|
Што е смислата на животот |
Внеси реплика | страница <1 107108109110111 115> |
Автор | |
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13922 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,,,ako voopshto imashe nekakva smisla ,,nemashe da se diskutira za negovata smisla ,,,,
,,,,tuku se e ,,, panta rei,,,,,, i zatoa aj na |
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
namaste
|
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13922 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,,ahm ,,,,,znachi smislata bila pred nosot,,,,,
|
|
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
ne ti se dopagja mozhe zatoa shto treba vo navodnoci... nosot...
|
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pajser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,,koga navodnicite ka se storat zapirki ,,,,,,e duri togash ke ima smisla ,,pa i nosot,,,,,,,
|
|
|
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не знам колку,и со што има смисла...Но овде нешто ми мириса
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да создадеш семејство и да се грижиш за него и кога остарееш твојте деца да ти помагаат ,а не да умреш сам како куче
|
|
pajser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,,navistina ,,,se se sveduva na toa,,,,,,, |
|
|
|
sikter
Сениор Регистриран: 01.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 650 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e bash i me zabole shto bila, za nea neka filosofite si ja chukaat glavata
|
|
Arhimed
Група Регистриран: 01.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
smislata na zivotot e da zivees a ne da umiras
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Животот е дар. Животот е дар и отворена можност. Смислата, а со тоа и целта, можат да се креираат од оној кој го добил дарот, но самите тие не се негов составен елемент. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќе се повторам, ама овој пат со поткрепа! Зошто има нешто, наместо ништо? (или Зошто нешто воопшто постои?) Вака теоретскиот физичар Lawrence Krauss одговара на ова прашање: Ова прашање се поставува уште од дамнина, кога луѓето почнале да си поставуваат прашања и има многу различни одговори. “Прво, како научник, би требало да кажам дека Зошто не е добро прашање! Кога ќе кажеме зошто, ние всушност мислиме како, затоа што под зошто се подразбира некаква причина, а можеби и не постои било каква причина за постоење на Универзумот. Всушност, она што можеме да го кажеме од досегашните докази, е дека не постојат докази за причина. Па, кога ќе речете, Зошто нешто се случило, вие всушност мислите како се случило, така што прашањето е: Како нешто настанало од ништо? Изгледа како да ги нарушува законите на физиката, но всушност одговорот е прилично интересен, затоа што испаѓа дека наједноставниот одговор е дека Ништо е нестабилно! Тоа секогаш ќе продуцира нешто! Кога ќе ги искомбинирате Квантната механика и Релативитетот, празниот простор, кој очигледно е, се разбира, ништо, не е толку едноставен. Тој всушност врие од честици кои настануваат сами од себе, произлегуваат од ништо, но за толку кратко време, што не можете да ги видите. И всушност, ако чекате доволно долго и дозволите на гравитацијата да си ја заврши својата работа, празниот простор, на крајот, ќе почне да произведува честици. Затоа одговорот на прашањето Зошто има нешто, наместо ништо?, односно Како има нешто, наместо ништо? е дека Ништото е нестабилно!” Затоа пак ќе кажам: Животот нема смисла! Зошто би требало да има?!?! Затоа што сме свесни суштества и се плашиме од смрта и исчезнувањето. Не можеме да се помириме со непостоењето, па измислуваме Господ и задгробни животи?!? (Како што вели Nietzsche: "Страдањето и немоќта - тие ги создадоа сите задгробни светови!") За скептиците би ја препорачал книгата The God Delusion од Richard Dawkins. Таа ми помогна во мојата скептичност да се пробразам во атеист. Глупо е да живееме во заблуди. И јас како Јохан Кеплер повеќе ја сакам најтешката вистина отколку најслатката илузија. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се сложувам дека животот, сам по себе нема смисла, се сложувам дека субатомските честички навидум се создаваат од "ништо" и исчезнуваат во "ништо", но не се сложувам дека има асполутно ништо од кое излага нешто. С"Е е НЕШТО, кое нам ни се манифестира како да доаѓа и излага од ништо. Ништо не постои. Постои нешто. Да се кажи дека ништо постои е оксиморон.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Те разбирам што сакаш да кажеш! Дека кога зборуваме за Ништо сепак зборуваме за ништото "внатре" во нашиот Универзум, додека Универзумот би требало да настане од Апсолутното ништо, како што велиш. Така испаѓа дека законите на физиката важеле и надвор од нашиот Универзум и пред неговото постоење! Но, тоа е единственото објаснување засега. Инаку ја знаеш приказната за regress ad infinitum, што мене ми кажува дека и да постои Господ за да го создаде универзумот и Тој самиот би морало да настане некако и "во некое време"! Така што јас не гледам причина зошто прво би настанал Господ, а не веднаш Универзумот! |
|
Внеси реплика | страница <1 107108109110111 115> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |