|
Компир на 101 начин |
Внеси реплика | страница <1 45678 10> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печен компир со сирење и сланина
Сварете го компирот во солена вода. Откако ќе се свари излупете го и во сад за печење редете компир исечкан на кругови, рендано сирење и ситно сечкана сланина. Завршете со уште еден ред компири и одозгора зачинете. По желба, додајте 2-3 лажици хопла или павлака за компирот да биде посочен. Печете околу 20 минути на 200 степени. Изменето од Valerija - 05.Мај.2014 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПЕЧЕНИ КОМПИРИ СО ПАВЛАКА И СИРЕЊЕ
Добро измијте ги компирите под силен млаз на вода. Потоа со остар нож направете засеци во компирите со околу 1/2 см. дебелина, внимавајќи да не ги пресечете до крај. Исечете го путерот на тенки парчиња. Сечењето ќе ви биде полесно ако предходно го оставите путерот во фрижидер за замрзнување неколку минути за да се излади и да се стврдне. Пармезанот исечете го на тенки парчиња. Потоа внимателно редете ги наизменично парчињата пармезан и путер во засеците од компирите. Наредете ги компирите во тава за печење. Зачинете ги со сол и бибер по вкус и капнете врз секој по малку маслиново масло. Печете ги компирите во загреана рерна на 200ºC 45 минути. Извадете ги компирите од рерна. Прелијте врз секој од компирите хопла и додадете одозгора рендан кашкавал. Потоа вратете ги во рерна и печете ги дополнителни 15 минути. Послужете ги топли прелиени со малку кисела павлака. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,,,ne stava pleskavici i kremenadli na sto nachini,,,kompiri,,,,,,,,
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПОЛНЕТИ КОМПИРИ СО ПЕЧУРКИКомпир 4 поголеми печурки 300г. мајонез 200 г. (посен) -вински оцет, шолја - сок од лимон, 1 лимон - каранфилче по желба - бибер во зрна, по желба - сол, по желба. Во сад сипете три чаши вода, додадете го оцетот, каранфилот, неколку зрна бибер и сол и оставете да зоврие. Кога ќе почне да врие, додадете ги подготвените и исецкани печурки и оставете да се варат 3 минути, потоа извадете ги и исцедете. Компирот згответе го со се лушпа, но водете сметка да остане цврст. Кога ќе се олади, излупете го и направете дупка на средината. Измешајте мајонез со сок од лимон, додадете ги печурките, промешајте и со таа смеса наполнете ги компирите. Ставете во фрижидер до сервирањето. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПЕЧЕНИ КОМПИРИ СО КАШКАВАЛ И ШУНКАСостојки Упатство Се сечат компирите на половина и се редат на предходно намачкано тавче со маргарин, потоа се ренда кашкавал врз секоја половинка, па се ренда од шунката, се сечат тенки кришки од доматите и се ставаат по една кришка на секоја половинка компир, се додава по малку доматно пире и на крај се посипуваат компирите со сите горе наведени зачини. Се печат на температура од 180 степени околу 40 мин. Кога ќе се испечат се служат со кисело млеко или павлака зачинети со копар. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КОМПИР САЛАТА СО ЈОГУРТлажичка сол 1 kg компир 130 g јогурт 130 g мајонез 2 лажички шеќер 3 главици кромид со средна големина 3 лажици сок од лимон лажичка сецкан магдонос 1. Сварете го компирот во лушпа, излупете го и исечете го на коцки. Во голема чинија измешајте мајонез, јогурт, лимонов сок, шеќер и сол. Додадете ги компирот и кромидот исецкан на престени. Протресете ја чинијата, за да ги соедините состојките. 2. Поклопената чинија држете ја на ладно најмалку четири часа пред да послужите. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЗАПЕЧЕН КОМПИР СО МАСЛИНКИ
Сварете го компирот и оставете го целосно да се олади. Можете да го сварите навечер и да го оставите преку ноќ да се олади. Исечкајте го кромидот, посолете го и малку пропржете. Додадете ги сечканите маслинки и исечканиот лук. Промешајте, динстајте кратко и тргнете ја тавата од оган. Изрендајте ги целосно оладените компири и додадете го кромидот и маслинките. Зачинете, додадете маслиново масло и промешајте. На крај додадете ½ од ренданото сирење, па целата смеса распоредете ја во тава за печење која предхотно сте ја намрсиле. Преку смесата пропрскајте го остатокот од ренданото сирење и печете на 180 степени додека не добие малку боја. Добар апетит! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КОМПИР СО СПАНАЌ И ТУНА
Компирот се мие, чисти и се пече во рерна на 220 степени околи 40-50 минути, односно се додека не омекне. Во меѓувреме се чисти спанаќот и се пржи малку, а потоа се додаваат останатите зачини и павлака. Печените компири се оставаат да изладат, а потоа се лупат. Откако ќе се излупат се сервираат со пржениот спанаќ и туната. Добар апетит! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПОЛНЕТИ КОМПИРИПотребни состојки: 8 компири 1 лажица павлака 100 гр. маргарин 100 гр. брокула 50 гр. сланина 100 гр. кашкавал 2 јајца Зелена пиперка Припрема: Компирите убаво измијте ги и исечете и на половинки. Во добро намачкано тавче ставете ги да се печат во рерна. По 15тина минути, извадете ги од рерна и оставете ги малку да се оладат. Направете хомогена смеса од павлаката, маргаринот, кашкавалот и јајцата. Издлабете ги компирите, па наполнете ги најпрво со сецкани брокули, па со приготвената смеса. Оставете да се печат во рерна уште 20тина минути. Потоа извадете го тавчето од рерна и врз секој компир додадете малку сецкана сланина и вратете го тавчето да се допечат компирите, уште 10тина минути. Ставете ги полнетите компири на чинија за сервирање и врз секој компир додадете малку ситно сецкана зелена пиперка. Добар апетит! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“ОБЛЕЧЕНИ“ КОМПИРИ ВО РЕРНАПотребни намирници: 450 гр компири полу сварени, 100 гр растопен путер, 2 јајца, 6 лажици брашно, 2 лажици масло, 40 гр рендан кашкавал, 1 китка магдонос, Сол Ги лупиме компирите. Во сад ги матиме јајцата заедно со брашното и сол по вкус. Ги додаваме маслото и путерот. Ги поставуваме компирите во форма за мафини и секој од нив го полеваме со смесата. Од горе поросуваме со кашкавал. Печеме во претходно загреана рерна на 180 степени околу 35-40 минути додека не добијат златна коричка. После тоа ги вадиме од рерна, поросуваме со ситно сецкан магдонос и сервираме. Изменето од Valerija - 09.Декември.2014 во 08:37 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брз ручек: Потпечено пире од компирАко сте во потрага по некоја идеја за едноставен и вкусен ручек, подгответе нешто што досега сигурно не ви текнало - потпечено пире од компири. Лесно е за подготовка, а уште полесно за комбинирање со салати и месо.
Исчистете го компирот и исечкајте го на коцки. Варете го во солена вода, исцедете и испасирајте. Додадете ја солта, вегетата, жолчките и путерот и заедно промешајте. На тава за печење поставете хартија. Со помош на украсни кеси за шлаг направете пуслици од пире. Ставете ги да се печат на 220 степени околу 10-15 минути, додека не заруменат. Комбинирајте по желба, прелијте со сос, павлака или нарендајте сирење и послужете. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печен компир со лимон и мајчина душица 2 лажици мајчина душица ситно сецкана 50 мл. маслиново масло 1 кг. компири 1 лимон Излупете ги компирите и исецкајте ги на големи коцки. Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете ги компирите во тенџере со посолена вода, оставете да зовријат и гответе ги 10тина минути. Ставете масло во тава за печење и загрејте го маслото. Изцедете ги компирите и додадете ги во тавата. Печете ги 30тина минути, со едно до две промешувања. Извадете ја тавата, додадете го сокот од лимон и мајчината душица, промешајте и печете уште 15тина минути. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шницли од компири за брз и лесен ручекЛесно се прават, без многу состојки, а доволно заситуваат. Во момент кога ви треба брз и лесен ручек за целото семејство, подгответе шницли без месо.
Излупете ги компирите и сварете ги во вода со малку сол. Испасирајте ги и додајте им го млекото и изматеното јајце. На таа смеса додајте ѝ малку брашно за да се зацврсти и обликувајте шницли. Во тавче ставете повеќе масло и наредете ги. Пржете кратко, додека не заруменат. Готовите шницли од компири може да ги послужите со сос по ваш избор. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 45678 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |