Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 08:33 |
Француска салата со мортадела
СОСТОЈКИ: - 1 кг урда
- 300 г мортадела
- 200 г сечкани ореви
- 2 краставици (една за декорација и една за во салатата)
- 300 г кисела павлака
- 2 лажици мајонез
ПРИГОТВУВАЊЕ: - Мортаделата се сечка на многу ситни коцкички. Краставицата исто така ситно се сечка, потоа се остава на решетка да се исцеди.
- Урдата се става во еден подлабок сад, потоа во неа се додаваат сечканата мортадела, сечканата краставичката, потоа оревите исто така ситно исечкани, како и киселата павлака и мајонезот. Сè добро се меша додека се добие хомогена смеса.
- Од салата се обликуваат топчиња што се декорираат со краставица исечкана на кругови или, пак, по ваша желба и според вашата имагинација.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 08:52 |
Римска салата
Состојки: - 500 гр пилешко бело месо
- 100 гр пченка од конзерва
- 1/2 свежа краставица
- 4 домати
- 1/2 китка млад кромид
- 1/2 китка магдонос
- 2 дл јогурт
- 1 дл павлака
- 30 гр лупен сончоглед
- 50 гр пармезан
- 100 гр ситни тестенини
- 0,5 дл зејтин
- мешавина од зачини, бибер, босилек
Приготвување: 1. Пилешкото бело месо се сечка на долги парченца и се пржи на врел зејтин, краставицата се сече на листови, доматите на коцки, младиот кромид на тркалца, магдоносот се сечка, а тестенините се варат во вода и се процедуваат. 2. Во соодветен сад се соединуваат павлаката, јогуртот, магдоносот и босилекот и се зачинува по вкус. 3. Посебно се мешаат прженото пилешко, сончогледот, краставицата, доматите, пченката, младиот кромид и тестенините и се зачинува по вкус. 4. Приготвената салата се поросува со пармезан и се прелева со сос од јогурт и павлака.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 16:31 |
Компирот се вари и ситно се сецка. Се сецкаат и саламата и краставицата на поситни парченца. Сирењето се дроби со вилушка, а потоа се миксира со павлаката и киселото млеко. Количината на киселото млека сами ќе ја одредите во зависност дали сакате посува или поводеста салата затоа и не наведов колкава чаша. Изматената смеса се истура во сецканите компир, краставица и шунка и убаво се меша. Сол може да се додаде по вкус и тоа е во зависност од соленоста на сирењето. Салатата е доста вкусна и излегува поголема количина затоа е погодна за родендени, слави и др забави.
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 17:58 |
Асторија салата
Состојки: - 500 гр пилешко бело месо
- 150 гр спанаќ
- 1/2 главица целер
- 1 кисело јаболко
- 2 тркалца ананас од компот
- 60 гр ореви
- 100 гр маринирани шампињони
- 1 лажица сенф
- 1 лажица сок од лимон
- 1 дл павлака
- 200 гр мајонез
- сол
Приготвување: 1. Пилешкото бело месо се вари во солена вода, а потоа се цеди, се остава да се излади и се сече на коцкички. 2. Спанаќот се мие и се сече на ленти, јаболкото и целерот се рендаат. 3. Ананасот се сече на коцки, шампињоните на листови, а ореви се сечкаат. 4. Одделно се мешаат павлаката, сокот од лимон, сенфот и мајонезот, се посолува по желба и се меша. 5. Во поголем сад се мешаат пилешкото, јаболкото, целерот, ананасот, спанаќот и шампињоните. Салата се прелива со приготвената смеса од мајонез и полека се промешува.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 18:00 |
Салата со туна и компири
Состојки: - 4 поголеми компири
- 1 помала главица црвен кромид
- 1 поголема конзерва туна
- 4 јајца
- 150 гр мајонез
- 1 дл растителна павлака
- 2 лажици сок од лимон
- сол, бибер
Приготвување: 1. Компирите се лупат и се варат во солена вода, потоа се цедат и се оставаат да се изладат. Откако ќе се изладат се рендаат. 2. Кромидот се сечка на коцки. 3. Јајцата се варат, а потоа се лупат и се рендаат. Туната се вади од конзервата и се цеди од зејтинот. 4. Во поголем сад се мешаат компирите, јајцата, туната и кромидот. Се прелива со мешавина од мајонез и павлака, се додава сок од лимон и зачини по вкус. 5. Полека се меша за да се добие компактна смеса, а потоа се става во фрижидер да се излади.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 18:02 |
Салата со пченка
Состојки: - 500 гр пченка шеќерец
- 1 праз
- 150 гр туна од конзерва
- 250 гр мајонез
- мешавина од зачини, сол
Приготвување: 1. Пченката се вари во солена вода па се цеди. 2. Празот се чисти и се сече на коцкички. 3. Туната се цеди од вишокот зејтин. 4. Во соодветен сад се мешаат сите состојки, се додава мајонезот и зачини по желба и се промешува.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 28.Март.2014 во 16:08 |
ПРОЛЕТЕН РУЧЕК: САЛАТА ОД ОРИЗ И ТУНА | | Еден класичен ручек заменете со оваа богата салата, полна со зеленчук и зачини. Потребно: ● 900 г.сварен, изладен ориз ● 400 г.процедени парчиња туна ● 200 г.смрзнат грашок ● 1 црвена пиперка бабура ● 100 г.црни маслинки без семка ● 1 лажица копар ● половина врзоп магдонос ● 4 лажици лајт мајонез ● сок од еден лимон ● 2 лажици масиново масло ● 2 лажички сол Подготовка: ● Туната додајте ја во оризот. Грашокот варете го 10 минути во врела вода, па процедете го и додајте го во оризот.
● Пиперката исецкајте ја на ситни коцкички, а маслинките на тенки кругови. Магдоносот исто така ситно исецкајте го. Сите состојки додајте ги кај оризот.
● Измешајте го мајанезот со лимоновиот сок, солта и маслиновото масло, па додајте го кај оризот и добро промешајте.
● Оваа салата е добра за сите кои внимаваат на линијата, а по желба можете да додадете и варни јајца, краставица, домат, рукола или било кој зачин. |
Изменето од Valerija - 28.Март.2014 во 16:10
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 29.Март.2014 во 10:40 |
Унгарска салата
Состојки: - 400 гр говедско без коски
- 5 дл јунешка супа
- 2 црвени бабури
- 200 гр шери домати
- 3 млади кромитчиња
- 2 млади лукчиња
- 1/2 китка магдонос
- 0,5 дл маслиново масло
- 1 лажица јаболков оцет
- мешавина од зачини, бибер
Приготвување: 1. Во помало тенџере се става јунешка супа и се додава говедското месо исечено на тенки парченца па се вари додека не омекне. Потоа месото се процедува и се остава да се излади. 2. Бабурите се сечкаат на тенки стапчиња, шери доматите на половинки, кромидот и лукот на тркалца, а магдоносот ситно се сечка. 3. Во соодветен сад се соединува изладеното месо, кромидот, лукот, пиперките, доматите и магдоносот. 4. Се додаваат маслиново масло и оцет, се зачинува по вкус и се добро се меша.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 29.Март.2014 во 13:24 |
Салата со мисиркино месо и леблебии
Состојки: - 350 гр мисиркино бело месо
- 100 гр леблебии
- 1 главица црвен кромид
- 1 црвена пиперка
- 1 зелена пиперка
- 1 лажиче сенф
- 2 дл павлака
- 100 гр мајонез
- сок од 1/2 лимон
- 1 лажица сечкан магдонос
- сол, бибер
Приготвување: 1. Месото се вари во солена вода па се цеди и се остава да се излади. Потоа се сече на коцки. 2. Леблебиите се варат за да омекнат, а потоа се цедат. 3. Кромидот и пиперките се сечат на коцкички. 4. Посебно се матат мајонезот, павлаката, сенфот и сокот од лимон. 5. Во поголем сад се соединуваат месото од мисирка, леблебиите, кромидот и пиперките. Се преливаат со смесата од павлака па се додава магдоносот, сол и бибер по вкус. Полека се промешува за да се добие изедначена смеса.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 29.Март.2014 во 13:25 |
Компир-салата со слоеви
Состојки: - 800 гр компири
- 250 гр кисели краставички
- 200 гр зелени маслинки без семки
- 300 гр пченка
- 400 гр моркови
- 5 јајца
- 400 гр крем сирење
- 300 гр мајонез
- сол
- мешавина од зачини
Приготвување: 1. Компирите се варат заедно со лушпата, па се оставаат да се изладат. 2. Киселите краставички и маслинките се сечат на коцки. 3. Морковите се варат во солена вода па се сечат на коцки. 4. Пченката се вари во солена вода и се цеди. 5. Јајцата се варат и се рендаат на крупно. 6. Посебно се матат крем сирењето и мајонезот. 7. Во соодветен сад се распоредуваат 1/2 рендан компир и се премачкува со 1/2 од смесата со мајонез. Потоа се нанесува 1/2 од пченката и се премачкува со смесата од мајонез, потоа пола од морковите, па пак смесата одмајонез и на крај пола од киселите краставички и маслинките и се завршува со смесата од мајонез. Истата постапка се повторува уште еднаш.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 29.Март.2014 во 14:45 |
Салата од шампињони
Состојки: - 10 црвени големи пиперки
- 300 гр шампињони
- сол, бибер
- сок од шипки
- оцет балсамико
- маслиново масло
Приготвување: 1. Пиперките испечете ги во рерна или на скара, а потоа попарете ги за да омекнат. Излупете ги и исечете ги на коцкички. 2. Шампињоните исечете ги на дебели листови и испржете ги на малку зејтин за да испари течноста што ќе ја испуштат. 3. Помешајте ги шампињоните со печените пиперки па зачинете ги со оцетот, маслиновото масло, солта, биберот и сок од шипки по желба. Полека измешајте.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 29.Март.2014 во 14:46 |
Салата од модар патлиџан
Состојки: - 1 голем патлиџан
- 2 лажици капари
- 2 конзерви сардини
- 5 зелени маслинки
- 5 црни маслинки
- маслиново масло
- 1 лимон
- 2 лажици сечкан магдонос
- сол, бибер
Приготвување: 1. Патлиџанот се мие, а потоа се сече на коцкички заедно со лушпата. 2. Се пропржува на врел зејтин. 3. Во соодветен сад се соединуваат пржениот патлиџан, рендана кора и сок од лимон, магдонос, сардините исцедени од зејтинот, црни и зелени маслинки и капари. Се додава малку малиново масло, сол и бибер по вкус и се промешува.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 03.Април.2014 во 04:48 |
Краставицата и доматите исечете ги на коцки. Кромидот исечкајте го на кругови. Ставете ги во подлабок сад за салата, додадете ги маслинките и промешајте. Кришките леб (без кората) исечете ги на коцки и на ринглата во тавче без масло малку потпечете ги. Лукот испасирајте го со алатка или источете го. Потоа пропржете го со маслото. Тргнете од оган и додадете ситно исецкан магдонос и сол. Во оваа смеса макнувајте ги по малку печените коцки леб. Во останатиот дел измешајте ги преостанатите состојки за прелив и со него прелијте ја салатата. Одозгора распоредете ги коцките леб и посипете ја салатата со ситно сецкан магдонос.
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 03.Април.2014 во 04:52 |
2-3 Домати и излупената краставица исечете ги на коцки, а кромидот исечкајте го ситно. Посолете ги, налејте ги со масло и лесно измешајте. Одозгора ставете ја ситно сечканата пиперка и нарендајте го сирењето.Сето ова сервирајте го во чинија За декорација наредете ги варените јајца, одозгора над нив ставете половина 1-2 домати претходно декориран со дамки од мајонез, а од страна наредете маслинки. На карајот од чинијата нанесете сос од измешан мајонез и кечап со помош на лажиче
|
|