|
Специјалитети од мелено месо |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќофте во доматен сосПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ќофте во доматен сос ПОДГОТОВКА:
Доматот го сечеме на парчиња. Во соодветен подлабок
сад ставаме масло да се загрее. Доматот го ставаме во садот да се пржи.
Зачинуваме со вегета, црн пипер, босилок, мајоран и со сол.
Промешуваме да се изедначат зачините со доматот. Оставаме да прокрчка. Во садот со меленото месо додаваме лебни трошки, малку брашно, мајоран, босилок, едно јајце, малку сол, црн пипер и вегета. Промешуваме да се изедначат состојките. Во тава на оган ставаме масло да се загрее. Во месото ставаме малку масло за јадење и ги правиме ќофтињата. Направените ќофтиња ги валкаме во брашно и ги ставаме во тавата да се пржат и од другата страна. Одвреме-навреме го промешуваме доматниот сос. Ги вртиме ќуфтињата убаво да се испржат. Кога доматниот сос кога ќе згусне, ги додаваме ќофтињата во сосот и оставаме да прокрчкаат 10 минути. Кога ќе прокрчкаат ќофтињата во сосот, ги тргаме од оган и ги сервираме во соодветна чинија. Изменето од Valerija - 30.Април.2015 во 17:39 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Торта од мелено месоСостојки
ПодготовкаЛебот ставете го во малку вода да омекне, кромидот ситно изрендајте го и лукчето ситно исецкајте го. Совет Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:34 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мелено медитераноСостојки
ПодготовкаМирисната нота на босилек дава прекрасен медитерано-шмек на ова тавче. На оган во сад се става маслото да загрее, се става кромидот, компирот и морковот да се пржат некои 10.мин, се додава пиперка и меленото после, убаво да се подзапржат, се налева 120мл.вода и базилико сос, зачините. Се нека се крчка на тивко 15 мин. За тоа време огноотпорен сад подготвуваме така што го премачкуваме путер, рониме презла, се излева смесата од тавчето внатре, одозгора ја израмнуваме, се налева 100мл. вода и се става на 200 во рерна да се печи 15 мин. За горниот слој се матам јајцата, се става јогуртот, па пармезан, пченкарното брашно се нека се изедначи. Се вади од рерна садот со мелено, се полева со оваа смеса и се враќа да се допечи уште 20мин. во рерна.Служете ја по избор. Дополнителни фотографии |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролати од мелено месоСостојки
ПодготовкаСезамесува меленото месо, ренданиот кромид, јајцата, вегета, бибер,
ситно сецкано лукче и се додава зејтинот и двопек за да се замеси убава
еднолична смеса. Одкако ќе се замеси се остава 2-3 часа во фрижидер да
се впијат зачините. Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:39 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Завиено ПолпетонеСостојки
ПодготовкаНајпрво се подготвува полпетонето. Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:40 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат од мелено месо и палачинкаПригоден ролат и за слави - ништо помалку вреден да се спрема и за дома како прилог. ФИЛ МЕСНАТАТА КОРА ПАЛАЧИНКА Оформување Совет Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:34 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Есенска идила со мелено месоОва е стара рецепта, која мајка ми, а и многу други домаќинки знам дека ја правеле, а јас само ја украсив на мој начин. Во еден сад го рендаме или ситно го сецкаме кромидот. Го додаваме
месото, јајцето, лебните трошки и сите други зачини. Мешаме до хомогена
смеса и го оставаме барем еден час во фрижидер. Забелешка Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:40 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Запечени ќофтиња во сосПодготовка на ќофтињата. Подготовка на сосот. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќофтиња со компир и брашноВо сад го ставаме меленото месо и ги додаваме една по една другите состојки, кромидот, кромпирот и лукот се рендаат на ситната страна од рендето и тие се додаваат во садот, се убаво зачинуваме по желба со сол, вегета и бибер.(се добива средно течна смеса). Од смесата со лажица земаме и пржиме во претходно загреано тавче со масло. Оставаме добро да се испржат од едната страна пред да ги превртиме од другата. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнети плескавициНаправете ги обичните плескавици повкусни. Изненадете ги домашните за ручек со плескавици полнети со кашкавал и сланина. Состојки: 1200г. мелено месо, 4 печени црвени пиперки, 120 г. рендан кашкавал или исечен на парчиња, 200 г. сланина, 100 г. рен, 4 чешниња лук, 4 главици кромид. Подготовка; Меленото месо измешајте го со лукот и кромидот кои претходно треба ситно да ги исечкате, па поделете ја смесата на четири дела. Секој дел сплескајте го во форма на круг и на средината ставете пиперка, малку кашкавал, рен и сланина. Краевите на местото свиткајте ги кон средината и со влажни раце обликувајте плескавица. Направете го тоа со сите четири делови. Пржете ги плескавиците додека не заруменат. Може да ги сервирате со помфрит или со печен компир. Пријатно! Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:40 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролади од мелено месоСезамесува меленото месо, ренданиот кромид, јајцата, вегета, бибер, ситно сецкано лукче и се додава зејтинот и двопек за да се замеси убава еднолична смеса. Одкако ќе се замеси се остава 2-3 часа во фрижидер да се впијат зачините. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
начос1.Меленото месо се пропржува со претходно исецканиот кромид,се додава малку сол и масло |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македонски ќебапКромидот се ренда на крупно ренде, а исто и варениот компир. Месото се замесува со компирот, кромидот, трите жолчки, ситно сецканото лукче, ситно сецкан магдонос, мелениот двопек и зејтинот. Убаво се меша целата смеса и се става во фрижидер на неколку часа додека се спојат зачините. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мимоза шарска плескавицаОвој пат Фичо ќе прави епска романтична плескавица! И тоа не обична, туку Шарска, а во неа ќе додаде и варени јајца – па ја нарече Мимоза Шарска плескавица! Подготовка Чекор 1: Најпрво сварете две јајца. Во меѓувреме, во Сецкото ќе иситните 4 парчиња двопек. Веднаш по двопекот ќе исечкате една главица кромид, заедно со две чешниња лук. Чекор 2: Меленото месо ќе го ставите во сад, ќе стиснете тупаница и ќе направите дупка во средина на месото. Во средината ќе го ставите двопекот, кромидот, едно живо јајце, црвен пипер, сол и бибер и сенфот. Потоа додавате 4 лажици масло за јадење, 100 мл газирана вода и малку пиво. Мешате додека не добиете хомогена смеса, а потоа оставете ја 15 минути да отстои, за да се спојат состојките. Чекор 3: За печење на плескавицата, Фичо ја искористи Делимано тавата во вид на срце, за да биде романтичен. Ја премачкувате тавата со путер и ставате еден слој од меленото (како што го прави тоа Фичо во видеото). Потоа рендате 1 јајце, рендате кашкавал, па другото јајце и покривате со уште еден слој од меленото месо. Чекор 4: Печете во загреана рерна на 180 степени, околу 45 минути. После печењето оставете ја Мимоза Шарската неколку минути да се излади, за да се изедначат соковите. Потоа послужете со декорација од салата! СОВЕТ: Во овој рецепт користиме 1кг мелено месо, од кое ќе добиете околу 3-4 Шарски, направени во Делимано Тавата Срце. Односот на видот на месо од кој ќе ја правите плескавицата може да биде и по ваша желба, но Фичо ви ја препорача комбинацијата која смета дека е највкусна Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:41 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |