|
Италијанска кујна |
Внеси реплика | страница <12345 12> |
Автор | |||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Шпагети со габи и грашок
1пакет шпагети
0,200 габи
0,150 грашок (варен или од консерва)
0,100 бекон
1 мала глава крумид
2 с.л.зеjтин
0,150наренден пармезан или кашкавал
1-2 с.л. лимунов сок
сол на вкус
(Receptov e od Emil) Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 08:04 |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Запечени макарони со сирење и печурки
|
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 08:03 |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Фокача со компир и сланинаСОСТОЈКИ
ПОДГОТОВКА
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Канелони со пилешко Потребни состојки : 1 пиле 1 кг. 1 главица кромид 2 јајца 200 мл млеко 1 павлака кашкавал,сол бибер 1 пакетче канелони Бешамел сос : 50гр. маргарин 50гр. брашно 500мл. млеко Пилето се вари и одкога ке се свари се чисти од коските и се сецка ситно . Додека се вари пилето се подготвува бешамелот .На растопениот маргарин малку се запржува брашното и се додава малку по малку млекото постојано мешајки да се добие густ сос и се трга од оган. Настрана се пржи кромидот исецкан и кога ке готов се додава пилето се пропржува уште малку, се додава пола од бешамелот и се зачинува со сол и бибер .Со оваа смеса се полнат канелоните неварени но не многу полни и се ставаат во тава . Во преостанатиот бешамел се доваввт јајцата млекото и павлаката се меша убаво и се тура одозгора над канелоните , одозгора се ренда кашкавал и се пече додека поруменат убаво .Добар апетит! |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Паста на римски начин (или Bucatini alla Romana)
Припрема: Тестенините ги подготвуваме според упатството на пакувањето, во лонец со солена, многу топла вода. Додека се подготвуваат, во загреано тавче се става путер, го додаваме сецканиот лук, сланината исецкана на коцки,зачинуваме со сол и бибер, и на слаб оган пржиме додека состојките не омекнат. Потоа го гасиме огнот и се заедно ставаме на страна, да се оладат лукот и сланината. Во еден сад ги матиме јајцата, го додаваме наренданиот пармезан и исцедениот грашок од конзервата, зачинуваме со бибер, и во добиениот сос ги ставаме исцедените тестенини и послужуваме. Пријатен ручек! **Инаку (Букатини) се слични на шпагетите, но се како цевка...со празен дел внатре!*** (Receptot e od Bella) |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Шпагети со лосос Потребно: 400 г шпагетисол, бибер 500 г филети од лосос 2 лажици сок од лимон 1 луто пиперче 2 чешниња лук 3 лажици масло 150 мл бело вино Приготвување: сварете ги шпагетите во солена вриена вода. Лососот исечете го на резанки и прелијте го со сокот од лимонот. Исечкајте ги лутото пиперче и лукот. Исцедете ги шпагетите. Загрејте го маслото и пропржете го лососот со пиперчето и лукот. Зачинете со сол и бибер и прелијте со виното. Сето тоа оставете го кратко да се динста. (Pak od Emil) Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 08:06 |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
ЛАЗАЊИ ПО ТОСКАНСКИ РЕЦЕПТПотребни состојки: 1 пакување лазањи 500 гр. пилешко филе 500 мл. павлака 4 моркови 200 гр. кашкавал Сол и црн пипер Масло за јадење Припрема: Исечете го пилешкото на коцки и изрендајте ги морковите, па посолете и наросете црн пипер. Смесата пропржете ја на загреано масло околу 5 минути. Прелијте ја со павлака, почекајте да зоврие и тргнете ја од оган. Во тава за печење наредете еден ред кори, па премачкајте ги со филот, па повторно повторете ја постапката се додека не ги потрошите сите состојки. Преку последниот слој тесто изрендајте го кашкавалот и покријте ја тавата со алуминиумска фолија. Печете половина час на температура од 220 степени. Потоа тргнете ја фолијата и оставете ги лазањите да се запечат 10тина минути. Добар апетит! (Emil) |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Лазања ’’Болонезе За бешамелот:
1 литар млеко 100 гр. брашно 100 гр. путер 1 лажица вегета јајце сол и бибер по вкус 200 гр кашкавал За лазањите: ________________________________________________________-
Бешамел Фил: Го пржите месото во маслото и кога ќе омекне го додавате магданосот, ловорот, рузмаринот, доматното пире, вегетата, пола чаша вода и сето тоа го динстате околу 15 до 20 мин. Во ватростална чинија намачкана со масло ставате ред лазањи (пред тоа малку сте ги обариле), ред месо и ред бешамел,и се така додека не ги потрошите состојките. Последниот ред треба да е прелиен со бешамел и на крај ставате пармезан. Лазањите ги печете 30 минути во загреана рерна на 220 степени(Emil) |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Италијански грисини
Потребно: |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Лазањи со спанаќ и рибаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Нема земја во светот каде што не се прави некој вид
на сирење. Сите видови имаат специфичен вкус и се подготвуваат на
најразлични начини, но заедничко за сите е млекото, кое може да е
кравјо, овчо или козјо. ПОДГОТОВКА:
Измијте го исчистениот спанаќ, потоа исецкајте ги кромидот и лукот, па заедно пропржете на масло.
Додајте го спанаќот и зачинете. Рибата исечете ја на половина и попрскајте со сок од лимон. За бешамел сосот пропржете го брашното на маснотија, прелијте со млеко и додадете ја павлаката, па варете на тивко околу 5 минути, додека не згусне. Не смее да проврие. Додадете сенф. Сирењето исечете го на тенки парчиња. Во плех, наизменично редете тесто, спанаќ, риба и сос. Завршете со тестото и одозгора наредете го сирењето. Ставете ги лазањите да се печат во загреана рерна на 200 степени. Печете околу 40 минути и служете топло. |
|||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
ПАСТА СО РУКОЛА, СПАНАЌ И ПРШУТА
Потребни состојки: 200 гр паста 1 глава кромид 1 црвена пиперка 250 гр рукола 100 гр спанаќ 100 гр пршута 25 гр босилек Масло за јадење Ја вариме пастата во вода со сол. Ги сецкаме пиперката и кромидот и ги пропржуваме во малку масло. Кога ќе омекнат ги додаваме руколата и спанаќот, ги зачинуваме со сол и бибер и ги поклопуваме 2-3 минути. Ја цедиме пастата и ја додаваме во зеленчукот. Сервираме заедно со малку босилек и пршута. |
|||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
Добро познат рецепт уште одамна. Главните состојки сланина и јајца мора да ги има во секоја верзија, останатото варира од рецепт до рецепт.
Може да се направат и со шпагети, макарони и слично. ТАЛИАТЕЛИ “КАРБОНАРА“ Потребни состојки: 200 мл павлака 2 жолчки Сол Бибер 20 гр листови босилек 4 делчиња од глава лук 2 глави кромид 60 мл масло 1 кутија талиатели 300 гр димена сланина 150 гр пармезан Ги поставуваме талиателите да се варат во соодветен сад така што да бидат покриени со вода. Во водата додаваме една лажичка сол и две лажички масло. Ги сецкаме сланината и кромидот. Ја запржуваме сланината и кромидот во останатото масло, додека сланината не почне да се витка и да станува помалку крцкава, а кромидот да добие златна боја. Ја додаваме павлаката и откако ќе проврие оставаме да крчка на оган додека павлаката не ја смени бојата од бела во жолтеникава. После тоа ги додаваме жолчките. Готвиме уште 2-3 минути за да може жолчката да коагулира. После тоа го додаваме босилекот и бибер по вкус. Сварените талиатели ги мешаме со сосот и ги сервираме врели. |
|||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||
ЛЕТНА ЛАЗАЊА СО ЗЕЛЕНЧУК
Потребни намирници: 1 пакет кори за лазања 400 гр микс од зеленчук Кромид, моркови, грашок, тиквички, пченка, пиперка, печурки, компир… 3-4 супени лажици зејтин 500 гр доматен сос 200 гр кашкавал Сол и црн бибер Малку босилек За бешамел сосот: 100 гр путер 1 пакетче крем супа од печурки 600 мл млеко Зеленчукот се обарува во зејтинот и малку вода, се додава сол, бибер и останатите зачини, а на крај се додава сосот од домати – треба да се добие сочна смеса. Се приготвува бешамел сосот –,от се растопува, се додава сувата смеса од крем супата наместо брашно и се разредува со пресно млеко и притоа се меша постојано за да не се направат грутки. Кашкавалот се ренда. Дното на тавата во која ќе се пече лазањата се покрива со сос бешамел. Следи подредување на пластови со кори, врз нив слој од зеленчуковата смеса, повторно кори, бешаме, кашкавал, зеленчук и.т.н. на крај се завршува со доматен сос и повторно бешамел. Над последниот слој се ренда обилно кашкавал. Лазањата се пече на 200 степени околу 30 минути. |
|||||||||
Внеси реплика | страница <12345 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |