|
Работнички права |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
laki_bu
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Лидер Регистриран: 30.Ноември.2008 Локација: Germanija Статус: Офлајн Поени: 32100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pak ke ispadne po moe , am aaj , ke go procitam i jas zakonot , pa ke komentiram utre ...
...segi imajte ubav raboten den , i ne odstapuvajte od svoite prava
|
|
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
|
|
Alekxandar
Сениор Регистриран: 10.Јули.2012 Статус: Офлајн Поени: 1029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Evangeline:
Има работникот многу права, едно од нив е заштитата од мобингот. ____________________________ Синдикатот се бори против мобингот но проблемот е во неговото докажување, бидејки лицата врз кои е вршен мобинг одбиваат да потпишат изјава а пак оние кои се сведоци одбиваат да го потврдат мобингот врз нивниот колега или колешка. |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Александар, баш и не беше тоа муабетот.
Лаки прашува дали е иста темава со новата на Кастро Закон за заштита од вознемирување.....(мобинг). Таму дискутиравме за ова. Јас му посочив дека не е баш иста и дека освен заштита од мобинг имааш и други права, тука се дискутира општо, а во конкретната тема конкретно. Таму и јас се имам искажано на темата, може да продискутираме
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Работодавецот во Македонија му вели на работникот и за неговите права: - “You have the right to remain silent(very important). Anything you say can and will be used against you in a court of law. You have (not) the right to an attorney. If you can afford an attorney, (no) one will be provided for you. Do you understand the rights I have just read to you? say yes you MF” Оригинал Миранда “You have the right to remain silent. Anything you say can and will be used against you in a court of law. You have the right to an attorney. If you cannot afford an attorney, one will be provided for you. Do you understand the rights I have just read to you?” Миранда законот го сменив малку колку да го опишам односот на нашите работодавачи кон вработените.... Изменето од Buggyman - 29.Мај.2014 во 19:39 |
|
Homo homini lupus est...
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Може не е за тука прашањето но сепак ќе го поставам.
Пред некој ден во неврзан муабет со еден пријател разбрав дека еден човек сакал да конК*рира за работа од приватен сектор за во државен. Арно ама како што зборел човеков кој сакал да се вработи во државен сектор,тврдел дека за да конК*рира во случајов како наставник во основно училиште требало да го напушти предходното работно место. Значи дал отказ и конК*рирал за работа како наставник, го одбиле и останал без работа. Е сега мене како лаик за овие закони ова ми нема никаква логика и ми е лудост најголема. Значи прашањето ми е следново. -Дали во законот постои таква одредба со која мора да напуштиш работно место (во случајов како обезбедување во приватен сектор) за да конК*рираш на работно место во државен сектор кое ти одговара по струка????? |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не би требало да постои таков закон . Штом си невработен и конК*рираш за работно место ти си автоматски рамноправен со сите останати кандидати незвисно какви дипломи имаш . Едноставно другарот ти сее заебал . И како има една поговорка во Бугарија , а предпоставувам и во Македонија од две столици на земја е паднал...
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И јас велам дека не би требало,али да видиме некој што е информиран за ова што ќе каже.
|
|
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
svetosparki
Сениор Регистриран: 27.Октомври.2013 Статус: Офлајн Поени: 694 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ja ko so znam,do pred nekoe vreme,ostavaa kao nekoj grejs period ili vakuum vreme,za da odjavuvanjeto i prijavuvanjeto se zavrsi...
Toa ne se praese samo so stiskanje na Enter,tuku imase lufta period... |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нешто слично на тоа што во вели свето.. Во некои професии, договорите за работа се малку поспецифични по својот состав. Доколку не е утврдено со договорот за работа, некогаш дополнителен договор се потпишува за отказен рок. Инаку, може да се побара од вработениот отказен рок од 30+ дена и сл. Може да побара работодавецот да се потпише договор со кој што му се забранува на лицето по напуштање на одредено работно место да се вработи во конК*рентска фирма на иста или слична позиција, поради заштита на самата фирма. Има и други клаузули, но немам слушнато ниту прочитано дека треба да си буквално невработен за да конК*рираш на одредено работно место.
|
|
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И мене ми нема логика,и мислам дека типот лажел.
Што му била поентата не знам.
|
|
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
може му било страв дека нема да го вработат ако е веќе вработен, и дека по тој основ ќе биде одбиен
а може мислел дека има јака врска штом се откажал од предходното работно место или можеби и не му одговарало, па мислел ќе го потрефи среќа |
|
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Или можеби не ни помислил колку е тешко да најдеш нова работа денес
|
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека тоа второто било. Ама прашањето ми е дали мораш да дадеш отказ некаде за да конК*рираш за друга работа?
|
|
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го имам сто пати прочитано, еве види |
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |