|
Рецепти за разни видови слатко, џем, мармалад |
Внеси реплика | страница 123 8> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
Испратена: 11.Јули.2011 во 23:14 |
Мармалад од кајсии Од три колограми шеќер и еден литар вода сварете густ сируп. Исчистете и измијте три килограми посочни кајсии, сомелете ги, па додадете ги во сирупот и варете ги со постојано мешање се додека смесата не се згусне. Мармаладот сипајте го во топли тегли и стерилизирајте го во рерна на 80 степени се додека не се фати коричка на површината, а потоа затворете ги теглите со целофан. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Џем од малини Два килограми малини ставете во цедалка, а потоа мијте ги така што цедалката ќе ја потопувате во вода која треба да ја менувате пет-шест пати. Потоа, малините исцедете ги, па во тенџере редете ред малини, ред шеќер (еден килограм малини - еден килограм шеќер). Сето тоа прелијте го со лимонов сок, па оставете го на ладно место, покриено со чиста крпа, да отстои два часа. Тенџерето потоа ставете го на тивок оган и полека загревајте го. Откако ќе почне да врие, продолжете со варењето на умерена температура уште еден час. Притоа, внимателно мешајте го џемот за да не загори. Варениот џем сипајте го во загреани тегли и затворете ги со целофан. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Желе од рибизли и од малини Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Џем Праските измијте ги, бланширајте ги, излупете ги и извадете им ги семките. Потоа, ставете ги во поширок сад и со нож исечете ги на поситни парчиња. Џемот прво варете го без шеќер половина час. Потоа додадете половина килограм шеќер на еден килограм исчистено овошје и варете го уште 15-20 минути. Во текот на варењето џемот треба постојано да се меша. Предноста на овој вид варење е во тоа што овошјето ја задржува убавата светла боја, што не е случај кога шеќерот се става веднаш на почетокот од варењето. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Слатко од ружи Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Слатко од дињи Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Џем од сливи во рерна Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Џем од дренки Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Џем од круши Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Слатко од дуњи Вест рецептот за денес е за едно од најубавите домашни слатка Потребно: |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
слатко од смокви
На 1 кг здрели смокви оди по 600 гр шеќер е сега да речеме за 3 кг смокви ќе ни треба 1 и 200 гр шеќер го тураме во шерпа,потоа додаваме вода колку да го покрие шеќерот и еден прст да има над него.Оставаме да зоврие откако ке зоврие му ги додаваме смоквите цели секако само исчистени од рачката да речам дршка и оставаме да врие без мешање само со малку протресување на шерпата.Готов ќе биде кога ке извадиме од шербетот со лажичка и кога ке излади да капи по капка.пред ваѓање додаваме еден исечкан лимон на тркалцина и една ванила и оставаме да се лади до другата ден покриен со влажна крпа. слатко од црешни Иако црешните завршија јас ке ви го кажам овај рецепт мене слакото ми е најубаво од ова овошје. Црешните ги оставам цели само семката ја вадам на малу специфичен начин со шнола од црните оние обични ја фтерувам во дупчето кај што стои рачката и вртам наоколу околу семката кога ќе и поминам еден круг ја ваѓам нагоре,семката застанува на заоблениот крај од шнолата. на 1 кг црешни околу 500 кг шеќер постапката е иста како кај смоквите само не се редии лимонот. Изменето од Valerija - 18.Септември.2014 во 10:52 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слатко од портокалиСостојки
УпатствоОва слатко е и од кората на портокали, но и од помали и поголеми парчиња од портокали, а ставив и еден лимон… Количина сами си одредувате, ги мерите портокалите пред варење, кога ќе ги подготвите во парчиња, фигури и полжавчиња… 1.Најпрво ги правев полжавчињата и разни фигурички од корите, добро
измиени, количина по желба … Полжавчињата се долгнавести парчиња кора,
свиткани во кругче и сошиени со конец, па нанижани заедно во круг… Изменето од Valerija - 18.Септември.2014 во 10:52 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слатко од лубеницаСостојки
УпатствоНајпрво
исечете ја лубеницата на поголеми парчиња и отстранете ја надворешната
кора, а се разбира и црвениот дел кој можеби сте го изеле веќе, но
оставете еден тенок слој… Потоа исечете парчиња од кои ќе вадите по
желба, помали парченца и во форма која сакате… Парчињата ќе се варат
кратко низ 5 до 6 води… Ставете ги во ладна вода да повријат околу 5
минути. Потоа сменете ја водата, така направете 5 до 6 пати, да зоврие 5
минути, па исцедете и ставете ладна вода повторно… После последниот
пат, веднаш подгответе го шеќерот за шербетот, на 1 кг. лубеница оди 1
кг. шеќер и малку вода. Измерете ја лубеницата кога ќе ги подготвите
парчињата, зашто после варењето, количината ќе се намали… Кога ќе зоврие
шербетот, додадете ги парчињата заедно да се варат… Треба да се варат
на силен оган, без мешање… Кога ќе почнат да се појавуваат меурчиња,
значи готово е… Јас не сакам густ шербет, ниту многу благ, ниту многу
кисел… Полесно е за јадење кога е поводен… Додадете 2 ванили и кришки
лимон, покријте го садот со влажна платнена салфета, а наредниот ден
ставете го слаткото во теглички… Мене ми е уште покриено, овие ги
извадив за проба, па направив неколку фотографии… Изменето од Valerija - 06.Февруари.2014 во 22:17 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слатко од јагодиЈагодите се мијат и се чистат од рачките. Во сад со 150мл. вода се раствара лимонтусот, земаме дел од јагодите и ги ставаме во течноста да постојат 10сек. и ги вадиме. Истото го повторуваме со сите јагоди. Добро исцедените јагоди ги полеваме со сок од еден лимон. Потоа во тенџере ставаме ред јагоди ред шеќер, се додека ги потрошиме. Го оставаме тенџерето да отстои преку ноќ. До сабајлето јагодите си пуштат сок и ги ставаме да се варат на јак оган. Ова слатко не се промешува, па затоа треба тенџерето да е доволно големо за да не може да претече. Откако ќе се свари (од 15 до 20 мин.) го тргаме слаткото од оган му ја тргаме пената, го покриваме со влажна крпа и го оставаме да стои 15мин. За тоа време јагодите пуштат вода и затоа после 15мин. го враќаме слаткото уште 5 мин. на јак оган. Го тргаме од оган му ја отстрануваме пената и го покриваме со влажна крпа и го оставаме да се излади, па потоа го собираме во тегли. Вака подготвеното слатко нема да се расипе. Изменето од evangeline - 06.Февруари.2014 во 22:26 |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Внеси реплика | страница 123 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |