IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - МАКЕДОНСКА РИЗНИЦА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МАКЕДОНСКА РИЗНИЦА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 39>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 12:00
Originally posted by д4б3 д4б3 напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Поимот Бугарин останува недефиниран, необјаснет.....конфузен, магловит!!

ако терминот ти е недефиниран и необеснет што бараш овде

се пак требда да има некое ниво форумот

неможе луге кои имат проблем со основни дефиниции и термини да тролораат на историjа

Ти како експерт, кој има високо рамниште во областа на машинството, јазиците, компјутери, па и историјата, мојата маленкост ќе те замоли да ме просветлиш.

Ќе те молам да ми дефинираш Бугарин или како што Златник погоре побара, барем изведи го. Покажи барем ти ниво, ако ние неможеме.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
д4б3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Регистриран: 31.Јули.2013
Поени: 2580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 12:17
“Народ се вељид људи који е од еден род и кои зборувајет еднаков збор , и који живунајет и се другарад еден со друг , и који имајет једнакви обичаји и песни и весеље;тије људи ји викајд народ , а местото во које живувад народот се вељит отечество од тои народ ."
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 17:08
Не ми е јасно зошто на бугарите им е срам да признаат тоа што се?
Зарем е толку срамно или страшно да се рече дека си татар? Или било што друго.
Дали се срамат од тоа што нивното племе немало некои позначајни личности со кои би се идентификувале?
Дали се срамат поради тоа што немале некои позначајни културолошки, верски или било какви други цивилизациски достигнувања, па сега посегаат по туѓи, сметајќи дека со тек на време ќе се заборави нивното (срамно!) изворно потекло, а ќе се прифати новото, украденото, наметнатото, посвоеното?
Нели е срамота да не се почитуваат своите вековни претци и да посега по нешто туѓо?
Тоа му доаѓа исто како јас да се срамам од моите претци кои со генерации наназад се сиромашни, како што сум и јас. И, следејќи го вашиот (бугарски) пример, што треба сега јас да правам? Да се кажувам дека сум син на некој богаташ? Да барам корени* дека некој мој дедо бил чорбаџија, па да се идентификувам со него? Да, можеби некој ќе поверува во моите „објаснувања“ (со приложување на некакви „документи“), но длабоко во себе јас ќе си знам дека сум од сиромашни претци.
Затоа, многу повеќе ќе ве цени светот ако си ја прифатите реалноста и јавно признаете дека сте наследници на славните татарски воини кои храбро јавале по бескрајните степи ... ма, ќе најдете вие нешто за да си го опеете вашето вистинско потекло, вашата вистинска историја.

* - Има македонци (но и срби и др.) кои последниве години бараат (но замисли и, „докажуваат“, дека имаат) бугарски корени, некакво бугарско потекло за да добијат бугарски пасош? Мислите дека навистина сите тие македонци (кои преку бугарскиот пасош гледаат само да „киднат“ во Европа по пари), се бугари? Дали навистина верувате во тоа? Ако вашиот одговор е позитивен, тогаш вие навистина имате проблем со согледување на реалноста.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 17:59
Кога некој живее во заблуда, а тоа е негово ексклузивно право, трагедијата е во тоа што заблудата за него станува непобитна вистина. Оди разубеди ги дека Бугари-словени никогаш немало. Ако денес ги има тоа е само политички продукт, што само по себе е заблуда, нели?

Велам не е проблемот со Бугарите, туку со бугаризираните. Сите овие кои висат по македонскиве форуми имаат некоја македонска жичка. За жал тие се само бугаризрани и без капацитет да објаснат што тоа Бугарин значи.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 18:07

<span ="post">“Народ се вељид људи који е од еден род и кои
зборувајет еднаков збор , и који живунајет и се другарад еден со друг , и
који имајет једнакви обичаји и песни и весеље;тије људи ји викајд народ
, а местото во које живувад народот се вељит отечество од тои народ ."</span>

Ете гледаш, дека ние Македонците немаме ниту една дпирна точка со Бугарите, по ниту еден основ на дефиницјата која си ја приложил. Некој знаел и пре 150 години и го напишал.

Значи, ни според зборот, ни според дугарувањето, ниту по обичаите и песните и веслбите......

Ајде ДаБе, би можел ти да демонстрираш повисоко ниво!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 18:34

Ете гледаш, дека ние Македонците немаме ниту една дпирна точка со Бугарите, по ниту еден основ на дефиницјата која си ја приложил. Некој знаел и пре 150 години и го напишал.

Ето гледаш, дето ние Македонците нямаме нито една допирна точка с Българите, по нито една основна дефиниция която си приложил. Някой е знаел и преди 150 години и го написал

гледам гледам

Изменето од д4б3 - 07.Јануари.2014 во 18:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 18:53
Гледаш, ама недогледуваш. Матно ти е. Тоа што си го напишал не е на бугарски, туку на некој подалечен источно македонски дијалект, а можеби и на шопски.

Сигурен сум дека тоа што си го напишал, Аспарух и компанија не би го разбрале.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2014 во 21:58

Тоа што си го напишал не е на бугарски, туку на некој подалечен источно македонски дијалект

Ете гледаш, дека ние Македонците немаме ниту една дпирна точка со Бугарите

треба да го изчистиш тоа
мислам на внатрепната контроверзиа

потоа ке ти го кревам нивото

Изменето од д4б3 - 07.Јануари.2014 во 22:01
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 00:50

Тоа што си го напишал не е на бугарски, туку на некој подалечен источно македонски дијалект

Ете гледаш, дека ние Македонците немаме ниту една дпирна точка со Бугарите

треба да го изчистиш тоа
мислам на внатрепната контроверзиа

потоа ке ти го кревам нивото

Зошто си пропуштил да го вметнеш и она, најглавното:

“Сигурен сум дека тоа што си го напишал, Аспарух и компанија не би го разбрале.“

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 11:41
Едно време ги немало Македонците. Имало разни регионални именьа (црни и бели Шопи, Брсаци, Миjаци, Мрваци дури некои се викале Арнаути, оти живеели во Арнаутлука... Така например на Македонците од Костурско им викале Арнаути, а на Македонците от Серско и Неврокопско - Мрваци. Дури кога емигрират во Бугариjа и се случат во едно село "Арнаутите" и "Мрваците" живееле поотделно и не се смесвале:

Изменето од чоли - 08.Јануари.2014 во 11:45
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 13:13
Ти на какви дроги си што толку многу бладаш? Си слушнал како костучани зборуваат, а како зборуваат арнаутите или арванасите?

Тоа бугарштината или бугаризацијата ве има комплетно забегано. Какви Бугари бре Чоли? Ајде ако твоите останати соборци неможат или несакаат да оговорат, одоговри ти? Што значи Бугарин?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 13:41

Што значи Бугарин?

аj да пробаме вака да ти отговорам. ке користам термини кои са прифатливи за тебе и се надевам дека ке ме разбереш

значи:
Факт 1: Бугарите са татари
Факт 2: Според Коста Рацин македонците са мешавина од бугарите, грци, срби и турци

Заклучок: Изгледа се пак дека македонците кои не са грци, срби и турци са татари

Еве со малце математика:

A = Tатари
B = Бугари (Рацин)
C = срби
D = турци
E = грци
М = македонци

од 1: А = B
од 2: М = B + C + D + E

од 2: B = M - C - D - E
од 1: A = B

Резултат:
A = M - C - Д - E

демек според Рацин излегува дека  ако не си грк, србин или турчин си татарин
кажи сега каков си

ако то треба помошт за задачата побарай некоj со 2ро оделение

Изменето од д4б3 - 08.Јануари.2014 во 13:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 13:52
еве и од македонската нациа малце

http://mn.mk/aktuelno/8605-Balkanot-na-balkanskite-narodi---Makedonija-na-Makedoncite

Ние го признаваме во неговите граници постоењето на четири христијански народности: српската и бугарската што ја составуваат славјанската маса и населението - македонските славјани - потоа грчката и влашката.

може да побараш од македоснката нациа обеснуване на контроверзиата
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 13:55

Инаку интересен текстот и неколкуте песни,кои прв пат ги читам за Ѓорѓи Сугарев.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.