинституционални мерки
http://www.time.mk/r/c/9363e58560/" rel="nofollow - Електронски ќе биде достапна базата на прашања со клучните предмети за државниот испит
Се прашувам дали и платите ќе ги покачат, за да можат родителите да си ги пратат децата на факултет или работава ќе биде - кој ќе преживее ќе раскажува.
Мене ме интересира како можат пет прашања да ја скројат судбината на студентите?!
Знам дека сите се однесени со ветерот таму, ама како може тука да читам поддржувачи на вакви глупави закони? Луѓе бе, барем вие сте образовани (според фалбите) и свесни дека со пет прашања не можеш да му го кроиш животот на еден 20 годишен студент!!!
"Доколку студентот не успее да го положи државниот испит двапати по ред, наредните пријавувања за полагање се на товар на студентот, и тоа за трет пат 1.000,00 денари, за четврт пат 6.000,00 денари и за секое наредно пријавување 12.000,00 денари"