|
Ми треба рецепт за... |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
kompir mandja so pet casi voda ...toa e barem lesno
|
|||
vivi
|
|||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас не сукам, многу ретко е тоа. Правам зелник со кори кои што ги тегнам. Ќе замесиш тесто со пола кило брашно, коцка квасец (претходно стасан), мал филџан зејтин, една лажичка сол и прстофат шеќер. Тестото да ти е средно, ни меко ни тврдо. Ќе го оставиш 30-40 минути да стаса. Ќе го запржиш празот со малку масло и ако сакаш можеш да додадеш и ориз, јас никогаш не сум ставала ниту ќе ставам. Тестото ќе го поделиш на две или три топчиња (зависи на колку спратови сакаш да ја направиш, јас на две најчесто) и или ке го расукаш или ке го истегнеш колку што ти е тавата. И знаеш, ред тоа ред тоа. Ставаш да се пече и тоа е тоа. Ако сакаш можеш и вртена пита да направиш, тестото е исто само постапката е малку поинаква со корите.
|
|||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
..fala ti Isuse(vivi) sto me nahrani,barem duhovno. ...a ova poslednovo ne e recept za zelnik.Zelnik e nesto drugo...koe moze samo da go vidime na slika. |
|||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зелник во современиот речник на готвачиве е нешто што е направено со две кори. Едната од горе едната од долу и краевите се спојуваат најчесто во онаков вртен дел и во пресек треба да изгледа ВАКА. Јас селски зелник од стари баби во село сум јадела правен од една кора долу, шест големи кори внатре. И на крај долната кора се превиткува навнатре. Некои наши домаќинки зелник ја викаат и вртената пита, некои зелник ја викаат и мрзливата пита. Во Бугарија тоа што го имам видено на име зелник го прават емил како што го кажа т.е слично на бурекот кора врз кора. Патем, зелников ти изгледа многу потпечено и тврдо за јадење. За бабите без заби како да не е, а демек они го правеле
Изменето од evangeline - 05.Јануари.2014 во 22:09 |
|||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|||
laki_bu
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Лидер Регистриран: 30.Ноември.2008 Локација: Germanija Статус: Офлајн Поени: 32100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
.....zensko dete...koj znae neka pise
|
|||
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
|
|||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ајде сега фрли се на работа |
|||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
taka nesto, i treba da e meko testoto posle pecenjeto
|
|||
vivi
|
|||
Palavka
Сениор Регистриран: 18.Февруари.2011 Статус: Офлајн Поени: 138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
testoto e kako za lebce kvasec voda sol malku sekerce i go mesis pomeko stasuva i od nego pravis topcinja za dolnata kora pravis kraivcinja odnosno sekoe topce go rasukuvas i go mackas so zejtin takvi pravis 8 rasukuvas zejtin rasukuvas zejtin i se do kraj i posle golema kora se pravi koga se suka so sukalo da izleguvaat kraevite od tepsijata redis so sto sakas zelka praz spanjak a gornata kora ja pravis od pomalku kraivcinja e togas neli ide dolna kora pa filot i gorna a so dolnata bidejki izleguva od tepsija pravis kora ja vitkas kako kraisnik!!! koj pravel me razbira drugacie neznam kako da objasnam.Srekni praznici!!!
|
|||
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vaka nekako go pravi baba,ostava samo pogolem del vo sredna za zajreto so praz i oriz. Jas recept neznam,seushte ne sum naucila da sukam |
|||
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
napraviv jas po sekavanje na baba mi, im se bendisa na moive
|
|||
vivi
|
|||
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не остави малку да пробам, а.... |
|||
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
imam uste nekoe parcence, ako sakas ajde
|
|||
vivi
|
|||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mi treba nekoj domashen recept (znaci ne od net kopiran) za dobro napraveni prshlenki , cvarki ili kako i da gi narekuvate ama znaete za shto stanuva zbor
|
|||
I'm out bcz of pathetic around here
|
|||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ние ги правиме без млеко, знам дека има и таква опција... Некои ги прават и помрсни и поголемки, помалку ги пржат, како овие на сликава Се сецка сланината на коцки од 2-3цм , се остава преку ноќ во вода или барем неколку часа за да се исчисти од крв и се останато. (може и несецкана, па после да се исецка) Во големо тенџере се ставаат сецканите коцки сланина и се полева со вода, од око, зависи колку сланина има, ама во принцип треба да ги покрие водата, ама не премногу. И си мешаш додека не почне да се избиструва маста. Прво ќе биде нели матна, после проѕирна. Ние ги пржиме повеќе, помалку масно да има на нив. Во секој случај ги вадиш кога ќе сметаш дека се доволно пржени, некои ги сакаат препржени некои помрсни. Се вадат во цедалка (метална!), се цеди маста и се претураат во друго тенџере. Се посолуваат, мешаат, јадат, ладат, пакуваат и така за кратко време ќе ги снема. Мои се сликиве Е сега, не е дека не ги јадеме ако се помрсни и покрупни, со млеко или без, со ова без она, како и да е, сите се убави. П.С... Ако ги пржите вака повеќе, при крајот треба мнооогу мешање инаку се останува без чварки. Добри мускули се набиваат.
|
|||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |