|
Компир на 101 начин |
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печени компири со кашкавал и шункаВреме на подготовка :
ПорцииСостојки
Упатство
Се сечат компирите на половина и се редат на предходно намачкано тавче со
маргарин, потоа се ренда кашкавал врз секоја половинка, па се ренда од
шунката, се сечат тенки кришки од доматите и се ставаат по една кришка
на секоја половинка компир, се додава по малку доматно пире и на крај се
посипуваат компирите со сите горе наведени зачини. Се печат на
температура од 180 степени околу 40 мин. Кога ќе се испечат се служат со
кисело млеко или павлака зачинети со копар. Изменето од Valerija - 06.Февруари.2014 во 21:59 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Компири со црвен пипер (исто како на баба)Уште еден старински рецепт, останал од баба ми. Повеќе и како идеја плус за спремање на компирот. 1. Во поголем сад за пржење ставете зејтин да се загрее, а потоа ставете го ситно исецканиот кромид да се пржи. Кога ќе омекне малку додадете го и протиснатото лукче. Пиперките исечете ги на парчиња и додадете ги и нив. Добар апетит =) |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Потребни состојки • 700 ГРАМА КОМПИРИ • 200 ГРАМА РЕНДАН КАШКАВАЛ • 150 ГРАМА МАРГАРИН ИЛИ ПУТЕР • МАЛКУ ЗАЧИН За прелив: • 1 чаша кисела павлака • 70 ml јогурт • 3 јајца • 3 лажици масло • Малку сол Подготовка: Лупени компирите се варат во посолена вода, додека не омекнат но да не се сосема сварени. Потоа полуварениот компир се сече на кругови. Половина од компирите се редат во подмачкан сад за печење, посипан со малку зачин, па потоа покриен со ренданиот кашкавал. Над кашкавалот се реди втората половина од компирите па се полева со врел стопен маргарин или путер. Се пече во загреана рерна на 200 степени . Состојките за прелив се метат Печените компири се вадат, се прелеваат со преливот и повторно се пече околу 15 минути. Пријатен оброк, |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Ѓулбастии со компириКромидот и компирите се рендаат на крупната страна од рендето, а лукот ситно се сецка. Се додава мешан сув зачин, сол, црн бибер и меленото месо и се меша/меси. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Запечени компири со млекоКомпирите исечете ги на тенки тркалца. Земете дно тавче запечење и намачкајте го со малку путер или масло. Наредете ги компирите во тавчето, зачинете ги и прелијте ги со млеко. Од горе распоредете го путерот и ставете го ренданиот кашкавал. Ставете да се пече во рерна загреана на 250 целзиусови степени. Компирите се готови кога ќе бидат меки и крцкави од горе. Послужете како прилог на некое главно јадење или како главно јадење со салата. Изменето од емил - 26.Февруари.2014 во 15:12 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Крофни од компириКомпирот сварете го и испасирајте го. Квасецот растворете го во малку топло млеко и додајте го во компирот заедно со другите состојки. Замесето тесто. тестото расучете го и на половина од кората со чаша обележете кругови. На нив ставете од ситно исечканата шунка. Потоа над тоа префрлете ја другата половина од тестото. сега со чашата сечете ги крофните. Оставете ги половина саат да се одморат. Пржете ги во длабоко масло. Уште додека се врели нарендајте им одозгора кашкавал. |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Внимавајте со компирот секогаш.
Во лушпата има едно соединение Соланин,кој преставува силен отров. За среќа во најголеми количини се јавува во зелени компири Но ради превентивни дејства не јадете печен компир зедно со лушпата,секогаш лупете го. Што мислите од каде доаѓа поуката "Немој да јадеш жив компир,ќе те боли стомак". |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Компири полнети со ќебапиКомпири и ќебапчиња се совршена комбинација. Но, како да ги имате заедно споени на чинија и да ги вкусите во еден залак?Подгответе компири полнети со ќебапи. Ќе се зачудите како порано не ви текнало на овој лесен и едноставен рецепт. Состојки: 10 ќебапи, 10 компири со големина приближна на ќепабите, сол, бибер и павлака по вкус или кашкавал Подготовка: Излупете ги компирите, измијте ги и извадете им ја средината доволно за да го собере ќебапот. Зачинете го компирот и одозгора полијте зејтин, а потоа во вдлабената средина ставете го месото. Готовите компири ставете ги во тепсија. Печете на најсилна температура додека месото и компирите не поруменат и пред крајот одозгора ставете павлака или изрендајте кашкавал. Добар апетит! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Крокети од компириКомпирот ставете да се вари. За тоа веме насецкајте на ситно кашкавалот, шунката (може било кое сувомеснато) и пецата од младиот кромид. |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гратиниран компир1. Компирот убаво измијте го и ставете го да се вари во тенџере со вода. Откако ќе проврие, варете го уште 4-5 минути за да биде сварен до пола. Исцедете го, оладете го со студена вода и излупете го. Потоа исечете го на тенки тркалца (може и со ренде со рамен нож) со дебелина од 3-4 мм. Се служи топло како прилог на месо, риба или со салата, а вкусно е и откако ќе се олади. |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Кремаст компир1. Излупениот компир се сече по должина или форма која вие сакате да ја имате, да не е претенко, се става во садот во кој ке се пече, налевате водата и зејтинот, ставете во рерна да се пече. Не се посолува бидејки крем супата и кашкавалот се доволни да ги зачинат и осолат. |
|
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Потпечени компири со празСе загрева рерната на 175 Ц. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koмпир полнет со печуркиСостојки: Компир 4 поголеми печурки 300г. мајонез 200 г. (посен) -вински оцет, шолја - сок од лимон, 1 лимон - каранфилче по желба - бибер во зрна, по желба - сол, по желба. Подготовка: Во сад сипете три чаши вода, додадете го оцетот, каранфилот, неколку зрна бибер и сол и оставете да зоврие. Кога ќе почне да врие, додадете ги подготвените и исецкани печурки и оставете да се варат 3 минути, потоа извадете ги и исцедете. Компирот згответе го со се лушпа, но водете сметка да остане цврст. Кога ќе се олади, излупете го и направете дупка на средината. Измешајте мајонез со сок од лимон, додадете ги печурките, промешајте и со таа смеса наполнете ги компирите. Ставете во фрижидер до сервирањето. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |