IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 817818819820821 824>
Автор
Порака
д4б3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Регистриран: 31.Јули.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2013 во 11:08
Дачиа што е?

рено нисан или дачиа
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2013 во 23:09
Originally posted by д4б3 д4б3 напиша:

Дачиа што е?

рено нисан или дачиа

Ќе зборуваме за историја сега?! Чинам Дачиа беше Рено 12.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2013 во 16:03
http://politics.actualno.com/Mahat-turkskija-proizhod-na-bylgarite-ot-oficialnite-sajtove-news_4535.html

Махат тюркския произход на българите от официалните сайтове

Председателят на Парламента Михаил Михов обеща да премахне недопустими за българската история манипулации за произхода на предците ни, които десетилетия наред фигурират в официалните сайтове на държавата ни по искане на сдруженията "Велика БОЛГАРИА" и "Български будители".

"Недопустимо е в официалните сайтове на България да пише, че траките са изчезнали, а българите на Аспарух са тюрки....

ау
и што ке правиме сега
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2013 во 14:09
http://mn.mk/komentari/8377-Slucaj-Vasilij-Vtori-Makedonecot

Македонци се наречени жителите на темата Македонија, која била околу Адрианопол, денешно Едрене

Карамба

Оти не користите македонското име на Адрианопул бе макадедонски историчари

Да немате некой страв или копплекс?

аа

От ВМРО (оригиналното) немали проблем

Карамаба

Изменето од д4б3 - 07.Ноември.2013 во 14:11
Кон врв
Zdravko81 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2008
Поени: 1690
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zdravko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2013 во 15:07
abe ova bugarive na koj jazik zboruvaat? nishto nemozam da gi razberam.
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2013 во 15:11
карамба

тешко прашане

Изменето од д4б3 - 07.Ноември.2013 во 15:12
Кон врв
Zdravko81 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2008
Поени: 1690
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zdravko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2013 во 15:18
тешко е, нема што.
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2013 во 14:19
Originally posted by д4б3 д4б3 напиша:

http://mn.mk/komentari/8377-Slucaj-Vasilij-Vtori-Makedonecot

Македонци се наречени жителите на темата Македонија, која била околу Адрианопол, денешно Едрене

Ѓорѓи Војтех, внук на царот ни Самоил, во 972 г. од Унгарија доаѓа во Македонија, каде крева востание против Византија, со цел обнова на средновековната македонска држава. Главен византиски војсководец во задушувањето на македонското востанието е Управникот на Драч, Никифор Вриениј, кој Македонија ја нарекува Бугарија (како тема), но сите жители на Македонија по народност ги нарекува „племето на Maкeдoните“.

(ГИБИ, том 7, стр. 115, цитат по Сарита Параос од „Македонско Сонце“, македонски историчар од Бугарија).
Да видим том 7 стр. 115:

Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2013 во 14:27
По востанието на Ѓорѓи Војтех, Никифор Вриениј бил назначен за управник на цела Македонија. Целта на ова назначување била, како што признава самиот Вриениј, "...преку него да се смири засилениот мaкeдoнски народ"

(ГИБИ, том 7, стр. 116, цитат по Сарита Параос од „Македонско Сонце“, македонски историчар од Бугарија).

Да видим и стр. 116:

...та преку него да ги заузда растечкиот словенски народ. Наоѓајќи се во Бугарија, Вриениj за кратко време до таква степен смирил словенскиот народ, дека повторно го потчинил на власта на Ромеите и да претпочита бугарските дела да се управуваат од него...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2013 во 15:03
"По извесно време Јован, кој бил на заточение во Зара (Стара Загора, з.м.) избегал најпрво во Славинија, а потоа отишол во Италија"

(ЛИБИ, 7. 2. стр. 348).

Во латинскиот оригинал нема никаде името на град Зара, ако што во бугарскиот превод го има:
Unde factum est, ut Johannes qui apud lateram exulabat, fuga lapsus primum Sclaveniam, deinde ad Italiam ad Bergami civitatem pervenit.

Гугле превод: Значи тоа се случи дека Јован, кој бил со страни да биде во егзил, избега и стана Sclaveniam за прв пат, а потоа на градот дојде во Италија за да Бергамо.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2014 во 01:08

Повторно истото прашање. Кои са Блгарите? Кимери? Сином Булгар?! “Зборуваме за луѓе кои го боготворат коњот. Како што нашите Блгари го боготвореле, исто како и кај Кимерите.Коњот е животно номеро едно“.

И како нараторката ќе заклучи: Ние и во 21 век незнаеме кои се нашит предци! Нели овај заклучок сам по себе е алармантен, посебно кога станува збор за народ кој за себе смета дека има најмалку 1300 годишна историја?! А за тоа дека траги на неговото постоење можат да се најдат и 12 века пред Христа, му доаѓа како бонус (теорија)!

Знам едно, приципот на пазарната економија, понуда-побарувачка, дефинитвно е применлив на пазарот по прашање на понудата и побарувачката за теориите за потеклото на бугарите. Колку понудата е повисока, толку цената на понудениот прозивод треба да биде пониска. Се чини дека во современа Бугарија, посебно во иминативе 130 години побарувачката е постојано на едно високо ниво. Тоа допринесува да понудата се зголемува, збогатува.... значи дека луѓето имаат голем избор, па ќе си купат она што си сакаат, она што најмногу им се допаѓа.

Вредноста на прозиводот е толку ниска (ради големата понуда) што практично секој може да си го дозволи овај луксуз. Едно е сигурно коњуктурата на пазарот е поволна и за двете страни и за понудувачите и за побарувчите. Се добива впечаток дека пазарот е заситен, но конзуматорите успеваат да го постигнат посакуваниот еквлибриум.

Ова е класичен пример за она што секој еден би го посакал, WIN-WIN situation!

Изменето од Platenik - 14.Декември.2014 во 01:43
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2014 во 05:35
Брат ми , да те прашам нешто - ти само за тоа ли се уклучуваш на форумов за да плукаш по Бугарите ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2014 во 08:45
Не Емиле, погрешно си ме разбрал. Фокусот не ми е да плукам по Бугарите туку да им предочам дека треба прво своето буниште да си го исчистат, пред да можат да се зафаќаат со туѓите. Како велите вие, буклуци?

Верувај тешко ми оди од причина што индоктринацијата веќе си го земала својот долг. Способностите за аналитичко расудување како веќе да не постојат кај вас или се пак многу дефицитарни. Како меѓу јавните личнсоти, така и меѓу пошироките народни маси.

Еве да не биде плукање, оди на Јутјуб и увери се сам. Одчукај само Кои са Блгарите.... ќе ти се појават 100-ци видео клипови, репортажи, документарни филмови, дебати.... од разно разни автори и телевизии на таа тематика. Толку многу ликови(учени) се имаат појавено и секој ја кажува своја приказна. Нели сметаш дека е тоа алрамантно? Зошто има толкава потреба да се трага по корените ако навистина знаете кои сте? Тој проблем според мене одамна би требело да биде решен, посебно кога тврдите дека имате миниму 1300 години државност! Има нешто труло тука!? Мораш да се сложиш со мене околу ова.

Друго, сум бил во многу земји, гледал многу телевизии, ама она што го гледам како избор од Бугарија, верувај, не сум го видел никаде.

Човек добива впечаток дека вие имате најголем број на историчари по глава на жител. Никој не ја обработува тематиката за своето потекло, како што вие ја обработувате.

Ајде ти кажими, дали во 21 век се знае за потеклото на Бугарите и какво е? Само ќе те молам без повторување на веќе пробиената бугарска мантра!

ПС За тоа брат ми, малку ќе почекаш. Јас браќа немам, но за некој да ми рече брат прво треба да ме знае многу добро, а згора на тоа и да го заслужи.

Изменето од Platenik - 19.Март.2014 во 08:51

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2014 во 08:46
Originally posted by емил емил напиша:

Брат ми , да те прашам нешто - ти само за тоа ли се уклучуваш на форумов за да плукаш по Бугарите ?

Емилио, дефинирай поимот Бугари, има 1028 теории  ѓавол
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 817818819820821 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,017 секунди.