|
Италијанска кујна |
Внеси реплика | страница <1 45678 12> |
Автор | |
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Taljateli KVATRO milk product
Taljatelite se varat
Preliv
Vo zagreano tavce so malku zejtince stavam hopla za gotvenje (okolu 250ml)
Kechap 1-2 supeni lazici
Moskatovo biberce- posipuvam
Kajmak mlad President 100gr
Parmezan 50gr rendam
Osogovski mesan kaskaval 150 gr
Testeninite gi dodavam na kraj (sekako procedeni)
Obavezno pred jadenje gi posipuvam so parmezance a moze I kechap....
|
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тестенини со сланина и козјо сирењеСОСТОЈКИ (за 4 порции) ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 2: во друг сад, пропржете ја сланината околу 8–10 минути. Додадете ги и сечканите млади кромитчиња и пржете уште три минути. Откако ќе бидат готови, префрлете ги во садот со тестенини. Чекор 3: додадете 2 лажици оцет и попрскајте со маслиново масло. Зачинете со магданос, сол и бибер. Пред сервирање, на секоја порција додадете ѝ дробено козјо сирење. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Канелони со блитва и козјо сирењеСОСТОЈКИ (за 4 лица) ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 2: загрејте ¼ шолја масло. Додадете го кромидот и пропржете го околу 3 минути. Додадете ја сечканата блитва и динстајте на умерен оган околу 2 минути. Оставете да се излади. Чекор 3: додадете ги козјото сирење, ¼ шолја пекорино и лебни коцки и промешајте. Зачинете со сол и бибер и тргнете го садот од оган. Додадете го сосот од домати. Чекор 4: загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте го садот за печење со масло. Наполнете ги канелоните со смесата и потоа ставете ги во садот за печење. Премачкајте ги со масло. Во меѓувреме, измешајте лебни трошки и ¼ шолја пекорино и попрскјате го тоа врз канелоните. Чекор 5: печете 15–20 минути. Сервирајте веднаш, со малку сос од домати. |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Панакота со печени јагоди
Ливчињата желатин натопете ги во поголемо количество ладна вода и оставете ги да набубрат. Загрејте ја рерната на 180 Ц. Во мал сад од огноотпорно стакло ставете ги плочките јагоди, посипете ги со двата вида шеќер, попрскајте со виното, па ставете да се печи 40 - 45 мин додека не се запечат јагодите, а шеќерот не се претвори во сируп. Оставете сосем да се олади, па распоредете во чашите врз стврднатиот крем. Послужете ладно. Ако имате желатин во прав, не во ливчина, соодветна количинска замена се 4 1/2 лажички набубрени во 90 мл (6 лажици ) вода. Не користете растителна слатка павлака, не е исто. Можи и дел од слатката павлака да се замени со коосово млеко, така кремот ќе има дискретна арома на кокос. |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
каj са жабите?
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шпагети со највкусен сос со туна и зеленчукГи обожаваме. Од најмало до најголемо кај нас дома. А и на гостите им е омилен рецепт. Затоа задолжително пробајте! Во тенџере со вода, со малку масло и сол сварете ги шпагетите, според упатството на пакувањето. На малку загреано масло пропржете го ситно сецканото лукче и босилекот- свеж искинат или сув наросен. Веднаш ќе почувствувате интересен посебен мирис од оваа комбинација. Не дозволувајте лукчето за поцрвени и загори, веднаш додајте ја целата количина на сецкан кромид и промешајте. Нека омекне кромидот и додајте ги сецканите пиперки. Тие може и да изостанат ако ги немате периодов. Но сепак даваат побогат вкус. Додајте ги и шампињоните. Зеленчукот кој се пропржува не треба да е премногу омекнат, затоа не чекајте многу и додадете го доматното пире. Потоа додадете ги цветчињата брокула. Брокулата треба да се користи што помалку термички обработена бидејки така е најкорисна. Сепак од аспект на безбедност на храната и здравјето јас секогаш препорачувам краткотрајна термичка обработка, заради можното загадување со паразити. Таа расте ниско по градините во дворовите каде имаат пристап домашните животни. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брза пица пита со топено сирење и пилешки стек1. Врз премачкано плехче со маргарин се става тестото за пица |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сос со туна и сирење во сосот? Па и пиперки? Не ми оди комбинацијата, ама вкусови си се вкусови. Може и да е слатко. Сос со туна за тестенини по италијански се приготвува со малку лукче, пасиран сос од домати, туна, може сецкани маслинки, малку сецкан магданос и оригано. Изменето од Анастеа - 17.Февруари.2014 во 09:02 |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Прсти да излижеш: Неверојатно вкусни лазањиЛазањите
на многумина им се омилено италијанско јадење, но со време знаат да ни
досадат, па можеби е време да пробате малку поинаков вкус и рецепт. Зеленчукот е закон!
Подготовка: По желба можете во подготовката да додадете и друг вид на зеленчук,
како краставички, домати и слично. Разработете ја фантазијата и
уживајте. Пријатен апетит! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тестенини со сирење и пилешкоPreparationНа загреано масло се растопуваат 150 гр.сечкано овчо сирење. Кога ќе се растопи се додаваат 400 грама, на коцки сечкан пилешки стек (може и саламурен). По 5-6 минути пржење, се додаваат 400 грама сечкани свежи печурки-шампињони, малку босилек и сечкан свеж магдонос. Откако ќе испари водата од печурките, во ова се вмешува 200 мл кисела павлака. Овој сос, вака топол, се додава на варени шпагети-таљатели-макарони. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Потпечени макарони со печурки и павлакаЧекор 1: Макароните се варат во посолена вода со малку масло. Додека се варат, може да се спрема филот. Се загрева масло и се запржува прво ситно сецканиот кромид. Потоа се додаваат печурките (претходно сецкани) со постојано месање. Пред да поцне да потемнува кромидот, се посолува, се додава пола лажичка црвен пипер и се трга на страна. Чекор 2: Сирењето и кашкавалот се рендаат. Јајцето се разматува со пола павлака, се додава малку сос од домати, 5 супени лажици млеко и 5 супени лажици од водата во која се вареа макароните Тавчето, по желба, може да е округлесто или правоаголно. Чекор 3: Се премачкува тавчето со масло и одозгора се реди еден ред од сварените макарони (половина од макароните). Се нанесува одозгора половина од филот со печурките, се става одозгора половина од ренданото сирење и малку од ренданиот кашкавал. Одозгора се става малку сос од домати. Повторно се реди останатиот дел од макароните, па останатиот фил со печурки, ренданото сирење и кашкавал. Повторно се става одозгора уште малку сос од домати. Се налеваат неколку супени лажици од водата во која се вареа макароните и спремно е за печење. Рерната се загрева на 200С, па пред да ги ставиме макароните да се печат, рерната се намалува на 170. Се печат околу 15-20 минути, се вадат од рерна, се полеваат со смесата од матено јајце и павлаката, се наросува одозгора малку босилек за вкус (по желба, вкусно е и со оригано) и се враќа во рерна да се потпече уште 10 до 15 минути. Вкусно е за јадење и топло и ладно :))) |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Канелони со печуркиКанелоните се варат во голем сад додека не омекнат.Во меѓувреме,печурките се пржат на маслиново масло.После 15 мин пржење,се додава младиот кромид исецкан на ситни парчиња,се додава и вегетата,босилекот и на крај маслинките.Целата смеса се меша па се додава павлаката.Канелоните се полнат со смесата и се редат во тава премачкана со путер или масло.Се наросуваат рендан кашкавал,а врз кашкавалот се налива доматното пире.На крај се наросува пармезанот.Канелоните се печат на 200 С околу 25 мин. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лазањи какви што не сте пробале!Лазања со шунка и печуркиПотребно е: Начин на приготвување: Лазањи за сладокусциПотребно е: Начин на приготвување: Лазањи со зеленчукПотребно е: Начин на приготвување: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Наш предлог за лесен и вкусен неделен ручек. Состојки:300 гр свежи печурки, може да користите шампињони или буковка, по ваш вкус Начин на подготовка:1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете ги печурките во тава и прелијте ги со маслиновото масло и оцетот, зачинете ги со мелениот лук, сол и бибер. Печете ги околу 15-20 минути, додека печурките да омекнат. 2. Сварете ги тестенините и откако ќе бидат готови, сочувајте една чаша вода, од водата во која што се вареа. 3. Сварените тестенини измешајте ги со потпечените печурки, спанаќот и додадете го сирењето. Малку по малку додавајте од топлата вода во која се вареа тестенините, како би го растопиле сирењето, за да добиете кремаста структура. Додадете го свежиот босилек и малку сол и бибер. Послужете ги тестенините додека се уште топли.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 45678 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |