![]() |
|
Супи и чорби |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 10> |
Автор | ||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
КРЕМ-СУПА ОД ТИКВА СО ФСТАЦИ Потребно: Подготовка: Излупете ја тиквата, исчистете ја и, исечкана на коцки, варете ја во вода што врие додека не омекне. Прецедете ја водата и чувајте ја. Испасирајте ја тиквата. Испасираното месо од тиква вратете го во тенџерето и проварете го со павлаката за готвење, додавајќи од водата според желбата за густина на супата. Исечкајте ги фстаците и наросете врз супата пред послужување Изменето од Valerija - 23.Март.2018 во 17:57 |
||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
КРЕМ СУПА ОД КОМПИРИ Потребно: Приготвување: комплетот зеленчук за супа и компирите измијте ги, исчистете ги, излупете ги и исечете ги на коцкички. Стоплете го путерот и кратко пропржете го зеленчукот. Прелијте го со супата, оставете го да зоврие, а потоа намалете ја температурата и сето тоа варете го во поклопено тенџере 15-тина минути, односно додека зеленчукот не омекне. Извадете три лажици зеленчук и оставете го на страна, а остатокот испасирајте го во миксер или во блендер. Коцкичките зеленчук вратете ги во супата, па зачинете ја со сол и бибер. Исечете ја кренвиршлата на тркалца и сварете ја во супата. Крем супата од компири сервирајте ја топла, посипана со крупно мелен бибер и украсете ја со ситно сечкан магдонос или, по желба, додајте 2 лажички павлака. Изменето од Valerija - 23.Март.2018 во 17:56 |
||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Полска супа1. Водата ја ставаме на оган, заедно да две лажици сол, половина лажичка шеќер и малку оцет да зоврие. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Изменето од Valerija - 23.Март.2018 во 17:55 |
||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Јагнешка чорба
Месото и зеленчукот се сечат на коцки . во садот во кој ке се вари чорбата се запржува светла запршка . Во запршката исечкани се додаваат кромидот,месото и зеленчукот .Се додаваат зачинките ,се налева малку вода и се остава да се души. потоа се додава црвен пипер,се додава вода и се вари додека не омекне месото. пред да се служи ,во чорбата се додава жолчката изматена во павлака. По желба чорбата се закиселува и се додава копра. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Медитеранска рибја чорбаНа даската за сечење кромидот ситно го сечкаме. Потоа ситно го сечкаме празот. На пиперката и ја отсекуваме рачката. Потоа и го отстрануваме семето. Исчистената пиперка ја сечкаме на коцки. Со ова предјадење ви предлагам да се напиете бело вино. Добар апетит. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Бела чорбаКако предјадење наместо вообичаената супа ви предлагаме да подготвите бела чорба. Исто така, ви ја препорачуваме во зимските денови како заштита од грипот затоа што содржи зеленчук и витамини. Состојки: 4 моркови, 1 пашканат, 2 корени першун, мал целер, 1 главица кромид, црвена пиперка, тиквица, лимон, 200 мл. кисела павлака, 2 лажици зејтин, бибер, мешан зачин, сол, ловоров лист. Подготовка: Добар апетит! Изменето од Valerija - 23.Март.2018 во 17:53 |
||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Вкусна чорба со копани и ориз1кг копани Копаните ги вариме во посолена вода. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Вкусно: Домашна телешка чорбаНема
човек кој не сака телешка чорба, освен тоа ова е едно од најздравите
јадења кои можете да ги подготвите дома со месо. Таа одговара на сите
годишни времиња и може да ја јадете во било кое време, а не само кога
сте мамурни. Потребни состојки (за 6 луѓе):
Подготовка |
||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Крем-супа од брокула
![]() |
||||||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Крем-супа од целер со шкампи (за 4 лица)
![]() |
||||||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Ninja 35 ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
ТЕЛЕШКА ЧОРБА![]() 4 компири 3 средни моркови 1 телешка коска 300 грама чисто телешко месо (кртина) 1 гранка целер 2 пашканати 1 главичка лук 1 лимон 10тина нишки шафран (опционално) 4-5 гранчиња ловоров лист неколку гранчиња магдонос Во голем лонец ставете 3 литри води и коската од телешко месо. Кога водата ке зоврие намалете на тивко да кркори и оставете ја коската 1 час. Отстранете ја коската од водата и додадете го шафранот за да ја обои водата. Кртината телешко месо засечете го за да може полесно топлината да влезе во него и да го свари како на сликата подоле. Ставете го месото заедно со пашканатот во лонецот и оставете го поклопен на тивко да се вари отприлика 2 часа односно се додека месото не почне да се распаѓа. Извадете го месото и додадете го компирот и морковот искцкан на ситни коцкички во водата заедно со гранката целер и 4 до 5 ловорови листови. Додека компирот и морковот да се варат раздробете го месото со две вилушки на многу ситни парчиња. Одвреме навреме пробајте коцкичка компир, доколку мислите дека компирот е доволно сварен извадете две третини од мешавината од компир и морков и испасирајте ги во блендер. Тоа е тајната на згуснување на чорбата. Откако ке ги испасирате ставете две до три кутлачи од водата во блендерот и пасирајте повторно за да се добие потечна смеса која полесно ќе се врзе со водата во чорбата. Додадете го пасираниот компир со морков назад во чорбата. Исто така вратете го и иситнетото месо а извадете го пашканатот и целерот. Додадете две до три супени лажици зејтин и еден грст магдоност, посолете со многу сол и бибер односно по вкус. И варете уште 10 до 15 минути. На крај исцедете сок од половина лимун.На страна исечкајте многу ситно две поголеми чешниња лук и еден грст листови од магдонос. Ставете ги во еден сад и промешајте ги со две до три супени лажици јаболков или вински оцет и исто толку вода за разблажување. |
||||||||||||
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Крем супа со кашкавалПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Крем супа со кашкавал ПОДГОТОВКА:
Во водата што врие додајте ја вегетата и оставете да
се вари, на ниска температура, 10 минути. Во меѓувреме измешајте ги
жолчките, нишестето и киселата павлака. Тргнете ја супата од ринглата и
вмешајте ја павлаката, кашкавал исечан на ситно коцки, оставете лесно да
се вари.
Подготвената супа послужете ја со препечен леб или со колбас исечен на коцки и пропржен, или пак пропржени печурки. Изменето од Valerija - 23.Март.2018 во 17:53 |
||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
Крем чорба од костениПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Крем чорба од костени ПОДГОТОВКА:Костените ги варите првин додека омекнат (околу 30 половина час), потоа ги лупите и ги ставате во тенџере со супа од зеленчук да се варат на тивок оган уште половина час.Супата потоа ја процедувате, костените ги пасирате со миксер, сето тоа го враќате во супата, додавате павлака, зачинувате со сол и магдонос. Изменето од Valerija - 23.Март.2018 во 17:53 |
||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |