|
СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14 |
Внеси реплика | страница <1 1415161718 229> |
Автор | |
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Баш
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Баш па на Велија... |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Штом може на било кој, ајде присоберете некое евро од таму и да направите споменик на Велија. Па после свечено да го поставите на некое видно место по можност на сред плоштад. Мислам дека ќе ги поремети надлежниве.
|
|
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И јас како Меси, на историјата гледам со доза на резерва.
Туку за спомениците.... се чудам: Споменик на Тито - без дозвола. Споменик на Цар Душан - не се знае кој го поставил. Споменици на балисти и учки - е за нив се знаат поставувачите, ама никој не смее да ги чепне. Па добро бе, кој смее да поставува споменици во Македонија по плоштади и јавни површини без дозволи од надлежните? Не за друго, да знам ако ми падне некоја луда идеја на памет... |
|
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да да
се спирам одма одам на поезиjа Изменето од д4б3 - 08.Декември.2013 во 00:13 |
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да бе, се договоривме јас и ти нешто нели?
|
|
|
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
што значи да изгрее повторно?
без да имам претензии да сум некоj физичар или астроном или телескопичар ама сонцето изгрева секоj ден ова и без телескоп се гледа нема да му е второто изгреване досега е изгрело 4 - 5 000 000 000 пати е jас по мал броj го имам видено да изгрева де Изменето од д4б3 - 07.Декември.2013 во 23:20 |
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И јас исто...
немам претензии да расчистувам со историјата... а имам само едно прашање за... да бе... дали после одговорите на твоите прашања... па какви и да се тие... сонцето нема повторно да изгрее... а ти да останеш - да бе... а јас - којсумјас... Изменето од којсумјас - 07.Декември.2013 во 23:13 |
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И jас исто како Месито немам никакви претензии да разбирам од историjа и оште помалце сакам да барам кусури во пишуваниjата на македонската нациja
Имам само 2 мали прашаниjа поврзани си следниве заклучоци: Цар Душан се прогласил за македонски цар, но не затоа што бил Македонец, туку за некој да се прогласи за цар, император во средновековието морало да ја земе круната на некое царство кое веќе претходно постоело. А кое би било тоа царство ако не Самуиловото! Оти Македонско го поврзуваат само со Самуиловото ко царот Душан е освоил целата териториа на античка Македониja барабар со Халкидики. Дали МН имат некой коментар - оти несакат го повржат со антиката и со Алекс Големиот. И второ - Самоиловото царство како нееднаш са пишували во МН не се вилаало Бугариjа току се викаало Склавиниja. Ото Царот душан не се нарекол Склавински цар? И трето прашане кое ми текна додека пишувах прашане едно и две - во Коjа смисла Царот Душан е користил сборот бугарин. Знаем дека во средниот век сборот бугарин не е значел истото што значи сега. Во МН много пати са кажали дека зборот бугарин значел - прос, глуп, неписмен, варварин/неристиен, ристиен, жител на темава Бугариj/Македониjа и т.н. Четврто оти се викаал цар на бугари кога не е усвоил бугарски земи? Изменето од д4б3 - 07.Декември.2013 во 23:05 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А кој расчистил со историјата ??? Расчистување подразбира истото да биде прифатено од сите историчари во сите земји. Историјата е венчана со нерасчистување затоа што секој си ја толкува како што му одговара. Еве, најдобар пример, кој и самиот го знаеш, е бугарската историја, нели ? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум некаков голем познавач на историјата затоа што признавам дека не сум обрнувал должно внимание на нејзиното изучување... а не сум придавал такво внимание бидејќи знам дека поискривена работа од неа нема бидејќи секој си ја пишувал како што сакал. Сепак, еден мал придонес за контраверзноста на ликот чиј споменик е подигнат на новоизградениот мост во Скопје: Во Скопје во 1349 Стефан Душан издава свој Законик, кој, за жал, во оригинал не е зачуван, меѓутоа зачувани се десетина преписи и од таму добиваме информации за оваа историска личност. Душановиот законик започнува со зборовите"Законик на пречесниот и христољубивиот |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
контроверзна работа
треба да расчистите |
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=126132012135&id=13&prilog=0&setIzdanie=23047
Што бара паметникот на царот Душан во Скопје? Кого тој обединува? Албанците и Србите? Македонците и Србите? Грците и Србите? Или можеби Бугарите и Србите, зашто царот Душан се оженил со бугарската принцеза Елена откако склопил сојуз со Бугарија! Но, еве, на Беласица, во Македонија, значи, царот Самуил војувал со Василиј Втори-Македонецот, византиски император. Треба ли и на Василиј да му изградиме споменик? Па Македонец се нарекувал, а војувал против цар на Бугарите!? Против коj цар на Бугарите воjувал Василиj Македонецот на Беласица Изменето од д4б3 - 07.Декември.2013 во 13:00 |
|
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу лично ги разбра работиве,а само бев за Дискусија,затоа што во некои твои постови Јас бев повикуван да објаснувам некои работи во врска со Власта,владеењето и нивното потекло,на НЕмакедонци.
Немав намера да те навредам,НО против СУЕТНОСТА на другите неможам ништо,уште долго време на СУЕТАТА во оваа земја и треба да се надмине, дотогаш ,многу ГЕНЕРАЦИИ ќе поминат,е сега Дали МАкедонци или нешто друго,не знам, Поздрав во секој случај. Во секој случај да се надополнам,Јас сум Македонец роден овде и пострадан со моето семејство за оваа земја,а нема да се правдам за ништо ,но би цитирал еден Поглавар од Индијанците во Америка,кој верувам ќе ти биде појасно што сака да каже,а тоа е Поглаварот Понтиак(1718-1769),кој ги кажал овие зборови - ТИЕ ДОЈДОА СО СВОЈАТА БИБЛИЈА И СВОЈАТА РЕЛИГИЈА, НИ ЈА УКРАДОА НАШАТА ЗЕМЈА,НИ ГО СКРШИЈА НАШИОТ ДУХ(ДУША),И СЕГА ТИЕ НИ КАЖУВААТ ,ТРЕБА ДА БИДИМЕ БЛАГОДАРНИ НА ГОСПОДА ЗА ДА БИДЕМЕ СПАСЕНИ. Добро размислувај,немам друго што да кажам. Изменето од Gorazd777 - 06.Декември.2013 во 02:31 |
|
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
|
Внеси реплика | страница <1 1415161718 229> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |